Health and Care

Health and Care

References

Health and Care

Study

Improved quality of life for dementia patients

At a residential group of dementia patients, controllable lighting was installed, allowing for different lighting intensities and light colours to be realised and their effects on the residents' well-being and social activities to be examined systematically.

Health and Care

The best light for health & care

Reducing costs
Creating interiors
Supporting people

Health and Care

Added value 1: supporting people

Integral approach regarding the biological effects of lighting
  
  • Individual control allows for personal preferences
  • Support for nursing staff during a variety of tasks
  • Light helps to reduce fears and promotes social interaction
  • Daylight supplemented by artificial lighting via a daylight-based control system provides important time cues in care facilities and stabilises people's
    circadian rhythm
Getting ready for sleep
During the day with cloudy sky
During the day at sunshine
Stimulation in the morning

Health and Care

Added value 2: creating interiors

Creating interiors
 
  • Light and architecture as spatial expression of the mission statement of a hospital or nursing home
  • Stronger identification with the environment among patients, people in need of care and staff members
  • Selectively illuminated room zones connect people with each other
    (St. Katharina study)
  • Various lighting scenes adjusted to a variety of private needs and work tasks

Health and Care

Added value 3: reducing costs

Reducing costs
  
  • The luminaires are being operated with the ideal amount of light at the right time and place
  • Optimised lighting management has an impact on operating costs and saves resources
  • Appropriate lighting supports staff members during their tasks
  • Cost-efficient lighting concepts do not restrict quality of life and recovery

Health and Care

Design example waiting area

  • tunableWhite solution with variable light colours and illuminance levels similar to daylight
  • Perfect artificial lighting supplement in areas lacking daylight thanks to diffuse wide-area lighting
  • Open-plan room ambience is enhanced by additional luminance levels on the walls
ONDARIA
Opal wide-area luminaire

Health and Care

Design example examination room

  • Innovative glare control
  • High uniformity
  • Balanced shadow detail
  • SUPERSYSTEM serving as additional component to support the room ambience
LIGHT FIELDS evolution

Health and Care

Design example OP theatre

  • Wide-area luminaires have a stimulating effect to provide compensation for lack of daylight
  • The lighting concept is focussed on the operating area
  • CLEAN SUPREME has obtained certification according to DIN EN ISO 14644-1 for clean-room classes 3 to 9.
CLEAN supreme LED
Clean-room luminaire for extreme requirements

Health and Care

Design example superior patients' room

  • Modular wall system
  • Supply with lighting, electricity, medical gases and contemporary communication options
  • Helps create a living-room ambience
IMWS

Health and Care

Design example standard patients' room

  • Optimised for flexible lighting of patients' rooms
  • Technological supply system
  • Contemporary, unobtrusive design
  • Can be adjusted to a variety of room layouts
  • Optional tunableWhite function
SINUS LED
Modular LED supply unit

Health and Care

Design example corridor

  • Perfectly uniform light line
  • Convenient installation and flexible design
  • Blends discreetly into any architectural setting
SLOTLIGHT

Health and Care

Learn more about Health and Care
+

References

Montefiore Private Hospital
Hove, England
Owner: Spire Health Care (UK)
Architect: Nightingale Associates (UK)
Lighting technology: Hamson JPA (UK)
Photos: Redshift Photography
The ambition of this Hove based project was to transform an old Victorian building into a private hospital.

Originally built as a furniture depository for Hannington’s De­partment Store in the 1890s, the building was extended in the 1930s and converted to an office in the 1970s.

With it's stag­gered floor plates (lined with asbestos), steep internal ramps, fixed service cores and dreary decor, this was going to be a complex task to achieve and presented a fascinating architec­tural problem.

Zumtobel, in con­junction with Hamson JPA and Nightingale Associates, had the challenging task of creating a unique lighting design that fully met the client’s brief, to create the look and feel of a sophisticated modern hotel, rather than a hospital.

Zumtobel’s luminaires have fully achieved this brief throughout the entire building. In the reception area, tunable ARCOS luminaires allow for full colour change according to the artwork on display from local artists.

In the patient rooms, BELIA’s discreet appearance blends into wooden panels, whilst also still being fully functional.

Throughout the offices MELLOW LIGHT IV glare free, energy efficient luminaires have modernised the entire look of the administration offices.

SLOTLIGHT II lightlines and PANOS downlights using white reflectors blend inconspicuously and uniquely into the hospital’s corridors.

Functionality has also been made possible thanks to the Zumto­bel EMOTION lighting control touch panel which allows the user to change scenes according to the function required and the time of the day

Zumtobel. The Light.

share it


Light for Health and Care
Nursing home
Maldegem, Belgium
Owner: City of Maldegem, Malgedem (BE)
Architect: AIKO Architecten & Ingeineur, Maldegem (BE)
Light stimulates

An impressive paradigm of a place to live and feel at ease for senior citizens and people in need of care has been created in the Belgian town of Maldegem; this place offers one thing above all: plenty of light.
The reason: it has been established as a scientific fact that people's circadian sleep-wake rhythm can be stabilised by sufficiently large quantities of light. As elderly people, and in particular people needing care, spend only very little time outdoors, light must ideally be brought to them indoors.

Three partial projects, linked with, and complementing, each other, have been erected on the 10,000 square metre campus. The new building, which is flooded by light and whose wings are linked by a spacious restaurant, is located centrally in the campus. This is a place of communication for residents, staff members and visitors. In this area, downlights, assisted by spotlights, provide very uniform light that can be modified at any time. This means that the high-ceilinged room can also be used for theatre performances or for showing movies.

Located left and right of the cafeteria are two two-storey buildings featuring dark bricks that are typical of the region. The buildings have been adjusted to meet the special needs of their residents. In the apartments accommodated in the left wing, residents support themselves, yet they may at any time use assistance and services provided by the adjacent nursing ward. The building to the right accommodates 124 rooms for people in need of care. Already the entrance area looks bright and inviting, avoiding any kind of hospital atmosphere. Plenty of daylight enters the building, and is supplemented by circular pendant luminaires and indirect wall-mounted luminaires only if required. The routing system, which stimulates people to go for a walk, is emphasised by SLOTLIGHT light lines; the room doors are highlighted by small LED downlights. The wall-mounted luminaires reflect the colour scheme of the respective care unit, making it easy for people to find their way. Arranged around an inner courtyard, the floor-to-ceiling windows in the rooms and lounges allow even less mobile residents to catch a glimpse of nature. At twilight, suspended direct/indirect luminaires add the requisite quantity of artificial lighting; as soon as darkness has fallen, they create a soothing atmosphere.

Zumtobel. The Light.

share it


Lighting solution
Hamburg-Eppendorf University Hospital
Hamburg, Germany
Owner: Hamburg-Eppendorf University Hospital, Hamburg (DE)
Architect: Nickl & Partner Architekten, Munich (DE)
Lighting design: Ebert und Partner, Nürnberg (DE)
General contractor: Hochtief Construction AG, Essen (DE)
Light for body and mind

Saving costs while increasing quality - this is the economic conflict health service providers are currently finding themselves confronted with. Architecture and interior design can significantly improve both parameters: architecture by designing buildings in a resource-saving, energy-efficient way based on the organisational processes applied,
and interior design by promoting the multifaceted design of surfaces with light and colours that promote health and allow to pay attention to individuals.

The University Hospital in Hamburg-Eppendorf, UKE for short, has revolutionised hospital architecture. The building accommodates 16 operating theatres plus intensive-care units and over 700 beds. Thanks to the arrangement of supply systems and special wards, the distances to be covered by staff and patients are kept short. This allows staff to work cost-efficiently and at the same time at the topmost level of quality. Another special feature is based on the assumption that the recovery of patients is not only the result of good medical care but also of an atmosphere in which patients feel at ease. The patient rooms, for instance, have therefore been painted in warm colours with dark wooden floors. Almost like in a hotel, each bed has its separate multi-media unit. The CONBOARD media supply system with outlets for mains power, gas supply and communication systems has been integrated into a high-quality cabinet system. With its separately switchable components providing room lighting, reading light and LED night light, the bedside luminaire’s innovative waveguide technology endows the patient rooms with a contemporary and aesthetically appealing lighting culture. Thanks to this solution, the usual visibility of technical equipment directly next to the patients is avoided, reducing the alienating effect caused by hospital environments.

The hospital boulevard on the second floor takes the same line: a patients’ library, a cafeteria, a restaurant, shops, a hair salon, Internet terminals and a branch of Hamburger Sparkasse make sure that staying at the hospital is anything but boring. In these areas, the lighting designers placed special emphasis on a straightforward guiding system. They opted for the contemporary CLARIS luminaire with a linear design, that pleasantly illuminates the rooms, providing for a uniform look.

Zumtobel. The Light.

share it


Lighting solution
Hospital Gmunden
Gmunden, Austria
Owner: Gespag OÖ Gesundheits- und Spital AG, Linz (AT)
Architect: fasch&fuchs.ZT-gmbh, Vienna (AT)
Electrical consultants: TB Wanger & Partner ZT GmbH, Linz (AT)
Electrical installations: ELIN GmbH & Co. KG, Linz (AT)
Wellness factor light

The second extension and renovation stage of the regional hospital in Gmunden (LKH Gmunden) in Upper Austria bears witness to a new healthcare concept. The premise: „To provide the best possible medical care in modern facilities.“ The result is a conglomeration of buildings composed of new and existing structures. The hospital is enclosed by green areas in front of the nursing wards, creating a sphere of privacy and quietness. A new zeitgeist is also evident inside the hospital: an intelligent light management system allows LKH Gmunden to make an energy saving of over 60%. Up to 3,500 lamps and 500 blinds are managed by DALI using a daylight-based control system. The complex technology involved is completely hidden from patients and visitors, but the effect of the light is perceivable for all: fine light lines and indirect light harmonise with quiet colours. Light-flooded corridors and public areas make a friendly and inviting impression. The modernisation concept is continued in the patient rooms: the structural combination of Pureline single-bed luminaires and Conboard supply units provides very pleasant basic illumination as well as medical safety.

Zumtobel. The Light.

share it


Lighting solution
Marienkrankenhaus Hospital
Hamburg, Germany
Owner: Otto Wulff Bauunternehmung GmbH & Co.KG, Hamburg (DE)
Architect: Henke + Partner, Hamburg (DE)
Top medical services and a feel-good atmosphere under one roof

In hospital and care facilities, the psychological effects of light are a subject attracting ever increasing attention. One example from the recent past: in its newly built Interdisciplinary Emergency and Surgery Centre (INO), the Marienkrankenhaus Hospital has implemented customised lighting and colour concepts. Patients are welcomed by a facade covered by glass panels in radiant colours; inside the buildling, too, bright surfaces are the main design feature. Those responsible have deliberately chosen colours that, according to the theory of colours, reflect vitality and optimism: yellow, orange and red emphasise the mission of Hamburg's largest confessional (500-bed) hospital – cordial care.

Soothing uniform ambient lighting in the entrance area and the corridors is provided by the TECTON TETRIS continuous-row lighting system. The indirect lighting characteristics of the cove optic ensure properly illuminated ceilings without causing any glare. Equally high-quality general lighting in the lounges, offices and lift areas is provided by Panos DOWNLIGHTS and the MELLOW LIGHT IV office luminaire.

Even in the operating theatres and patient rooms, one is surprised to find the ceilings painted in yellow and the walls subtly decorated. In order to meet the high requirements in terms of hygiene and lighting quality, CLEAN Supreme cleanroom luminaires have been installed in the operating theatres and CLEAN Advanced luminaires in the intensive care ward – in each case featuring IP 65/54 protection, state-of-the-art T16 lamp technologies and electronic ballasts. In the intensive care ward, dimmable TECTON TETRIS luminaires are used as well. For patients confined to bed in particular, they create a pleasant atmosphere without any glare. The PURELINE luminaires used in the patient rooms, which combine indirect room lighting and direct light for reading, meet all requirements in terms of home-like, yet medically safe lighting. A simple press of a button is required to switch from general lighting or reading light to visually exacting examination lighting at 300 lux.

Zumtobel. The Light.

share it


Lighting solution
Offenbach Clinical Centre
Offenbach, Germany
Owner: City of Offenbach (DE)
Architect: woernerundpartner, Frankfurt (DE)
Lighting design: Brendel Ingenieure, Frankfurt (DE)
Electrical installations: Bauer Elektroanlagen GmbH, Halle (DE)
Powerful calmness

The new building of the Clinical Centre in Offenbach features an ideal infrastructure for process-controlled patient management, state-of-the-art medical equipment, a sophisticated interior design as well as innovative colour, material, lighting and open-space concepts. The building's comb-shaped floor plan offers flexibility for changing workflows, short distances, it can be extended and can therefore adjust to meet future requirements. The main functions of light: high-quality luminaires providing glare-free light assist staff members in doing their work. In the patient rooms, light assists patients in their recovery. Intelligent lighting solutions help visitors to find their way.

Even the facade, which is painted in vivid red colour tones, radiates cheerful vitality. For the public areas, too, the architects have opted for warm colours and plenty of light as key design elements. In the two-storey lobby, a balanced lighting concept using PANOS downlights and special versions of the SLOTLIGHT recessed luminaire helps people to find their way quickly. The warm red colour of the floor radiates across the walls and ceiling, creating a gentle, pleasant atmosphere in the large room. A routing system featuring attractive colours and patterns helps patients and visitors to quickly find the department or ward required. In the staircases, LINARIA luminaires follow the course of the stairs, creating an attractive counterpart to the handrail.

The patient rooms, with a total of 724 beds in 13 wards, are bright and pleasant. The CONBOARD medical supply unit has been integrated into the high-quality custom-made furniture. While the cosy atmosphere in the patient rooms for adults is created by the materials used as well as sandy and earthy colours, more vivid colours prevail in the children's ward.

Zumtobel. The Light.

share it


Lighting solution

Be inspired

Zumtobel Newsletter
Enter your e-mail address and get details of inspiring lighting solutions and everything worth knowing about Zumtobel delivered straight to your inbox every month.

Comment / Question?

Thank You!

COUNTRY
SOCIAL MEDIA