Lichtmanagement

Lichtmanagement

Vanuit alle gezichtspunten: Iedereen heeft baat bij lichtmanagement

De mens: het aangename aan het nuttige paren
 
Een eenvoudige bediening, manuele ingreepmogelijkheden in de automatisering en een optimaal daglichtaanbod: LUXMATE sturingen zijn gemaakt voor de mens.

Lichtmanagement

Vanuit alle gezichtspunten: Iedereen heeft baat bij lichtmanagement

Facility Manager: meer bedrijfszekerheid door het werk te vergemakkelijken
 
Op elk moment de installatiestatus kennen, snel informatie krijgen over storingen en wijzigingen zonder veel moeite zelf doorvoeren: de taken van de Facility Manager zijn veelvuldig en LUXMATE sturingen bieden de perfecte hulp.

Lichtmanagement

Vanuit alle gezichtspunten: Iedereen heeft baat bij lichtmanagement

Elektro- en lichtingenieur: speelruimte voor de inrichting
 
Het modulaire en doorlopende LUXMATE concept komt sterk tegemoet aan de eisen van de ingenieurs. De systeemgrenzen zijn ruim bemeten, met de topologie en functionele omvang is een optimale schaalbaarheid verzekerd. Beproefde softwarealgoritmes staan ter beschikking voor alle toepassingen.

Lichtmanagement

Vanuit alle gezichtspunten: Iedereen heeft baat bij lichtmanagement

Investeerders: economisch succes door flexibiliteit
 
Tijd is geld. Daarom is het voor veel investeerders belangrijk om de structuur en functionaliteit van de verlichting zo laat mogelijk vast te leggen. Met LUXMATE blijft alles flexibel – in elke fase van een project én tijdens de werking.

Lichtmanagement

Trends in het lichtmanagement

Noodlicht integreren
 
ONLITE armaturen en noodlichtsystemen werken perfect samen met de lichtsturing LUXMATE LITENET. Ze gebruiken niet alleen dezelfde DALI-stuurleidingen, ook alle armaturen worden in het uiterst functionele en streng bewaakte systeem geïntegreerd.
Kleurtemperaturen veranderen
 
De juiste kleurtemperatuur bepaalt voor een groot stuk of een product wordt gekocht, of een kunstobject echt weet te boeien, of de mens zich goed voelt of niet. Daarvoor ontwikkelde Zumtobel een ruim aanbod van armaturen en lichtsturingstechnologieën – van het trapsgewijs kiezen van verschillende witte tinten tot dynamische veranderingen van kleurtemperatuur en lichthoeveelheid.
Het daglicht gebruiken
 
De zoektocht naar de ideale hoeveelheid daglicht en een natuurlijke lichtkwaliteit eindigt in een perfecte afstemming van licht en jaloezieën zodat mensen tijdens het werk niet verblind raken en ruimtes niet oververhit worden.
Energie besparen
 
Met een intelligent systeem op de achtergrond wordt het makkelijk om continu energie te besparen. De werkuren, aanwezigheid en vooral het daglicht openen een breed spectrum van besparingsmogelijkheden. Dit gaat gepaard met CO2-reducties waarmee een gebouw punten voor milieucertificeringen verzamelt.

Lichtmanagement

1 Energie besparen

Milieugecertificeerde gebouwen hebben – door de zeer moderne bouwmaatregelen, bijvoorbeeld op het vlak van klimaatregeling, licht of ruimtelijk design – een aantoonbaar positieve invloed op de werknemers en dus op het succes van ondernemingen. Enquêtes tonen een verbetering van het prestatievermogen en de motivatie van werknemers, het aantal ziektedagen neemt af. Zumtobel biedt naast de energetisch uiterst efficiënte combinatie van armatuur en lichtmanagement ook praktische ondersteuning bij de certificering. Het daarvoor noodzakelijke milieu-informatieblad (EPD) is voor almaar meer Zumtobel producten verkrijgbaar.
SALEWA Headquarters in Bolzano | IT, 330 ton minder CO2-emissie per jaar, Voorgecertificeerd door KlimaHaus Work & Life

Daglicht

Aanwezigheidssensoren

Tijdmanagement

Armaturen en lampen

Voor een maximale energiebesparing moet al het potentieel benut worden en de installatie permanent worden onderhouden. Het resultaat is een sterkere onafhankelijkheid van de ontwikkeling van de energieprijzen en een duurzame kosten- en CO2-reductie gedurende vele jaren.
  • Daling van het energieverbruik met ongeveer 25 procent met armaturen die over een moderne elektronische ballast met dimfuncties beschikken
  • Besparingspotentieel tussen 20 en 40 procent met bewegingsmelders of voorgedefinieerde inschakeltijden
  • Besparing tot 75 procent van de verlichtingsenergie bij gebruik van daglicht
  • Vermindering van de koellast van het gebouw dankzij een goed op elkaar afgestemde sturing van licht en jaloezieën
Energie besparen
Gebouwcertificeringen
Intelligente strategieën combineren

Lichtmanagement

2 Het daglicht gebruiken

De architectuur en het daglicht
 
Grote glasgevels zijn een doeltreffend instrument om zoveel mogelijk daglicht in het gebouw te laten binnenvallen. Daarbij komt ook de zon- en warmtewering binnen het gezichtsveld van de ingenieur. Bijna elke nieuwbouw wordt vandaag uitgerust met een sturingssysteem en ook bij renovaties wordt meer en meer ingezet op moderne armatuur- en lichtsturingstechnologieën.
De mens en het daglicht
 
Natuurlijk daglicht en zijn dynamiek vormen het fundament voor ons welzijn. De optimale verlichting houdt rekening met verschillende ruimtelijke situaties en met de behoeften van de mens. Dit vraagt om een permanente afstemming op het individuele visuele vermogen, de te verrichten arbeidstaken en activiteiten en op overgangen in functie van de weerssituatie, het uur van de dag of de seizoenen.
Licht als levenselixir
 
Gericht zonlicht en diffuus hemellicht componeren dynamische lichtstemmingen, zelfs de kleuren van het licht volgen het 24-urenritme. Wisselende lichtkleuren en verlichtingssterktes beïnvloeden de hormonenproductie. Dit stabiliseert op zijn beurt het circadiane slaap-/waakritme en ondersteunt daarmee onze activering, ons welzijn en ons gevoel van tijd.

 Winter

Zomer

Daglicht vijf maal intelligent gebruikt:
 
1 het zonlicht optimaal gebruiken
2 storende verblinding vermijden
3 het contact met de buitenwereld behouden
4 zowel in de zomer als in de winter het binnenklimaat beheersen
5 gevels esthetisch vormgeven
Automatiseringz
Daglichtmeetkop
Invallend daglicht
Gewenst verlichtingsniveau: 500 Lux constant
Daglichtmeetkop en
Look Out sensoren

 
Wanneer het invallende daglicht centraal op het dak van het gebouw of rechtstreeks aan de venstergevel wordt geregistreerd, werken lichtsturingssystemen preciezer en veroorzaken ze minder werk dan bij het gebruik van constantlichtsensoren. Afhankelijk van de positie van de armatuur regelt de lichtsturing de noodzakelijke hoeveelheid kunstlicht bij om het gewenste verlichtingsniveau te bereiken.
Het daglicht gebruiken
Mens en architectuur
Automatisering
Sensortechniek

Lichtmanagement

3 Kleurtemperaturen veranderen

Voorgedefinieerde tijdlijnen stabiliseren de inwendige klok doordat ze op elk moment van de dag de juiste lichtkleur en het bijpassende verlichtingsniveau oproepen. Subtiele wijzigingen in de witte tinten volstaan om te activeren, dan wel te ontspannen. De biologische lichtwerking van de inwendige klok wordt vandaag in ontwerpconcepten meer en meer mee in overweging genomen. De basis voor biologisch effectieve lichtconcepten is het effectieve gebruik van het daglicht - wanneer dit niet beschikbaar is, neemt intelligent gestuurd kunstlicht het grootst mogelijke deel van zijn taken over.
Kleurtemperaturen veranderen
Toepassingsvoorbeeld

Lichtmanagement

4 Noodlicht integreren

Algemene armaturen
Noodarmaturen als onderdeel van de algemene verlichting
Een perfecte combinatie: LUXMATE LITENET en het centrale ONLITE voedingssysteem gebruiken dezelfde DALI-leiding voor een storingsvrije communicatie.

Veiligheid is een menselijke basisbehoefte en dus ook het licht. Dankzij een geïntegreerde oplossing blijft de noodlichtcomponent tijdens de normale werking bewust op de achtergrond en toont ze haar kunnen pas tijdens tests en in geval van nood.

Noodlicht integreren
Complete oplossing
Toepassingsvoorbeeld

Lichtmanagement

Begeleiding doorheen alle fasen van project en gebouw

Optimalisatie

Onderhoud

Modernisering

Doorlopende werking

Serviceprestaties
 
Het gebouwmanagement is erop gericht om de waarde en de functie van het gebouw te behouden. De gebouwtechniek moet zich daarom aan gewijzigde toepassingen kunnen aanpassen en permanent in positieve zin blijven evolueren. Door regelmatig onderhoud en controle blijft de vereiste energie-efficiëntie behouden, bij noodlichtinstallaties zijn deze zelfs verplicht. Technisch nieuw ontwikkelde kwaliteits- en besparingsmogelijkheden kunnen bijvoorbeeld door aanpassingen aan het licht- of bedieningsconcept ook bij bestaande projecten ten volle worden benut. Servicepakketten van Zumtobel helpen daarbij om deze zonder frictieverliezen in alle fasen van de gebouwcyclus om te zetten.

Lichtmanagement

Licht voor kantoor en communicatie

Basisgegevens
 
  • 8.000 m² kantoorruimte, verdeeld over drie bouwlichamen
  • 1.500 werkplekken
  • 60 % energiebesparing door daglichtmanagement
  • Systeemopvolging door geschoolde eigen technici en Zumtobel
VHV Gruppe, Hannover | DE
 
Architectuur: BKSP Grabau Leiber Obermann & Partner, Hannover | DE
Lichttechniek: Lumen³, München | DE
Elektrostudie: Taube + Goerz GmbH, Hannover | DE
Lichtoplossing: lichtmanagement LUXMATE LITENET, lichtlijn SLOTLIGHT II, vochtbestendige armatuur SCUBA, downlight PANOS, inbouwarmatuur PHAOS, lichtlijnsystemen LINARIA en TECTON,
inbouwarmaturen LIGHT FIELDS

Lichtmanagement

Licht voor vormingscentra en kennisoverdracht

Basisgegevens
 
  • 27 verschillende ruimtetypes
  • Meer dan 200 docenten
  • Individueel opgeslagen lichtstemmingen kunnen via een kaart met magneetstrook worden opgeroepen
  • De daglicht- en jaloeziesturing richt zich exact naar de noordelijke lichtverhoudingen
Universiteit Reykjavík | IS
 
Architect: Henning Larsen Architects, Kopenhagen | DKARKIS Architects, Reykjavík | IS
Lichtontwerp: VERKIS, Reykjavík | IS
Elektro-installatie: Rafmiolum hf, Reykjavík | IS
Lichtoplossing: lichtmanagement LITENET, noodlichtsysteem ONLITE CENTRAL, projectspecifieke armatuur RU-SLIMLIGHT | Z-fourtyfive, opbouwarmatuur PERLUCE, rasterarmatuur FEW, spot VIVO

Lichtmanagement

Licht voor hotel en wellness

Basisgegevens
 
  • 5-sterrenhotel aan de Noordzee
  • 79 suites en hotelkamers
  • 1.000 m² grote Spa-afdeling
  • Complete oplossing met comfortabele lichtstemmingen voor de hotelkamers, daglichtsturing voor de algemeen gebruikte ruimtes en integratie van het noodlicht
  • Onderhoud binnen het kader van een Zumtobel onderhoudscontract
Hotel Budersand Golf & Spa, Sylt | DE
 
Bouwheer: Südern GmbH, Darmstadt | DE
Architectuur: dko Architekten, Patrik Dierks, Berlijn | DE
Interieurarchitectuur: Studio Jan Wichers, Hamburg | DE
Lichtontwerp: Hamburg Design, Harry Mayer, Hamburg | DE
Lichtoplossing: lichtmanagement LUXMATE LITENET, ZBOX Lighting Control systemen en CIRCLE bedieningspanelen, ONLITE met centraal batterijsysteem

Lichtmanagement

Licht voor hotel en wellness

Key data
 
  • Business hotel at Lake Zurich
  • 60 hotel rooms, 5 seminar rooms, restaurant
  • Complete solution featuring pleasant lighting scenes for the hotel rooms, daylight-based control for the common areas, and integration of emergency lighting plus Zumtobel remote maintenance
Hotel Belvoir, Rüschlikon | CH
 
Bouwheer: Heinz P. Meier, Hotel Belvoir, Rüschlikon | CH
Interieurarchitectuur: architektur & designbüro, Zürich | CH
Elektrostudie: enerpeak salzmann ag, Dübendorf | CH
Lichtontwerp: Lichtkompetenz, Zürich | CH
Lichtoplossing: lichtmanagement LUXMATE PROFESSIONAL, ZBOX Lighting Control systemen en CIRCLE bedieningspanelen, ronde armatuur ONDARIA, centraal batterijsysteem ONLITE, ONLITE vluchtweg- en veiligheidsarmaturen

Lichtmanagement

Licht voor kunst en cultuur

Basisgegevens
 
  • Nieuwbouw met een expositieoppervlakte van ongeveer 3.000 m²
  • Zaalhoogte 8,20 m
  • 195 lichtkoepels met een diameter van 1,5 tot 2,5 m
  • Daglichtafhankelijke sturing van het kunstlicht en de jaloezieën
Städel Museum, Frankfurt am Main | DE
 
Architectuur: schneider+schumacher, Frankfurt am Main | DE
Lichtontwerp: Licht Kunst Licht AG, Bonn/Berlijn | DE
Elektrostudie: DeltaTech, Weiterstadt | DE
Elektro-installatie: Imtech, Rüsselsheim | DE
Lichtoplossing nieuwbouw: lichtmanagement LUXMATE PROFESSIONAL, projectspecifieke LED-oplossing voor de lichtkoepels met de LED spot ARCOS

Lichtmanagement

Licht voor gezondheid en verzorging

Basisgegevens
 
  • Algemeen ziekenhuis met zeven opnameafdelingen, twee instituten en een dagkliniek voor acute geriatrie
  • 3.500 armaturen en 500 jaloezieën
  • 60 % energiebesparing door een verlichtingsrenovatie met een intelligente lichtsturing
Regionaal ziekenhuis Gmunden | AT
 
Architectuur en lichttechniek: Fasch & Fuchs ZT GmbH, Wenen | AT
Elektrostudie: TB Wanger & Partner ZT GmbH, Linz | AT
Lichtoplossing: lichtmanagement LUXMATE LITENET, centraal batterijsysteem ONLITE, individuele bedarmatuur PURELINE II, medische verzorgingsunit CONBOARD, downlight PANOS, lichtlijn TECTON, lichtlijn SLOTLIGHT Licht voor gezo

Lichtmanagement

Licht voor industrie en techniek

Basisgegevens

  • Renovatie van de verlichting in machinebouwhal metgrondoppervlak van 165 x 16 m
  • Energieverbruik voor de renovatie: 72,76 kWh/m²a Energieverbruik na de renovatie: 5,96 kWh/m²a
  • Slechts drie componenten voor een daglichtafhankelijke sturing: dimbare armaturen, lichtsensoren en LUXMATE DIMLITE lichtsturingsapparaten
Ferag AG, transport- en verwerkingssystemen, Hinwil | CH
 
Elektro-installatie: Ferag AG, Hinwil | CH
Lichtoplossing: lichtmanagement LUXMATE DIMLITE met ED-EYE Look Out sensoren, lichtlijn TECTON

Lichtmanagement

Licht voor industrie en techniek

Basisgegevens
 
  • In totaal 2.800 aangestuurde armaturen
  • Per jaar 527.900 euro besparing aan energiekosten
  • Per jaar 20.994 euro besparing aan onderhoudskosten
Engel fabrieken, St. Valentin, Schwertberg en Dietach | AT

Elektro-installatie: G. Klampfer Elektroanlagen GmbH, Leonding | AT
Lichtoplossingen: lichtmanagement LUXMATE LITENET met automatiseringscomputer, server, daglichtmeetkop, gateway en software, halarmatuur VALUEA op TECTON-draagrails

Lichtmanagement

Licht voor gevels en architectuur

Basisgegevens
 
  • Kleurenconstellaties en scenario‘s individueel programmeren
  • Op een knopdruk de gewenste enscenering oproepen
  • Combineren met tijdsgestuurdeautomatismen
Gaislachkoglbahn, Sölden | AT

Architectuur: obermoser arch-omo zt gmbh, Innsbruck | AT
Elektro-ingenieur: Falkner & Riml, Sölden | AT
Lichtoplossing: DMX-sturing van de media-armatuur HEDERA voor de gevel, vochtbestendige kaparmatuur PERLUCE, LED-wandarmatuur KAVA, halarmatuur COPA, lichtlijn SLOTLIGHT II, wandarmatuur BEGA 6876

Lichtmanagement

U wil meer weten over Lichtmanagement
+

Referenties

DFB-Museum
Dortmund, Duitsland
Bouwheer: DFB Museum, Dortmund (DE)
Onder het motto “Wij zijn voetbal” heeft de Duitse voetbalbond (DFB) een museum ingericht dat zijn ambitie om een innovatieve, multimediale en inhoudelijk boeiende belevingswereld te creëren, meer dan waarmaakt. Zumtobel tekent ook present met een lichtoplossing die met het lichtmanagementsysteem LUXMATE LITENET als spelmaker aan alle scenografische en emotionele vereisten voldoet.

Europa is momenteel in de ban van het EK Voetbal 2016 en het Duitse elftal is goed op weg om alweer een nieuw hoofdstuk in haar voetbalgeschiedenis te schrijven. Sinds oktober 2015 is het Duitse Voetbalmuseum in Dortmund de thuishaven van onvergetelijke momenten uit de Duitse voetbalgeschiedenis. De ca. 3.300 m² grote tentoonstelling begeestert met een modern concept dat met interactieve en multimediale inhoud aan bezoekers een hoge belevingskwaliteit schenkt. De zeer gevarieerde dramaturgie met een boeiende opeenvolging van ruimtes en een veelzijdig gebruik van materialen vraagt uiteraard ook om een passend lichtconcept dat enerzijds accenten plaatst, bijvoorbeeld om de glanzende trofeeën van de “Mannschaft” onder de aandacht te brengen, en anderzijds bezoekers op een gerichte wijze doorheen de ruimtes geleidt. Bovendien speelt het licht ook een belangrijke emotionele rol wanneer het erom gaat om bezoekers van verschillende generaties niet alleen te informeren en tot nadenken aan te zetten maar hen ook te verrassen, te ontroeren, te enthousiasmeren en, niet in het minst, te amuseren.

Tegen deze achtergrond wist Zumtobel bouwheer, architect en ontwerper onder andere ook met haar competentie op het vlak van lichtsturing te overtuigen en het contract voor een groot deel van de interieurverlichting van het museum binnen te halen. De spelmaker van de lichtoplossing is het flexibele lichtmanagementsysteem LUXMATE LITENET, dat de onafhankelijke definiëring en aanpassing van de lichtsterkte en kleurtemperatuur van de verschillende armaturen en op die manier ook individueel passende lichtscenario’s voor de verschillende ruimtes mogelijk maakt. Bovendien is met het veiligheidsverlichtingssysteem ONLITE, dat in het hele gebouw geïnstalleerd is, ook de veiligheidsverlichting geïntegreerd. Voor de algemene verlichting zorgen de lichtlijnarmatuur TECTON, PANOS downlights en de cardanische armatuurmodules van Cardan E1. Hierbij gaat een efficiënte verlichting hand in hand met een hoge lichtkwaliteit en ideale kleurweergave. In trappenhuizen en doorgangszones plaatst de esthetische lichtlijn Sottile, een projectarmatuur op basis van de lichtlijn SLOTLIGHT infinity slim, subtiele accenten en zorgt ze voor een uitstekende ruimtelijke atmosfeer waarin bezoekers zich thuisvoelen.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
Ferag AG
Hinwil, Zwitserland
Bouwheer: Ferag AG, transport- en verwerkingssystemen, Hinwil (CH)
Elektro-installatie: Ferag AG, Hinwil (CH)
Het firmagebouw opwaarderen

In de machinebouwhal van Ferag AG worden transport- en verwerkingssystemen voor de drukwerkindustrie vervaardigd, gemonteerd, bedraad en getest. Tot voor enkele maanden werd nog een verouderde verlichtingsinstallatie gebruikt: onvoldoende licht, frequente lampuitvallen en omstandige onderhoudsinterventies verstoorden herhaaldelijk de arbeidscycli en veroorzaakten hoge kosten.

Het belangrijkste argument voor de renovatie van de verlichting was de vraag naar optimale lichtverhoudingen. Ook de aankoop- en onderhoudskosten en het energieverbruik waren bij de oude armaturen niet langer te verantwoorden. De nieuwe oplossing beantwoordt nu aan een van de basisprincipes van de onderneming, met name het zorgvuldig omspringen met de natuurlijke grondstoffen en duurzaam handelen.

Het uitgangspunt van het lichtontwerp waren de verschillende arbeidszones in de hal en de wens om het daglicht te integreren. In het voorste deel staan CNC-gestuurde machines met beeldschermen, op andere plaatsen worden dan weer mechanische installatieonderdelen geassembleerd. Met verschillende optieken speelt de lichtlijn TECTON in op de verschillende visuele taken. De door de dag heen veranderende hoeveelheid daglicht wordt gecompenseerd door het lichtsturingsapparaat DIMLITE. Look Out sensoren gericht naar de glasgevel registreren het aanbod aan natuurlijk licht. Wanneer de vooraf gedefinieerde lichtsterkte niet wordt bereikt door het daglicht, worden de armaturen tot aan het passende niveau gedimd. Zo wordt het lichtcomfort verhoogd en het energieverbruik tot een minimum beperkt en is de verlichtingsrenovatie al in goed twee jaar afgeschreven.

Zumtobel. Het licht.

share it


Hotel Belvoir
Rüschlikon, Zwitserland
Bouwheer: Heinz P. Meier, Hotel Belvoir, Rüschlikon (CH)
Architect: architektur & designbüro, Zurich (CH)
Lichtstudie: Lichtkompetenz, Zurich (CH)
Elektrostudie: enerpeak salzmann ag, Dübendorf (CH)
De techniek moet de dingen makkelijker en niet moeilijker maken

Wanneer de bouwheer uit de technische wetenschappen komt, de interieurontwerpster houdt van irritaties en de hotelgastheer een ervaren man uit de praktijk is, dan ontstaat een hotel zoals het Belvoir. Een hotel dat de vorm van een nabijgelegen gletsjer volgt en dit met een geweldig uitzicht op het Meer van Zürich.

Dit was ook de maatstaf voor de lichtsturing. Telkens weer namen de bouwheer en de toekomstige gastheer tijdens de ontwerpfase verschillende rollen aan: die van gast, om de gebruiksvriendelijkheid te testen, of die van exploitant, die geïnteresseerd is in geringe onderhoudskosten, energiebesparingen en eenvoudig onderhoud.

De ZBOX is een op zich staand, gesloten systeem dat de sturing van telkens één hotelkamer op zich neemt en flexibel reageert op wijzigingsverzoeken. Met het multifunctionele CIRCLE bedieningspaneel weet de gast onmiddellijk hoe de bediening werkt. Met een druk op de knop stelt hij de voorgecomponeerde lichtstemmingen in. De horizontale stores worden centraal via de daglichtmeetkop gestuurd maar kunnen manueel naar boven of beneden worden verreden. Wanneer er niemand in de kamer is, vermijden de automatisch gesloten jaloezieën het opwarmen van de kamers. Door het insteken van de KeyCard worden ze automatisch geopend en wordt de „Welcome” lichtstemming geactiveerd.

Voor het restaurant werd een ochtend-, middag- en avondstemming geprogrammeerd waarvan de lichtsterktes heel eenvoudig via een draaibeweging aan de iPodachtige bedieningsinterface worden aangepast. Lichtsturingssystemen, noodlichtsysteem en veiligheidsarmaturen komen uit één en hetzelfde huis. Des te minder interfaces, des te eenvoudiger en sneller kan een systeem in bedrijf worden gesteld.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
Nordsee filiaal
Kassel, Duitsland
Bouwheer: Nordsee restaurant, Kassel (DE)
Elektrostudie: Elektro-Anlagen Hübner GmbH, Nieste (DE)
Smaakvolle efficiëntie

Om de slogan „Nordsee. Het alternatief.” extra wind in de zeilen te geven, werd het restaurant in Kassel van de grond af gerenoveerd. Samen met de binneninrichting werd ook de verlichting volledig vernieuwd.

De hele restaurantverlichting werd naar de LED-technologie omgeschakeld, in de eetruimte volgen de kleurtemperaturen nu het natuurlijke voorbeeld uit de natuur. De inbedrijfstelling van de lichtsturing gebeurde door de Zumtobel serviceafdeling, die ook de werknemers vertrouwd maakte met het innovatieve lichtconcept en de bediening.

De ochtend begint lichttechnisch gezien met het eenvoudig indraaien van de centrale sleutelschakelaar. Onmiddellijk wordt het voor de voorbereidingen gepaste licht met hoge verlichtingssterktes ter beschikking gesteld. Voor de gasten begint de dag met warme kleurtemperaturen zoals bij een opkomende zon. ’s Middags wordt het restaurant in stralend daglichtwit gehuld. ’s Avonds laat de EMOTION lichtsturing de zon weer in de zee zakken: rode kleurtinten nodigen de gasten uit om in alle rust van hun avondmaal te genieten. Los van het uur van de dag plaatsen LED-inbouwarmaturen en LEDlichtnissen verfrissende accenten. In de productieruimtes wordt niet de lichtkleur maar de lichtsterkte van de algemene verlichting veranderd om zo de lichtsituatie aan de specifieke activiteit aan te passen. De lichtsturing LUXMATE EMOTION combineert de voordelen van de LED-techniek, waaronder de geringe warmteafgifte en de daarmee gepaard gaande geringere koelkosten voor levensmiddelen, met een bijzonder gastvrije stemming. Even vanzelfsprekend is dankzij EMOTION ook het bedieningscomfort. Wanneer ’s avonds met de sleutelschakelaar wordt afgesloten, wordt het restaurant in een bij het Corporate Design passend rood ondergedompeld.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
VHV
Hannover, Duitsland
Bouwheer: Hannoversche Lebensversicherung AG, Hanover (DE)
Architect: Architekten BKSP Grabau Leiber Obermann & Partner, Hanover (DE)
Lichtstudie: Lumen³, Munich (DE)
Elektrostudie: Taube + Goerz GmbH, Hannover (DE)
Foto’s: Andrea Flak
De toekomst begint vandaag

De werkplaats van de toekomst is in de hoofdzetel van de Hannoversche Lebensversicherung AG nu reeds realiteit. Het uiterst efficiënte gebouw met 3-voudige beglazing en sterk warmte-isolerende gevelelementen dekt zijn duidelijk gereduceerde energiebehoefte met behulp van aardsondes, warmtepompen en afstandsverwarming af.

De klant wilde een uiterst efficiënt kantoorgebouw met maximale flexibiliteit om in de toekomst klaar te zijn voor het hoge aantal verwachte veranderingen in de ruimtelijke lay-out. Ze zochten een onderneming die extern het lichtmanagement verzorgt, het Facility Management overneemt en zodoende ook het onderhoud voor haar rekening neemt.

Alle armaturen en jaloezieën in het drieledige gebouwencomplex worden gestuurd door het lichtmanagementsysteem LITENET op TCP/IP-basis. Alle instellingen en veranderingen in het systeem kunnen vanuit een centraal punt worden doorgevoerd. Daarvoor werd het systeem in een gebouwoverkoepelende OPC-visualisering geïntegreerd. Individueel geadresseerde DALI-armaturen laten toe om flexibel in te spelen op veranderingen. Het beschikbare daglicht wordt via een centrale daglichtmeetkop geregistreerd. De stand van de zon volgend, worden de lamellenraffstores met lichtsturende functie naar de juiste positie verreden. Het voor een constant verlichtingsniveau vereiste dimniveau van elke individuele armatuur wordt elke minuut herberekend en opnieuw ingesteld. Verder reduceren aanwezigheidsmelders de bedrijfstijden van de armaturen in functie van de aanwezigheid van werknemers. Zij hebben dan weer de mogelijkheid om de lichtstemming volgens hun eigen persoonlijke behoeften via draadloze radioschakelaars aan te passen – volkomen onafhankelijk van elke bedrading in het gebouw.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing

Nog vragen?

Bedankt voor uw bericht!

LAND
SOCIAL MEDIA