Referenties

St Martin Tower
Frankfurt, Duitsland
Bouwheer: Immo Hansa Beteiligungsgesellschaft mbH
Architect: msm meyer schmitz-morkramer
Elektrostudie: K. Dörflinger Gesellschaft für Elektroplanung mbH & Co. KG
Gebouwtechniek: EGT Gebäudetechnik GmbH
De St. Martin Tower luidt een nieuw tijdperk binnen de kantoorarchitectuur in en maakt indruk, enerzijds door zijn puristische, filigrane vorm, anderzijds omdat het heel bewust zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt. Het door de architecten msm meyer schmitz-morkramer samen met Zumtobel voor het hele gebouwensemble ontwikkelde verlichtingsconcept vormt de basis. De nauwe samenwerking met K. Dörflinger Gesellschaft für Elektroplanung mbH & Co. KG, Allendorf, en met EGT Gebäudetechnik GmbH, Triberg, zorgde voor de uitvoering. Nu presenteert de St. Martin Tower zich met een geslaagde lichtoplossing waarvoor overal, ook in de crèche, het fitnesscenter, de nevenruimtes of de parkeergarage, LED-armaturen van Zumtobel werden geïnstalleerd.

Het door Immo Hansa Beteiligungsgesellschaft mbH als bouwheer opgerichte kantoorgebouw vervult ook heel hoge eisen op het vlak van architectuur, design en kwaliteit. Zo konden achter de elegante, verticaal georiënteerde lichtmetalen voorgevel, verspreid over de 18 kantoorverdiepingen met een totale huuroppervlakte van 17.740 m², een groot aantal naar het venster gerichte werkplekken worden gecreëerd. De lifthallen stralen elegantie uit dankzij de in de wanden ingewerkte ondoorzichtige lichtkanalen met geïntegreerde intercominstallatie. Hier zorgen de LED-downlights PANOS infinity, net als in de gangen, voor een vriendelijke lichtstemming.

De mogelijke kantoorlay-outs overtuigen door de vele variatiemogelijkheden. Zo kunnen klassieke individuele kantoren worden gecreëerd die individuele inrichtingsspeelruimte en maximale privacy bieden. Een andere optie zijn grote kantoorvertrekken voor teamgerichte samenwerking, aangevuld met afgebakende rustzones die de communicatie en ontspanning bevorderen. Een dermate gedifferentieerde ruimtelijke inrichting stelt echter ook hoge eisen aan de verlichtingsoplossing, die door de architecten msm meyer schmitz-morkramer in samenwerking met Zumtobel werd ontwikkeld. De LED-armatuur SEQUENCE biedt de mogelijkheid om vanuit ergonomisch oogpunt verblindingvrij direct licht naar de werkplekken te sturen maar ook om via het indirecte aandeel het plafond te verlichten en zo een aangename ruimtelijke atmosfeer te creëren. De projectspecifieke oplossing SEQUENCE track, waarbij naargelang van de behoefte drie of vijf slechts 25 mm diepe LED-modules aan gependelde draagrails worden geïnstalleerd, zorgt ook voor de nodige flexibiliteit bij nieuwe huurders of een verandering van bestemming. Minstens even belangrijk is de energie-efficiënte werking. Deze taak wordt met bravoure vervuld door het lichtmanagementsysteem LUXMATE LITENET, samen met de nagenoeg onzichtbare aanwezigheidsmelders in de draagrails en de daglichtmeetkop op het dak.

De uitmuntende lichtoplossing typeert niet alleen de binnenruimtes maar creëert in het donker ook een uitnodigende werking naar buiten toe. SEQUENCE track is immers op alle verdiepingen van de toren en in de zeven etages hoge vleugel met een huuroppervlakte van 7.536 m² geïnstalleerd. Het ruime binnenplein, geconcipieerd als een centraal uitwisselings- en communicatieforum, vindt in de foyer zijn “interne” tegenhanger. De over twee etages doorlopende ruimte met zijn gemarmerde, donkergrijze natuurstenen vloer wordt verlicht door de LED-downlights PANOS infinity. Daarbij valt vooral de mozaïek van de ascetische monnik St. Martinus als patroonheilige van het gebouwensemble, mooi in scène gezet met DIAMO wallwashers, in het oog. De ontvangstbalie, geaccentueerd door de LED-downlights DIAMO, heeft een ruimere functie dan gewoon controleren wie er binnenkomt. Veeleer fungeert de receptie als een contactpunt voor vragen van allerlei aard. Vanuit de foyer heeft men ook toegang tot de moderne, meer dan 600 m² ruime gastronomische belevingswereld met geïntegreerde koffiebar. Ook hier worden gasten en huurders overdag door een open, in het licht badende atmosfeer ondergedompeld. In de donkere uren ontvouwt het multifunctionele LED-lichtinstrument SUPERSYSTEM zijn charme als projectspecifieke oplossing.

De representatieve inrichting en meubilering bieden samen met de moderne mediatechniek een doordachte infrastructuur voor seminaries en evenementen – van een gesprek onder vier ogen tot een heel grote kring van 70 personen. Het zwarte lichtkanaal vormt een chic contrast met het parallel lopende zilverkleurige lamellenplafond. Op welbepaalde afstanden zijn de inbouwarmaturen CARDAN LED ingebouwd, die tot 30° gekanteld kunnen worden.

Zumtobel. Het Licht.

share it


Lichtoplossing
Kaspersky Lab
Moskou, Rusland
Bouwheer: Kaspersky, Moskou (RU)
Architect: ABD architects, Moskou (RU)
Lichtstudie: ABD architects, Moskou (RU)
Elke dag ontdekken de virusscanners van Kaspersky Lab 300.000 nieuwe schadelijke bestanden. Daarvoor werken alleen al in de hoofdzetel in Moskou rond de 1.600 werknemers aan de nieuwste ontwikkelingen van de Russische softwareonderneming. Een rustige atmosfeer en helder verlichte ruimtes zijn voor dit veeleisende werk een absolute must. Zo had bij de inrichting van de nieuwe kantoren het creëren van een stressvrije omgeving die de werknemers maximaal comfort biedt, de hoogste prioriteit.

Dit gold natuurlijk ook voor de lichtoplossing: naast de klassieke kantoorverlichting moest ook het juiste licht voor flexibele arbeidssituaties worden verzekerd. Aanpassingsvermogen en individualiseerbaar waren hierbij de doorslaggevende criteria. De onderneming hechtte ook veel belang aan een duurzame bouwwijze en stelde architecten en ingenieurs voor de uitdaging om voor alle technieken te focussen op efficiëntie en milieuvriendelijkheid.

Bij de lichtoplossing kregen ze ondersteuning van Zumtobel: de homogeen verlichte LED-lichtlijn SLOTLIGHT II werd daarbij het dominerende inrichtingselement. Ze onderstreept het puristische design van de nieuwe hoofdzetel en overtuigt bovendien met een hoog rendement en een goede efficiëntie. Zo kan ze vrij in de ruimte worden opgesteld, genereert ze deugddoend licht voor een aangename algemene verlichting en zorgt ze tijdens uitwisselingen in informele vergaderzones voor optimale lichtverhoudingen zonder storende weerspiegelingen aan tablets of beeldschermen. Met haar ronde vorm plaatst de ondoorzichtige ronde LED-armatuur ONDARIA een zacht accent in de voor het overige rechtlijnige designaanpak. Ook zij brengt een harmonieuze stemming in ruimtes en zones die vooral de communicatie moeten bevorderen.

In de kantoren zelf zorgt de hoogwaardige pendelarmatuur AERO II voor een uitstekende lichtkwaliteit aan de werkplek. De combinatie van waveguidetechnologie en MPO+ optiek met micropiramidestructuur biedt de nodige speelruimte om de bureautafels los van de armatuur op te stellen. Met de mogelijkheid om het indirecte en directe licht apart te sturen, worden met slechts één armatuur de meest uiteenlopende lichtstemmingen en het juiste licht voor elke taak gegarandeerd. De globale lichtoplossing wordt afgerond met de veiligheidsverlichting ONLITE, die eens te meer aantoont dat duurzaamheid en goed design een onklopbaar team vormen.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
Advocatenkantoor K&L Gates
Londen, Engeland
Bouwheer: Land Securities, Londen (UK)
Architect: LSM, Washington (US)
Lichtstudie: Seider Ligthing Design, Berlijn (DE)
Elektrostudie: Hilson Moran Partnership, Londen (UK)
Elektro-installatie: Phoenix Electrical Company Ltd, Londen (UK)
Foto’s: Richard Bryant, arcaidimages.com
Met het winkel- en kantorencomplex One New Change hebben de Franse architect Jean Nouvel en Land Securities de allicht grootste en meest indrukwekkende binnenstadspiegel van Londen tot stand gebracht. In de dramatische, vele nuances vertonende gevel flikkert – altijd opnieuw in andere beeldfragmenten – de machtige Saint Paul’s Cathedral op. Op twee van de in totaal vier kantoorverdiepingen heeft het internationale advocatenkantoor K&L Gates zich gevestigd.

Voor de invulling van de 10.000 vierkante meter grote kantoorruimten is het in Washington gevestigde architectenbureau LSM in samenwerking met de lichtdesigner Christopher Seider van Seider Design in Berlijn verantwoordelijk. „Met de internationale uitbreiding van het advocatenkantoor hebben wij voor K&L Gates een heldere en moderne esthetiek ontwikkeld die zich door een uniek samenspel van ruimtelijk effect, licht en kunst onderscheidt”, zegt Debra Lehman-Smith, kantoorgenote bij LSM. „Een grote rol daarbij spelen het daglicht en de betrokkenheid van de locatie.”

Spel van weerkaatsingen
Vanuit de receptiehal, het café en de grote vergaderzalen kijkt men tussen heel wat weerkaatsingen direct uit op de koepel van de barokke kathedraal. Het voor de toenmalige tijd zo typische spel met ruimte en illusie wordt in de binnenruimte van het advocatenbureau op hedendaagse wijze voortgezet. Als basisverlichting werd gekozen voor het type SLOTLIGHT, een lichtlijnarmatuur dat op maat kan afgesneden worden en in deze ruimte balken en zuilen subtiel accentueert. Overlappend met soms barokke beeldfragmenten weerspiegelen de lichtassen zich in de vele transparante glazen binnenwanden. Niet in de laatste plaats bakenen de lichtbanden subtiel de verschillende zones van het advocatenbureau van elkaar af: terwijl er in de algemene zones een kleurtemperatuur van 3.000 Kelvin heerst, worden de werkruimten met 4.000 Kelvin verlicht.

Het resultaat van deze intensieve samenwerking tussen architect, lichtdesigner en verlichtingsbedrijf is een sober, elegant en vooral karakteristiek continuüm van lijn, beeld en ruimte. Of, zoals architecte Debra Lehman-Smith het verwoordt: „Wij werken al bijna 20 jaar lang samen met K&L Gates. Maar het Londense project  vormt echt het hoogtepunt van deze samenwerking.”

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
2226
Lustenau, Oostenrijk
Bouwheer: Baumschlager Eberle, Lustenau (AT)
Architect: Baumschlager Eberle, Lustenau (AT)
Lichtstudie: Symetrys, Lustenau (AT)
Lichttechniek: Graf Elektro, Dornbirn (AT)
Elektro-installatie: Graf Elektro, Dornbirn (AT)
„Meer comfort met minder energie” luidde het motto van de architect Dietmar Eberle voor de zes verdiepingen tellende nieuwbouw „2226” in het Oostenrijkse Vorarlberg. De naam van het gebouw „2226” heeft betrekking op het temperatuurspectrum tussen 22 en 26 graden Celsius dat door de meeste mensen wereldwijd als aangenaam beschouwd wordt. Dankzij een uitgekiend systeem op basis van oude bouwtradities en moderne
methoden wordt deze temperatuur in het gebouw constant gehouden – zonder het gebruik van een verwarmings- of airconditioninginstallatie. Dietmar Eberle mikt in plaats daarvan op het optimale gebruik van het daglicht, grote hoogten en diepten van de ruimte, een goede luchtverversing en massieve wanden. Met behulp van een innovatieve software wordt daarbij met de weersomstandigheden en het aantal personen in het gebouw rekening gehouden. Voor dit revolutionaire architectuurproject heeft Zumtobel een precies passend verlichtingsconcept ontwikkeld dat aan de hoge door de architect aan efficiëntie, design en multifunctionaliteit gestelde eisen voldoet.

Het kantoorgebouw met een nuttige oppervlakte van bijna 2.500 vierkante meter herbergt naast Eberle’s architectenbureau „be baumschlager eberle”, nog andere kantoren, één cafetaria en twee vermaarde galerijen. De lichtoplossing houdt hier rekening mee en past zich optimaal aan de verschillende taken van de verlichting aan. Voor de algemene verlichting en ook voor ideale lichtomstandigheden voor de oriëntatie en begeleiding van de bewoners en bezoekers van het gebouw zorgt het decoratieve armatuur LINARIA. De optimale verlichting van de werkvloeren in het kantoorgebouw wordt door functionele en esthetische staanlampen gevrijwaard. LED spots van de serie PANOS INFINITY leveren in de verkeersruimten van de kantoorverdieping een gelijkmatige basisverlichting en onderscheiden zich door een zeer hoge lichtkwaliteit.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
Illwerke Centrum Montafon
Vandans, Oostenrijk
Bouwheer: Vorarlberger Illwerke AG, Bregenz (AT)
Architect: Hermann Kaufmann ZT GmbH, Schwarzach (AT)
Lichtstudie: Manfred Remm, Dornbirn (AT)
Elektrostudie: el Plan Elmar Lingg Elektroplanung, Schoppernau (AT)
Zoals een reusachtige, 120 meter lange „Mannerschnitte” („Manner wafers”) staat het nieuwe Illwerke Zentrum Montafon (IZM) aan de weg en schiet het tot in het meer voorbij aan het voor bezoekers bestemde parkeerterrein. Met een nuttige oppervlakte van ongeveer 10.000 vierkante meter is het vijf verdiepingen tellende waterkrachtcompetentiecentrum van de firma Vorarlberger Illwerke AG één van de grootste, op houten hybride constructiewijze opgerichte kantoorgebouwen ter wereld. De planning is afkomstig van Vorarlberger Architekten Hermann Kaufmann. Op basis van een Masterplan van Kuess/Hörburger kwam Kaufmann na een geladen prijsvraag onder in totaal 13 deelnemers als winnaar uit de bus.

Hun concept: het complete bouwwerk werd volgens het blokkendoosprincipe met seriële componenten opgericht. Op vastgelijmde, in de gevel geïntegreerde steunpilaren liggen er samengestelde elementen van hout/beton die in de middenas door een stalen ligger vastgehouden worden. De houten gevel zelf is ter bescherming tegen een ongunstige weersgesteldheid en tegen oververhitting in de zomer door luifels beschermd. Indien de plaats voor de momenteel 270 medewerkers op een dag niet meer volstaat, kan het gebouw te allen tijde hoger gebouwd worden. De daarvoor noodzakelijke statische maatregelen werden reeds getroffen.

Binnen maakt de foyer indruk met een kleurrijke lichtinstallatie van Miriam Prantl. Voor het overige domineert hout door en door. De kunstmatige belichting van de interieurs houdt daar rekening mee: met uitzondering van de traditionele armaturen op de benedenverdieping zijn alle armaturen als LED-versie uitgevoerd. In hoofdzaak bestaat de verlichting uit speciaal gemaakte LED-lichtlijnen die exact op de verschillende zones afgestemd zijn en de extreme lengte van het kantoorgebouw accentueren. Alle werkplekken zijn aan de aan weerszijden royale vensteroppervlakten gepositioneerd en garanderen daardoor een zo goed mogelijke combinatie van dag- met kunstlicht. De uitvoering van het plafond als verwarmings-/koelplafond vereiste bodemarmaturen die tegen hun geïntegreerde verschijning niet als inbouw- maar als opbouwarmaturen uitgevoerd werden. Uitgerust met een microprismaoptiek en een UGR-waarde van minder dan 19 zorgen ze voor zo goed mogelijk, gelijkmatig en niet-verblindend licht op de werkvloer. Bovendien werden de ongeveer 1.000 armaturen in een specifiek op de klant afgestemde afmeting van 100 x 1.845 millimeter vervaardigd en zodanig opgesteld, dat een flexibele indeling van de werkvloeren ook in de toekomst mogelijk is.

In de middelste zones van de kantoren zijn er lineaire armaturen (SUPERSYSTEM als speciale armatuur) ingebouwd die in de geprefabriceerde architectuurelementen precies passend geïntegreerd moesten worden. Ze verlichten de hier ingerichte, meestal in een kleurrijk contrast met de houtoptiek staande communicatie- of recreatieplaatsen. De 40 millimeter brede LED-lichtlijnen kruipen zodoende voor een paar meter lengte in de rol van een verlaagde eiken balk. De camouflage is perfect – niet de armatuur, maar het licht is te zien. Al de armaturen zijn op daglichtsensoren en ewegingsmelders aangesloten. Dankzij huistechniek en verlichtingsconcept kon het IZM als Green Building uitgevoerd worden. Bovendien kreeg het een conform ÖGNI-criteria onderscheiden certificering in goud.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
Agentschap Boros
Berlijn, Duitsland
Bouwheer: Agentschap Boros, Berlijn (DE)
Architect: Jens Casper, Realarchitektur, Berlijn (DE)
Lichtstudie: SUPERSYMETRICS Aysil Sari | Herbert Resch, Zug (CH)
Elektro-installatie: ETM Elektrotechnik Müller, Müncherberg (DE)
Het machtige standbeeld van Hercules waakt statig over de conferentiezaal in het vroegere pompstation aan het Hallesche Ufer in Berlijn, waarin de kunstverzamelaar en ondernemer Christian Boros met zijn uitgeverij en zijn communicatiebureau zijn intrek heeft genomen.

Het in neo-renaissance stijl vormgegeven gebouw deed 100 jaar lang dienst als pompstation, voordat het in de jaren tachtig een lapidarium voor de historische figuren uit de stedelijke sculpturencollectie werd. Onaangetast door de tijd staan de reusachtige figuren uit gegoten steen ook nu nog in het beschermde technische monument.

Mercurius, de beschermheilige van de kooplieden en de strenge Borussia begroeten nu niet meer het publiek dat zich voor geschiedenis interesseert, maar de medewerkers en klanten aan de ingang. In het gebouw dat onder monumentenzorg hoort, werd behoedzaam en met de nodige afstand een ruimtelijk element in de vorm van een zwarte betonnen sculptuur geïntegreerd, die overeenkomt met de door monumentenzorg gestelde voorwaarden. De oppervlakken en functies die zo zijn ontstaan, staan in verbinding met het omringende hoofdgebouw zonder de ruimtelijke kwaliteiten aan te tasten. De weinige nieuwe materialen, zoals gekleurd beton, geolied eikenhout, brons en ook de donkere vloer mogen waardig oud worden en hun eigen spoor in de geschiedenis achterlaten – geheel in de zin van Hercules.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
Abu Dhabi Investment Council (ADIC)
Abu Dhabi, VAE
Bouwheer: Abu Dhabi Investment Council, Abu Dhabi (AE)
Architect: Aedas, Abu Dhabi (AE)
Elektrostudie: Arup, Londen (UK)
Elektro-installatie: BK Gulf, Dubai (AE)
De Al Bahar Towers zijn de nieuwste gebouwen van de Abu Dhabi skyline. Voor het complex, bestaande uit twee cilindervormige torens met elk een hoogte van 150 m, hebben Aedas architecten samen met ingenieursbureau Arup een innovatie voor het extreem hete en zonnige klimaat in Abu Dhabi ontwikkeld: De door de traditionele Arabische architectuur geïnspireerde gevel biedt een thermische bescherming en tegelijkertijd ook een optimale benutting van de zonne-energie. Gecombineerd dragen alle maatregelen ertoe bij dat de CO2-emissie van de conform de LEED-standaard gebouwde Al Bahr Towers met 40 % gereduceerd wordt.

De Zumtobel lichtoplossing ondersteunt hierbij niet alleen het grondstoffen besparende concept, maar voldoet tevens aan de eisen van een moderne kantoorverlichting en legt het accent op de architectuur: de efficiënte downlights PANOS INFINTY en de inbouwarmatuur SLOTLIGHT II, die aan de architectonische situatie van ADIC aangepast werd, zorgen voor een aangename en communicatieve werksfeer. Door de verticale plaatsing van de SLOTLIGHT II in de plafonds ontstaat de indruk dat het licht zich naar het middelpunt van het cilindrische gebouw toe beweegt, waardoor de aandacht op een centraal vormgevend element van de architectuur wordt gevestigd.

Zumtobel. Het Licht.

share it


Lichtoplossing
Vodafone Village
Milaan, Italië
Architect: Dante O. Benini & Partners Architects, Milaan (IT)
Lichtstudie: Dante O. Benini & Partners Architects, Milaan (IT)
Lichttechniek: Studio AS ingg Srl, Milaan (IT)
Elektro-installatie: Milani Giovanni & C. Srl, Osnago Lecco (IT)
De modemetropool Milaan streeft als geen andere stad naar ecologische duurzaamheid en toekomstgerichtheid. Dit is ook te zien aan het nieuwe hoofdkantoor van de op één na grootste telecommunicatieaanbieder ter wereld: Vodafone. Het uit drie gebouwen bestaande Vodafone Village slaagt erin om door intelligent gebruik van hulpmiddelen de milieubelasting van de meer dan 3.000 werkplekken met de helft te reduceren. Een zilveren LEED certificaat onderstreept het ambitieuze plan van de architecten Dante O. Benini & Partner, dat ook van de betrokken partners de hoogste prestaties eiste. Op meer dan 67.000 m2 ontwierp Zumtobel een veelzijdige lichtoplossing die zowel energie bespaart en het nodige onderhoud vermindert, alsook aan de hoge eisen aangaande esthetiek en lichtkwaliteit voldoet.

Hierbij worden de meest verschillende verlichtingstaken vervuld: In de foyer, het auditorium en in de Skybar komt de architectuur mooi tot zijn recht en wordt er tegelijkertijd een vriendelijke sfeer gecreëerd, terwijl er in de kantoren ideale voorwaarden worden geschapen om bij een uitstekend licht te kunnen werken. Met een uitgebreid productportfolio kon Zumtobel voor alle sectoren een passende lichtoplossing realiseren, waarbij ook een centrale noodlichtsturing geïntegreerd werd, die niet alleen de veiligheid van de medewerkers garandeert, maar met energie-efficiëntie en onderhoudscomfort ook een wezenlijke bijdrage tot het duurzame concept van het gebouw levert.

Zumtobel. Het Licht.

share it


Lichtoplossing
Google Headquarters
Londen, Engeland
Bouwheer: Google Headquarters, Londen (UK)
Architect: Penson, Londen (UK)
Elektro-installatie: Elite Electrical, Londen (UK)
De nieuwe kantoorruimtes van Google in Buckingham Palace Road in Londen vertolken een speelse vorm van een moderne werkplek. Geen lange gangen, stij ve grote kantoren of sobere vergaderruimtes; in plaats daarvan wordt men welkom geheten door levendige kleuren, trendy-functionele meubels en een glanzende lichtambiance. Het Londense architectuurbureau Penson heeft voor de kantoorruimtes van de zoekmachinegigant een onconventioneel architectuurconcept  ontwikkeld, dat uit een combinatie van geraffi neerde functionaliteit en slim doordachte, innovatieve ideeën voor werkplekstrategieën bestaat.

Op de verdiepingen vindt men een bonte mengeling van ruimtes met de meest verschillende functies – van een cafetaria, lounges, een muziekstudio tot een scala van uitgekiende besprekings- en werkruimtes. Bij na alle wanden bestaan uit magnetische whiteboards, waar men notities op kan schrij ven. Bovendien zij n er niet alleen grote werkplekken en relax ruimtes, maar ook kleine nissen, waarin men zich alleen of in groepjes terug kan trekken – de ruimtes moeten zich aan de „Google-medewerkers” aanpassen en niet omgekeerd. Dit moest ook in het lichtconcept omgezet worden: armaturen die perfect tegemoet komen aan de architectuur en aan de behoeften van de gebruikers. Het lichtconcept schept daarom een sfeer, waarin mensen zich behaaglij k voelen en tegelij kertij d geconcentreerd en gemotiveerd kunnen werken – ofwel door de zachte vormtaal van de ronde armaturen Ondaria in de vergaderruimtes of door de hoogwaardige lichtkwaliteit van de LED Downlights en lichtlij nen in de groeps- en pauzeruimtes.

Zumtobel. Het Licht.

share it


Lichtoplossing
Ropemaker Place
Londen, Engeland
Bouwheer: British Land, Londen (GB)
Architect: Arup Associates, Londen (GB)
Lichtstudie: SAS International, Reading (GB); Stortford Interiors, Bishop’s Stortford (GB)
Lichtplanning: SAS International, Reading (GB), Stortford Interiors, Bishop’s Stortford (GB)
Zachte begroeting in Londen

De tien en een halve meter hoge foyer in de nieuwe kantoortoren Ropemaker Place aan de Londense stadsrand dwingt alleen al omwille van zijn afmetingen tot binnenstappen, staan blijven en rondkijken. De blikken dwalen daarbij onvermijdelijk van de grote venstervlakken over de gezellige zitmeubels tot aan de in notenhout beklede wanden en tenslotte naar het plafond. Zacht golvend vormt dit plafond een opzienbarende structuur. Opvallend aangenaam stroomt het licht van daaruit tot in de ruime inkomhal en tot onder de luifel van het gebouw.

Het plastische, golvende plafondsysteem is een gezamenlijke ontwikkeling van Zumtobel en Arup Associates. De verlichte, golvende plafondrondingen zijn opgebouwd uit wit PPC-plaatstaal met microperforaties en met een ingebouwde akoestische mat. Onder een transparante acrylafdekking gaan individueel aanstuurbare fluorescentielampen schuil die als direct/indirect stralende lichtbronnen dienst doen. De toegepaste waveguidetechnologie garandeert bovendien een zeer goede verblindingsbescherming zodat een evenwichtige verlichting met een schitterende lichtkwaliteit ontstaat.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
HDI Hannover
Hannover, Duitsland
Bouwheer: HDI Gerling AG, Hannover (DE)
Architect: ingenhoven architects, Düsseldorf (DE)
Lichtstudie: Tropp Lighting Design GmbH, Weilheim (DE)
Elektrostudie: ZWP Ingenieur-AG, Köln (DE)
Elektro-installatie: Bauer Elektroanlagen GmbH, Halle (Saale) (DE)
Werken met een goed gevoel

Energie-efficiënt samenspel van dag- en kunstlicht op kantoor

Een stijgend aantal werknemers en de wens om de verschillende administratieve vestigingen onder één dak samen te brengen, brachten de HDI Gerling Verzekeringsgroep ertoe om aan de noordoostelijke stadsrand van Hannover een nieuwe hoofdzetel te bouwen. Als winnaar van een uitgeschreven architectuurwedstrijd ontwikkelde ingenhoven architects een administratief gebouw van 75.000 m² met centraal atrium en windmolenachtige kantoorvleugels waarvan de discrete elegantie onmiddellijk in het oog spring.

Daarbij was voor de bouwheer een minimaal energie- en grondstoffenverbruik minstens even belangrijk als een representatief en esthetisch hoogwaardig gebouw met dito werkplekken. Belangrijke componenten van het ecologische gebouwconcept zijn de 3-voudige beglazing, de thermische activering van plafonds en balustrades, warmterecuperatie-installaties in combinatie met het als klimaatbuffer ontworpen atrium, het gebruik van geothermische energie voor de verwarming en koeling – maar ook de uitrusting van alle kantoorvertrekken met energie-efficiënte en flexibele lichtoplossingen van Zumtobel.

Een kunstlichtoplossing voor alle werkruimtes
De opdracht van het door Zumtobel in nauwe samenwerking met Tropp Lighting Design en de architect ontwikkelde kantoorverlichtingsconcept was de ontwikkeling van een esthetische, flexibele, intelligent stuurbare en efficiënte lichtoplossing die in alle kantoorruimtes zonder aanvullende armaturen moest kunnen functioneren. Daarvoor werden in totaal 3996 op de assen van de ruimtes opgestelde ECOOS pendelarmaturen in tweevoudige lengte ingezet. In combinatie met een moderne sturingsunit kan optimaal volgens de behoefte kunstlicht worden toegevoegd. Belangrijk voor een goede acceptatie door de gebruikers was nog dat het vooraf ingestelde systeemautomatisme met bedieningselementen in elk kantoor individueel kan worden aangepast.

Flexibiliteit en energie-efficiëntie ook voor toekomstige ruimteconfiguraties
De eenvoudige montage resp. demontage van de modulaire ECOOS pendelarmaturen biedt bovendien uitstekende randvoorwaarden om vlot te kunnen inspelen op alle toekomstige wijzigingen in de ruimtelijke indeling – bijvoorbeeld de opdeling van grotere ruimtes in kleinere units. De directie- en een aantal grotere vergaderlokalen werden uitgerust met een centraal en zijwaarts met LED-downlights aangevulde armatuurvariant om bijzondere lichtstemmingen te kunnen realiseren.

Zumtobel. Het licht.

share it


Oberalp Salewa
Bolzano, Italië
Bouwheer: Oberalp Salewa (IT)
Architect: Cino Zucchi Architetti und Park Associati (Filippo Pagliani, Michele Rossi), Milaan (IT)
Elektrostudie: Energytech, P.I. Gabriele Frasnelli, Bolzano (IT)
De SALEWA / Oberalp Groep richtte in Bolzano haar nieuwe hoofdzetel op en ging daarbij op alle vlakken resoluut voor duurzaamheid. Aangepast aan de geografische omstandigheden is een gebouw ontstaan dat perfect bij het merk SALEWA en de geschiedenis van de onderneming past en voor de werknemers een ideale omgeving biedt om zich vrij te ontplooien en succesvol te zijn.

Het gebouw werd onderscheiden met het “Work&Life” certificaat van het KlimaHaus-Agentur omdat het aan alle criteria op het vlak van ecologische, economische en sociale duurzaamheid voldoet. Een mooie illustratie hiervan zijn de op het dak geïnstalleerde zonnepanelen die het hele gebouw autonoom van stroom voorzien en voor een drastische reductie van de CO2-emissie zorgen.  Voor de werknemers is er naast een kinderdagverblijf ook een fitnesscentrum en nog veel meer voorzien.

Heiner Oberrauch  

"We wilden in de eerste plaats een gebouw creëren waarin onze medewerkers zich echt goed zouden voelen, maar tegelijk ook een gebouw dat het merk SALEWA naar buiten toe waardig zou vertegenwoordigen.”
Heiner Oberrauch, Voorzitter SALEWA / Oberalp Groep

 
Filippo Pagliani, Architekt, Park Associati  

“De grootste uitdaging bestond erin om de band met de natuur en de omgeving tot stand te brengen.”
Filippo Pagliani, architect, Park Associati

Globaal energie- en verlichtingsconcept
Het globale lichtconcept van het gebouw is – letterlijk – een lichtend voorbeeld. De kantoorruimtes en showrooms mochten bij zoninstraling niet verduisterd worden zodat de medewerkers naar de bergen zouden kunnen blijven kijken. Bovendien waren ook bij verschillende daglichtsterktes constante lichtverhoudingen in de binnenruimtes gewenst. Om aan deze eisen tegemoet te komen, ontwikkelde Park Associati in samenwerking met Zumtobel voor de kantoorruimtes de dimbare armatuur IBLA.

Ook de vergaderruimtes bieden met optisch discrete inbouwarmaturen variabele verlichtingsmogelijkheden voor verschillende toepassingen zoals besprekingen of presentaties; de evenwichtige lichtverdeling geeft aan de ruimtes een lichte en vriendelijke atmosfeer. Uit studies en toepassingsvoorbeelden van Zumtobel blijkt overduidelijk dat een optimale ruimteverlichting niet alleen het welzijn van de werknemers verbetert maar ook voor betere prestaties en een verhoogde communicatiebereidheid zorgt. Voor de showrooms en ontvangstruimtes werd gekozen voor een gelijkmatige algemene verlichting met lichtbalken en een focusserende objectverlichting met spotlights. Zo kunnen de geëxposeerde producten individueel worden verlicht.

Filippo Pagliani, Architekt, Park Associati  

“De nieuwe hoofdzetel van SALEWA weerspiegelt alle noden van een moderne, dynamische onderneming. Door in te spelen op de vraag van SALEWA naar een ecologisch, economisch en sociaal duurzaam gebouw, zijn we erin geslaagd om een plaats van interactie en communicatie tussen werknemers, klanten en partners tot stand te brengen. Het lichtconcept draagt in ruime mate bij tot het creëren van een werk- en leefomgeving waarin mensen zich goed voelen en die tegelijk mooi harmonieert met zijn omgeving.”
Filippo Pagliani, architect, Park Associati

Ontwikkeling van de projectspecifieke armatuur IBLA
Samen met Park Associati ontwikkelde Zumtobel speciaal voor het project de armatuur IBLA. Een armatuur die niet alleen bekoort met een uitstekende lichtkwaliteit maar ook met een unieke vormgeving. De architecten hadden een duidelijke voorstelling van de armatuur die moest refereren naar de bijzondere vorm van het gebouw. Om dit te kunnen realiseren, gebruikte Zumtobel voor het eerst het duurzame en flexibele materiaal Corian®. De contouren van de behuizing ontstaan door een driedimensionale warmtevervorming zodat elk armatuuromhulsel een absoluut unicum wordt.

De dimbare armatuur straalt zowel indirect als direct licht uit. Zo draagt ze in ruime mate bij tot de aangename atmosfeer in de kantoorruimtes en tegelijk garandeert ze met haar direct lichtaandeel ideale lichtverhoudingen zonder verblindingseffecten aan de computerwerkplekken.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
Districtsgebouw
Marktoberdorf, Duitsland
Bouwheer: Landkreis Ostallgäu, Marktoberdorf (DE)
Architect: Stadtmüller.Burkhardt.Architekten, Kaufbeuren (DE)
Lichtstudie: Ing.-Büro Körbl + Feneberg GmbH, Füssen (DE)
Elektrostudie: Elektro EWR, Füssen (DE)
Een frisse outfit rendeert

Achter de historische muren van het 9.500 m² grote districtsgebouw van Marktoberdorf worden bezoekers in moderne vertrekken en open ingerichte serviceruimtes ontvangen. Licht speelde bij de renovatie een belangrijke rol en het neemt daarbij zowel zijn decoratieve als economische verantwoordelijkheid op. In vergelijking met vroeger is het energieverbruik per jaar met 43 procent gedaald en dit bij een betere lichtkwaliteit. Voor de geslaagde renovatie en uitbreiding hanteert het architectenbureau Stadtmüller.Burkhardt.Architekten het principe om “niet alleen oude en nieuwe gebouwelementen gevoelvol met elkaar te verbinden, maar ook de arbeidskwaliteit voor de werknemers te verbeteren en het servicekarakter voelbaar te maken”.

In totaal verlichten nu bijna 500 meter smalle SLOTLIGHT lichtlijnen de publieke ruimtes en doorgangswegen. Vlak in het plafond geïnstalleerd, genereren ze een gelijkmatig basislicht met een nagenoeg schaduwvrije lichtverdeling. Dit wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde Tetris techniek met kruiselings geplaatste T16-lampen en een eigen reflector. Naast de lichttechnische aspecten overtuigden ook de inrichtingsargumenten: dankzij de PMMA-armatuurafdekking kunnen de lichtlijnen vrij in de ruimte worden opgesteld – onafhankelijk van de positie van de werkplekken – zonder weerspiegelingen op de beeldschermen te genereren.

Bovendien brengen frisse kleuren en moderne armaturen leven in de destijds donkere gangen. Op elke etage vergemakkelijken de individuele lichtbalken LINARIA de ruimtelijke oriëntatie en garanderen ze aangename lichtverhoudingen. Om een spaarzame werking te verzekeren, zijn alle armaturen dimbaar en uitgerust met aanwezigheidssensoren. Voor de kantoorwerkplekken kozen de elektro-ingenieurs voor een direct/indirecte armatuur. Met rendementen tot 93 procent vervult de pendelarmatuur CLARIS II de hoge eisen van een verlichtingsoplossing die een uitstekend visueel comfort biedt en toch energie-efficiënt is. Zo zijn meteen ook een vriendelijke ruimtelijke stemming voor een goede werksfeer en een spaarzame exploitatie van het gebouw verzekerd.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
Angel Building
Londen, Engeland
Bouwheer: Derwent, Londen (GB)
Architect: Allford Hall Monaghan Morris (AHMM), Londen (GB)
Lichtstudie: GIA Eqation, Londen (GB)
Conform de Trend van de Tijd
Gerenoveerd Angel Building wint BREEAM prijs

Het pas gerenoveerde en met 9.300 m² uitgebreide Angel Building in het noorden van Londen overtuigt in architectonisch en in energetisch opzicht. Een geringe energiebehoefte ondanks een hoogkwalitatieve verlichting was een centrale eis bij deze grootscheepse renovering, die het kantoorgebouw met zes verdiepingen uit de 80er jaren in een onderscheiden „Groen gebouw“ conform de BREEAM standaard veranderde. Het probleem bij de opgave, een kwalitatief hoogwaardige werkomgeving met laag energieverbruik te creëren, bestond erin, met de beperkingen van het oorspronkelijke gebouw om te kunnen gaan. Vanwege het feit dat het gebouw op de hoek van het grondstuk ligt, is een van zijn voorgevels gebogen, zodat hier armaturen met een speciale lengte noodzakelijk waren. Hierbij moest tegelijkertijd ook aan de hoge kwaliteitseisen worden voldaan die aan daglichtachtige en efficiënte verlichting worden gesteld. De werkplekken zijn daarom uitgerust met een dynamische verlichting – waarbij via DALI aangestuurde directe/indirecte armaturen in twee kleurtemperaturen (3000 K en 4000 K) van Zumtobel gebruikt worden.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing:
Alexander Bürkle GmbH & Co.KG
Freiburg, Duitsland
Bouwheer: Alexander Bürkle GmbH & Co.KG, Freiburg (DE)
Architect: Freyler Industriebau GmbH, Kenzingen (DE)
Elektrostudie: Planungsgruppe Burgert, Schallstadt (DE)
Elektro-installatie: El. Geppert, Breisach (DE)
Twee toepassingen, één oplossing

Het areaal van Alexander Bürkle GmbH is uitgebreid met een 2.600 m² grote opslaghal en een daarop aansluitend kantoorgebouw. Als deelnemer aan het steunprogramma ECOFIT van de stad Freiburg benutte de Freiburgse elektrogroothandel alle mogelijkheden om met state-of-the-art technieken een ecologische en economische werking te garanderen. Het innovatieve Zumtobel lichtconcept levert hiervoor een belangrijke bijdrage: het energieverbruik daalt bij een constant hoge lichtkwaliteit.

De architectuur van de drie etages omvattende administratieve nieuwbouw was ertoe voorbestemd om de voordelen van de LED-technologie te benutten. De kantoorruimtes werden volledig zonder kolommen gerealiseerd en garanderen een flexibel gebruik van de ruimte. Zumtobel ontwikkelde een even modern kantoorverlichtingsconcept op basis van een projectspecifieke uitvoering van de LED-downlight CRAYON. In vierkantvorm en uitgerust met 48W, werden 122 LED-downlights CRAYON met een projectspecifieke grootte van 625 mm vlak in het plafond ingebouwd. De warme lichtkleur van 4.000 Kelvin genereert niet alleen een aangename, homogene basisverlichting. Ze biedt ook een lange levensduur met kleurstabiel licht, is onderhoudsvrij en dimbaar.

De magazijnhal is met het oog op een functionele en energiezuinige architectuur uitgerust met talrijke lichtkoepels die een maximum aan daglicht binnenlaten. Het kunstlicht wordt bewust alleen dan ingezet wanneer het natuurlijke licht niet volstaat om de vereiste verlichtingssterkte te realiseren. Voor de basisverlichting van de opslaghal maakten de verantwoordelijken gebruik van het beproefde lichtlijnsysteem TECTON. Deze modulair opgebouwde lichtlijn biedt optimaal licht voor industrietoepassingen en garandeert een normconforme verlichtingssterkte van 300 Lux. Ze kan ook flexibel worden uitgebreid en met reflectoren en veiligheidsarmaturen worden aangevuld.

De LED-downlight CRAYON werd in de natte ruimtes geïnstalleerd in beschermingsniveau IP 44. De downlight van 12 Watt haalt het niveau van een halogeenlamp van 50W of van een compacte fluorescentielamp van 18W. Daarmee kunnen conventionele downlights zonder veel moeite door efficiëntere en duurzamere LED-armaturen worden vervangen.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing:
LifeCycle Tower ONE
Dornbirn, Oostenrijk
Bouwheer: Cree GmbH, Rhomberg Bau, Bregenz (AT)
Architect: Hermann Kaufmann ZT GmbH, Schwarzach (AT)
Elektrostudie: Ingenieurbüro Brugger, Thüringen (AT)
Elektro-installatie: EGD Dornbirn (AT)
De LifeCycle Tower ONE (LCT ONE) in Dornbirn is de eerste niet-ingekapselde hybride houten hoogbouw ter wereld. Het gebouw werd in november 2012 ingewijd en is een indrukwekkend voorbeeld van de toekomst van het stedelijke bouwen, waarbij innovatieve technologieën, de nieuwste wetenschappelijke bevindingen en een grondstoffenbesparende bouwwijze meesterlijk ingezet werden. De absolute primeur bij dit gebouw met zeven verdiepingen dat door Cree GmbH als opdrachtgever en dochter van de Rhomberg Groep en door het architectenbureau Hermann Kaufmann gerealiseerd werd: de dragende elementen van het huis zijn van hout en niet van een bekleding voorzien. Zo kan men ook binnenin de LCT ONE de niet beklede houtstructuur beleven, wat tegelijkertijd grondstoffen bespaart en ook een onderdeel van het brandbeveiligingsconcept is.

Omdat de LCD ONE als systeembouw constructie werd opgericht, werden de modules vooraf in de fabriek gefabriceerd en op de bouwplaats gemonteerd; dit bespaart 50 % aan tijd vergeleken met de conventionele bouwmethodes, sluit fouten uit, garandeert een hoog kwaliteitsniveau en een betrouwbare kostencalculatie. Gedurende de hele levenscyclus van het gebouw worden grondstoffen optimaal benut, de energie-efficiëntie verhoogd en de CO2 balans duidelijk verbeterd. Zo legt de LCT ONE nieuwe maatstaven aangaande duurzaamheid en kwaliteit en eist ook bij alle bouwtechnische en ambachtelijke werkzaamheden aan de toren de hoogste prestaties. Zumtobel heeft voor de LCT ONE een toekomstgerichte lichtoplossing ontwikkeld die het lichtcomfort verhoogt, energiekosten reduceert en de efficiëntie verhoogt. Naast een ultramoderne kantoorverlichting werd in het hele gebouw de lichtsturing LUXMATE LITENET ingezet, die complexe systeemeigenschappen zoals daglichtgebruik, jaloeziesturing, aanwezigheidssensoren, integratie van veiligheidsverlichting en vooraf gedefinieerde ruimteprofielen tot een centrale en gemakkelijk bedienbare eenheid combineert. Door het optimale gebruik van het daglicht in combinatie met de in totaal 112 aanwezigheidsmelders wordt tot 75 % energie bespaard.

Zumtobel. Het Licht.

share it


Lichtoplossing
LVM Versicherungen
Münster, Duitsland
Bouwheer: LVM Landeswirtschaftlicher Versicherungsverein Münster (DE)
Architect: Duk-Kyu Ryang / HPP Düsseldorf (DE)
Elektro-installatie: Elektro Heikes GmbH & Co.KG, Münster (DE)
Licht-/Elektroplanung: Ingenieurbüro Nordhorn, Münster (DE) (Bürobereiche); Rhein Licht, Düsseldorf (DE) (Öffentliche Bereiche und Sonderbereiche)
Bekroonde architectuur met een eersteklas lichtdesign

De nieuwbouw van LVM Versicherung werd voor zijn grondstoffenbesparende bouwwijze bekroond met de Prijs voor Architectuur, Woning- en Stedenbouw van de deelstaat Noordrijn-Westfalen binnen de categorie “Energie-efficiënt bouwen voor de toekomst”. Zo wordt het gebouw onder andere met aardwarmte verwarmd en in de zomer gekoeld en ook deels met zonne-energie gevoed en worden de toiletten met regenwater gespoeld. Een belangrijk punt binnen het ontwerp was de zinvolle combinatie van dag- en kunstlicht. De intelligente software van LUXMATE LITENET maakt dit mogelijk: alle armaturen en jaloezieën in het gebouw worden gestuurd door dit lichtmanagementsysteem. Het kunstlicht wordt op die manier aangepast aan de natuurlijke lichtverhoudingen, wat een energiebesparing van 60 procent bij een tegelijk optimale lichtkwaliteit mogelijk maakt.

Vertrekkend vanuit een hoofdgang wordt het gebouw in meerdere zijarmen opgedeeld. Tussen deze kantoorblokken doen de in glas omgeven en overdekte binnentuinen met weelderige beplanting dienst als oasen van rust. De hier geïnstalleerde COPA pendelarmaturen plaatsen dankzij hun uitstekende lichttechniek elegante accenten op bomen en struiken. Een architectonische blikvanger van het nieuwe gebouw zijn de kleine, gekleurde vlakken op de glazen voorgevel. Hiervoor werden verschillend gekleurde folies als smalle stroken op de sterk isolerende ramen aangebracht.

Passend bij de filigrane gebouwstructuur voegt de direct/indirecte armatuur FREELINE zich speels in de structuur van de kantoorruimtes in. Terwijl precies uitgericht direct licht voor een toereikende lichtsterkte binnen de werkomgeving zorgt, genereert het indirect via het plafond invallende licht een evenwichtige licht/donkerverhouding. De pendelarmatuur heeft een flexibele lichtsterkte. Uitgerust met een Multiwatt-EVSA kan zonder moeite in plaats van de 49 Watt sterke fluorescentielamp een krachtigere 80 Watt-versie worden ingezet.

PANOS downlight zorgen dan weer voor een gemoedelijke sfeer in de bontgekleurde cafetaria; deze zijn zijwaarts in de verlaagde plafonds ingebouwd en maken de ruimte op die manier optisch hoger en vriendelijker.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing

Nog vragen?

Bedankt voor uw bericht!

LAND
lightlive
SOCIAL MEDIA

Partner in lichtoplossingen

Meer succes door professionele en efficiënte lichtoplossingen: Zumtobel informeert, ondersteunt en kwalificeert zorgvuldig geselecteerde elektriciens bij hun omgang met licht.
Naar het PIL portaal

Lighting Competence Program

Het partnerprogramma van Zumtobel voor elektro-ingenieurs heeft tot doel om uw en onze competenties met elkaar te verbinden om zo het volledige potentieel op het vlak van licht te benutten en tegelijk het dagdagelijkse configuratiewerk te vergemakkelijken.
Naar het LCP portaal

Lighting Design Program

Dit partnerprogramma van Zumtobel werd ontwikkeld voor architecten die licht als een inrichtingselement gebruiken en hiervoor inspiratie, ondersteuning en informatie uit eerste hand willen krijgen.
Naar het LDP portaal
Meer over de programma's