Hotel and Wellness

Referenties

Lefay Resort & Spa, Lago di Garda / IT

Hotel and Wellness

Referenties

JW Marriott Absheron, Baku / AZ

Hotel and Wellness

Referenties

Hotel Budersand, Hörnum / DE

Hotel and Wellness

U wil meer weten over Hotel and Wellness
+

Referenties

JW Marriott Absheron Bakoe
Bakoe, Azerbeidzjan
Bouwheer: Marriott International Inc.
Architect: ReardonSmith Architects, Londen (UK)
Elektrostudie: EC Harris
Foto’s: JW Marriott Absheron Bakoe (AZ)
Het JW Marriott Absheron hotel in Bakoe ligt vlakbij het centrum tussen de futuristische kantoorgebouwen en de historische oude stad. Het biedt zijn gasten een zeer hoog comfort op basis van alle denkbare moderne standaarden. Dit geldt ook voor het lichtconcept in de hotelkamers waarvoor armatuurfabrikant Zumtobel verantwoordelijk tekent. Zumtobel kreeg de opdracht om alle 243 kamers en suites met het moderne ZBOX lichtmanagementsysteem uit te rusten.
Zumtobel levert het lichtmanagementsysteem ZBOX als all-inclusive pakket – bestaande uit telkens vier innovatieve bedieningsinterfaces, de zogenaamde Circle Control Points, en een centrale sturingsunit. Het systeem is volledig voorgeadresseerd – met aansluitmogelijkheden om te dimmen en voor aanwezigheidscontrole, sluitsystemen of jaloeziesturing.

De gast hoeft zich om niets te bekommeren
De talrijke geneugten en voordelen van de ZBOX liggen voor de hand. Zo nemen in de modern ingerichte kamers van het JW Marriott hotel intuïtieve bedieningspanelen de plaats in van een onoverzichtelijk aantal schakelaars. Met de grootte van een conventionele aan/uit knop nemen deze zogenaamde Circle Control Points alle elementaire functies van een hoogwaardig bedieningspaneel op zich. De gast hoeft enkel op een van de symbooltoetsen te drukken om een van de drie geprogrammeerde lichtstemmingen op te roepen. De ZBOX tovert dan het optimale licht om zich te schminken, TV te kijken, te lezen of te baden tevoorschijn. Zo kunnen verschillende lichtstemmingen op eenvoudige en dynamische wijze worden opgeroepen.

“Onze gasten profiteren van de hoge flexibiliteit en functionaliteit van de Zumtobel verlichting en van de intuïtieve bediening. Zo genieten ze van het unieke comfort dat zelfs het licht automatisch en volgens hun behoeften ter beschikking wordt gesteld”, aldus Petra Maluck, International Project Manager bij Marriott International Inc. Bovendien garandeert de mogelijkheid om ZBOX in moderne gebouwbeheerssystemen te integreren een intelligente bijdrage tot een energie- en kostenefficiënte werking van het hotel. Door het gebruik van het ZBOX systeem kan tot 25 procent energie worden bespaard – en dit bij een verhoogd lichtcomfort voor de gast.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
  • ZBOX
Lefay Resort & Spa
Lago di Garda, Italië
Bouwheer: Le Fay Resorts srl, Gargnano (IT)
Architect: Dr. Arch. Hugo Demez, Brixen (IT)
Lichtstudie: Studio Frasnelli, Bolzano (IT)
Elektrostudie: Studio Frasnelli, Bolzano (IT)
Energiebron

Het Lefay Resort & Spa is niet zomaar een vijfsterrenhotel maar een uitzonderlijke combinatie van luxe en duurzaamheid. “Energie terugwinnen en er zorgzaam mee omgaan", dit principe loopt als een rode draad tot in de kleinste hoeken van dit iriserende bouwwerk aan het Gardameer. Voor de “ontwikkeling van architectonische oplossingen voor innovatieve en milieuvriendelijke resorts” kreeg het hotel het milieuattest ISO 14001 en de kwaliteitscertificering conform de ISO 9001 norm.

Innovatieve ideeën voor energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen worden in de meest uiteenlopende vormen toegepast. Zo zijn, bij wijze van voorbeeld, de verschillende gebouwcomplexen en venstervlakken zo uitgericht dat met de efficiënte warmte-isolatie en de warmte-isolerende beglazing in de winter maximaal passieve zonne-energie kan worden opgewekt. Het merendeel van de benodigde warmte-energie wordt via een biomassaverwarmingsinstallatie afgedekt. Thermische zonnepanelen dragen bij tot het winnen van sanitair warm water en de verwarming van het zwembadwater. Naast fotovoltaïsche modules en een waterrecuperatie-installatie biedt ook het lichtmanagementsysteem LITENET flexis bijkomende energiebesparingsmogelijkheden. Via een daglichtmeetkop wordt exact de benodigde lichthoeveelheid in de publieke ruimtes berekend en zo voor passend licht of de nodige verduistering gezorgd.

Energiebesparing en luxe gaan ook in de suites perfect samen. Stemmig design, de fijnste Italiaanse stoffen, edel marmer en lokaal olijfboom- en walnotenhout creëren een unieke atmosfeer. Het geheim schuilt in de innovatieve lichtsturing ZBOX, die het gevoel geeft dat verlichting en techniek zich instellen op de persoonlijke wensen van de gasten. Via het CIRCLE bedieningspaneel kunnen alle armaturen in de kamer en op het terras in- en uitgeschakeld en traploos gedimd worden. Voorgeprogrammeerde stemmingen en instellingen kunnen met een druk op de knop worden opgeroepen. Bewegingsmelders in de toiletten en garderoberuimtes sturen de lichtbronnen en bij het verlaten van de suite worden alle armaturen en elektrische apparaten automatisch uitgeschakeld.

Wanneer de stroomtoevoer in het hotel om welke reden dan ook zou worden onderbroken, springt het noodlichtsysteem ONLITE CPS in. Gestuurd door de lichtmanagementsystemen LITENET flexis en ZBOX wordt zo gegarandeerd dat de gasten zich ook in geval van nood op elk moment kunnen oriënteren.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
Hotel Budersand Golf & Spa
Hörnum, Duitsland
Bouwheer: Südern GmbH, Darmstadt (DE)
Architect: dko Architekten, Patrik Dierks, Berlijn (DE)
Lichtstudie: Hamburg Design, Hamburg (DE)
Binnenhuisarchitect: Studio Jan Wichers, Hamburg (DE)
Lichtpanorama’s

In het onlangs heropende 5-sterren-luxehotel Budersand Golf & Spa zijn licht en natuur geïntegreerd in een opmerkelijke architectuur. Het uit vier huizen opgetrokken complex rijst met zijn verschillende bouwhoogtes, insnijdingen en binnentuinen op als een zandformatie. Nagenoeg alle kleuren, materialen en vormen vind je terug in de onmiddellijke omgeving en zijn door de ontelbare panoramische vensters op elk moment aanwezig. Zo gaan gebouw en natuur aan het meest zuidelijke uiteinde van Sylt harmonieus in elkaar over.

79 kamers en suites zijn verdeeld over vier aparte, door bruggen met elkaar verbonden huizen met een spectaculair uitzicht op de zee, de duinen of de haven. Lamellen uit Noord-Amerikaans rood cederhout verfraaien niet alleen de gevel maar worden ook voor de zonwering en balkonrand gebruikt. Bij de uitrusting van de kamers is ongekunsteldheid het ordewoord: vrijstaande badkuipen, gevlochten bedden, geweven gordijnen, sobere houten en lederen meubels, rustiek aandoende ijken balken – interieurarchitectuur zonder franjes.

Wat het eiland zo onvergetelijk maakt, is het licht. Een zacht licht, een doorschijnend stralen. Het concept van de lichtontwerpers was dan ook om dit buitengewone licht van buiten ook naar binnen toe door te trekken. Het resultaat overtuigt: in de publieke zones, het restaurant, de bibliotheek en de spa-afdeling zorgt het lichtmanagementsysteem LITENET flexis voor een aangename, zachte verlichting. Lichtsensoren berekenen in functie van het daglicht de benodigde hoeveelheid licht en sturen de aangesloten armaturen.

Voor de kamers en suites werd de makkelijk te hanteren ZBOX lichtsturing gebruikt. Aan opvallende plaatsen – aan de schrijftafel, naast het bed, aan de wastafels – effenen CIRCLE bedieningspanelen het pad naar een perfecte, toepassingsgerichte verlichting. De gast hoeft enkel op een van de symbooltoetsen te drukken om een geprogrammeerde lichtstemming op te roepen. De ZBOX tovert dan het optimale licht om zich te schminken, TV te kijken, te lezen of te baden tevoorschijn. Luxe is ook zich om niets moeten bekommeren, niet eens om het licht.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
Tschuggen Grand Hotel
Arosa, Zwitserland
Bouwheer: Tschuggen Grand Hotel, Arosa (CH)
Architect: Arbeitsgemeinschaft Studio Botta, Lugano (CH); Architektur- und Ingenieurbüro Fanzun AG, Chur (CH)
Lichtstudie: Jürgen Häcker, Mehr Licht, St. Moritz (CH)
Elektrostudie: Bühler+Scherler AG, St. Gallen (CH)
Feelgoodatmosfeer alom

De uniciteit van de Tschuggen Bergoase is reeds van ver zichtbaar. Want alleen de 13 meter hoge lichtkoepels steken boven de bomen uit. Dit illustreert het principe “bouwen zonder de bouwgrens te overschrijden” van de architect uit Tessin Mario Botta. En zo verdwijnen de vier hoofdetages van het grootste Zwitserse wellness- en spacomplex met een oppervlakte van 3200 m² in de berg.

Het via lichtzeilen binnenvallende, dynamische daglicht draagt even sterk bij tot de behaaglijke binnenatmosfeer als de kunstverlichting. Daarbij wilden men vooral een aangename helderheid creëren en tegelijk de architectuur onderstrepen maar dan wel zonder zichtbare armatuurframes. De onzichtbaarheid van het kunstlicht wordt mogelijk gemaakt door nissen aan de verbinding tussen wand en plafond. De nissen worden langs achteren verlicht met het lichtlijnsysteem TECTON TETRIS met T16-fluorescentielampen. Warm wit licht benadrukt de plafondconstructie opgebouwd uit talloze houten balken en creëert zo tegelijk een feelgoodatmosfeer. Voorzien van gekleurde folies laten deze zelfde lampen de grijze wanden van de hoge ruimtes en gangen in een fijn blauw verschijnen waarbij de intensiteit van de kleurtint daglichtafhankelijk in nuances wordt veranderd. 300 lichtpunten van het vezeloptisch systeem STARFLEX plaatsen hier diverse accenten.

In ruimtes met hogere plafonds die door het nislicht niet voldoende worden verlicht, werden extra PANOS downlights met 2 lampen onopvallend in de plafondarchitectuur geïntegreerd. Ook de waterwereld werd spectaculair met licht geënsceneerd. Daarvoor zijn spots met hoogspanningshalogeenlampen en een brede uitstralingshoek onder de gekantelde lichtkoepels wat naar achteren en dus onzichtbaar opgesteld. De armaturen genereren ’s nachts – als tegenhanger voor het invallende daglicht – een strijklicht dat de natuurstenen muur een plastische uitstraling geeft.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing:
Schramm's Restaurant
Au in der Hallertau, Duitsland
Bouwheer: Manuela und Karsten Schramm, Schramm’s Restaurant, Au in der Hallertau (DE)
Architect: Deppisch - Architekten , Freising (DE)
Elektrostudie: Planningskontoor Silberbauer, Untermarchenbach (DE)
Elektro-installatie: Elektrotechnik Haimerl, Au in der Hallertau (DE)
Binnenhuisarchitect: Eder Design & Planer, Brunn am Gebirge (AT)
Met licht belevingswerelden creëren

Schramm’s verrast zijn gasten met drie goede gastronomische concepten: een bar op het gelijkvloers, een restaurant op de eerste verdieping en een lounge op de daketage bieden op wisselende thema-avonden met culinair verrassende creaties en een multimediale mix van licht-, muziek- en videoanimatie een unieke belevenis.

De bar is in warme houttinten overzichtelijk ingericht. Hier brengt vooral het individuele lichtconcept leven in de brouwerij: geschikt voor videoprojecties en uitgerust met LED’s ontvangt het modulaire lichtsysteem CIELOS de gasten met lichtensceneringen zoals bijvoorbeeld een voorbijtrekkende wolkenhemel. Vlak boven de ingang geplaatst, creëert dit levendige licht- en kleurenspel van de 24 CIELOS LED lichttegels een feelgoodatmosfeer met belevingsfactor. Voor een sfeervol totaalconcept aan het bargedeelte zorgen bovendien achter een wand met houtpanelen verborgen LED DECOLINE lichtlijnen, die de ruimte in rood-, blauw- of groentinten ingetogen accentueren.

Talrijke, aan de wand opgehangen illustraties moeten bezoekers op weg naar het restaurant via een ellipsvormige opgaande gang in de juiste stemming brengen. Hiervoor zetten 54 LED-spots de ruimte en kunstwerken vakkundig in scène. Uniek bij deze spots is de mogelijkheid om de kleurtemperatuur in het witte bereik tussen 2.700 Kelvin en 6.500 Kelvin en binnen het gehele kleurenspectrum exact in te stellen. Elk van deze armaturen kan via het digitale sturingsprogramma DMX individueel worden aangestuurd en maakt zo een zeer afwisselende lichtcompositie mogelijk. Met de opbouwarmatuur CARDAN SPIRIT kozen de ontwerpers voor een flexibele en ingetogen verlichting van het restaurant die zich harmonieus in de architectuur inpast en voor een homogeen plafondbeeld zorgt. Het transparant werkende armatuurkader doet de spots naar de achtergrond verdwijnen en garandeert op die manier voldoende plaats voor multimediale projecties op de restaurantvlakken.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
Hotel Therme Meran
Meran, Italië
Bouwheer: Meraner Kurbad AG, Meran (IT)
Architect: Baumann Zillich Architekten, Berlin (DE); Matteo Thun & Partners, Milaan (IT)
Elektrostudie: Studio Frasnelli, Bolzano (IT); CEIF Soc.Coop.a.r.l., Forli (IT)
Foto’s: Thomas Filler, Hörbranz (AT)
Text: Jochen Paul, München (DE)
Licht voor hotels en wellness

Met het vier hotel en de therme Meran weer op de landkaart van de Europese thermale baden. Een integraal bestanddeel van het designconcept zijn de intelligente lichtoplossingen van Zumtobel voor het welzijn van de gast.

Om Merans traditie als badplaats traditie te herbeleven, schreef de onderneming Meraner Kurbad AG in 2000 een internationale wedstrijd voor een nieuw kuuroord uit, die werd gewonnen door de jonge Berlijnse architecten Rüdiger Baumann en Julia Zillich. Ze stelden een kubusvormig badhuis en een U-vormig gebogen kuur- en congreshotel uit de vier plus-sterrencategorie voor, centraal gelegen en gegroepeerd rond een ‘piazza’.

Dynamisch lichtspel als onderdeel van de architectuur
De werkplanning, de gedetailleerde planning en het lichtconcept voor Merans nieuwe toeristische trekpleister komen van Matteo Thun & Partners. Het lichtconcept – voor de technische realisatie ervan tekenden de specialisten van Zumtobel – wil het licht als architectonisch element in het bouwwerk integreren. De onbetwiste blikvanger van de therme zijn dan ook de verschillend gekleurde ringen in plexiglas, die zich – schijnbaar vrij in de ruimte zwevend – langzaam voortbewegen en daarbij het licht van de ballonvormige, in lichtintensiteit stuurbare halogeenmetaaldamplampen opnemen en het als een complex kleurenspel op de glaswanden en het wateroppervlak projecteren.

In het spagedeelte van het hotel belichten XENO-halogeenspots de houten curtain wall van de gang langs achteren. De kopwand van de behandelingskamers is uitgevoerd als een ACTIVE LIGHT WALL. Het lichtmanagementsysteem LUXMATE Professional laat het massagepersoneel toe om naargelang de toepassing individuele kleurstemmingen op te roepen, te choreograferen, op te slaan en in functie van het uur van de dag of de tijd van het jaar te variëren.

In het restaurant zorgen TECTON-TETRIS-lichtlijnarmaturen in de gewelven van het plafond voor schaduwvrij licht zonder stootranden, grootschalige pendelarmaturen structureren er de ruimte. Sterk gebundelde XENO-halogeenspotlights doen de met een aardkleurig gaas beklede en vanuit het plafond langs achteren verlichte zuilen als onstoffelijk gemaakte lichtsculpturen overkomen.

Op maat gesneden lichtoplossing met profiel
Voor de verlichting van de gangen, garderobes en foyers voor de liften creëerden Matteo Thun & Partners en Zumtobel met het ELL-profiel een uniek verlichtingssysteem. Omdat gezien de hoogte van de vertrekken verlaagde plafonds niet in aanmerking kwamen en wanden en plafonds tweedimensionaal moesten werken, ontwikkelde Zumtobel een profiel in geëxtrudeerd aluminium. Dit garandeert een homogene werking van wand en plafond, ook boven hoeken en kanten, en integreert de complete lichttechniek en is daarmee volledig onafhankelijk van de plafondinfrastructuur. ELL kan als rondgaande lichtbalk, als kader en in combinatie met doorschijnende textielstoffen als curtain wall worden ingezet, er zijn profielen voor montage in binnen- en buitenhoek. ELL kan naar keuze gelakt, geëloxeerd of met stof of leer bespannen worden.

Daglicht als voorbeeld
Voor het Hotel Therme Meran project viel de keuze op een in wit (RAL 9016) gelakte versie met een indicatorlicht per kamerdeur en een geïntegreerde ONLITE veiligheidsverlichting. Het door Matteo Thun en Lutz Büsing ontworpen systeem is gekoppeld aan een daglichtcalculator, geïntegreerd in het lichmanagement van de algemene verlichting, en kan via het DALI-protocol centraal worden gestuurd. De gerealiseerde oplossing, LUXMATE Professional en ONLITE Section Central, maakt een tijdsturing van de huis- en balkonverlichting en ook individuele stemmingsconcepten mogelijk. Via het netwerk kan elke schakelkring van de noodverlichting individueel worden bewaakt via de integratie in de grafische interface van het lichtmanagementsysteem LUXMATE Professional.

In de dagmodus – de grootste lichtintensiteit ligt rond 21.00 uur – komt het systeem toe met 50 procent van het maximale lichtvermogen, ’s nachts is dat met 30 procent. Zo verlagen dankzij ELL niet alleen de stroomkosten, maar ook de onderhouds- en herstellingskosten. De levensverwachting van de armaturen is bij een dergelijk gereduceerde stroomopname vele malen hoger. Voor de milieubewuste exploitanten een bijzonder kritische succesfactor. En nog eens een bewijs van de competentie van Zumtobel om voor de specifieke eisen van elk project lichtoplossingen op maat te ontwikkelen. Centraal staat daarbij het concept Humanergy Balance: naar het voorbeeld van het natuurlijke licht, dat in de loop van de dag continu verandert, zijn ook lichtoplossingen van Zumtobel niet langer statisch.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing:
Grand Resort Bad Ragaz
Bad Ragaz, Zwitserland
Bouwheer: Grand Resort Bad Ragaz AG, Bad Ragaz (CH)
Architect: Hilmer, Sattler & Albrecht GmbH, München (DE);
Lichtstudie: Reflexion AG, Zürich (CH); Carbone Interior Design, Wolfhalden (CH)
Elektrostudie: R+B engineering ag, Sargans (CH)
Elektro-installatie: Alpic InTec Ost, Sargans (CH)
Hoofdplanning: Burckhardt+Partner AG, Bern (CH)
Binnenhuisarchitect: Carbone Interior Design, Wolfhalden (CH)
Lichtreizen

In het Zwitserse Grand Resort Bad Ragaz kunnen gasten genieten van extra klasse. Met zijn nieuwe Spa Suites heeft het vijfsterrenresort een oase voor de zintuigen, voor geest en lichaam, gecreëerd. Zachte stoffen, harmonieuze kleuren, fonkelende kristallen en bovenal de verlichting – nu eens krachtig stralend, dan weer zacht schijnend of in kleur – creëren een onvergetelijke aura van geborgenheid.

De oorsprong van het Grand Resort is een in 1869 voor het eerst geopend hotelcomplex, ingebed in een 500.000 m² groot park. Nieuw is nu een Spa-Tower van negen etages, zowel architectonisch als op het vlak van luxe een absolute aanwinst.

Elk van de loftachtige ‘torenkamers’ beschikt over grote venstergevels en balkons en haalt zo de weidse natuur naar binnen. Trouw aan de basisidee ’tijd om te genieten en luxe te beleven’ worden gasten verwend met alle geneugten die een inrichting uit natuurlijke materialen tot aan een in hardheid instelbaar bed toe kan bieden. Dit geldt ook voor het licht: er werd op gelet om het licht gefocusseerd, dynamisch en met goede licht-/donkercontrasten toe te passen. Hiervoor werd het lichtmanagementsysteem ZBOX ingezet: bij het binnenstappen van de kamer uitnodigend licht, ingetogen om TV te kijken, gefocusseerd om te werken en 's nachts aangenaam gedempt. Vier CIRCLE bedieningspanelen aan ingang, schrijftafel en bed en in de badkamer creëren de gewenste lichtstemmingen op een knopdruk.

De nieuwbouw doet zijn naam alle eer aan. In de “SPA-Suites” heeft elke badkamer haar eigen aansluiting op de warmwaterbronnen van Ragaz, de douches kunnen tot stoombad worden getransformeerd en bijna elke kamer heeft een eigen sauna. Verder zijn er ook nog vrijstaande whirlpoolbadkuipen. Opgesteld onder edele Swarovski kristallen wordt elk schuimbad een bijzonder genot: boven de kristallen ingebouwde LED-downlights toveren op verzoek een rood, groen, geel of blauw fonkelende hemel tevoorschijn. Snel, ongecompliceerd en met slechts één CIRCLE bedieningspaneel kan de hele badkamerverlichting, bestaande uit SLOTLIGHT lichtlijnen en MICROS en PANOS downlights, in een ware feelgoodoase worden omgetoverd.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
Hotel Lifestyle Resort Sonne
Mellau, Oostenrijk
Bouwheer: Hotel Sonne Mellau GmbH, Mellau (AT)
Architect: Bernd Frick + Richard Winkel, Reuthe bei Bezau (AT)
Lichtstudie: Ing.-Büro Meusburger, Bezau (AT)
Elektro-installatie: Elektro Willi, Andelsbuch (AT)
Foto’s: Rafaella Proell, Jens Ellensohn
Licht om te genieten, te beleven en te ontspannen

Architectonisch is het vier+-sterrenhotel een echte blikvanger: de nieuwbouw verbindt Vorarlbergse architectuur met de levenscultuur van het Bregenzerwald én internationale expertise. Het rechthoekige, lang uitgerekte hotelgebouw telt 38 ruime superiorkamers en acht penthousesuites - allemaal met balkon. Met vele chique houttinten haalt het hotel de band met zijn wortels in het Bregenzerwald aan. Warme kleuren als zand, rood en bruin domineren het interieur en creëren een harmonieuze feelgoodatmosfeer.

Dat het thema duurzaamheid belangrijk is, is aan vele details te merken. Daarom moest ook voor de verlichting een efficiënt concept worden uitgewerkt. De downlightserie 2LIGHT ontvangt de hotelgasten aan de receptie, in het gastronomische gedeelte en in de conferentiezalen met fijn accentlicht. De evenwichtige lichtaandelen uit gericht en diffuus licht zorgen hier voor zacht, helder licht. Zo krijgen gasten de best mogelijke lichtkwaliteit bij een minimaal energieverbruik. Een ander verlichtings- en inrichtingselement vormen de SLOTLIGHT lichtlijnen in de inkomhal en de gangen. Het zuivere licht uit homogeen verlichte lichtlijnen geleidt bezoekers veilig naar hun kamers.

Waar echter zou het licht een belangrijkere rol kunnen spelen voor de sfeer en het feelgoodkarakter dan in een hotelkamer? Hier moet de verlichting de verschillende eisen op verschillende uren van de dag kunnen vervullen. Een eenvoudige en uitnodigende bediening is hier even belangrijk als emotionele lichtstemmingen en energiezuinige verbruikswaarden. Met drie voorgeprogrammeerde lichtstemmingen stelt het lichtmanagementsysteem ZBOX in de suites op elk moment het juiste licht in een dimbare uitvoering – en daarmee tot 25 procent energie besparend – ter beschikking. De CIRCLE bedieningspanelen nodigen de gast uit om de gewenste lichtindruk en stemming zelf te selecteren.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing
5-sterrenhotel Carlton
St. Moritz, Zwitserland
Bouwheer: Grand Hotel Tschuggen AG, Arosa (CH)
Architect: Fanzun AG, Chur (CH)
Binnenhuisarchitect: Carlo Rampazzi, Ascona (IT)
Alleen het beste is goed genoeg – ook op het vlak van veiligheid

Het Carlton in St. Moritz presenteert zich na een grondige renovatie als een boetiekhotel met 60 luxueuze suites. Alle suites zijn naar het zuiden gericht en bieden daardoor niet alleen een wonderlijk uitzicht op het meer- en Alpenpanorama, ook op het vlak van energie-efficiëntie biedt dit zo zijn voordelen: de kamers moeten nauwelijks worden verwarmd.

De kamers bieden aan de gasten alle comfort van een 5-sterrenhotel, inclusief modern lichtmanagement. Via de intuïtieve bediening van het lichtsturingssysteem ZBOX kunnen lichtstemming en lichtsterkte eenvoudig worden aangepast. De gast kan via meerdere zelfverklarende bedieningspanelen drie voorgeprogrammeerde lichtscenario’s met een druk op de knop oproepen. Daarbij onderscheiden de lichtscènes voor overdag zich van de via ZBOX-Nightlogic automatisch geactiveerde nachtlichtstemmingen door een sterk gereduceerde lichtsterkte. Via de LUXMATE bus werd ook de jaloeziesturing geïntegreerd.

Om voor de gasten de hoogst mogelijke veiligheid te garanderen, koos het hotelmanagement voor het centrale noodlichtsysteem ONLITE 720. Met dit centraal gestuurde systeem kan de hele noodverlichting op eenvoudige wijze bewaakt en onderhouden worden. Naargelang van de locatie leiden de vluchtwegarmaturen ARTSIGN, COMSIGN en PURESIGN de gasten in geval van nood uit het hotel.

Door zijn fotogenieke ligging boven op een heuvel al van ver zichtbaar, toont het hotel zich zodra de duisternis valt als een fonkelend kunstwerk. Bodeminbouwarmaturen PASO II met een halogeenmetaaldamplamp van 20 Watt belichten de voorgevel en dompelen de inkomhal in een verleidelijk licht onder.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing

Nog vragen?

Bedankt voor uw bericht!

LAND
SOCIAL MEDIA