Laatste nieuws 2016

 • 11/2016
  Lichtoplossingen

  Architectonisch juweeltje

  Lichtoplossing van Zumtobel zet voorgevel van nieuwe McDonald's in Lustenau in scène
  Met hun fascinerende ontwerp voor de nieuwe McDonald's in Lustenau hebben de architecten van Baumschlager Eberle voor een architectonische blikvanger gezorgd. Voor de enscenering van deze bijzondere gevel kozen zij voor de flexibele led-armatuur SUPERSYSTEM outdoor van Zumtobel: een lichtinstrument waarmee licht kan worden gemodelleerd en de visie van de architecten ook in het donker tot leven kan worden gewekt en het beeld van een merk wordt overgebracht.
  Meer informatieMinder informatie
  McDonald’s Oostenrijk volgt consequent een moderniseringsstrategie die ook in de architectuur van hun restaurants tot uiting moet komen. De nieuwe McDonald's in Lustenau, die op 23 november 2016 is geopend, sluit hier helemaal bij aan. Daarnaast ligt het nieuwe gebouw op een representatieve locatie, op een plek waar automobilisten Lustenau binnenrijden, op de kruising van de Dornbirner Straße en de Sägerstraße. Voor het verkeer uit Zwitserland is dit een uitgelezen  locatie die opvalt als zij Oostenrijk in rijden en aankomen bij het Milleniumpark Lustenau. Tegen deze achtergrond moest het gebouw een bijzondere uitstraling krijgen die de strategische locatie accentueert. Het gerenommeerde architectenbureau Baumschlager-Eberle is erin geslaagd om een indrukwekkende architecturale blikvanger te creëren die perfect integreert binnen de bestaande ruimte.

  Het bovengedeelte van het gebouw biedt al vanaf grote afstand een dramatische uitstraling met zijn golfvormige kroon. Overdag ontstaat er een spel tussen dit markante silhouet en het zonlicht. Als het bewolkt is, in de avond en 's nachts wordt de kroon in scène gezet met een speciale lichtoplossing van Zumtobel. Voor de verlichting van parkeerterrein en paden werd de decoratieve straat- en stadsarmatuur Urba van Thorn, Zumtobels zustermerk, gebruikt. De verlichting heeft een natuurlijke uitstraling en bootst de effecten van het zonlicht na. Afhankelijk van het uur van de dag en de specifieke lichtsituatie verandert de goudkleurige golfvormige voorgevel van uitstraling en is telkens weer even verrassend voor de toeschouwer. De verlichting heeft tot functie het spel van de golven met zijn contrasten en schaduwen te ondersteunen en zo een plastisch effect te genereren. » SUPERSYSTEM outdoor neemt de subtiele accentuering van de voorgevel over, waarbij alleen de gouden kroon brandt en het onderste gedeelte in het donker verdwijnt. In totaal zijn 108 LED-lichtbuizen, verdeeld over vier SUPERSYSTEM outdoor lichtzuilen, zo opgesteld, dat ze de gevel vanuit een diagonale lijn verlichten. Alle 108 lichtbuizen worden individueel op de speciale structuur van de horizontale golven gericht zodat kijkers de uitstraling van de bijzondere architectuur optimaal kunnen ervaren.

  Zumtobel. Het licht.

 • 11/2016
  Lichtoplossingen

  Weet u ...

   ... waar BIM voor staat?
  BIM staat voor Building Information Model. Het is een bestand dat een digitale weergave geeft van de fysieke en functionele kenmerken van een voorziening.
  Meer informatieMinder informatie
  ... wie BIM’s nodig heeft?
  BIM’s worden gecreëerd door mensen en ondernemingen die zich bezig houden met het plannen, ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden van infrastructuur omdat zij ervoor zorgen  dat een virtueel informatiemodel wordt doorgegeven aan alle bij de uitvoering van een project betrokken teams.

  ... waarom we BIMS’s zouden moeten gebruiken?BIM’s genereren synergieën, ze sparen kosten uit, zijn universeel, zorgen voor een betere visualisatie en productiviteit en bieden een eenvoudigere coördinatie. En ze volgen de trend: wanneer de portfolio snel en gestaag groeit, worden BIM’s ook steeds belangrijker voor de opbouw van documentatie.

  Sinds 2011 al biedt Zumtobel 3D BIM-modellen in Revit formaat aan. Vanaf dat moment is onze Revit bibliotheek permanent uitgebreid en zijn voortdurend alle nieuwe producten opgenomen. Kort geleden werden onze nieuwe producten MILD LICHT evolution / infinity en VAERO toegevoegd. U kunt de BIM-bestanden downloaden op de individuele productpagina’s of vanaf onze bibliotheek.

  » Ga naar de Revit bibliotheek

  Zumtobel. Het licht.

 • 11/2016
  Ondernemingen

  VR-studie naar de emotionele werking van buitenverlichtingsscenario’s

  Het Ludwigsplatz in Darmstadt is het voorwerp van een onderzoek voor deze buitenverlichtingsstudie van Zumtobel. De resultaten zullen begin 2017 worden gepubliceerd. Voor het eerst maakte Zumtobel voor een onderzoek gebruik van de ‘Virtual Reality’ technologie.
  Meer informatieMinder informatie
  De ‘Hochschule für Angewandte Wissenschaften’ (Hogeschool voor Toegepaste Wetenschappen) in Hamburg, onder leiding van professor Greule, bleek, met het oog op het thema van diens onderzoek, een zeer geschikte onderzoekspartner. Hij heeft de leiding over de faculteit Design, Media en Informatie en is een absolute expert in lichtdesign en virtuele systemen.

  De aanzet voor het onderzoek van het Ludwigsplatz was de jarenlange samenwerking met de TU Darmstadt. De studie brengt dan ook de workshopopdracht van de architectuurstudenten tot uiting om de lichtinrichting van dit centrale plein met zeer concrete en creatieve lichtconfiguraties te schetsen. De Hogeschool voor Toegepaste Wetenschappen in Hamburg, onder leiding van professor Greule, kwam met de beste lichtscenario’s om meer leven te brengen op het nogal grauwe Ludwigsplatz. Deze maken nu deel uit van visualiseringen in verschillende kwaliteitsklassen, van weergaves van klassieke lichtcalculatieprogramma’s tot VR-technologie. Nu kan ook de meerwaarde van de nieuwe, duurdere technologische mogelijkheden worden geëvalueerd. Psycholoog en lichtontwerper Torsten Braun ondersteunt het meten van de emotionele beoordeling en oriëntatie van de mensen op basis van de verschillende nachtelijke lichtscenario’s.

  Bij het onderzoeken van de reële stedelijke ruimte zijn er altijd invloeden die dit bemoeilijken zoals bijvoorbeeld het weer of de drukte. VR-laboratoriumstudies bieden op deze punten voordelen, anderzijds heeft de externe validiteit hier onder te lijden. Hiertoe is er in de planning ook een onderzoek in de reële ruimte opgenomen.

  Indien de VR-studie, die vooral focust op het evalueren van lichtscenario’s binnen de context van de architectuur, overtuigende resultaten oplevert, kunnen ook nieuwe gebieden in de lichtbranche in toekomstige VR-onderzoeken, zoals bijvoorbeeld digitale lichtshowrooms, worden bestudeerd.

  Zumtobel. Het licht.

 • 11/2016
  Ondernemingen

  Active Light: hoe licht bijdraagt tot meer welzijn op kantoor

  De koppeling van dag- en kunstlicht verbetert het welzijn en bevordert de creativiteit.
  Mensen brengen vandaag in de industrielanden ongeveer 80 procent van de dag binnenskamers door, waar de essentiële dynamiek van het natuurlijk daglicht slechts in beperkte mate aan bod komt.
  Meer informatieMinder informatie
  Wanneer we licht op kantoor als een globaal licht-/ecosysteem bekijken, kan het voor meer welzijn bij werknemers zorgen en de creativiteit bevorderen. Optimaal licht is even essentieel voor onze gezondheid, onze motivatie en ons prestatievermogen als voor het vervullen van al onze arbeidstaken.

  In ons wetenschappelijk artikel kan u lezen hoe licht op mensen inwerkt, wat in kantoren belangrijk is en welke acties hiervoor ondernomen moeten worden.

  » Naar het wetenschappelijke artikel

  Zumtobel. Het licht.

 • 11/2016
  Producten

  De zesde generatie MILD LICHT – MILD LICHT evolution en infinity

  MILD LICHT is een icoon binnen de kantoorverlichting. Dit najaar komt de zesde generatie van deze armatuur op de markt.
  Meer informatieMinder informatie
  Haar gereserveerd design is onmiskenbaar. Toch is Daniel Stromborg van het architectuur- en designkantoor Gensler erin geslaagd om het design op te frissen. Terwijl de vleugels van de armatuur het indirecte licht voor hun rekening nemen, stuurt het centrale deel direct licht naar de werkplek.

  De behoeften van de mens stonden centraal bij de productontwikkeling en dit blijft ook zo bij het gebruik. Zo biedt MILD LICHT de mogelijkheid om de gemiddelde verlichtingssterkte tot 800 Lux te verhogen om aan de mensen meer licht te bieden. Omdat elke mens individuele lichtbehoeften heeft om zijn taken op kantoor te vervullen, maakt MILD LICHT infinity ook het apart schakelen van vleugels en middendeel mogelijk – zo kan de gebruiker zijn eigen optimaal verlichtingsniveau instellen.

  In een artikelenreeks op lightlive.com leert u dat MILD LICHT als intelligente lichtoplossing veel meer is dan de doorsnee kantoorarmatuur. Bovendien leert u er ook alles over de geschiedenis van MILD LICHT en leest u in een uitgebreid interview met ontwerper Daniel Stromborg meer over het ontwerpproces.

  » Naar de artikelenreeks (in het Engels)

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2016
  Lichtoplossingen

  Irinox kiest voor een duurzame en efficiënte LED-lichtoplossing

  Voor haar nieuwe kantoren wilde Irinox, een fabrikant van hoogwaardige snelkoelers en opslagsystemen, in de eerste plaats een duurzame en efficiënte oplossing die een aangename werksfeer creëert.
  Meer informatieMinder informatie
  In de kantoren zorgt de slanke LED-pendelarmatuur LINCOR voor een normconforme verlichting. In de vergaderruimtes en de kantoren van het management werd de LED-pendelarmatuur LIGHT FIELDS LED geïnstalleerd.

  De multifunctionele ruimte, die voor opleidingen aan klanten en demonstratiedoeleinden wordt gebruikt, bevindt zich op het gelijkvloers. De LED-lichtoplossing van Zumtobel laat toe om de directe en indirecte aandelen apart aan te sturen en om de multifunctionele ruimte flexibel aan het specifieke gebruik aan te passen. De kleurtemperatuur van 4.000 Kelvin laat daarbij de producten uit edelstaal perfect tot hun recht komen.

  » Klik hier om meer foto’s over dit project te bekijken in onze Map of Light.

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2016
  Lichtoplossingen

  Rechtlijnigheid en transparantie in het nieuwe Sky kantoor

  De onlangs opgeleverde kantoren van Sky in Londen zijn indrukwekkende ruimtes geworden met een moderne, elegante esthetiek, een ruime waaier van lichte, natuurlijke materialen en glazen, verschuifbare scheidingswanden.
  Meer informatieMinder informatie
  De door Arup Associates ontworpen kantoorruimtes omvatten individuele kantoren en een presentatieruimte, werkplekken voor teams in een groot kantoorvertrek en vergaderruimtes.

  De inbouwarmatuur SLOTLIGHT infinity van Zumtobel vormt een wezenlijk onderdeel van het design. Deze lichtlijnen creëren in de ruimtes een dynamisch gevoel van perspectief, openheid en individualiteit en doen de markante lijnvoering van de architectuur mooi tot hun recht komen.

  » U vindt meer foto’s over dit project in onze Map of Light.

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2016
  Ondernemingen

  Zumtobel Group Award 2017 uitgeschreven – u kan nu projecten indienen!

  Roden Crater, © James Turrell / Photo Florian Holzherr

  De Zumtobel Group reikt in 2017 voor de vijfde keer haar internationale architectuurprijs, de “Zumtobel Group Award – Innovations for Sustainability and Humanity in the Built Environment”, uit.
  Meer informatieMinder informatie
  Met deze architectuurprijs wil Zumtobel toekomstgerichte concepten en ontwikkelingen voor meer levenskwaliteit en duurzaamheid in de bebouwde omgeving bevorderen. De award zal opnieuw in drie categorieën worden uitgereikt.

  Voor het eerst zal ook een speciale prijs voor “Young Professionals” worden uitgereikt. Projecten kunnen van 30 september 2016 tot 15 januari 2017 worden ingediend.

  Op onze speciale site leest u meer over de Zumtobel Group Award en kan u ook uw project indienen.

  » Naar de speciale site

  Zumtobel. Het licht.

 • 09/2016
  Producten

  SUPERSYSTEM II – Voorbestemd lichtinstrument voor het ensceneren van kunst

  Het flexibele modulaire systeem SUPERSYSTEM II munt uit door een uniform design, strikte miniaturisatie en hoogwaardige fotometrische oplossing. In combinatie met de uitstekende lichtkwaliteit is het lichtinstrument perfect gewapend voor speciale taken zoals het accentueren van expositiestukken.
  Meer informatieMinder informatie
  Bij het verlichten en ensceneren die voor een betere conservering staan van kunstwerken in musea en galerieën is het enorm belangrijk dat deze kunstwerken op een veelzijdige, veilige en efficiënte wijze verlicht worden. Het flexibele modulaire systeem maakt een ideale combinatie van wallwashers en spots voor een perfecte balans tussen de verticale verlichting en de accentverlichting mogelijk.

  » Hier vindt u meer informatie

  Zumtobel. Het licht.

 • 09/2016
  Lichtoplossingen

  Zumtobel verlicht nieuwe expositie in het vorarlberg museum

  Al bij de verbouwing in 2013 kozen de ingenieurs en architecten van het vorarlberg museum in Bregenz heel bewust voor de expertise van Zumtobel. Voor de nieuwe permanente tentoonstelling “Heel nabij. Verhalen over aanrakingen.” toont SUPERSYSTEM II zich nu de optimale aanvulling van de reeds bestaande lichtoplossing.
  Meer informatieMinder informatie
  De expositie vertelt aan de hand van schilderijen, foto’s, installaties, alledaagse objecten, video- en geluidsfragmenten en dagboeken, teksten en liefdesbrieven over verschillende aanrakingsculturen en daarmee gepaard gaande persoonlijke ervaringen.

  Voor de enscenering van de expositieobjecten kozen de lichtontwerpers van atelier deLuxe voor SUPERSYSTEM II van Zumtobel om de schilderijen en foto’s accuraat én homogeen te verlichten.

  » Lees hier meer over de lichtoplossing voor de nieuwe permanente tentoonstelling.

  » U vindt meer informaties over de bestaande lichtoplossing in het vorarlberg museum in onze Map of Light.

  Zumtobel. Het licht.

 • 09/2016
  Lichtoplossingen

  Het gerestaureerde Musée Rodin in Parijs krijgt een slimme lichtoplossing

  In het volledig gerestaureerde Rodinmuseum wordt het werk van de beeldhouwer op een dusdanige wijze gepresenteerd dat een breed publiek een beter inzicht kan verwerven in de geschiedenis, werkwijze en technieken van Auguste Rodin.
  Meer informatieMinder informatie
  Het door Stéphanie Daniel ontwikkelde verlichtingsconcept focust op de effectvolle accentuering van de sculpturen. Van bij de start van het project wilde de lichtontwerpster het kunstlicht met het natuurlijke licht confronteren maar er waren een aantal hinderpalen die dit plan bemoeilijkten. Uit de eerste tests bleek dat elke - armatuur individueel zou moeten worden geprogrammeerd om brons- en gipssculpturen op een gepaste wijze naar voor te halen.

  In ons projectverslag kunt u lezen hoe de subtiele relaties tussen dag- en kunstlicht in het Rodinmuseum door de dag en over de verschillende seizoenen heen in stand gehouden worden.

  » Naar het projectverslag

  Zumtobel. Het licht.

 • 09/2016
  Ondernemingen

  Diller Scofidio + Renfro verzorgt de lay-out voor het jaarverslag van de Zumtobel Group

  Het actuele jaarverslag van de Zumtobel Group werd vormgegeven door de New Yorkse designstudio Diller Scofidio + Renfro, onder de bezielende leiding van oprichtster en partner Elizabeth Diller.
  Meer informatieMinder informatie
  Als overkoepelend thema voor het jaarverslag kozen Elizabeth Diller en haar creatief team voor het indrukwekkende licht van het zogenaamde "blauwe uur” – een korte periode in de schemering, daar waar dag en nacht in elkaar overvloeien.

  Het jaarverslag sluit als jubileumeditie aan op een opmerkelijke verzameling van 25 artistiek vormgegeven boeken. Al in 1992 geeft de Zumtobel Group aan gerenommeerde vormgevers uit de wereld van architectuur, grafisch ontwerp en kunst de opdracht om het thema ‘licht en de Zumtobel Group’ op artistieke wijze te vatten.

  » Hier kan u het jaarverslag bestellen en er meer informatie over vinden.

  Zumtobel. Het licht.

 • 08/2016
  Producten

  360° licht: lichtlijn, pendel- en opbouwarmatuur ECOOS LED

  Uitstekende rendementen en een hoog direct lichtaandeel maken van ECOOS LED een van de meest efficiënte direct/indirecte armaturen op de markt. Daarbij scoort ECOOS LED met de innovatieve combinatie van micropiramideoptiek (MPO+) en geparelde diffusorafdekking en maakt daarmee een voor de LED-technologie uniek samenspel van directe en indirecte lichtaandelen mogelijk.
  Meer informatieMinder informatie
  Directe, indirecte en zijwaartse lichtaandelen zorgen voor efficiënt licht aan het werkvlak en maken tegelijk verticale verlichtingssterktes mogelijk. Deze verbeteren het visueel comfort en de concentratie terwijl lichte plafonds en wanden een aangename ruimtelijke atmosfeer creëren. Dankzij de MPO+ optiek kan de armatuur vrij boven beeldschermwerkplekken worden opgesteld.

  » Hier leest u meer over ECOOS LED

  Zumtobel. Het licht.

 • 08/2016
  Producten

  Topprestaties op school met MIREL evolution

  De LED inbouw-, opbouw- en pendelarmatuur MIREL evolution is met een armatuurefficiëntie tot 136 Lumen per Watt de meest efficiënte armatuur binnen haar categorie. Dit leidt tot korte afschrijvingstijden en een ongeëvenaarde prijs-/kwaliteitverhouding in klas- en andere leslokalen.
  Meer informatieMinder informatie
  Door de speciale vorm van de lens wordt een gerichte batwingvormige lichtverdeling voor een optimale werkplekverlichting en een schitterende uitstraling zonder storende verblinding gerealiseerd (UGR < 16 en 65° < 1500 cd/m2).

  Bovenop het uitgebreide standaardgamma, inclusief een opalen uitvoering, is MIREL evolution modular ook als op maat gemaakte renovatieoplossing verkrijgbaar. Bovendien is MIREL evolution ook als pendelarmatuur, TECTON-variant en als minidownlight beschikbaar.

  » Hier leest u meer over MIREL evolution, onze primus van de klass

  Zumtobel. Het licht.

 • 08/2016
  Evenementen

  Internationaal vaktechnisch seminar ‘Licht 2016’ in Karlsruhe

  Van 25 tot 28 september vindt in Karlsruhe LICHT 2016 plaats. Aan dit tweejaarlijks internationaal vaktechnisch seminar nemen lichttechnische ondernemingen uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Nederland en Zwitserland deel.
  Meer informatieMinder informatie
  Zumtobel is bij dit evenement aanwezig met talrijke experts die lezingen houden en workshops aanbieden. Op de eventsite kan u zich voor een evenement inschrijven en het programma downloaden.

  » Naar de eventsites

  Zumtobel. Het licht.

 • 08/2016
  Lichtoplossingen

  Biologisch doeltreffende lichtoplossing in bibliotheeks

  Het architectuurkantoor RAW studio configureerde de nieuwe bibliotheek van de Rechtsfaculteit aan de Masary Universiteit in Brno, Tsjechië. Omdat deze zich in de kelder van het gebouw bevindt, is er maar weinig daglicht beschikbaar. Dit maakt uitstekend kunstlicht des te belangrijker om studenten bij hun studies maximaal te ondersteunen.
  Meer informatieMinder informatie
  De lichtingenieurs van Luxplan kozen daarom voor een biologisch doeltreffende lichtoplossing van Zumtobel. Het bijzondere daarbij is dat de kleurtemperatuur in de loop van de dag verandert, op maat van hun bioritme zoals mensen dit van zonlicht gewend zijn. Dit bevordert de concentratie bij het leren. Om in de leeszaal het gewenste verlichtingsniveau te halen, wordt het beschikbare daglicht telkens als dit nodig is automatisch aangevuld met het hiervoor benodigde kunstlicht.

  In onze Map of Light vindt u meer foto’s en ontdekt u welke producten voor de realisatie van dit project gebruikt zijn.

  » Naar het project in de Map of Lights

  Zumtobel. Het licht.

 • 08/2016
  Lichtoplossingen

  Uitstekende punten voor het licht in de gemeentelijke basisschool van Gramatneusiedl

  Naar aanleiding van uitbreidings- en verbouwingswerken rustte de Partner in Lichtoplossingen van Zumtobel Hartl & Bayer OEG de gemeentelijke basisschool van Gramatneusiedl in Neder-Oostenrijk uit met LIGHT FIELDS evolution inbouwarmaturen. Deze werden geïnstalleerd in de vijf nieuw gecreëerde klaslokalen en in een grote multifunctionele ruimte.
  Meer informatieMinder informatie
  Voor de configuratie en realisatie steunde de elektroinstallateur op zijn uitgebreide lichtcompetentie die hij onder andere in het kader van zijn Partnerschap in Lichtoplossingen met Zumtobel verwierf. Zo maakte hij met de daglichtafhankelijke lichtsturing DIMLITE daylight maximaal gebruik van het energiebesparingspotentieel van de verlichting en ondersteunde hij op die manier de door de gemeente nagestreefde passiefhuisstandaard.

  » Naar het project op de Map of Lights

  Zumtobel. Het licht.

 • 08/2016
  Lichtoplossingen

  De zaak is rond: Bruckner Universiteit Linz

  In het najaar van 2015 werd de laatste hand gelegd aan de Bruckner Universiteit in Linz. De gevel en de plattegrond van de nieuwe onderwijsinstelling voor studenten muziek, dans en toneel doen denken aan muziekinstrumenten.
  Meer informatieMinder informatie
  Het centrum van het ongeveer 4.200 m² grote gebouw met vier verdiepingen vormt een open foyer die baadt in het licht. Van daaruit kunnen de studenten vier eventzalen bereiken. In de bovenverdiepingen bevinden zich de bibliotheek en ongeveer 100 leslokalen.

  De gangen en ruimtes hebben in het hele gebouw een golvende en gebogen vorm gekregen. Daarbij aansluitend wilden de architecten van “Architekturbüro 1” al bij aanvang van het project grote, ronde armaturen met opale afdekking. Hiervoor werd ONDARIA geïnstalleerd, afhankelijk van de ruimte aangevuld door PANOS infinity, PERLUCE en/of TECTON.

  » U vindt meer foto’s over dit project in onze Map of Lights

  Zumtobel. Het licht.

 • 08/2016
  Lichtoplossingen

  Nieuwe lichtoplossing van de Fondazione Golinelli is in 3 jaar afgeschreven

  De Golinelli stichting stelt zich tot doel om mensen in contact te brengen met de wetenschappelijke aspecten van kunst en de artistieke intuïtie van wetenschap. In een industriegebied van Bologna werden hiervoor twee naast elkaar staande hallen met een totale oppervlakte van 3.000 vierkante meter gerenoveerd.
  Meer informatieMinder informatie
  Het “Opificio Golinelli” verenigt – net als een citadel – alle stedelijke elementen zoals administratie, school en werkruimte in de vorm van autonome units onder één dak.

  Een TECTON lichtlijnsysteem brengt daglichtafhankelijk geregeld licht en veiligheidslicht tot in de open halruimtes. De lichtoplossing in de individuele units werd aangepast aan de specifieke eisen.

  Het verloop van de totale kosten van de lichtoplossing over de hele levensduur toont het volgende: de meerinvestering voor LED-verlichting en daglichtsturing is dankzij de uitgespaarde energie- en onderhoudskosten al na ongeveer 3 jaar afgeschreven.

  » Naar de projectfoto's en informatie in de Map of Lights

  Zumtobel. Het licht.

 • 07/2016
  Ondernemingen

  Buitenverlichting visualiseren op basis van fotografie

  Een nieuwe module binnen de interactieve configuratiesoftware VIVALDI laat toe om heel snel en eenvoudig buitenverlichtingsconcepten te ontwerpen. Als basis hiervoor dient een foto van een gevel of een luchtfoto.
  Meer informatieMinder informatie
  Nadat u het beeld in VIVALDI hebt geïmporteerd, kan u armaturen rechtstreeks vanuit de online productcatalogus naar de gevel of de luchtfoto trekken en daar positioneren. De lichtverdeling van de armatuur wordt dan onmiddellijk op de foto weergegeven. Met schuifregelaars kan u de armaturen dimmen of de lichtkleur veranderen. Zo kan u ook dynamische scenario’s ontwerpen. Daarbij houdt VIVALDI ook het energieverbruik van de oplossing in de gaten.

  VIVALDI kan gratis gedownload worden op » www.zumtobel.com/VIVALDI. De toepassing ervan wordt uitgelegd in korte videotutorials die via de Help functie kunnen worden opgeroepen.

  » Naar de VIVALDI download

  Zumtobel. The Light.

 • 07/2016
  Producten

  INTRO – de alleskunner in shops

  Het modulaire LED-verlichtingssysteem biedt voor elke winkelzone het juiste licht en is opgebouwd uit vier formeel eenvormige armatuurtypes: INTRO M en INTRO S voor licht dat accentueert. INTRO PANOS infinity voor een efficiënte, heldere ruimteverlichting. INTRO liteCarve® voor licht dat verticale vlakken niet alleen gelijkmatig maar ook met een rechthoekige lichtkegel verlicht.
  Meer informatieMinder informatie
  De armatuurreeks wordt vervolledigd door de veiligheidsarmaturen INTRO RESCLITE voor noodgevallen. Ondanks de formele eenvormigheid en lichttechnische veelzijdigheid creëert elke INTRO lichtoplossing maximale vrijheid bij de inrichting. Van inbouwkader over verlichtingselement tot frontring, alle componenten kunnen individueel samengesteld worden. Zo ontmoeten variatie en flexibiliteit elkaar op het hoogste niveau.

  » Hier leest u meer over deze alleskunner in shops

  Zumtobel. Het licht.

 • 07/2016
  Producten

  SUPERSYSTEM II – De oplossing voor een hoogwaardige shopverlichting

  SUPERSYSTEM II munt uit door een filigraan design, hoogwaardige materialen en een strikte miniaturisering en flexibiliteit en maakt op die manier hoogwaardige LED-lichtoplossingen mogelijk.
  Meer informatieMinder informatie
  Of het nu gaat om algemene verlichting of accentuering, direct of indirect stralend licht, kleine of grote objecten, korte of verre afstanden: het multifunctionele LED-lichtsysteem SUPERSYSTEM II vervult met het uitgebreide modulaire systeem en de eenvoudig te monteren verlichtingselementen alle veeleisende verlichtingstaken in een shop – en dit met een uitstekende lichtkwaliteit. Zo biedt SUPERSYSTEM II overkoepelende lichtoplossingen in een doorlopende vorm.

  » Hier komt u meer te weten over SUPERSYSTEM II

  Zumtobel. Het licht.

 • 07/2016
  Lichtoplossingen

  Garage Zénith gaat voor premiummerken

  Garage Zénith in Sion, Zwitserland, is al 30 jaar dé expert voor de premiummerken Ferrari, Maserati en andere exclusieve sportwagenmerken. Voor de verbouwing en verdere uitbouw van deze exclusieve autozaak werd het architectenkantoor Fortebis Group uit Rome ingeschakeld.
  Meer informatieMinder informatie
  Voor de verschillende eisen in het nieuwe en oude gedeelte ontwikkelde Zumtobel samen met elektro-ingenieurs Bäbler & Pirker uit Genève een individueel verlichtingsconcept waarin de perfect gemodelleerde sportwagens door een wisselspel van diffuus en gericht licht op plastische en onvervalste wijze gepresenteerd worden.

  Daarbij moest in het bestaande gebouw een nieuwe showroom worden geënsceneerd die niet alleen de getoonde automobielen in het best mogelijke licht moest plaatsen maar ook van de overdracht van nieuwe wagens een unieke belevenis zou maken. Heel bijzonder hierbij zijn de tien grote lichtvlakken van 5 op 2 meter.

  » Hier leest u meer over deze lichtoplossing

  Zumtobel. Het licht.

 • 07/2016
  Lichtoplossingen

  Issey Miyake in Antwerpen

  In het hart van de Antwerpse oude stad biedt Gustav Bruynseraede exclusief voor heel België de extravagante collecties van het Japanse modemerk Issey Miyake aan. De 300 m² grote shop is ondergebracht in een gebouw uit de 16de eeuw. Dit maakte van de inrichting van de boetiek een ware uitdaging omdat de strenge parameters van het modemerk verzoend moesten worden met de bouwkundige beperkingen in het als monument beschermde gebouw.
  Meer informatieMinder informatie
  In de etalage suggereert dynamisch licht met verschillende lichtsterktewaarden dat de typische Issey Miyake mannequins effectief bewegen. Deze levendige enscenering trekt voorbijgangers aan en nodigt hen uit in de winkel, waar hetzelfde concept de mannequins op een “catwalk” in scène zet.

  Ontdek meer over deze hoogwaardige lichtoplossing in het projectverslag op onze website.

  » Naar het projectverslag

  Lees op stylepark.com het interview met de Nederlander Luuk van Laake, die Gustav Bruynseraede voor de verlichting van de Issey Miyake shop adviseerde.

  » Naar het interview

  Zumtobel. Het licht.

 • 07/2016
  Ondernemingen

  Tot 95% van alle koopbeslissingen worden onbewust genomen

  In een wetenschappelijke studie heeft de Nymphenburg Groep samen met Zumtobel de invloed van licht op de koopbeslissingen van verschillende doelgroepen onderzocht.
  Meer informatieMinder informatie
  Bij een veldtest in het Gerry Weber filiaal in Herford, waarin een op de doelgroep afgestemde lichtoplossing werd geïnstalleerd, was de invloed van licht op de koopbeslissing eenduidig: de aanpassing van de lichtsituatie leverde in vergelijking met het referentiefiliaal binnen dezelfde tijdspanne een omzetstijging van 10 procent en een evenredig hogere gemiddelde omzet per klant op.

  » Naar de studie

  Zumtobel. Het licht.

 • 07/2016
  Ondernemingen

  Het juiste licht in de supermarkt

  In een interview met Jasmin Jouhar van stylepark.com verduidelijkt Ralf Knorrenschild, Senior Vice President van Zumtobel Group, wat bij de verlichting in supermarkten belangrijk is, welke verschillen er bestaan tussen discounters en supermarkten met een hoogwaardig assortiment en in welke fase de lichtconfiguratie best bij het ontwerpproces kan worden betrokken.
  Meer informatieMinder informatie
  Bovendien gaat hij verder in op mogelijke fouten bij het verlichten van levensmiddelen en legt hij uit waar bij de supermarktverlichting nog besparingen mogelijk zijn.

  Het interview is in het Duits en het Engels verschenen op stylepark.com.

  » Naar het interview

  Zumtobel. Het licht.

 • 07/2016
  Evenementen

  Artikelenreeks over architectuurbiënnale op lightlive.com

  Een artikelenreeks op lightlive.com wijdt zich aan de architectuurbiënnale van dit jaar, die nog tot 27 november plaatsvindt in Venetië.
  Meer informatieMinder informatie
  Zo zullen op regelmatige tijdstippen artikelen over de belangrijkste thema’s en events van de biënnale in het Duits, Engels en Frans verschijnen. Het eerste artikel gaat over het Oostenrijkse paviljoen, dat met het initiatief “Ruimtes voor mensen” de architectuur en haar mogelijkheden aan de hand van een grote toestroom van vluchtelingen aan een reality check onderwerpt.

  » Naar de artikelenreeks

  Zumtobel. Het licht.

 • 06/2016
  Lichtoplossingen

  Veel daglicht en een moderne lichtoplossing in “The Green Line Kacerov”

  Het zeven etages hoge kantoorgebouw “The Green Line Kacerov” in Praag werd van meet af aan zo ontworpen dat de hoogste eisen op het vlak van milieu vervuld worden. Hiervoor kreeg het al een LEED Gold certificering uitgereikt.
  Meer informatieMinder informatie
  Het gebouw biedt over zeven verdiepingen hoogwaardige kantoorvertrekken met heel veel daglicht. Van de receptie over de vergaderruimtes tot en met het gastronomische gedeelte wordt daarbij een ruime selectie uit de uitgebreide productportefeuille van Zumtobel ingezet, zoals inbouw- en pendelarmaturen, downlights, vluchtweg- en veiligheidsverlichting en ook spots.

  » Meer foto’s van dit project vindt u in onze Map of Light

  Op onze speciale Green Building site kan u lezen welke bijdrage een moderne lichtoplossing voor een milieucertificering kan leveren.

  » Naar de speciale Green Building site

  Zumtobel. Het licht.

 • 06/2016
  Lichtoplossingen

  MIREL evolution – de meest energie-efficiënte armatuur binnen haar categorie

  De LED inbouw-, opbouw- en pendelarmatuur MIREL evolution is met een armatuurefficiëntie tot 136 Lumen per Watt de meest efficiënte armatuur binnen haar categorie.
  Meer informatieMinder informatie
  Door de speciale vorm van de lens wordt een gerichte batwingvormige lichtverdeling voor een optimale werkplekverlichting en een schitterende uitstraling zonder storende verblinding gerealiseerd (UGR < 16 en 65° < 1500 cd:m²). Vooral in kantoren en onderwijsruimtes biedt de armatuur hiermee een ongeëvenaarde prijs-/kwaliteitsverhouding met enorm korte afschrijvingstijden.

  Bovenop het uitgebreide standaardgamma, inclusief een opalen uitvoering, is MIREL evolution modular ook als op maat gemaakte renovatieoplossing verkrijgbaar. Het modulaire platform voor MIREL armaturen met lenstechnologie omvat zowel vierkante modellen als langwerpige armaturen voor de vlakke inbouw in plafonds.

  » Hier komt u meer te weten over de uiterst innovatieve verdere ontwikkeling van de rasterarmatuur

  Zumtobel. Het licht.

 • 06/2016
  Producten

  MIREL evolution – de meest energie-efficiënte armatuur binnen haar categorie

  De LED inbouw-, opbouw- en pendelarmatuur MIREL evolution is met een armatuurefficiëntie tot 136 Lumen per Watt de meest efficiënte armatuur binnen haar categorie.
  Meer informatieMinder informatie
  Door de speciale vorm van de lens wordt een gerichte batwingvormige lichtverdeling voor een optimale werkplekverlichting en een schitterende uitstraling zonder storende verblinding gerealiseerd (UGR < 16 en 65° < 1500 cd:m²). Vooral in kantoren en onderwijsruimtes biedt de armatuur hiermee een ongeëvenaarde prijs-/kwaliteitsverhouding met enorm korte afschrijvingstijden.

  Bovenop het uitgebreide standaardgamma, inclusief een opalen uitvoering, is MIREL evolution modular ook als op maat gemaakte renovatieoplossing verkrijgbaar. Het modulaire platform voor MIREL armaturen met lenstechnologie omvat zowel vierkante modellen als langwerpige armaturen voor de vlakke inbouw in plafonds.

  » Hier komt u meer te weten over de uiterst innovatieve verdere ontwikkeling van de rasterarmatuur

  Zumtobel. Het licht.

 • 06/2016
  Producten

  De eerste doorlopende lichtlijn ter wereld is nu nog smaller

  SLOTLIGHT infinity is de eerste doorlopende lichtlijn ter wereld. De slanke variant SLOTLIGHT infinity slim is nog een derde smaller dan de standaardfamilie.
  Meer informatieMinder informatie
  De 45 mm slanke inbouw-, opbouw- en pendelarmatuur biedt onbeperkte creatieve mogelijkheden. Zo is het inrichtingselement en functionele lichtinstrument SLOTLIGHT infinity slim niet alleen geschikt voor de inbouw en opbouw in gipsplaatplafonds maar kan hij ook op elegante wijze in houten paneelplafonds worden geïntegreerd.

  » Hier leest u meer over SLOTLIGHT infinity slim

  » Hier leest u meer over alle andere highlights voor het najaar van 2016

  Zumtobel. Het licht.

 • 05/2016
  Ondernemingen

  Beste licht voor kantoor – Ontwerpen voor meer welzijn op kantoor

  Eeuwenlang leefden mensen met de dynamiek van natuurlijk licht. Het zonlicht is verantwoordelijk voor ons intern en extern gevoel voor tijd. Het regelt ons bioritme dat op zijn beurt de vitale processen binnen ons lichaam aanstuurt. Het allerbeste kenmerk van natuurlijk licht is dat het dynamisch is. Kleurtemperatuur en intensiteit veranderen in de loop van de dag. Vandaag halen we het dynamische karakter van zonlicht naar binnen – tot in de kantoorruimte.
  Meer informatieMinder informatie
  Het juiste licht voor het tijdstip:
  Werknemers van vandaag brengen tot wel 80% van hun dag binnenshuis door, in kunstlicht. Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen die binnen in kantoorruimtes werken, de voorkeur geven aan dynamische verlichtingsomstandigheden,1 graag individueel controle hebben over hun verlichtingssituatie en meer licht willen dan door de normen wordt vooropgesteld.2 Bovendien hebben studies aangetoond dat een kantoorverlichting die als goed ervaren wordt, het aantal ziektedagen van werknemers met 2 dagen per persoon per jaar kan verminderen3 en de productiviteit van werknemers met 4% kan verbeteren!4 Gekoppeld aan het feit dat werknemers in een doorsneebedrijf ongeveer 80-90% van de kosten voor hun rekening nemen, kunnen we gerust stellen dat het welzijn en comfort van werknemers en een werkomgeving die hen ondersteunt niet langer een luxe is maar pure noodzaak!

  De verlichting is geïdentificeerd als een sleutelfactor die het welzijn van personen in kantooromgevingen kan bevorderen. Verlichtingsoplossingen ontwerpen voor mensen is het centrale principe van een mensgerichte verlichting – op het juiste moment het juiste licht in de juiste hoeveelheid leveren. De TunableWhite technologie maakt het mogelijk om de dynamiek van zonlicht binnenshuis na te bootsen. Dit betekent dat ‘s morgens en in de namiddag koelere witte kleurtemperaturen worden aangeboden om ‘s avonds en ‘s nachts over te schakelen naar een warmer wit om het bioritme van mensen te ondersteunen. Bovendien kunnen in de lichtsturingen geïntegreerde tijdlijnen deze overgangen automatisch en inherent aan de verlichtingsoplossing maken. Het was al gebruikelijk om koel wit licht te gebruiken om mensen in een werkomgeving alert te houden, bijvoorbeeld voor de nachtdienst. Nu kunnen echter verbeterde, aan het ploegenstelsel aangepaste tijdlijnen gebruikt worden die het bioritme aanvullen in plaats van het te wijzigen. Dit verzekert dat mensen na afloop van hun shift van een goede slaap kunnen genieten.5

  Right Light In Time


  Het juiste licht voor de taak
  Stelt u zich een vergaderzaal voor waar de lichten automatisch gedimd worden wanneer een spreker aan zijn presentatie begint, waar een wallwasher een brainstormwand verlicht wanneer u dit nodig hebt of de verlichting naadloos een perfecte atmosfeer creëert voor een rondetafelconferentie. Zelfsturende verlichtingsoplossingen reageren intuïtief en automatisch om telkens weer het optimale licht aan te reiken. Intelligente sensoren en lichtsturingen laten toe om het licht automatisch aan de uit te voeren taak aan te passen. Dit garandeert niet alleen een comfortabele werkomgeving maar zorgt er ook voor dat de lichtniveaus optimaal en energiebesparingen mogelijk zijn door de juiste hoeveelheid licht aan te reiken op de plaats waar het nodig is.

  Right Light for Task

  Het juiste licht voor u:We zijn allemaal individuen met onze eigen voorkeuren. Verlichtingsvoorkeuren verschillen naargelang leeftijd, geslacht, chronotype, werkuren en diverse andere factoren. Studies hebben aangetoond dat mensen doorgaans liever hun eigen verlichtingssituatie sturen en graag meer licht hebben dan normatief voorgeschreven. In deze context zijn eenvoudige en gebruiksvriendelijke lichtsturingen noodzakelijk om hiervan een prettige ervaring te maken. Lichtsturingen laten toe om het licht binnen individuele taakzones te personaliseren; dit kan zowel een privékantoor als een individueel bureau binnen een groepskantoor zijn. Daarbij kan een met ‘scènes’ uitgeruste, gebruiksvriendelijke interface worden gebruikt om snel een verlichtingssituatie in functie van de specifieke taak te selecteren. Scènes kunnen ook volgens de behoeften van de gebruiker aangepast of aangemaakt worden.

  Het beste licht voor kantoor reikt verder dan de armatuur maar omvat een ecosysteem van armaturen en intelligente sensoren gekoppeld aan lichtsturingen; het gaat zelfs verder dan de pure verlichting – tot in het ‘internet der dingen’ – om de meest geschikte en meest comfortabele omgeving te creëren die het welzijn van mensen bevordert.

  Right Light for You

  1.) De effecten van een chronobiologisch gestuurde dynamische verlichting op het welzijn, de slaapkwaliteit en de fysiologie van kantoormedewerkers.
  2.) De verlichtingskwaliteit zoals die op kantoor wordt waargenomen, Fraunhofer IAO, Zumtobel Lighting GmbH (2014).
  3.) Elzeyadi.I, ’Vooringenomenheid tegenover en aantrekking tot daglicht: kwantificering van de impact van daglicht op de gezondheid van bewoners’ (2011).
  4.) Gekwantificeerde voordelen van een mensgerichte verlichting, studie van ATKearney (2015).
  5.) Licht voor de nachtploeg: Studie van het Onderzoekscentrum voor Gebruikersgerichte Technologieën.

  Zumtobel. Het Licht.

 • 05/2016
  Producten

  Inbouwkader voor LED-halarmatuur CRAFT

  Het inbouwkader voor de LED-halarmatuur CRAFT breidt de toepassingsmogelijkheden voor de industriearmatuur nog verder uit, bijvoorbeeld onder luifels van tankstations of in sporthallen.
  Meer informatieMinder informatie
  Naargelang de behoeften kunnen in de formaten CRAFT S, CRAFT M en CRAFT L toekomstgerichte lichtoplossingen met een aantrekkelijk design én een hoge functionaliteit worden geconfigureerd. Vooral de rechthoekige lichtverdeling en het uitstekende warmtebeheer zorgen voor maximale efficiëntie.

  » Hier leest u meer over CRAFT.

  Zumtobel. Het licht.

 • 05/2016
  Lichtoplossingen

  Sapa Nenzing kiest voor industrieverlichting als service

  De wereldwijd actieve aluminiumfabrikant Sapa heeft voor haar vestiging in Nenzing, Oostenrijk, strategisch gekozen voor licht als service.
  Meer informatieMinder informatie
  Met de NOW! serviceovereenkomst zal de Zumtobel Group voor Sapa in de komende jaren een energiebesparing van 50 procent bij een 30 procent hogere verlichtingssterkte – naargelang de zone tussen 300 en 500 Lux – realiseren. De maandelijkse vergoedingen zorgen in combinatie met een energiemonitoring voor transparantie en bovendien profiteert Sapa van een onmiddellijke besparing dankzij de gereduceerde energiekosten. In de productiehal wordt de LED-halarmatuur CRAFT geïnstalleerd

  » Hier vindt u meer projectfoto’s.

  » Lees hier meer over NOW! Licht dat zichzelf terugbetaalt.

  Zumtobel. Het licht.

 • 05/2016
  Ondernemingen

  Een werkplekconcept voor Industrie 4.0

  Vandaag de dag heeft iedereen het over ‘Industrie 4.0’ ofwel de koppeling van mensen, machines en installaties in het industriële productieproces. Het Fraunhofer Instituut voor Arbeidsmanagement en -Organisatie (IAO) heeft samen met Zumtobel een geïndividualiseerd werkplekconcept ontwikkeld dat registreert welke werknemer aan welke werkplek zit en welke taak uitvoert en daarvoor, op het juiste moment en op de juiste plaats, het juiste licht ter beschikking stelt.
  Meer informatieMinder informatie
  Bovendien wordt ook rekening gehouden met de persoonlijke preferenties van de werknemers. Bekijk onze video en leer meer over het werkplekconcept en de activiteitsgerichte verlichting.

  Zumtobel. Het licht.

 • 04/2016
  Producten

  Zumtobel productprogramma 2016 beschikbaar

  Het productprogramma presenteert de armaturenportfolio van Zumtobel aan de hand van talrijke toepassingsafbeeldingen. Dit dient ter inspiratie en helpt je bij de keuze van producten.
  Meer informatieMinder informatie
  In tegenstelling tot de productcatalogus vermelden we hier geen artikelnummers. Via de links kun je echter de actuele productdetails in de onlinecatalogus oproepen.

  Op onze website kun je de productportfolio als PDF downloaden.

  » Naar de Download

  Zumtobel. Het licht.

 • 04/2016
  Producten

  SUPERSYSTEM II is bekroond met de Red Dot Best of the Best.

  Het multifunctionele LED-verlichtingsmiddel SUPERSYSTEM II is bij de Red Dot product award 2016 met de hoogste onderscheiding "Red Dot: Best of the Best" bekroond.
  Meer informatieMinder informatie
  SUPERSYSTEM II onderscheidt zich door zowel verfijnd design, edele materialen en stringente miniaturisatie als door flexibiliteit en efficiënte LED-techniek. Het slechts 26 mm smalle railprofiel dekt samen met het uitgebreide modulesysteem van eenvoudig te monteren lichtelementen alle ambitieuze verlichtingsopgaven af – en dat met excellente lichtkwaliteit.

  » Lees hier meer over SUPERSYSTEM II

  Daarnaast werden de trottoir-, plein-, straat- en gevelarmatuur SUPERSYSTEM outdoor en de wand-, plafond- en pendelarmatuur CAELA met een Red Dot product award bekroond.

  » Lees meer over SUPERSYSTEM outdoor

  » Lees meer over CAELA

  Zumtobel. Het licht.

 • 04/2016
  Producten

  Dit zijn de Zumtobel Highlights voorjaar 2016

  Leer alles over de nieuwe producten en aanvullingen voorjaar 2016. Je vindt de informatie over alle producten op onze website en je kan deze in een compacte samenvatting downloaden als brochure in PDF formaat.
  Meer informatieMinder informatie
  De Highlights lente 2016 zijn samengesteld uit innovatieve ontwikkelingen en productaanvullingen.

  Lees meer over het multifunctionele LED-verlichtingsmiddel SUPERSYSTEM II, die je kunt gebruiken in winkels, musea en hotels alsook in vergaderruimten of voor privégebruik. Profiteer van de ontwerpvrijheden, die de smalle LED-lichtlijn SLOTLIGHT infinity slim voor je mogelijk maakt. De uitbreiding „Activity Based Lighting“ van het lichtmanagementsysteem LITECOM infinity stelt automatisch een pasklare lichtsfeer ter beschikking.

  Deze en alle andere Zumtobel Highlights vind je allemaal op onze website alsook in de PDF-brochure. Elk Highlight wordt met een productafbeelding en een compact samengevatte tekst voorgesteld. Aanvullende links zorgen voor details bij de desbetreffende producten.

  » Hier ga je naar de Highlights voorjaar 2016 op onze website.

  » Download hier de Highlights voorjaar 2016 als PDF-brochure.

  Zumtobel. Het licht.

 • 03/2016
  Evenementen

  Dat was de Light + Building 2016

  Zumtobel presenteerde zich in de feesthal van de beurs in Frankfurt op ongeveer 340 vierkante meter aan de duizenden bezoekers op de stand van de Zumtobel Group, die op in totaal van 1.280 vierkante meter ook de merken Thorn, Tridonic, acdc en Reiss herbergde. Het was de eerste keer dat alle merken van de Zumtobel Group een gezamenlijke presentatie hadden.
  Meer informatieMinder informatie
  De bezoekers konden bij Zumtobel ervaren hoe het juiste licht elk mens individueel gedurende de dag en ook de nacht begeleidt en de "timer" van de interne klok wordt. Naast de andere hoogtepunten, die we hieronder aangeven, presenteerden we op de beurs voor de eerste keer het innovatieve product NIGHTSIGHT voor architectonische buitenverlichting, die in samenwerking met experts en designers van Ben van Berkel / UNStudio tot stand kwam.

  In onze video van de beurs zie je meer over onze presentatie bij de Light + Building.

  » Naar de video

  Zumtobel. Het licht.

 • 03/2016
  Ondernemingen

  iF gold award voor Zumtobel Group's Jaarverslag

  Het jaarverslag 2014/15 van de Zumtobel Group is met de iF gold award 2016 in de categorie Communications onderscheiden.
  Meer informatieMinder informatie
  Het door lichtkunstenaar James Turrell vormgegeven jaarverslag met de titel "Extraordinary Ideas - Realized" voegt zich bij de al meer dan 24 jaar lopende reeks van artistiek vormgegeven boeken van de Zumtobel Group.

  Het werk toont belangrijke installaties van de kunstenaar uit al zijn creatieve periodes, begeleid door essays en interviews van en met belangrijke metgezellen van Turrell.

  » Naar het jaarverslag

  Zumtobel. Het licht.

 • 03/2016
  Lichtoplossingen

  Zumtobel ondersteunt drie projecten bij de Luminale

  In parallel with Light + Building, from 13 to 18 March Luminale will turn Frankfurt into a world city of light with around 200 lighting installations.
  Meer informatieMinder informatie
  Parallel aan de Light + Building vindt van 13 t/m 18 maart de Luminale plaats, die Frankfurt met zo'n 200 lichtinstallaties in een wereldlichtstad omtovert.

  Dit jaar is Zumtobel betrokken bij drie projecten van de Luminale: De lichtkunstenares Miriam Prantl toont in de galerie Tristan Lorenz de lichtsculptuur Clasp, die met technische ondersteuning en de knowhow van Zumtobel werd gerealiseerd. CUBITY, het wereldwijd eerste studentencomplex op AktivPlus-niveau, werd eveneens door Zumtobel ondersteund net als de installatie „Zeit_zeugen“.

  » Een interview met Miriam Prantl vindt u op lightlive.com

  Meer informatie over alle getoonde projecten vindt u in het Luminale programmaoverzicht.

  » Go to programme

  Zumtobel. Het licht.

 • 03/2016
  Ondernemingen

  Zumtobel Group met nieuw aanbod voor de particuliere woningmarkt

  De Zumtobel Group breidt zijn activiteiten uit met de particuliere woningmarkt en spreekt op de Light + Building voor het eerst ook particuliere consumenten aan die in hun woonomgeving willen profiteren van optimaal licht.
  Meer informatieMinder informatie
  Het Atelier of Light, een service van de Zumtobel Group, biedt in samenwerking met een gerenommeerd partnernetwerk licht aan voor de privémarkt in binnen- en buitenverlichting. Klanten profiteren daarbij van het omvangrijke productportfolio armaturen en besturingssystemen, zoals de merknamen Thorn, Tridonic, Zumtobel, acdc en Reiss. De producten worden via gecertificeerde partnerbedrijven geëxploiteerd.

  Het stappenplan:
  April 2016: Start pilotfase
  September 2016: Start marktintroductie Atelier of Light

  Bezoek het Atelier of Light bij de Light + Building op onze beursstand, hal 2.0 stand B30/31.

  Uw contactpersoon: Achim Straub, Atelier of Light, [email protected]

  Zumtobel. The Light.

 • 02/2016
  Producten

  Twee Zumtobel producten met iF design award 2016 bekroond

  Op 26 februari vond in de BMW Welt in München de iF design award night plaats. De jury bekroonde de Zumtobel producten SUPERSYSTEM II en SUPERSYSTEM outdoor met de iF design award 2016. De prestigieuze award onderstreept opnieuw de reeds vele malen gehonoreerde designcompetentie van Zumtobel.
  Meer informatieMinder informatie
  Multifunctioneel LED-lichtsysteem SUPERSYSTEM II
  SUPERSYSTEM is in de tweede generatie van de productserie opnieuw uitgebreid. De nieuwste LED-technologie maakt een hoge mate van miniatuurvormen en geavanceerde lichttechnieken mogelijk. Het resultaat is een modulair systeem op basis van laagspanningsrails, dat speciaal ontwikkeld werd voor een veeleisende verlichting van galerieën, musea, shops en representatieve ruimten.

  Het modulaire systeem maakt een volledige flexibiliteit bij de planning mogelijk. U kunt kiezen uit: drie spotformaten, framing-spot voor accentverlichting, lineaire armaturen voor horizontale verlichting en wallwasher voor een homogene verticale verlichting.

  » Lees hier meer over SUPERSYSTEM II

  Weg-, plein-, straat- en gevelarmatuur SUPERSYSTEM outdoor
  De LED-buitenverlichting SUPERSYSTEM outdoor biedt een compleet nieuw concept voor taakgerelateerde verlichting van wegen, pleinen, straten en gevels. In navolging van het modulaire SUPERSYSTEM voor binnenverlichting maken de lichtelementen met hun verschillende stralingskenmerken voortaan ook een doelmatige en ruimtelijke buitenverlichting mogelijk.

  » Lees meer over SUPERSYSTEM outdoor

  Zumtobel. Het licht.

 • 02/2016
  Evenementen

  Dat staat u te wachten op de Light + Building

  Op de Light + Building 2016, die van 13 t/m 18 maart in Frankfurt plaatsvindt, tonen wij u nieuw product-highlights en toekomstgerichte lichtconcepten, die ieder individuele persoon dag en nacht de passende verlichtingsoplossing bieden.
  Meer informatieMinder informatie
  Het juiste ochtendlicht activeert na het opstaan, verhoogt het welzijn op de werkplek, maakt van shoppen een belevenis, ensceneert kunstwerken, geeft richting en biedt veiligheid in het donker, stimuleert 's avond rust en ontspanning. Deze flexibiliteit in verlichting is mogelijk gemaakt door het koppelen van verlichting en intelligenter besturing alsmede door een geschikt service-aanbod. Behalve de uitbreiding van het portfolio voor de eigen woonkamer zorgt Zumtobel met zijn innovatieve producten ook met de architectonische en stedelijke buitenverlichting een nieuwe mijlpaal.

  Op een oppervlak van ca. 340 vierkante meter presenteert Zumtobel in hal 2.0 stand B30/31 het complete gamma van intelligente verlichtingsoplossingen. De toepassingsgebieden Living, Kantoor en Communicatie, Industrie en Techniek, Presentatie en Verkoop, Kunst en Cultuur alsmede Buitenverlichting volgen het verloop van de dag met de wijzers van de klok.

  •    Living: Laat Zumtobel het ritme van uw inwendige klok aangeven. Dankzij de uitbreiding van het portfolio met Living begeleiden lichtoplossingen van Zumtobel mensen de hele dag door. Het uitgebalanceerde productportfolio biedt daarbij de mogelijkheid om de verlichting volledig in de architectuur te integreren en hierdoor ook in de eigen woonruimte unieke lichtstemmingen en -scenario's te creëren.

  •    Kantoor en Communicatie: Bij kantoorverlichting staan de individuele behoeften van mensen op de voorgrond, tegelijkertijd draait het om een afname van de bedrijfskosten. Innovatieve, met sensors aangestuurde verlichting biedt afhankelijk van het daglicht de optimale aanvulling van kunstlicht voor individuele werktaken en stimuleert zo het welzijn van de medewerkers. Dankzij de tunableWhite-technologie kan de kleurtemperatuur worden gereguleerd, zodat het licht 's ochtends wat feller en 's avonds wat zachter is. Extra efficiency bieden aanwezigheidsmelders, die bij afwezigheid de verlichting automatisch dimmen.

  •    Industrie en Techniek: Bij industrieel gebruik dringt een doelmatig gebruik van licht de bedrijfskosten en ondersteunt het mensen bij het verrichten van complexe werktaken. Zumtobel komt tegemoet aan de eis om efficiency en een optimale lichtsterkte combineren met de sensor ATIVO. Of het nu gaat om magazijnen, productiehallen of vrije ruimten: ATIVO is zich bewust van de belasting van de vlakken en kan zo in combinatie met een lichtmanagementsysteem de optimale verlichtingssterkte voor elke zone realiseren.

  •    Presentatie en verkoop: Dankzij een doelgroepspecifiek lichtconcept kan de omzet op de PoS met max. 10% toenemen. Dit heeft de praktijktest van het laboratoriumonderzoek Limbic® Lighting uitgewezen. Zumtobel maakt de nieuwste inzichten en achtergronden aanschouwelijk.

  •    Kunst en Cultuur: Daglicht efficiënt gebruiken, zorgen voor stemmingen, accenten plaatsen – licht op het gebied van kunst en cultuur stelt alle facetten van kunstwerken in het juiste licht en zorgt voor efficiënte, zachte effecten. Hierbij is een juiste combinatie van algemene verlichting, accentverlichting en extra wallwasher bepalend. Op basis van specifieke verlichtingssystemen, zoals SUPERSYSTEM, toont Zumtobel de voor een conserverende verlichting en kunst-enscenering belangrijke aspecten.

  •    Buitenverlichting: Dit nieuwe segment uit de Zumtobel-portfolio creëert nieuwe mogelijkheden voor taakspecifieke verlichting van wegen, pleinen, straten en gevels. Het portfolio stelt lichtontwikkelaars en architecten in staat tot het continu ontwikkelen van lichtoplossingen. Zo maakt SUPERSYSTEM outdoor een doelmatige verlichting en enscenering van de buitenruimte mogelijk. Met het innovatieve verlichtingssysteen NIGHTSIGHT kunnen bovendien voor het eerst technisch gedurfde en en formeel gebruikelijke verlichtingsoplossingen tot stand worden gebracht.

  •    Services: Het Zumtobel-portfolio vormt met een specifiek serviceaanbod een aanvulling op de Zumtobel Group. Op de Light + Building geeft het bedrijf een overzicht van zijn werkzaamheden en seviceaanbod NOW!, dat de klant een kant-en-klaar lichtconcept biedt inclusief een totaalpakket waar hij geen omkijken meer naar heeft. Bovendien worden de mogelijkheden van een verlichtingsnetwerk binnen het tijdperk van het „Internet of Things” aanschouwelijk gemaakt.

  Zumtobel. Het licht.

 • 02/2016
  Producten

  Variantenconfigurator myPRODUCT volledig herzien

  Met myPRODUCT kunt u armaturen op basis van uw eisen configureren. In de volledig herziene interface van myPRODUCT profiteert u van een verhoogde gebruiksvriendelijkheid en nieuwe functies. Zo kunt u met myPRODUCT armatuurvarianten nog eenvoudiger configureren en voortaan behalve losse producten ook complete projecten plannen.
  Meer informatieMinder informatie
  De geliefde functie myPRODUCT, waarmee u op de website van Zumtobel zelf armaturen kunt configureren op basis van uw persoonlijke wensen, is compleet herzien. De belangrijkste aanpassingen zijn de volgende:

  1.)    Compleet verlichtingssysteem configureren
  Tot dusver konden alleen de armaturen zelf worden geconfigureerd; vanaf nu kunt u het complete verlichtingssysteem, waaronder armatuur inclusief toebehoren en rails op basis van uw eigen eisen samenstellen.

  2.)    Stuklijsten voor ruimten genereren
  U kunt met myPRODUCT voortaan verschillende stuklijsten genereren, die u aan verschillende ruimten kunt toewijzen. De betreffende stuklijsten kunt u in een overzicht laten weergeven.

  3.)    Markeringslijst slaat uw gegevens op
  Alle configuraties worden in een markeringslijst opgeslagen; deze biedt een overzicht van alle ruimten en stuklijsten. U kunt de markeringslijst als PDF- of CSV-bestand downloaden of via e-mail versturen.

  4.)    Download alle artikelinformatie
  Binnen myPRODUCT hebt u toegang tot alle artikelinformatie, zoals informatieblad, fotometrische gegevens, 2D en 3D CAD-tekeningen, alsmede montagetekeningen resp. kunt u deze als éé nZIP-bestand downloaden.

  Om myPRODUCT te gebruiken, selecteert u eenvoudig de gewenste productfamilie op onze website. Ga daarna naar myPRODUCT-Reiter, bij de productserie » SLOTLIGHT infinity bijvoorbeeld mySLOT infinity. De configurator wordt vervolgens in een nieuw venster geopend. Hier kunt u kiezen uit vele extra functies die voldoen aan uw persoonlijke projecteisen.

  Daarna kunt u uw keuze direct naar onze verkoopmedewerkers sturen, die u vervolgens een geschikte offerte kunnen toesturen en alle openstaande vragen voor u beantwoorden.

  Zumtobel. Het licht.

 • 02/2016
  Ondernemingen

  Volg Zumtobel via uw favoriete social media kanalen

  Zumtobel is op verschillende social media kanalen actief en informeert u continu over innovaties op het gebied van architectuur, design en lichtkunst en presenteert nieuwe Zumtobel producten en lichtoplossingen.
  Meer informatieMinder informatie
  Volg Zumtobel op uw favoriete social media kanalen en blijf altijd op de hoogte. Hieronder volgt een overzicht van de kanalen waarop we actief zijn en waar u welke inhoud kunt verwachten.

  •    Blog lightlive.com
  lightlive.com is een internationaal blog-platform van Zumtobel. Hier vindt u een overzicht van de meest relevante inhoud van de verschillende kanalen en uitvoerige artikelen over de belangrijkste onderwerpen uit de wereld van het licht.

  » Bezoek nu lightlive.com

  •    Twitter
  Volg ons op Twitter en ontvang de laatste informatie over architectuur, design en lichtkunst. Kom meer te weten over onze producten en lichtoplossingen en altijd actuele informatie over onze evenementen.

  » Volg Zumtobel nu op Twitter

  •    LinkedIn
  Meer dan 10.000 personen volgen inmiddels de regelmatige berichten van Zumtobel op LinkedIn, waarin w u op de hoogte houden van producten en evenementen. 

  » Volg Zumtobel op LinkedIn

  •    Google+
  Op Google+ vindt u een samenvatting van de laatste posts, foto's en video's van Zumtobel op het complete internet. Het loont de moeite om een kijkje te nemen in de vele fotoalbums over onze referentieprojecten en producten.

  » Zumtobel op Google+

  •    YouTube
  Op YouTube kunt u ook video's over producten, referenties, projecten en evenementen bekijken, zoals interviews met onze projectpartners.

  » Video's op YouTube

  •    Instagram
  Bij de foto's van Zumtobel op Instagram ligt de nadruk op architectuur, design en lichtkunst. We begeleiden bovendien beurzen en events en tonen u onze producten.

  » Volg Zumtobel op Instagram

  •    Pinterest
  Op onze bulletin boards vindt u project- en productfoto's alsmede projecten en werken van architecten en kunstenaars met wie Zumtobel samenwerkt.

  » Zumtobel op Pinterest

  •    Vimeo
  Op Vimeo vindt u een geselecteerde portfolio van Zumtobel-video's, die we in samenwerking met architecten, designers en lichtkunstenaars hebben geproduceerd.

  » Ons Vimeo-kanaal

  Zumtobel. Het licht.

 • 02/2016
  Lichtoplossingen

  Zumtobel zet de Aïshti Foundation in het licht

  In de Libanese hoofdstad Beiroet zetelt de nieuwe Luxus-Shoppingmall, die door de Britse architect David Adjaye is ontworpen. Behalve 45 luxe merknamen herbergt het gebouw de Aïshti Foundation, die meer dan 2.000 hedendaagse kunstwerken uit de privécollectie van Aïshti-oprichter Tony Salamé toont.
  Meer informatieMinder informatie
  In de kunstgalerie zorgen de LED-inbouwlichten SLOTLIGHT II en de lichtlijn LINARIA voor rechte lijnen en een gelijkmatige algemene verlichting. Ten behoeve van individuele kunstwerken staat het complete spectrum van spotsysteem ARCOS beschikbaar.

  In de algemene ruimten van de Shoppingmall worden het LED-lichtlijnsysteem TECTON en de spotsysteem VIVO gebruikt. Dankzij het lichtmanagementsysteem LITECOM kan de complete lichtoplossing worden aangestuurd.

  » Naar het project op de Map of Light

  Zumtobel. Het licht.

 • 01/2016
  Lichtoplossingen

  Kunst- und Konzerthalle arlberg1800 kiest voor licht van Zumtobel

  De onlangs geopende Contemporary Art & Concert Hall arlberg1800 in St. Christoph heeft tijdens concerten en evenementen reeds talloze bezoekers enthousiast gemaakt. Kunst, cultuur en de spannende architectuur van arlberg1800 worden door een LED-lichtoplossing van Zumtobel in Szene in het juiste licht gezet.
  Meer informatieMinder informatie
  Op een oppervlak van 1.000 vierkante meter is in Arlberg voor het grootste deel onder de grond nieuwe ruimte voor kunst, cultuur en creatie ontstaan. De architectuur van Jürgen Kitzmüller doet natuurlijk aan en gaat voor een minimale vormentaal. „De ruimten komen pas bij het juiste licht volledig tot hun recht“, aldus architect Jürgen Kitzmüller. De architectuur van Europa's hoogst gelegen Contemporary Art & Concert Hall concentreert zich, flexibel en modern uitgevoerd, op het meest wezenlijke. De in hout gevoerde is zo ontworpen, dat door de gewelfde wanden en de erachter liggende holle ruimte een uitstekende akoestiek ontstaat.

  De lichtoplossing van Zumtobel zet enerzijds de architectuur deskundig in het juiste licht, anderzijds vervult ze de meest uiteenlopende eisen die inherent zijn aan het gebruik als kunst- en concerthal. „Zumtobel heeft zijn jarenlange ervaring op het gebied van cultuurprojecten wereldwijd in praktijk gebracht. Deze kennis en de professionaliteit vormden een waardevolle verrijking voor een project waarmee we zelfs nieuw terrein hebben betreden“, aldus Florian Werner, opdrachtgever en directeur van de arlberg1800 RESORT. Als opdrachtgever heeft Florian Werner zich met een cultuurbouwwerk een nieuwe uitdaging gesteld. Bij de realisatie van zijn visie hechtte hij veel waarde aan een technisch en esthetisch perfecte realisatie. Wat betreft het verlichtingsconcept werd een LED-lichtoplossing op maat voor de verschillende ruimten en onderdelen tot stand gebracht.

  Speciale armatuuren voor een LED-lichtoplossing op maat
  Voor de kunstgalerie werd een speciaal armatuur ontwikkeld: warmwitte LED-lichtlijnen, doorgetrokken van een koudwitte lichtbron in de vloer en het plafond, benadrukken het effect van de negen meter hoge ruimte en doen deze volledig tot zijn recht komen. Voor directe verlichting toont het LED-stralersysteem VIVO in de kunstgalerie en in andere ruimte zijn flexibele verscheidenheid aan. De exacte en gelijkmatige lichtverdeling alsook de voortreffelijke kleurweergave zijn ideaal om zowel kunstwerken voor exposities doelmatig voor het voetlicht te brengen, als ook om met lichteffecten bij concerten en evenementen te werken. Terwijl bij ingangen en gangen functionelere armatuuren voor een goede oriëntatie en prettige sfeer zorgen, speelt het decoratieve pendelarmatuur SCONFINE in het design van Matteo Thun bij de bar met het effect van vorm, licht en ruimte.

  Zumtobel. Het licht.

 • 01/2016
  Ondernemingen

  De vijf populairste Newsletter-artikelen van 2015

  In dit retrospectief komt u erachter, welke artikelen in de Zumtobel Newsletter van 2015 bijzonder goed zijn gelezen. Ga na of u de vijf belangrijkste artikelen van vorig jaar wel hebt gelezen en welke producten, projecten en evenementen in het jaar van het licht op grote belangstelling mochten rekenen.
  Meer informatieMinder informatie
  Hieronder presenteren wij voor u de vijf best gelezen artikelen in oplopende volgorde:

  Plaats 5: Montforthaus Feldkirch
  Een jaar geleden werd het nieuwe Montforthaus in Feldkirch geopend. De wereldwijd unieke LED-lichtoplossing maakt een flikkervrije dimbaarheid van de LED-armaturren van 0 procent en daardoor TV-uitzendingen in HD-kwaliteit mogelijk. Dit unicum zorgde bovendien voor een plaats onder de vijf best gelezen Newsletter-artikelen in 2015.

  » Bekijk hier de video en meer over het project in ons projectverslag.

  Plaats 4: Year of Light evenement in Vorarlberg
  Naar aanleiding van het internationale jaar van het licht nodigde de Zumtobel Group op 9 en 10 april bezoekers uit voor een prominent bezet evenement op de hoofdlocatie in Vorarlberg. Niet alleen de 900 bezoekers toonden zich enthousiast over de gehouden voordrachten en de getoonde projecten, ook de lezers van onze Newsletter profiteerden van de gelegenheid om aan de hand van het retrospectief en de videopresentaties een overzicht te krijgen van het evenement. Alleen de video met de impressies van het evenement werd al meer dan 180.000 keer bekeken.

  » Hier vindt u het het retrospectief inclusief de video's

  Plaats 3: Biologisch lichteffect op kantoor
  Het vakartikel „LIGHT IN TIME“, dat gewijd is aan het biologische lichteffect op kantoor, maakt aanschouwelijk waar het bij de toepassing van biologisch effectieve lichtoplossingen om draait. Dat bezorgde het artikel moeiteloos een plaats op het podium van best gelezen artikelen in 2015.

  » Lees hier het vakartikel

  Plaats 2: LED-staanlamp LINETIK
  De met de Iconic Design Award 2016 als Interior Innovation – Best of Best bekroonde LED-staanlamp LINETIK kon op bijzonder veel belangstelling rekenen. Dat was niet in de laatste plaats, omdat de designers en ingenieurs bij de ontwikkeling van LINETIK alles wat voor de vormgeving en verlichting van kantoren tot dusver gold, ter discussie stelden. Het resultaat: Een armatuur dat bij een minimaal gebruik van ressources op elke denkbare werkplek voor een maximaal lichtcomfort zorgt.

  » Lees hier meer over LINETIK

  Plaats 1: HIGHLIGHTS herfst 2015
  De product-highlights doen hun naam alle eer aan: Het artikel waarin de productinnovaties van de herfst van 2015 worden gepresenteerd, was het afgelopen jaar meest bekeken artikel in de Newsletter van Zumtobel.

  » Lees hier mee over de Highlights in de herfst van 2015

  Bent u nog niet geabonneerd op de Newsletter van Zumtobel? Wilt u voortaan maandelijks de belangrijkste informatie op het gebied van licht en over Zumtobel ontvangen? Meld u dan met de volgende link aan op de Newsletter.

  » Nu aanmelden op de Newsletter

  Zumtobel. Het licht.

Filter

 • Ondernemingen
 • Lichtoplossingen
 • Producten
 • Evenementen

Service voor de vakpers

Actuele persberichten over onze lichtoplossingen en producten alsook het persarchief met inbegrip van foto’s en logo’s vindt u onder de rubriek ‘Pers’.

» Persberichten

LAND
lightlive
SOCIAL MEDIA

Partner in lichtoplossingen

Meer succes door professionele en efficiënte lichtoplossingen: Zumtobel informeert, ondersteunt en kwalificeert zorgvuldig geselecteerde elektriciens bij hun omgang met licht.
Naar het PIL portaal

Lighting Competence Program

Het partnerprogramma van Zumtobel voor elektro-ingenieurs heeft tot doel om uw en onze competenties met elkaar te verbinden om zo het volledige potentieel op het vlak van licht te benutten en tegelijk het dagdagelijkse configuratiewerk te vergemakkelijken.
Naar het LCP portaal

Lighting Design Program

Dit partnerprogramma van Zumtobel werd ontwikkeld voor architecten die licht als een inrichtingselement gebruiken en hiervoor inspiratie, ondersteuning en informatie uit eerste hand willen krijgen.
Naar het LDP portaal
Meer over de programma's