pers contact

Stefan Van Thillo
Marketing Manager Benelux

ZG Lighting Benelux
Rijksweg 47
IndustriezonePuurs 442
2870 Puurs

Phone:  +32/(0)3/860.93.93 [email protected]
Melanie Stegemann
Head of Brand Marketing Zumtobel

Tel.: +49 170 3385 222
[email protected]

persinformatie 2014

 • 12/2014
  Lichtoplossingen

  Licht over de tijden heen

  Het multifunctionele lichtsysteem SUPERSYSTEM fungeert bij de renovatie van de als monument beschermde bogengaanderijen in het LWL-Museum in Münster als verbindend lichtelement.

  Meer informatieMinder informatie


  Het heeft elf jaar van plannen en ontwerpen en nog eens vijf jaar bouwen gekost maar de nieuwbouw en de daaraan gekoppelde renovatie van het oude gebouw uit 1908 hebben van het » LWL-Museum voor kunst en cultuur in Münster een van de grootste kunstmusea van Duitsland gemaakt. Het oude en nieuwe gebouw versmelten daarbij tot een architectonisch boeiend geheel dat voor de bezoeker 1000 jaar kunst – van de middeleeuwen tot de moderne tijd – beleefbaar maakt. "Kunst heeft daglicht nodig", zegt museumdirecteur Hermann Ambold. Een principe dat niet alleen voor de nieuwbouw geldt; ook het historische gebouw valt op door een ruime lichthal die op twee niveaus door een zuilengaanderij wordt omgeven. In het kader van de renovatie moest voor de als monument beschermde bogengaanderijen een nieuwe lichtoplossing geconcipieerd worden.

  Een centrale eis aan de lichtoplossing vloeit voort uit het gebruik van de bogengaanderijen. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn voor wisselende exposities en de opstelling van sculpturen en objecten in de ruimte van wezenlijk belang. Bovendien speelde ook de integreerbaarheid van de lichtoplossing in de bestaande structuren een grote rol omdat de historische ruimte zo minimaal mogelijk door een extra architectonisch element mocht worden onderbroken. Omdat de architectuur aan de bezoeker via de centrale binnenplaats talrijke in- en doorkijken op de tegenoverliggende bogengaanderijen biedt, moest voor beide niveaus van de bogengaanderijen een doorlopende lichtoplossing gevonden worden.

  Na grondig onderzoek en in nauw overleg met de dienst monumentenzorg kozen de lichtontwerpers van » Licht Kunst Licht AG uit Bonn voor het filigrane lichtsysteem » SUPERSYSTEM van Zumtobel. Dit overtuigde niet alleen door zijn gereduceerde vorm maar ook door zijn veelzijdige toepassingsmogelijkheden en een altijd uitstekende lichtkwaliteit voor de gevoelige kunstwerken. Gependeld in het midden van de ruimte ter hoogte van de kapitelen, vormt SUPERSYSTEM het verbindende lichtelement dat de historische bogengaanderijen op beide niveaus doorloopt.

  Daarbij neemt SUPERSYSTEM meerdere functies op zich: het zorgt via een gelijkmatige indirecte verlichting van de gewelven voor een diffuse basisverlichting van de ruimte waarbij alleen de gewelven en niet de gordelbogen in licht worden ondergedompeld. Bovendien kan met behulp van vast geïnstalleerde LED Mini-lichtkoppen een directe verlichting worden bijgeschakeld. De regelbare lichtkoppen laten toe om door het eenvoudig vervangen van de optieken de uitstralingshoeken aan de specifieke expositie aan te passen. Dankzij de maximale compatibiliteit van SUPERSYSTEM kunnen indien nodig in de onderaan geïntegreerde stroomrailsegmenten ook spots uit het arsenaal van het museum geïntegreerd worden om kunstobjecten aan de wand of in de ruimte extra te accentueren. De DALI-lichtsturing maakt het voor de medewerkers van het museum heel eenvoudig om via een draagbaar touchpanel niet alleen het indirecte licht onafhankelijk van het directe licht te regelen maar ook om elke groep van Mini-LED-lichtkoppen individueel in te stellen.

  Zumtobel. Het licht.

 • 11/2014
  Evenementen

  Zumtobel gaat in zee met het Amsterdam Light Festival

  Zumtobel steunt grote verlichtingsprojecten van het 3de Amsterdam Light Festival
  Deze winter zal het Amsterdam Light Festival vanaf 27 november 2014 de Nederlandse hoofdstad verlichten. De Water Colors cruise opent met kunstwerken van Jacques Rival, Angus Muir, Alla Minawi en andere kunstenaars. Bovendien zal vanaf 11 december een verzameling van 15 kunstwerken de "Illuminade" wandeling door het Plantagedistrict van de stad verlichten. In totaal zullen 40 installaties Amsterdam in een bijzonder spectaculair winterfestival onderdompelen. Zumtobel steunt het Amsterdam Light Festival als hoofdsponsor terwijl ze ook twee belangrijke kunstprojecten van het evenement mee helpt realiseren.
  Meer informatieMinder informatie
  » De jury is samengesteld uit een panel van kunstexperts en -liefhebbers en heeft een heel divers aanbod van kunstwerken geselecteerd. De meeste werken werden speciaal gecreëerd voor het » Amsterdam Light Festival en zijn nog nooit eerder tentoongesteld. De stad zal overspoeld worden door lichtsculpturen, -projecties en -installaties van hedendaagse lokale en internationale kunstenaars. De "Water Colors Cruise" brengt bezoekers langs kunstwerken opgesteld langs de Amstel en de beroemde stadsgrachten. De wandelroute "Illuminade" slingert doorheen het stadscentrum. Licht zal tijdens het festival een centrale rol spelen in heel de stad, ook musea en andere instellingen organiseren activiteiten rondom het thema licht en vergasten bezoekers op de meest recente innovaties uit de wereld van de lichtkunst.

  Het thema van het festival, 'A Bright City', daagt kunstenaars uit om een eerbetoon aan het moderne Amsterdam te creëren. De daaruit resulterende kunstwerken zullen een uniek beeld schetsen van het moderne stadsleven in de Nederlandse hoofdstad. De Oostenrijkse partner in lichtoplossingen Zumtobel fungeert daarbij als een sleutelfiguur voor de realisatie van de centrale kunstwerken van het Amsterdam Light Festival, enerzijds door advies te geven en anderzijds met speciaal voor het evenement ontwikkelde lichtoplossingen. Zumtobel sponsort niet alleen het hele festival maar helpt ook bij de realisatie van twee belangrijke installaties: INTREPID, The Paper Boat van Katja Galyuk/City+Light en Re(bi)cycle Dome van Vasili Popov.

  "Door in zee te gaan met het Amsterdam Light Festival, bevestigen we andermaal ons engagement voor licht en kunst," zegt Stefan von Terzi, Marketing Director bij Zumtobel. "We kijken ernaar uit om deel te nemen aan een van de grootste lichtfestivals van Europa en om daarbij zowel kunstenaars als ontwerpers met onze lichtoplossingen en onze ervaring te ondersteunen."

  Zumtobel opent LightLab in Amsterdam
  Op 16 januari 2015 zal Zumtobel in de stad Amsterdam officieel een gloednieuw creatief designcentrum openen. De opening gaat gepaard met de eerste expositie ooit van haar befaamde Masterpieces collectie met unieke lichtsculpturen van Zahad Hadid, Olafur Eliasson en Daniel Libeskind. De Masterpieces collectie zal tot midden maart 2015 in het alom gekende Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) opengesteld worden voor het publiek.

  Over het Amsterdam Light Festival
  Het Amsterdam Light Festival is hét winterlichtfestival voor iedereen, jong en oud. Het historische stadscentrum van Amsterdam vormt het sfeervolle decor van het licht- en waterfestival dat meer dan 50 winterdagen duurt. Het festival toont lichtsculpturen en -projecties van hedendaagse (internationale) kunstenaars in de publieke ruimte. Het Amsterdam Light Festival brengt licht in de donkerste periode van het jaar en trakteert het publiek met kleurrijke kunstwerken.

  » http://www.amsterdamlightfestival.com/

  Photo Credits: © Janus van den Eijnden

  Zumtobel. The Light.

 • 11/2014
  Producten

  LED-lichtoplossingen voor individuele behoeften

  Een globale gebruikersstudie van Zumtobel en het Fraunhofer IAO toont aan dat de preferenties op het vlak van kleurtemperatuur bij kantoormedewerkers schommelt binnen een bereik tussen 3000 K en 6000 K. Het is in dit licht dat Zumtobel haar aanbod van kantoorarmaturen met tunableWhite technologie verder uitbreidt.
  Meer informatieMinder informatie
  De » globale gebruikersstudie van Zumtobel en het » Fraunhofer IAO over de waargenomen lichtkwaliteit op kantoor heeft aangetoond dat de preferenties op het vlak van kleurtemperatuur bij kantoormedewerkers zeer sterk verschillen. De voorkeur van de gebruikers op het vlak van kleurtemperatuur situeert zich daarbij binnen een bereik tussen 3000 K en 6000 K, waarbij 4000 K en 5000 K met grote voorsprong als de populairste scenario’s uit de bus komen. Ook toont de studie dat kantoorbedienden hun werksituatie duidelijk beter beoordelen wanneer ze het licht aan hun eigen behoeften kunnen aanpassen. Met 57,4 procent heeft echter meer dan de helft van de bevraagden geen of slechts beperkte invloed op de sturing en kan de lichtsituatie aldus niet geoptimaliseerd worden. Nochtans is deze factor van wezenlijk belang voor het welbevinden en de tevredenheid van de werknemers. LED-armaturen die door de gebruiker traploos van kleurtemperatuur veranderd kunnen worden, komen het best tegemoet aan deze individuele verwachtingen. Daarom breidt Zumtobel haar gamma van armaturen met tunableWhite technologie verder uit.

  LIGHT FIELD evolution tunableWhite
  Zumtobel dekt de verschillende gebruikersbehoeften af met een lichtoplossing die de innovatieve LED-technologie verbindt met een hoogwaardig design. Dankzij de tunableWhite technologie kunnen gebruikers de kleurtemperatuur van de LED-armatuurreeks » LIGHT FIELDS evolution traploos tussen 3000 K en 6000 K instellen. De LED-armatuurreeks volgt een eenvormige designtaal. Van inbouw- over opbouw- tot pendelarmaturen en staanlampen, elke armatuur beschikt over een speciaal ontwikkelde, schitterende optiek. Voor gebruikers brengt LIGHT FIELDS evolution met tunableWhite technologie niet alleen een individuele aanpassing van de kleurtemperatuur aan de behoeften maar ook de best mogelijke lichtkwaliteit op de werkplek.

  MILD LICHT V tunableWhite
  De inbouwarmatuur » MILD LICHT V MILD LICHT V haalt het daglicht naar kantoor. Zo biedt deze veelzijdige LED-inbouwarmatuur een zachte en verblindingvrije lichtverdeling zonder storende slagschaduwen en maakt ze een evenwichtige verlichting van werkvlakken, wanden en plafonds mogelijk. Dit zorgt voor een open en heldere ruimtelijke atmosfeer. MILD LICHT V tunableWhite biedt meer flexibiliteit en individualiteit: De armatuur kan in een handomdraai in een lichtmanagementsysteem zoals LITECOM geïntegreerd en traploos tussen 3000 K en 6000 K ingesteld worden.

  ONDARIA tunableWhite
  Met haar opalen, homogene lichtvlak en ronde vorm zorgt » ONDARIA voor een aangename atmosfeer en een uitstekende lichtkwaliteit in representatieve zones als lobby's en foyers of in gemeenschappelijke ruimtes.. Om de lichtsituatie aan de individuele behoeften van de gebruiker aan te passen, zijn de drie uitvoeringen (940 mm, 640 mm en 440 mm) nu ook met geïntegreerde tunableWhite technologie beschikbaar. Zo kan de kleurtemperatuur bij ONDARIA traploos tussen 3000 K en 6000 K ingesteld worden.

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2014
  Producten

  MIREL evolution: rasterarmaturen maken reuzensprong naar de toekomst

  Met een lensoptiek en opalen afdekking wordt MIREL evolution een ideaal instrument voor renovatieprojecten in kantooromgevingen.

  Meer informatieMinder informatie
  Met » MIREL evolution haalt Zumtobel rasterarmaturen naar de nieuwe tijd. Zumtobel vervult de uitdaging om de energie-efficiënte LED-technologie in de beproefde vormgeving te integreren met een eigen, unieke look: de lenzen en de lichtbron van MIREL evolution zijn zichtbaar voor de gebruiker en worden zo een centraal vormgevend element van de voor het overige minimalistische armatuur. Door de speciale vorm van de lens ontstaat een gerichte lichtverdeling en een heldere uitstraling zonder storende verblinding. De lichtverdeling gebeurt voor 95 procent via de lenzen, slechts 5 procent van de lichtstroom wordt door het "raster" gereflecteerd. Daardoor worden een preciezere lichtsturing en een hoger lichtrendement gerealiseerd. Dit blijkt ook duidelijk uit de armatuurefficiëntie van 112 Lumen/Watt. Onveranderd tegenover de klassieke inbouwarmatuur zijn daarentegen de lichtstromen en moduleformaten. Conventionele armaturen kunnen dan ook één op één vervangen worden, zo wordt MIREL evolution een overtuigend argument voor renovatieprojecten.

  MIREL evolution met opalen optiek reduceert de vorm nog verder, de armatuur wordt hier een plat, lichtgevend vlak. In de uitvoering met opalen afdekking wordt ook de 3Dprotect® reflector gebruikt. Deze reflector garandeert een optimale lichtsturing en geeft bescherming bij de installatie van de gevoelige LED-modules. Het samenspel van innovatieve LED-technologie en lichtsturing resulteert bij MIREL evolution in een armatuurefficiëntie tot 123 lm/W.

  De duidelijke en toch gereserveerde en universeel inzetbare vorm van de armatuur, die door STUDIO AMBROZUS werd ontwikkeld, biedt maximaal potentieel voor een hoge lichtkwaliteit én energie-efficiëntie. Met een kleurweergave van Ra > 80 is de rasterarmatuur geschikt voor de verschillende visuele taken op kantoor. MIREL evolution is verkrijgbaar als inbouw-, inleg- en opbouwarmatuur, in een vierkante en langwerpige uitvoering.

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2014
  Lichtoplossingen

  Industriële charme met nieuwe uitstraling

  Lichtoplossing van Zumtobel begeleidt de ambitieuze transformatie van de Toni-Areal in Zürich
  Het was een van de grootste bouwprojecten in Zürich en bovendien een van de meest boeiende transformaties ooit. De » Toni-Areal in de Pfingstweidstrasse in Zürich-West, waar ooit een van de grootste melkverwerkingsbedrijven van Europa gevestigd was, werd in het najaar van 2014 aan zijn nieuwe gebruikers overgedragen. Het licht voor de moderne hogeschoolcampus wordt geleverd door 5.500 TECTON armaturen van Zumtobel.
  Meer informatieMinder informatie
  In 2005 moest een nieuwe bestemming worden gevonden voor de site uit de jaren 1970. Gelegen in hartje Zürich-West, dat ondertussen was uitgegroeid tot een culturele hotspot met de industriële charme van vervlogen tijden, was gewoon een extra kantoorcomplex geen optie. Daarom werd op basis van een haalbaarheidsstudie besloten om de 24.435 m² grote Toni-Areal om te vormen tot de centrale vestiging voor de » Zürcher Kunsthogeschool (ZHdK) en de » Zürcher Hogeschool voor Toegepaste Wetenschappen (ZHAW). Uit de uitgeschreven architectuurwedstrijd kwam het projectontwerp van architectuurbureau EM2N als beste naar voor en met de bouwaanvraag in het najaar van 2007 werd de basis gelegd van een ambitieus renovatie- en nieuwbouwproject met een totaal investeringsvolume van 350 miljoen Zwitserse franken.

  Stipt bij aanvang van het nieuwe academiejaar in september 2014 konden ongeveer 5000 studenten, docenten en werknemers de nieuwe ruimtes betrekken. Bovendien werden op de site ook 100 nieuwe huurwoningen inclusief begaanbare daktuin en een parkeergarage met 240 parkeerplaatsen gebouwd, evenals ruimtes voor tentoonstellingen en evenementen en aan aantal panden voor commercieel gebruik. Er werd een moderne infrastructuur gecreëerd die niet alleen op één plek verschillende disciplines met elkaar in interactie laat gaan maar ook de kwaliteit van de opleiding en de service en de internationale competitiviteit van de hogeschool verzekert.

  Voor de inrichting van het campusgebouw werd teruggegrepen naar de architectuur van het voormalige industriegebouw, waarbij een heterogene ruimte met verschillende sferen werd gerealiseerd, ook wat de verlichting betreft. Het lichtconcept speelt in op dit heterogene karakter. Ze stelt zich niet echt tot doel om een gelijkmatige helderheid te verspreiden maar wil door de opstelling van de armaturen in ruimtelijke zones een discours tussen licht en donker tot stand brengen. Daarbij laat de lichtoplossing zich even vlot transformeren als de Toni-Areal zelf. Enerzijds creëert ze ideale lichtverhoudingen om te leren en te communiceren, anderzijds ondersteunt ze de creatieve atmosfeer en biedt ze studenten het juiste licht voor hun expositieruimtes.

  De sleutelrol bij de realisatie van deze lichtoplossing is in handen van een modulair armatuursysteem dat beantwoordt aan de hoge eisen op het vlak van flexibiliteit en individualiseerbaarheid: TECTON, dat met zijn veelzijdigheid, compatibiliteit en uitbreidbaarheid met één en hetzelfde systeem complexe functies en verschillende verlichtingstaken kan vervullen. De basis van het lichtlijnsysteem wordt gevormd door een draagrail met een geïntegreerd 11-polig stroomgeleidingsprofiel. Alle functies zoals de stroomvoorziening, de lichtsturing en de koppeling aan het veiligheidslicht zijn in deze multifunctionele draagrail geïntegreerd. Zo werden voor de verlichting van de 1.400 auditoria, seminarieruimtes en leslokalen meer dan 33 kilometer TECTON-rails geïnstalleerd.

  Op de piekmomenten werkten meer dan 600 elektriciens op de werf, onder andere om de meer dan 5.500 TECTON-lichtlijnarmaturen te installeren. Naargelang van de behoefte werden verschillende optieken of rasters gebruikt die bij gewijzigde eisen aan de lichtoplossing ook probleemloos vervangen of aangevuld kunnen worden.

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2014
  Lichtoplossingen

  Nieuwe hoofdzetel van Leica Camera AG presenteert zich in het beste licht

  Lichtoplossing van Zumtobel integreert zich volkomen in de ruimtelijke architectuur
  De Duitse gerenommeerde onderneming Leica Camera AG heeft voor zichzelf met haar nieuwe centrale administratie- en productiezetel een lichtgevend monument opgericht. Zumtobel realiseerde voor deze nieuwe firmahoofdzetel een lichtoplossing die tegemoet komt aan de individuele eisen van de meervoudige nieuwbouw en aan de behoeften van de verschillende gebruikers.
  Meer informatieMinder informatie
  In het voorjaar van 2014 kon » Leica Camera AG intrekken in het uiterst modern productie- en administratiecomplex aan haar moederzetel in Wetzlar. Het door de Frankfurtse architecten » Gruber + Kleine-Kraneburg gebouwde Leitz-Park verenigt naast het gebouw voor Leica Camera AG nog twee andere firmagebouwen en een vrijstaande koffiebar. Heel wat ruimtes van de nieuwe hoofdzetel zijn toegankelijk voor het publiek en bieden aan bezoekers en klanten een inkijk in de geschiedenis van Leica Camera AG en in haar producten. Ook de werken van Leica fotografen worden hier getoond. Zo herbergt het complex naast de administratieve hoofdzetel ook een museum, een kunstgalerie, een Leica vlaggenschipwinkel, een restaurant en de voor het publiek zichtbare productieruimtes. De verschillende bouwlichamen zijn op het gelijkvloers met elkaar verbonden, wat architectonisch wordt onderstreept door een rondgaande en deels gebogen glasgevel. Zo wordt het bouwlichaam in het donker samengehouden door een lichtgevende band, die aan een filmrolletje moet doen denken. De door Zumtobel in nauwe samenwerking met de lichtingenieurs » hpi Himmen en » Lichtvision gerealiseerde lichtoplossing ondersteunt de zelfbewuste en tegelijk gereserveerde architectuur van het Leitz-Park met duidelijke vormen en een discreet design en creëert in elke ruimte een op de praktische behoeften van bezoekers en werknemers afgestemde atmosfeer.

  De eisen aan het project waren heel divers: vooreerst moest de lichtoplossing volledig in de ruimtelijke architectuur passen en op subtiele wijze het karakter van de ruimte onderstrepen. Daarnaast moest ook rekening worden gehouden met de eisen van de verschillende gebruikers. Zo moest voor de werknemers in het administratieve gedeelte een optimale kantooromgeving gecreëerd worden. In de publiekelijk toegankelijke ruimtes moesten bezoekers een uitnodigende atmosfeer terugvinden waarin ze zich welkom zouden voelen. Daarbij stelde vooral de galerie hoge eisen aan de flexibiliteit van de armaturen omdat hier wisselende exposities met altijd weer nieuwe expositiestukken getoond worden. Ook wilde Leica dat alle ingebouwde armaturen via een EIB/KNX-installatie van het gebouwbeheerssysteem centraal aanstuurbaar en dimbaar zouden zijn.

  Zumtobel installeerde in het rekencentrum van de hoofdzetel de pendelarmatuur CLARIS II, die uitblinkt door een gereduceerd minimalisme, een rechtlijnig design en geometrische vormen. Samen met een innovatieve rastertechnologie zorgen ze voor optimaal licht. Daarbij stelt de exact gevormde groef van de indirecte reflector de homogene verlichting van het plafond veilig.

  In de nevenruimtes en gangen van het Leica gebouwencomplex vergemakkelijkt de opbouwarmatuur » LINARIA de oriëntatie. De precieze lijnen van deze individuele lichtbalk genereren een deugddoend gelijkmatige verlichting en een ruimtelijke atmosfeer die als zeer aangenaam wordt ervaren. Met slechts drie centimeter blinkt deze kleinste van de DALI-compatibele individuele lichtbalken uit door een extreem smalle vorm.

  Twee modellen van de LED-armatuurreeks » PANOS infinity maken de lichtoplossing voor de nieuwe Leica hoofdzetel compleet: ze worden in de gangen als downlights en in de klanten- en belevingsruimtes en in de koffiebar als wallwashers geïntegreerd. De overwegend gelijkmatige kleurtemperatuur van de gekozen armaturen vormt een optisch verbindend element. Terwijl Zumtobel de algemene verlichting met downlights met een kleurtemperatuur van 3000 K realiseerde, werden de wallwashers door de inval van daglicht in een kleurtemperatuur van 4000 K ingezet. Bij de keuze voor de LED-armaturen van de reeks PANOS infinity stond vooral de grote functionaliteit en flexibiliteit centraal: "De PANOS armaturen wisten ons enerzijds door hun kwaliteit te overtuigen: de hoge kleurweergave, de gelijkmatige lichtverdeling en de uitgekiende LED-techniek lieten ons toe om de verschillende eisen van het project op een eenvormige wijze in te vullen. Tegelijk ondersteunt de gereserveerde vormtaal van het armatuurdesign de architectuur van het gebouw", aldus Isabel Sternkopf van Lichtvision. Daarbij kwam nog de precieze lichtsturing die met behulp van de wallwashers mogelijk wordt: ze sturen het licht daarheen waar het specifieke expositiestuk of de toepassing het nodig heeft. Maar ook de hoge energie-efficiëntie van een LED-oplossing spreekt voor zich: door het gebruik van LED-armaturen kan in vergelijking met een conventioneel armatuursysteem minstens 40 procent energie worden bespaard.

  Zumtobel. Het licht.

 • 07/2014
  Lichtoplossingen

  Spanningsveld tussen kunst en technologie

  Het nieuwe MAK Designlaboratorium mikt op duurzaamheid en kiest voor een lichtoplossing van Zumtobel
  In het nieuwe MAK Designlaboratorium toont EOOS het potentieel van duurzaam design om de impact op het milieu tot een minimum te beperken en de levenskwaliteit fors te verbeteren. Een LED-lichtoplossing van Zumtobel levert een waardevolle bijdrage tot het halen van de ambitieuze doelstellingen. 

  (Photo Credits: MAK DESIGN LABOR, 2014 © Bruno Klomfar / Zumtobel)
  Meer informatieMinder informatie
  Ter gelegenheid van zijn 150-jarige jubileum heeft het MAK (Museum voor Toegepaste Kunst) in Wenen zijn permanente studiecollectie, het » MAK Designlaboratorium, geherinterpreteerd. Samen met » Designstudio EOOS en onder de deskundige begeleiding van curator » IDRV (Institute of Design Research Vienna) heeft MAK directeur Christoph Thun-Hohenstein een concept gerealiseerd dat de bezoekers design als centrale kracht voor meer levenskwaliteit laat beleven. Design dat aantoont dat duurzaamheid vandaag niet zomaar een trend is maar absolute noodzaak. EOOS bewijst met de inrichting van het nieuwe MAK Designlaboratorium eens te meer dat je vooral niet met de kleinste gemeenschappelijke deler tevreden mag zijn wanneer je esthetiek en milieubewustzijn met elkaar wil verbinden. Ook de lichtoplossing, die kadert binnen de samenwerking van vele jaren tussen EOOS en Zumtobel, moet in dit perspectief beoordeeld worden.

  De ontwerpaanpak van EOOS steunt op een duidelijke verplichting: de CO2-voetafdruk zo klein mogelijk houden. Een basisprincipe dat onder andere wordt weerspiegeld in de keuze voor modulaire expositieplatformen in vol hout, het hergebruik van expositievitrines en energie-efficiënte LED-armaturen. Daarbij heeft het veelvuldige gebruik van hout, dat CO2 aan zich bindt, niet alleen een positieve impact op de CO2-balans maar creëert het ook een warme atmosfeer die uitnodigt tot ontdekken en verpozen. De lichtoplossing ondersteunt deze basisstemming en toont aan de bezoeker authentieke fragmenten van de enorme veelzijdigheid van toegepaste kunst. Over een oppervlakte van 2.000 m² zetten vandaag ongeveer 300 » DISCUS evolution LED-spots (in plaats van 100 weinig efficiënte halogeenspots) ca. 2.000 expositiestukken individueel in scène. Ondanks het drievoudige aantal armaturen werd het energieverbruik met 32 procent gereduceerd. Een deel van de spots is aan de armatuur zelf dimbaar, 40 spots zijn stuurbaar via een DALI-interface; beide systemen hebben een positieve invloed op het energieverbruik en zorgen voor een gedifferentieerde verlichting van de verschillende thematische eilanden van de expositie.

  Niet alleen de inrichting van het MAK Designlaboratorium verzet de bakens voor een milieuvriendelijk design, ook inhoudelijk wil de expositie een lans breken voor het handwerk en de duurzaamheid van producten; zo nemen de thematische eilanden de bezoeker mee op een reis doorheen het design van verleden en toekomst.

  Met zijn unieke uitstraling, gekenmerkt door de straalvormige lamellen van het passieve koellichaam, lijkt DISCUS zich als een van de expositiestukken in het totaalbeeld te integreren. Geïnspireerd door een archaïsche zonneschijf, heeft EOOS bij het ontwerp van de jongste generatie van DISCUS armaturen het potentieel van de moderne LED-technologie ten volle benut om een nog vlakkere vorm te realiseren die de ecologische voetafdruk verder reduceert. De wisseloptiek verlengt de levensduur van het product door haar flexibele aanpasbaarheid aan nieuwe verlichtingstaken. Precies accentlicht, een uitstekende kleurweergave van Ra 92 en dubbel zoveel lichtstroom als zijn voorganger onderstrepen de efficiëntie en effectiviteit van de DISCUS evolution reeks.

  Met ditzelfde samenspel van uiterst moderne technologie en intelligent design hebben EOOS en Zumtobel ook de innovatieve vluchtwegarmatuur » ONLITE CROSSIGN ontwikkeld. Met een opgenomen vermogen van slechts 3 Watt en een lichtstroom van meer dan 100 Lumen per Watt toont deze uiterst efficiënte armatuur zich het ideale instrument om de veiligheidsverlichting in het MAK op zich te nemen. De veiligheidsverlichting wordt bewaakt en gevoed door het compacte centrale batterijsysteem » ONLITE CENTRAL CPS, dat op basis van een modulair systeem voor een oplossing op maat zorgt waarin de verhouding tussen functionaliteit en kosten kan worden geoptimaliseerd.

  Over het MAK
  Het MAK staat al sinds haar ontstaan midden in het spanningsveld tussen de traditie en het nu. Opgericht in de 19de eeuw door keizer Franz Joseph als "k.k. Oostenrijks Museum voor Kunst en Industrie" is het vandaag een museum voor kunst en het dagdagelijkse leven. In de verschillende ruimtes van het gebouw aan de Ring maakt het MAK de toekomst tot onderwerp door maatschappijpolitiek relevante vragen te confronteren met perspectieven en aanzetten van de hedendaagse kunst, de toegepaste kunst, het design en de architectuur en door als drijvende kracht op te komen voor een positieve verandering van de maatschappij, in de eerste plaats in sociaal, ecologisch en cultureel opzicht.

  Nog tot 5 oktober 2014 toont het MAK de expositie "Hollein". Als enige Oostenrijkse winnaar van de Pritzker prijs en als ontwerper in de ruimste zin van het woord heeft Hans Hollein aan het begrip "architectuur" een nieuwe dimensie gegeven. De expositie dompelt bezoekers onder in zijn universum en toont aan de hand van nog nooit eerder getoond materiaal uit het archief van Hans Hollein een grondig en uniek totaalbeeld van zijn werk.

  Zumtobel. Het licht.

 • 06/2014
  Lichtoplossingen

  Sobere elegantie

  Designerlabel Maison Ullens schittert in licht van Zumtobel
  Op de catwalk maar ook bij de inrichting van haar eerste vlaggenschipwinkel in Parijs gaat het Franse modelabel 'Maison Ullens' resoluut haar eigen weg en toont het veel zin voor individualiteit. Ook individueel en op maat is de lichtoplossing van Zumtobel. Met het juiste licht ontstaat in de verschillende zones van de boetiek de passende atmosfeer voor de behoeften van de klanten.
  Meer informatieMinder informatie
  OMA, het internationale architectuurkantoor met zetel in Rotterdam, hield bij de ontwikkeling van het inrichtingsconcept voor de eerste "Maison Ullens“ boetiek in Parijs de pen vast. David Gianotten, een van de OMA partners, en projectarchitecte Inge Goudsmit werkten nauw samen met de oprichtster van het label Myriam Ullens. Het resultaat is een perfecte mix van de moderne architectuurstijl van OMA en de merkfilosofie van Maison Ullens.

  De boetiek straalt sobere elegantie en discretie uit maar toch ontstaat er een boeiende dramaturgie. Deze wordt mee gevormd door een ivoorkleurige wand uit onyxmarmer die de zaak in twee zones onderverdeelt. In de publiek toegankelijke ruimtes wordt de wereld van het merk Maison Ullens tot leven gewekt. Materialen als hout, marmer, leder, messing en terrazzo leunen niet alleen nauw aan bij de Franse geschiedenis en handwerkkunst, maar vormen ook bewust contrasten met de nieuwste modeontwerpen. De pasruimtes zijn geconcipieerd als coconachtige retreats die voor een warme, vertrouwelijke winkelervaring zorgen. In de hele boetiek zorgen PANOS infinity downlights en CARDAN LED spots voor een gelijkmatige en aangename LED-basisverlichting. Hier en daar plaatst het modulaire lichtsysteem MICROTOOLS accenten in de rekken.

  De lichtoplossing ondersteunt dit concept vooral door het lichteffect terwijl de armaturen zelf helemaal niet op de voorgrond treden. De minimalistische maar krachtige LED-spotserie VIVO XS is in een rail in het plafond geïntegreerd en blijft door de miniatuurkleine vorm discreet op de achtergrond.  Het gaat er tenslotte om dat de nieuwste mode effectvol en met sobere elegantie in het juiste licht wordt geplaatst. Met een uitstekende kleurweergave van Ra > 90 worden de hoogwaardige stoffen door een 100% LED-lichtoplossing authentiek en veilig geaccentueerd. Maar ook de nobele materialen van de interieurinrichting komen met behulp van passend licht volledig tot hun recht. Het gebruik van het lichtsysteem SUPERSYSTEM E1 rondt de lichtoplossing bij Maison Ullens in Parijs mooi af.

  Zumtobel. Het licht.

 • 06/2014
  Producten

  Beter dan de norm – Zumtobel veiligheidsverlichting voor gebouwen

  Met praktische configuratietools en een uitgebreid productaanbod maakt ONLITE RESCLITE van Zumtobel elk gebouw veilig. De veiligheidsarmaturen vervullen niet alleen de norm maar garanderen bovendien een minimaal onderhoud, efficiëntie en een flexibele integratie in de inrichting, ook in lastige omstandigheden en hoge ruimtes.

  Meer informatieMinder informatie

  Veilige gebouwen zijn een vanzelfsprekendheid. Door de strenge wettelijke reglementering en normen denkt men soms dat er nog nauwelijks ruimte is voor een individuele inrichting. Vooral in omgevingen met verhoogde veiligheidsnormen of hoge ruimtes stoten de klassieke concepten vaak tegen hun technische grenzen aan. Met de veiligheidsarmatuur ONLITE RESCLITE high ceiling (HC) presenteert Zumtobel nu een krachtige oplossing voor hoge plafonds, zoals deze meestal voorkomen in de industrie en in magazijnen en winkelcentra. RESCLITE HC kan bij plafondhoogtes tot 23 meter (RESCLITE escape) resp. tot 30 meter (RESCLITE antipanic) worden toegepast en biedt alle voordelen van de conventionele RESCLITE armatuurreeks zoals een minimaal onderhoud, energie-efficiëntie en maximale onderlinge armatuurafstanden door geoptimaliseerde optieken.

  ONLITE RESCLITE HC is conform EN 1838 verkrijgbaar in twee uitvoeringen: als RESCLITE escape voor de beveiliging van vluchtwegen en als RESCLITE anti-panic voor de oriëntatie in ruimtes waarin zich een noodsituatie voordoet. RESCLITE escape focusseert het licht met behulp van een speciale, nieuw ontwikkelde lens op een lange, smalle strook. Met behulp van een krachtige LED-module en de geoptimaliseerde optiek worden onderlinge armatuurafstanden tot 22 meter gerealiseerd en wordt de vereiste minimale verlichtingssterkte van één Lux probleemloos gehaald. Daarmee is een energie-efficiënte en tegelijk normconforme verlichting van de vluchtwegen veiliggesteld.
  Een antipaniekverlichting moet in geval van nood dan weer een verlichtingssterkte van 0,5 Lux leveren om de mensen toe te laten zich te oriënteren en de vluchtwegen veilig te bereiken. Dankzij de breedhoekige en rotatiesymmetrische lichtverdeling volstaat hier reeds één RESCLITE antipanic high ceiling armatuur om (bij een montagehoogte van 16 m) een oppervlakte van maximaal 290 m² gelijkmatig te verlichten. Met het hoge beschermingsniveau IP65 zijn de armaturen stofdicht en beschermd tegen spuitwater vanuit elke willekeurige hoek en dus ook optimaal gewapend voor de installatie in ruwe industrieomgevingen. De armatuur kan rechtstreeks aan het plafond gemonteerd of in het TECTON lichtlijnsysteem geïntegreerd worden. In combinatie met de centrale veiligheidsverlichtingssystemen CPS en eBox zijn varianten met Dali- (NDA), Powerline- (NSI) en stroomkringbewaking (NPS) beschikbaar.

  Bijkomende ondersteuning bij de configuratie van veiligheidsverlichting
  Ook wat de configuratie van de veiligheidsverlichting betreft, breidt Zumtobel haar aanbod verder uit. De populaire ONLITE RESCLITE app van Zumtobel kan nu niet enkel meer vanuit de iTunes store gedownload worden maar staat ook ter beschikking op de website van Zumtobel. Zo kan deze configuratietool met elke PC, laptop, tablet of smartphone via een willekeurige browser, los van het besturingssysteem, gebruikt worden. Op iPad en iPhone functioneert de app ook offline en biedt ze een waardevolle ondersteuning bij de configuratie van de veiligheidsverlichting. In slechts enkele stappen berekent de RESCLITE app de maximale afstand tussen de veiligheidsarmaturen in functie van de montagehoogte.
  Wie een mobiel apparaat met een ander besturingssysteem of een laptop gebruikt, vindt de tool op de homepagina van Zumtobel in het gegevensblad van elke RESCLITE armatuur onder het tabblad "Spacing". Daar kan met behulp van een schuifregelaar de montagehoogte van de armatuur worden ingesteld. Aansluitend wordt dan de maximale afstand tussen twee armaturen getoond.

  Link naar de »iTunes store

  Link naar een voorbeeld op de »homepagina van Zumtobel:

  Zumtobel. Het licht.

 • 06/2014
  Evenementen

  Zumtobel op de Biënnale Architettura 2014

  Innovatieve projectspecifieke lichtoplossingen voor twee centrale bijdragen

  Meer informatieMinder informatie

  Op 07 juni 2014 opent onder leiding van Rem Koolhaas de Biënnale Architettura 2014 in Venetië de deuren. Tot 23 november 2014 zullen in de lagunestad onder de titel "fundamentals" richtinggevende architectonische ideeën en concepten worden gepresenteerd. Zumtobel engageert zich dit jaar opnieuw als donateur en ondersteunt zo twee artistieke bijdragen met advies en speciaal voor dit doel ontwikkelde lichtoplossingen. Al sinds 2002 is de Oostenrijkse aanbieder van lichtoplossingen een partner voor centrale projecten in het kader van de belangrijkste expositie voor hedendaagse architectuur.
  "Met haar engagement voor de Biennale di Venezia levert Zumtobel een waardevolle en creatieve bijdrage tot de dialoog tussen licht, architectuur en kunst", aldus Stefan von Terz, Marketing Director bij Zumtobel. "Onze lichtoplossingen in het Duitse en het centrale paviljoen tonen bovendien hoe belangrijk de juiste verlichting is om montages en architectuur hun maximale effect te laten ontvouwen."

  Enscenering met LED in versnelde weergave
  De expositie in het centrale paviljoen kreeg van Koolhaas het motto "Elements of Architecture" en richt de aandacht op fundamentele bestanddelen van een gebouw zoals het plafond en de trappen. Om de beleving en het discours te ondersteunen, heeft Zumtobel voor de imposante koepelruimte in het midden van het paviljoen een globaal lichtconcept ontwikkeld en gerealiseerd. Centraal staat daarbij een projectspecifieke LED-oplossing die het plafondfresco in de koepel van de hand van de Italiaanse schilder Galileo Chini met verschillende kleurtemperaturen (Tunable White technologie) ensceneert. De installatie, die achter een kroonlijst verborgen en tegelijk in een verlaagd plafond ingebouwd werd, imiteert het natuurlijke verloop van het daglicht. Met behulp van verschillende kleurtemperaturen van warm wit (3000K) tot koud wit (7000K) roept het plafondfresco verschillende gevoelsindrukken op en krijgt het spanningsveld tussen natuur en gebouwde ruimte vorm.

  Zumtobel ensceneert architectuurmontage in het Duitse paviljoen
  Voor de exposities van de 29 nationale paviljoenen van de Biënnale koos Koolhaas het overkoepelende thema "Absorbing Modernity: 1914-2014" en vroeg hij de landen om stil te staan bij hun nationale architectuur van de voorbije 100 jaar. De curatoren van het Duitse paviljoen, de in Zwitserland wonende Duitse architecten Alex Lehnerer en Savvas Ciriacidis, speelden hierop in met de begaanbare ruimte-in-ruimte installatie "BUNGALOW GERMANIA". Het betreft een architectonische montage van twee gebouwen van historisch nationaal belang. Het eerste is het Duitse paviljoen in Venetië zelf - gebouwd in 1912 en verbouwd in 1938 en 1964. Het tweede is de kanseliersbungalow in Bonn van Sep Ruf, gebouwd in 1964. Beide gebouwen illustreren twee tijdperken binnen de Duitse geschiedenis, twee politieke systemen en twee architectuurtalen.
  De installatie van de architecten Lehnerer en Ciriacidis bestaat uit een gedeeltelijke imitatie van de bungalow op 1/1-schaal en integreert daarbij de architectuur van het paviljoen. Daaruit ontstaat tenslotte een "derde ruimte", die de verhalen, momenten, periodes en locaties van de beide gebouwen met elkaar verbindt en nieuwe associaties bij de vorm en het gebruik van de architectuur en de daarmee verbonden Duitse geschiedenis mogelijk maakt. Zumtobel ondersteunt de unieke architectuur van deze bijdrage met verschillende projectspecifieke lichtoplossingen die het concept van de beide kunstenaars uitdrukkelijk onderstrepen.

  Meer informatie over de Biënnale vindt u op »www.labiennale.org

  Zumtobel. Het licht.

 • 05/2014
  Lichtoplossingen

  Licht creëert shoppingbelevenissen

  Zumtobel rust de nieuwe Spar vlaggenschipwinkel uit met een integrale LED-lichtoplossing.
  Voor de nieuwe markthal van winkelketen Spar in Boedapest heeft Zumtobel een efficiënt LED-lichtconcept gerealiseerd dat de verkochte producten optimaal presenteert en tegelijk een aantrekkelijke atmosfeer creëert waarin klanten zich goed voelen en tot kopen willen overgaan.
  Meer informatieMinder informatie
  De nieuwe vlaggenschipwinkel van winkelketen Spar in het "MOM-Park“ in Boedapest vormt een architectonisch knap uitgewerkte markthal waarin de winkelervaring voor de klant centraal staat. Met dit doel voor ogen ontwierp het architectenkantoor LABS uit Boedapest voor de 2.000 vierkante meter grote supermarkt een golfvormig opgebouwd plafond uit hout dat overgaat in de wandrekken en de ruime, open structuur van de ruimte benadrukt. Het hout zorgt voor een aangename, natuurlijke atmosfeer waarin klanten zich goed voelen. De winkelruimte wordt gekenmerkt door vrijstaande eilandjes en toonbanken waar klanten het aanbod kunnen verkennen en zich kunnen laten adviseren. De looppaden zijn daarbij zo ingericht dat klanten die niet veel tijd hebben via zogenaamde "to-go-toonbanken" aan de ingang rechtstreeks naar de kassa kunnen gaan. De grote bedieningstogen voor klanten met meer tijd zijn daarentegen langs een langere route doorheen de supermarkt opgesteld. Met dit concept wordt de klanttevredenheid verhoogd. Een belangrijke bijdrage tot de winkelbeleving in de Spar vlaggenschipwinkel wordt daarbij geleverd door de verlichting, die de koopwaar niet alleen optimaal ensceneert maar ook een uitnodigende atmosfeer creëert waarin klanten graag langer willen vertoeven en zich goed voelen. In nauwe samenspraak met de architecten realiseerde Zumtobel een efficiënte LED-lichtoplossing die zich volledig in de ruimtelijke architectuur integreert en met behulp van accentverlichting de koopwaar in scène zet.

  De optische accentuering van de verschillende productgroepen zorgt voor een aantrekkelijke productenscenering en biedt discrete oriëntatie bij het winkelen. Bovendien wordt de versheid van de levensmiddelen door het gerichte gebruik van bepaalde kleurenspectra extra benadrukt. Voor de verlichting van de fijnkostafdeling en wijnrekken koos Zumtobel voor efficiënte en krachtige LED-spots. Zo plaatsen de kantelbare spots VIVO LED Tunable Food en de inbouwarmaturen CARDAN  Tunable Food gevoelige voedingsmiddelen zoals vlees, worst en vis met een precieze accentverlichting in het juiste licht. Het LED-concept Tunable Food van Zumtobel maakt een productspecifieke verlichting en een effectieve enscenering mogelijk. Dankzij een innovatieve technologie kan de passende kleurtemperatuur aan de spot zelf worden ingesteld, waarbij reeds tien kleurinstellingen voorgeprogrammeerd zijn. Dit garandeert een authentieke weergave van het specifieke product bij een optimale, gelijkmatige lichtverdeling. Bovendien beschermt de IR- en UV-vrije straling van de LED-armaturen verse levensmiddelen en vermindert ze schadelijke warmteontwikkeling. Daarmee blijven groenten en fruit langer lekker en vlees langer vers.

  VIVO LED en CARDAN LED spots met de geïntegreerde Stable White technologie plaatsen op hun beurt de bakkerijproducten, het wijnaanbod en de kaastoog met een kleurtemperatuur van 3000 Kelvin gericht in scène. TECTON, tenslotte, een flexibel lichtlijnsysteem waarin draagrail, lichtbalk, lamp en reflector reeds geïntegreerd zijn, zorgt voor de gelijkmatige basisverlichting van de markthal. Het systeem maakt een eenvoudige montage mogelijk en reduceert de onderhoudskosten. TECTON werd grotendeels als individuele lichtlijn in de houten plafondpanelen en tussen de rekken ingebouwd. Dit zorgt voor een aantrekkelijke inbedding in de architectuur en onderstreept het karakter van de ruimte.

  Een ander voordeel van de LED-lichtoplossing in de Spar winkel in Boedapest is het hoge energiebesparingspotentieel. Door het gebruik van LED-armaturen kan in vergelijking met een conventioneel armatuursysteem minstens 40 procent energie worden bespaard. Bovendien bedraagt de levensduur van een LED-armatuur van Zumtobel minstens 50.0000 uur zodat de LED-lichtoplossing nagenoeg onderhoudsvrij wordt.

  Zumtobel. Het licht.

 • 05/2014
  Lichtoplossingen

  Richtinggevende architectuur perfect verlicht

  De gerenommeerde en wereldwijd actieve architect Dietmar Eberle baart opzien met een buitengewoon kantoorgebouw in Lustenau in Vorarlberg. Het radicale energetische concept heeft verwarming noch ventilatie nodig om toch een aangename binnentemperatuur te verzekeren. "Meer comfort met minder energie", zo luidt het motto van de architect voor dit project. Ook het efficiënte verlichtingsconcept dat door de Oostenrijkse lichtonderneming Zumtobel voor het gebouw werd gerealiseerd, past binnen deze ambitieuze uitdaging.
  Meer informatieMinder informatie

  Met zijn uit zes etages opgetrokken nieuwbouw "2226“ heeft de wereldwijd vermaarde architect Dietmar Eberle in Lustenau in het Oostenrijkse Vorarlberg een vlaggenschipproject voor duurzaam bouwen gerealiseerd. De naam van het gebouw "2226" verwijst naar het temperatuurspectrum tussen 22 en 26 graden Celsius dat door de meeste mensen wereldwijd als aangenaam wordt ervaren. Dankzij een uitgekiend systeem op basis van zowel oude bouwtradities als innovatieve methoden wordt deze temperatuur in het gebouw permanent gehandhaafd – zonder installatie van verwarming of klimaatregeling. Dietmar Eberle kiest in de plaats hiervan voor een optimaal gebruik van het daglicht, hoge en diepe ruimtes, een goede luchtcirculatie en massieve wanden als isolatie. Met behulp van innovatieve software wordt daarbij rekening gehouden met de weersomstandigheden en met het aantal personen dat in het gebouw aanwezig is. Voor dit revolutionaire architectuurproject heeft de Oostenrijkse lichtspecialist Zumtobel een perfect passend verlichtingsconcept ontwikkeld dat beantwoordt aan de hoge eisen van de architect op het vlak van efficiëntie en design.

  Naast het energiebesparende concept en de unieke architectuur, moet de verlichting ook een antwoord bieden op het multifunctionele karakter van het gebouw. Het vijf etages hoge kantoorgebouw met een nuttige oppervlakte van bijna 2.500 m² herbergt naast het architectuurkantoor van Dietmar Eberle »be baumschlager eberle , een aantal andere kantoren en een cafetaria ook twee prestigieuze galerieën. De lichtoplossing van Zumtobel houdt rekening met deze sterk verschillende ruimtes van het gebouw en speelt flexibel in op de diverse verlichtingstaken; daarbij wordt consequent een kleurtemperatuur van 4000 K aangehouden. Het centrale element van het gebouw zijn gestuurde LED-lichtvlakken aan het plafond die je overal in de nieuwbouw terugvindt. Zumtobel installeerde als doorlopend lichtsysteem in het hele gebouw over een afstand van meer dan 200 meter de decoratieve armatuur »LINARIA voor de algemene verlichting.

  Deze discrete lichtbalken onderstrepen dankzij hun uiterst slanke vorm de architectuur van het gebouw en scoren vooral in de galerieën met hun gereserveerd design. Tegelijk creëert LINARIA ideale lichtverhoudingen voor de oriëntatie en geleiding van de gebruikers en bezoekers van het gebouw. De optimale verlichting van de kantoorwerkplekken wordt verzekerd door staanlampen van Zumtobel, die als aantrekkelijke lichtobjecten functionaliteit en esthetiek met elkaar verzoenen. In de doorgangszones van de kantooretages werden ook nog hoogwaardige en efficiënte LED-downlights geïnstalleerd. De LED-spots van de serie »PANOS Infinity leveren een gelijkmatige basisverlichting en bieden een bijzonder hoge lichtkwaliteit. Voor de verlichting van de trappenhuizen en het sanitaire gedeelte werd opnieuw LINARIA gebruikt.

  Zumtobel. Het licht.

 • 05/2014
  Lichtoplossingen

  Optimaal licht voor motoronderzoek

  Zumtobel rust "Centrum voor motoraandrijvingen" uit met flexibele lichtoplossing
  Het nieuwe motoronderzoekscentrum "Center for mobile Propulsion" (CMP) van de Technische Hogeschool van Aken (RWHT) is een modern, multifunctioneel gebouwencomplex dat werd ingericht door de Keulse architecten Lepel & Lepel. Voor dit hoogwaardige architectuurproject heeft de Oostenrijkse armatuuronderneming Zumtobel een door a g Licht ontwikkeld lichtconcept gerealiseerd dat de zeer hoge eisen aan design en efficiëntie perfect vervult.
  Meer informatieMinder informatie
  Onderzoek aan computers en aan hete motoren: de opdracht om beide, zeer verschillende taken onder één dak te verenigen, werd door de Keulse architecten van Lepel & Lepel optimaal ingevuld met het "Centrum voor Mobiele Aandrijvingen" van de RWTH Aken. Het gebouwencomplex omvat een seminarie- en administratiegebouw en een motortestcentrum. Ingenieurs en natuurwetenschappers verrichten hier zowel theoretisch als praktisch onderzoek naar nieuwe aandrijftechnologieën en naar methoden voor het optimaliseren van het rendement van motoren voor personenwagens en bedrijfswagens. Beide gebouwen dienen hetzelfde onderzoeksdoel maar hebben verschillende functies – dit weerspiegelt zich ook in hun architectuur: het seminarie- en administratiegebouw presenteert zich als een golvend, open ingericht bouwlichaam met glasgevels en flexibele ruimte-indelingen binnenin. Het motortestcentrum daarentegen vormt een gesloten, massieve hal uit donker sierbeton met smalle vensters en ventilatiegleuven. Hier worden de motoren op testbanken conform de hoge veiligheidsnormen en de strenge technische voorwaarden buiten het gezichtsveld van het publiek getest. Ondanks deze contrastrijke optische scheiding zijn de functies van beide gebouwen nauwkeurig op elkaar afgestemd. Zo wordt bijvoorbeeld de restwarmte die bij het proefdraaien van de motoren wordt gegenereerd, voor de verwarming van de leslokalen gebruikt. De duurzame bouwwijze blijkt ook uit het hoge daglichtaandeel in beide gebouwen. Dit maakt een sterk natuurlijke verlichting van de werkomgeving mogelijk, verhoogt het welzijn van de medewerkers en spaart energiekosten uit.

  Voor de aanvullende verlichting met kunstlicht ontwikkelden de Keulse architecten en de lichtingenieurs van a g Licht uit Bonn voor elk gebouw een passende oplossing. De opdracht was om overal een optimale werkplekverlichting met een hoge lichtkwaliteit te garanderen. Tegelijk moesten licht en architectuur een harmonieus geheel vormen. Zumtobel was verantwoordelijk voor de realisatie van het concept en wist de opdrachtgever te overtuigen met zijn internationale ervaring, hoge adviescompetentie en een uitgebreid productassortiment.

  In de foyer van het administratief gebouw installeerde de expert in lichtoplossingen de decoratieve armatuur LINARIA. Deze creëert ideale lichtverhoudingen voor de oriëntatie en geleiding en onderstreept met haar slanke vorm tegelijk de architectuur van de ruimte. Voor de kantoren en seminarieruimtes installeerde Zumtobel 420 ECOOS armaturen, gebundeld in lichtlijnen. De individuele armaturen vormen aan elkaar gekoppeld een smalle lichtlijn zonder zichtbare lamphouders of verbindingsstukken. Dankzij directe, indirecte en zijwaartse lichtaandelen zorgt ECOOS voor efficiënt licht aan de werkplekken en maakt ze tegelijk een verticale verlichting mogelijk. Dit verbetert het visueel comfort en de concentratie van de werknemers terwijl lichte plafonds en wanden een aangename ruimtelijke atmosfeer creëren. Bovendien kan ECOOS snel en eenvoudig worden geïnstalleerd. Zo kan de verlichting probleemloos aan nieuwe ruimte-indelingen worden aangepast. "ECOOS overtuigde ons door haar hoog aanpassingsvermogen, het gereduceerde design, een schitterende optiek en het zeer hoge direct/indirecte lichtaandeel", vertelt architect Reinhard Lepel. "Bovendien scoort de armatuur in vergelijking met andere armaturen door lagere bedrijfskosten. Daardoor zijn de investeringskosten al na korte tijd terugverdiend."

  In het motortestcentrum beantwoordt het efficiënte lichtlijnsysteem TECTON zelfs op grote hoogte aan alle eisen voor een optimale verlichting van de werkplekken en een uitstekende oriëntatie. In deze ruimte zijn ongeveer 400 TECTON armaturen geïnstalleerd. Ze kunnen flexibel worden gepositioneerd en op elk moment aan ruimtelijke wijzigingen worden aangepast. TECTON is immers een lichtlijn met draagrail die alle armatuurmodules en een stroomgeleidingsprofiel integreert. Alleen de lichtmodules, lampen of optieken worden waar nodig vervangen of aangevuld. Dit alles maakt een snelle uitbreiding en aanpassing van de lichtoplossing mogelijk en reduceert de montagetijd en de onderhoudskosten. Vooral in de moeilijker toegankelijke zones van de fabriekshal is dit een groot voordeel.

  Zumtobel. The Light.
 • 03/2014
  Ondernemingen

  Zumtobel SERVICES: Zumtobel breidt haar serviceaanbod uit

  Zumtobel NOW! maakt de overstap naar een LED-lichtoplossing zonder bijkomende kosten mogelijk. Met de Zumtobel MAINTENANCE SERVICES voor ONLITE beschikken installatiebeheerders op elk moment over een goed onderhouden veiligheidsverlichting.
  Meer informatieMinder informatie
  Zumtobel NOW! – compleet pakket voor de omschakeling naar een moderne LED-lichtoplossing
  Met het nieuwe totaalpakket Zumtobel NOW! biedt Zumtobel aan haar klanten een heel eenvoudige vervanging van hun conventionele verlichtingsinstallatie door een modern LED-systeem aan. Zumtobel neemt bij deze service de volledige projectconfiguratie, -realisatie en -opvolging op zich. Voor de klant brengt dit geen extra kosten met zich mee, de installatie- en investeringskosten worden immers betaald met een deel van de uitgespaarde energiekosten. Al vanaf de eerste dag kan u de uitgespaarde elektriciteitskosten gebruiken om uw bedrijfskosten binnen de onderneming te verlagen. De Zumtobel NOW! overeenkomst dekt daarbij alle gebieden af: de demontage en verwijdering van de oude armaturen, de levering en installatie van het nieuwe lichtsysteem en de inbedrijfstelling. De overeenkomst omvat de opvolging van het systeem over de hele duur van de overeenkomst, inclusief onderhouds- en herstellingswerken. Hiervoor brengt Zumtobel vooraf een bezoek aan de klant ter plaatse, neemt ze de basisgegevens van de bestaande verlichting op en geeft ze een eerste indicatie van het energiebesparingspotentieel bij een overstap naar de LED-technologie. Vervolgens ontwikkelt een Zumtobel team van licht-, elektro-, installatie- en onderhoudsexperts een individuele lichtoplossing en een tijds- en kostenplan voor de realisatie. Zumtobel NOW! is in een eerste fase verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

  De voordelen voor de klant van dit full-service pakket liggen voor de hand:
  •    Alles inclusief: het hele omschakelingsproces, van lichtconfiguratie over montage tot inbedrijfstelling en onderhoud van het verlichtingssysteem, wordt door Zumtobel afgehandeld en verantwoord.

  •    Geen kosten: voor de onderneming kost de omschakeling naar een vooruitstrevende LED-lichtoplossing met efficiënte armaturen en een intelligente lichtsturing geen euro extra. Integendeel: door de nieuwe LED-lichtoplossing dalen de elektriciteitskosten al vanaf dag één significant.

  •    Geen onderhoudskost: door de lange levensduur van een LED-armatuur (tot 50.000 uur) vallen frequente, omslachtige lampvervangingen of armatuurherstellingen en dus ook de daarmee gepaard gaande hoge personeelskosten weg. Het onderhoud maakt bovendien deel uit van de NOW! overeenkomst.

  •    Betere lichtkwaliteit: innovatieve LED-lichtoplossingen met speciaal daarop afgestemde optieken verbeteren de lichtkwaliteit en de lichtwaarneming. Daardoor kunnen medewerkers de aan hen opgedragen taken beter uitvoeren en voelen ze zich beter in hun vel.

  •    Lagere CO2-uitstoot: een efficiënte verlichtingsinstallatie zorgt voor minder CO2-uitstoot en verbetert dus ook de milieubalans van de onderneming.

  •    Er wordt rekening gehouden met het verbod op het gebruik van bepaalde lampen: inefficiënte lampen worden volgens EU-richtlijnen stapsgewijs uit de markt gehaald. Met de omschakeling naar een moderne LED-lichtoplossing is het probleem van een gedwongen renovatie nu al opgelost.


  Zumtobel MAINTENANCE SERVICES voor ONLITE - onderhouds- en inspectiepakket voor de veiligheidsverlichting
  De veiligheidsverlichting van een onderneming moet op elk moment functioneel en in onberispelijke staat zijn. Een continu onderhouden installatie vermindert niet alleen de gevolgkosten maar stelt ook de naleving van de relevante wettelijke voorschriften veilig. Zumtobel levert niet alleen de daarvoor noodzakelijke lichttechniek maar met het serviceprogramma Maintenance Services voor ONLITE nu ook een individueel serviceaanbod voor veiligheidsverlichtingsinstallaties met individuele en centrale batterijvoeding. De basis voor het onderhouds- en inspectiepakket voor ONLITE local SB 128 en ONLITE central eBox, CPS en LPS vormen het jaarlijkse onderhoud van het veiligheidsverlichtingssysteem en het rechtstreekse contact met de experts van Zumtobel. Het onderhoudspakket wordt afgerond door de toegang tot een kennisdatabank en de Zumtobel servicemap en gaat gepaard met bijzondere voordeeltarieven voor wisselstukken en opleidingen. Ook  de controle van de individuele veiligheids- en vluchtwegarmaturen kan desgewenst in het servicepakket worden opgenomen. Naargelang hun behoefte kunnen de klanten daarvoor tussen twee servicemodellen kiezen.

  Het energieverbruik optimaliseren
  Met behulp van het eveneens nieuwe Lighting Performance Platform biedt Zumtobel haar klanten nog een bijkomend voordeel: met dit onlineplatform kunnen klanten in één oogopslag verbruiksgegevens van gebouwen en ruimtes met elkaar vergelijken en zo energiebesparingspotentieel realiseren. Perfect afgestemd op lichtmanagementsystemen als LITECOM, volgt dit monitoringtool het verbruik in de onderneming op en toont het hoe via lichtmanagement maximale energie-efficiëntie kan worden bereikt. Met de overzichtelijke weergave in het SunBurst diagram kunnen gebouwen, etages, ruimtes en zelfs individuele werkplekken aangestuurd en kan hun energieverbruik geoptimaliseerd worden.

  Zumtobel. Het licht.

 • 03/2014
  Producten

  Innovatieve kantoorverlichting voor individuele behoeften

  Zumtobel toont op light+building adaptieve lichtoplossingen die beantwoorden aan de behoefte van de mens aan individualiteit
  Meer informatieMinder informatie
  De recentste studie van Zumtobel Research op het vlak van toepasselijk onderzoek peilt naar de individuele gebruikersvoorkeuren bij de werkplekverlichting. In de samen met het Fraunhofer IAO opgezette gebruikersstudie  bleek al snel dat de meeste kantoormedewerkers meer invloed op de verlichtingssituatie willen en de voorkeur geven aan een combinatie van direct en indirect licht. Deze grondige toepassingskennis vormt de basis voor het gebruikersgerichte designproces bij Zumtobel. Op basis van deze onderzoeksresultaten heeft Zumtobel haar productaanbod voor kantooromgevingen aangepast en uitgebreid.

  SEQUENCE
  LED-armatuur voor een flexibele verlichting aan de werkplek

  Met SEQUENCE brengt Zumtobel een LED-armatuur op de markt die meer dan beantwoordt aan de vele eisen die medewerkers aan de ideale kantoorverlichting stellen en aan hun behoefte aan individualiteit. SEQUENCE biedt een optimale combinatie van directe en indirecte verlichting en scoort met de individuele stuurbaarheid van de verschillende modules. SEQUENCE is geconcipieerd als pendel- en opbouwarmatuur en bestaat naar keuze uit acht of veertien aan elkaar gekoppelde modules met telkens 6 x 3 centraal geplaatste LED-lichtpunten. De bijzondere lenstechnologie zorgt voor elk van de 18 centrale LED’s voor een optimale sturing van het werklicht bij een gelijktijdig hoge verblindingsbescherming en verhindert zo storende weerspiegelingen op beeldschermen. Dit vereist een expliciet op de LED-technologie afgestemd optisch systeem. Daarbij zorgen de transparante lenzen door de reflectie van het ingekoppelde licht voor een hoog optisch rendement van het systeem en op die manier voor een armatuurefficiëntie tot 100 lm/W bij armatuurlichtstromen tot 9.000 lm. Op hun beurt maken de 24 buitenste LED’s met behulp van een opalen afdekkader een diffuse omgevingsverlichting en een globaal zachtere lichtverdeling mogelijk. Samengebracht in drie groepen zijn de verschillende modules en het indirecte lichtaandeel individueel stuurbaar. Elke groep krijgt daarbij een DALI-adres toegewezen. De speciaal voor SEQUENCE ontwikkelde sturingselektronica verzekert voor de 14 modules een zacht verloop tussen de modules. Zo wordt adaptief licht mogelijk. Naast deze uitzonderlijke prestatie bekoort SEQUENCE door haar bijzonder slanke vorm die zich optimaal in elke ruimtelijke architectuur inpast. SEQUENCE is met een kleurtemperatuur van 3000 K (warm wit) en 4000 K (neutraal wit) verkrijgbaar.

  LIGHT FIELDS evolution TunableWhite
  LED-armatuurreeks met TunableWhite technologie

  De LED-armatuurreeks LIGHT FIELDS evolution TunableWhite volgt de duidelijke, eenvormige vormtaal van de met de iF design award bekroonde productserie en leidt ze dankzij diepgaande toepassingskennis en technologische innovatie naar een gebruiksvriendelijke toekomst. Daarmee is LIGHT FIELDS evolution met TunableWhite technologie het antwoord van Zumtobel op de in een Fraunhofer studie aangetoonde behoefte van gebruikers aan flexibel, persoonlijk instelbaar licht. Tunable White zorgt voor een intelligente aanpassing van de kleurtemperatuur aan veranderende ruimtelijke situaties en aan het gebruik van een ruimte. Gebruikers kunnen de hele armatuurreeks bij een kleurweergave van Ra 80 traploos dimmen tussen een warm witte (3000 K) en koud witte (6000 K) kleurtemperatuur en op die manier de perfecte verlichtingssituatie aan de werkplek tot stand brengen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de integratie van Tridonic TunableWhite LED-modules met bijbehorende converter. Tegelijk laat TunableWhite een aanpassing aan uur- en seizoensgebonden veranderingen toe: naargelang de behoefte kan de armatuur aan de actuele situatie worden aangepast. Daarbij biedt LIGHT FIELDS evolution TunableWhite net zoals de bestaande LED-armatuurreeks perfecte lichtkwaliteit zonder te verblinden. Dit wordt mogelijk gemaakt door de gepatenteerde micropiramideoptiek (MPO+) die storende weerspiegelingen op het beeldscherm verhindert. De luminantie wordt zelfs bij een hoge armatuurlichtstroom consequent gereduceerd zodat aangenaam verdeeld licht verzekerd wordt. Bovendien worden in de verschillende armatuurtypes innovatieve technologieën toegepast. Voor de inbouw-, opbouw- en wandarmatuur heeft Zumtobel de 3D-protect® reflector ontwikkeld. De driedimensionale structuur beschermt de LED-modules bij de inbouw en verhindert beschadiging door elektrostatische ontlading. De hoge reflectiegraad van de structuur zorgt tegelijk voor een verhoging van het armatuurrendement. Het puntraster van de litePrint® lichtgeleidende technologie zorgt bij de staanlamp en pendelarmatuur voor een homogene verdeling van het licht. Tegelijk wordt in welbepaalde zones een exact gedefinieerd lichtaandeel door uitsparingen in de armatuurbehuizing naar boven gestuurd.

  PANOS evolution en PANOS infinity
  Uitgebreide LED-downlightseries

  Uitstekende lichtkwaliteit, hoogwaardige materialen, een duidelijk design en innovatieve technologieën maken van de PANOS productreeks een van de efficiëntste en omvangrijkste LED-downlightseries op de markt. De nieuwe LED-serie PANOS evolution combineert de gekende voordelen van de PANOS-reeks met krachtige, efficiënte LED-modules met een kleurweergave van Ra > 80. De nieuwe serie is in een ronde en vierkante uitvoering verkrijgbaar. Er zijn drie pakketten met armatuurlichtstromen van resp. 1000, 1800 en 2400 lm beschikbaar, naar keuze met een kleurtemperatuur van 3000 K of 4000 K. De succesvolle series PANOS infinity en PANOS evolution worden verder tot een globaal productprogramma uitgebouwd en wereldwijd voor de verschillende markten gespecificeerd. In een eerste fase zijn zowel ronde als vierkante uitvoeringen van de downlights in diverse kleurtemperaturen van 2700 K tot 4000 K verkrijgbaar.

  AXON
  Direct/indirect stralende LED-pendelarmatuur

  De slanke pendelarmatuur AXON is met een diameter van 38 mm x 38 mm voorbestemd voor moderne kantoorlandschappen en overtuigt bovendien met een uitstekende lichtkwaliteit. Dankzij de combinatie van krachtige LED's en de meest recente LED-lenstechnologie wordt het licht optimaal gestuurd en tegelijk perfect tegen verblinding beschermd. Verder zorgt de evenwichtige afstemming van indirecte en directe lichtverdeling voor een aangename atmosfeer aan de werkplek. Met het oog op een individuele aanpassing aan de gebruikersbehoeften is AXON in verschillende uitvoeringen en met een kleurtemperatuur van 3000 K of 4000 K verkrijgbaar.

  SFERA
  LED-staanlamp met swarmControl technologie

  Grote ruimtelijke structuren zijn vandaag een veel voorkomend werkmodel op kantoor. De staanlamp SFERA ondersteunt op kantoor de individuele visuele behoeften van de medewerkers en verhoogt het welbevinden aan de werkplek met een hoge armatuurlichtstroom van meer dan 11.500 lm en innovatieve technologieën. Daartoe behoort ook de aanwezigheidsmelder sensControl die de armatuur afhankelijk van de aanwezigheid aan de werkplek in- of uitschakelt. Een lichtsterktesensor meet bijkomend de verlichtingssterkte aan de schrijftafel en dimt de armatuur hoger of lager in functie van de specifieke omgevingslichtsituatie.  De innovatieve swarmControl technologie laat bovendien toe om met behulp van de corridor- en aanwezigheidsfunctie snel en eenvoudig op gewijzigde ruimtelijke situaties in te spelen. De corridorfunctie biedt vooral veiligheid en oriëntatie want met behulp van een bewegingsmelder worden de armaturen één na één hoger gedimd en geven ze zo de weg naar de werkplek aan. De aanwezigheidsfunctie verzekert dan weer ideale lichtverhoudingen aan de werkplek, waarbij de lichthoeveelheid op elk moment kan worden aangepast. SFERA communiceert daarbij met de aangrenzende armaturen en vormt zo een lichtwolk rondom de werkplek.

  Zumtobel. Het licht.

 • 03/2014
  Producten

  SEQUENCE: voor een adaptieve en tot op de punt nauwkeurige verlichting aan de werkplek

  Met Sequence brengt Zumtobel een LED-armatuur op de markt die meer dan beantwoordt aan de vele eisen die medewerkers aan de ideale kantoorverlichting stellen en aan de behoefte aan individualiteit. Sequence biedt een optimale combinatie van directe en indirecte verlichting en scoort met de individuele stuurbaarheid van de verschillende modules.
  Meer informatieMinder informatie
  Gewijzigde samenwerkingsvormen, hetzij aan de klassieke schrijftafel, in projectteams of in ‘open space’: Mensen vragen vandaag gedifferentieerde lichtoplossingen die vlot aan hun noden en taken kunnen worden aangepast. Met haar technologie komt de LED-pendel- en –opbouwarmatuur Sequence uitstekend tegemoet aan de behoeften van de gebruikers. De armatuur werd vanuit een blanco blad volledig nieuw ontwikkeld om de actuele mogelijkheden van de LED-technologie – van design over de hele elektronica tot en met de sturing – ten volle te kunnen benutten.

  Sequence is geconcipieerd als pendel- en opbouwarmatuur en bestaat naar keuze uit acht of veertien identieke, aan elkaar gekoppelde modules met telkens 6 x 3 centraal geplaatste LED-lichtpunten. De bijzondere lenstechnologie met symmetrische of asymmetrische lichtuitstraling zorgt voor elk van de 18 centrale LED’s voor een optimale sturing van het werklicht bij een gelijktijdig hoge verblindingsbescherming. Dit verhindert storende reflecties aan het beeldscherm of op de tablet of smartphone. Op hun beurt maken de 24 buitenste LED’s met behulp van een opalen afdekkader een diffuse omgevingsverlichting en een globaal zachtere lichtverdeling mogelijk.

  Individueel stuurbare modules
  Gebundeld in drie logische groepen (met telkens 4 modules aan de buitenkant en 6 modules centraal), zijn de verschillende modules, zoals ook het indirecte lichtaandeel, individueel stuurbaar. Elke groep krijgt daarbij een DALI-adres toegewezen. De speciaal voor Sequence ontwikkelde sturingselektronica verzekert dan ondanks de slechts vier adressen voor 14 modules een zacht verloop tussen de modules. Zo wordt adaptief licht mogelijk.

  Naast deze uitzonderlijke prestatie bekoort Sequence dankzij de vlakke aluminiumbehuizing vooral ook door haar bijzonder slanke vorm die zich optimaal in elke ruimtelijke architectuur inpast. Bovendien zorgt de doordachte constructie van de armatuur, waardoor alle elektronische componenten nagenoeg onzichtbaar in een aan de bovenzijde licht verhoogd deel van het armatuurframe zijn ondergebracht, voor een filigrane optiek.

  Sequence is met een kleurtemperatuur van 3000 (warm wit) en 4000 Kelvin (neutraal wit) verkrijgbaar. Bovendien biedt Zumtobel de armatuur in een lengte van 1200 mm met 6 of in een lengte van 2100 mm met 14 LED-modules aan.

  Zumtobel. Het licht.

 • 03/2014
  Producten

  Individuele verlichting voor moderne kantooromgevingen

  De LED-armatuurreeks LIGHT FIELDS evolution met Tunable White technologie
  De LED-armatuurreeks LIGHT FIELDS evolution Tunable White volgt de duidelijke, eenvormige vormtaal van de bekroonde productserie en leidt ze dankzij diepgaande toepassingskennis en technologische innovatie naar een gebruiksvriendelijke toekomst. Daarmee is LIGHT FIELDS evolution met Tunable White technologie het antwoord van Zumtobel op de behoefte van gebruikers aan flexibel, persoonlijk instelbaar licht. De LED-armatuurreeks is bij een kleurweergave van Ra 80 traploos dimbaar tussen 3000K en 6000K.
  Meer informatieMinder informatie
  Moderne kantooromgevingen munten uit door een flexibele werkplekinrichting en richten zich naar de individuele behoeften van de gebruikers. Teamwerkzones, besprekingseilanden, activiteiten aan tablet of PC: voor de veelvuldige werkplekmodellen hebben gebruikers niet alleen ideale lichtvoorwaarden nodig maar ook een verlichting die zich aan de individuele behoeften laat aanpassen. Tunable White zorgt voor een intelligente aanpassing van de kleurtemperatuur aan veranderende ruimtelijke situaties en aan het actuele gebruik van een ruimte. Gebruikers kunnen de hele armatuurreeks traploos dimmen tussen een warm witte (3000 K) en koud witte (6000 K) kleurtemperatuur en op die manier de perfecte verlichtingssituatie aan de werkplek tot stand brengen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de integratie van Tridonic Tunable White LED-modules met bijbehorende converter.

  Tegelijk laat Tunable White een aanpassing aan uur- en seizoensgebonden veranderingen toe:  naargelang de behoefte kan de armatuur aan de actuele situatie worden aangepast. Met de uitbreiding van de armatuurreeks met de Tunable White technologieën biedt Zumtobel nu een individualiseerbare lichtoplossing aan die volgens de persoonlijke voorkeur en de specifieke arbeidstaak kan worden aangepast en zo tegelijk de complexiteit voor ingenieurs reduceert.

  Innovatieve technologieën voor een perfecte lichtkwaliteit
  Of het nu gaat om beeldschermwerken, het bedienen van een tablet of om vergaderingen en presentaties: de LED-armatuurreeks biedt altijd en overal een perfecte lichtkwaliteit, zonder te verblinden. Dit wordt mogelijk gemaakt door de gepatenteerde micropiramideoptiek (MPO+). De diffusorlaag van de optiek lost de LED-punten homogeen op, wat storende weerspiegelingen op het scherm verhindert. De luminantie wordt zelfs bij een hoge armatuurlichtstroom consequent gereduceerd waardoor ook bij steile uitstralingshoeken aangenaam verdeeld licht verzekerd blijft.

  Bovendien worden in de verschillende armatuurtypes innovatieve technologieën toegepast. Voor de inbouw-, opbouw- en wandarmatuur heeft Zumtobel de 3D-protect® reflector ontwikkeld. De driedimensionale structuur beschermt de LED-modules bij de inbouw en verhindert beschadiging bij de installatie door elektrostatische ontlading. De reflectiegraad van de structuur zorgt tegelijk voor een verhoging van het armatuurrendement. Het puntraster van de litePrint® lichtgeleidende technologie zorgt bij de staanlamp en pendelarmatuur voor een homogene verdeling van het licht.

  Bekroond design
  De LED-armatuurserie Light Fields evolution verenigt een transparant design met technologische innovatie. Dankzij het eenvormig slanke design, de geringe hoogte en het gebruik van hoogwaardige, lichte materialen zijn de armaturen ideaal voor toepassingen in hedendaagse kantoorlandschappen. Daarvoor werd Zumtobel tweemaal bekroond met de iF product design award 2014.

  Light Fields evolution Tunable White is vanaf het najaar van 2014 beschikbaar. Zumtobel presenteert de innovatieve armatuurreeks van 30.3 tot 4.4.2014 tijdens light+building hal 2.0, stand B30/31. » http://www.lightbuilding2014.zumtobel.com/

  Zumtobel. Het licht.

 • 02/2014
  Lichtoplossingen

  Traditie herbeleven dankzij ultramoderne technologie

  De Reform Club in Londen kiest voor innovatieve lichtoplossing van Zumtobel
  De Reform Club in Londen behoort tot de belangrijkste bewaard gebleven gebouwen uit de Victoriaanse tijd. Ook vandaag nog is een bezoek aan de Reform Club een bijzondere ervaring. De eind 2009 nieuw ontwikkelde lichtoplossing moest in de eerste plaats het charisma van het historische gebouw benadrukken en bij gasten en medewerkers voor een onvergetelijke atmosfeer zorgen terwijl tegelijk ook eisen op het vlak van conservering en energieverbruik vervuld moesten worden.
  Meer informatieMinder informatie
  De traditierijke Reform Club bevindt zich in hartje Londen. De oprichters gaven een van de meest gerenommeerde architecten van die tijd, Sir Charles Barry, de opdracht voor de bouw van het paleisachtige clubhuis dat in 1841 zijn deuren opende. Het Victoriaanse gebouw werd met veel respect gerestaureerd zodat de oorspronkelijke staat zeer goed bewaard gebleven is en het door de English Heritage Organisation werd uitgeroepen tot een van de belangrijkste 'Grade 1 Listed Buildings’ in Londen. Op deze lijst worden alleen gebouwen met een bijzondere historische en architectonische relevantie opgenomen. De bouwheren vonden het belangrijk dat de machtige Grand Hall met zijn galerijen en gangen en het atrium zijn grootsheid zou kunnen ontplooien om bezoekers meteen te fascineren. De lichtoplossing moest hiervoor de koers uitzetten. De warme kleur doet architectonische details beter uitkomen, kunstwerken en schilderijen worden mooi geënsceneerd.

  In nauwe samenwerking met de bouwheren heeft het studiebureau "Lighting Services" uit Bristol voor dit bijzondere gebouw een innovatieve lichtoplossing ontwikkeld. Het ingevoerde lichtschema doet daarbij het bijzondere interieur volledig tot zijn recht komen. Voor de ontwikkeling en realisatie van het lichtconcept op LED-basis met lichtmanagement werd Zumtobel als partner geëngageerd. Naast respect voor de architectonische bijzonderheden van het gebouw speelden ook eisen op het vlak van efficiëntie, duurzaamheid en flexibiliteit een centrale rol. Niet alleen de bouwheren zijn zeer tevreden over het resultaat, ook de English Heritage Organisation is vol lof voor de exemplarische, op wetenschappelijke inzichten gebaseerde oplossing die een waardevolle bijdrage tot het behoud van de Reform Club levert.

  Op basis van het intelligente lichtmanagement Luxmate Litenet hebben de Zumtobel experts voor "Lighting Services" een innovatief verlichtingsconcept ontwikkeld. DALI-dimbare LED-spotlights zorgen voor de verlichting van de 18 portretten en zetten tegelijk de vroeger in het duister verborgen cassetteplafonds, sierguirlandes en zuilen in scène. Dankzij de compatibiliteit van het systeem kan de lichtoplossing ook in de toekomst aan de behoeften aangepast en naar eventuele bijkomende ruimtes uitgebreid worden.

  Daglichtafhankelijke sturing verhoogt comfort en efficiëntie
  Omdat het gebouw zo goed als de klok rond gebruikt wordt, was ook het identificeren en zo goed mogelijk realiseren van energiebesparingsmogelijkheden van groot belang. Het perfecte samenspel tussen de moderne LED-technologie, innovatieve armaturen en een intelligent lichtmanagement als sluitstuk vormt de basis voor deze duurzame lichtoplossing. Het Zumtobel lichtmanagementsysteem Luxmate Litenet combineert complexe systeemeigenschappen zoals gebruik van daglicht, aanwezigheidssensoren, integratie van noodlicht en voorgedefinieerde ruimteprofielen in één centraal en makkelijk bedienbaar systeem. De daglichtmeetkop op het dak meet continu het invallende daglicht en optimaliseert het gebruik van het daglicht. Zo wordt in elke ruimte bijzonder efficiënt slechts zoveel kunstlicht bijgestuurd als voor een optimale verlichtingssituatie nodig is.

  Bovendien biedt Luxmate Litenet een grote mate van flexibiliteit, wat voor de toepassing in de Reform Club de doorslag gaf. Omdat de verlichting stap voor stap ook in andere gedeeltes en ruimtes wordt vervangen, moest het systeem voor de exploitanten immers ook toekomstige uitbreidingen mogelijk maken. Luxmate Litenet laat eveneens toe om in de evenementenruimtes voor diverse sociale gelegenheden heel eenvoudig en comfortabel met voorgeprogrammeerde scenario's de passende atmosfeer te creëren.
  Omdat de lichtbron zoveel mogelijk onzichtbaar moest blijven, werd in alle ruimtes, zowel op het gelijkvloers als op de eerste verdieping, het minimalistische LED-lichtsysteem Supersystem ingezet. Dankzij de sterk gereduceerde vorm past Supersysteem zich onopvallend in de architectuur in zodat deze ten volle tot zijn recht kan komen. De krachtige LED-spots overtuigen bovendien door hun modulaire karakter: de verlichtingselementen voor de directe en indirecte verlichting kunnen in een module flexibel naast elkaar geplaatst worden en zo probleemloos verschillende verlichtingstaken vervullen. Ook scoren de LED-armaturen met hun lange levensduur en geringe onderhoudskost en vereenvoudigen ze het Facility Management.

  In het atrium ronden vier Discus LED spots de lichtoplossing perfect af. Zij nemen de enscenering van de indrukwekkende "Sun Burner", een buitenproportionele historische gaslamp die vroeger voor de verlichting én verwarming werd gebruikt, voor hun rekening.

  Over de Reform Club
  Het fundament voor de oprichting van de Reform Club was de Great Reform Act in 1832. De Reform Club is een van de traditionele clubs in het centrum van Londen. Opgericht in 1832 door de "Whigs" en de "Radicals", leden van de liberale partij, is ze vandaag niet langer met een politieke partij verbonden.  De club is wereldwijd erkend en biedt aan haar internationale leden een veelzijdig en intellectueel hoogstaand programma. De prachtige architectuur van Sir Charles Barry biedt een inspirerende achtergrond voor het culturele en sociale leven van de club.

  Bijkomende informatie:  » www.lightingservices.com & » www.reformclub.com

  Via de volgende link kan u de Reform Club live ontdekken:
  » http://www.sphericalimages.com/reform-club-virtual-tour/

  Zumtobel. Het licht.

 • 02/2014
  Lichtoplossingen

  Doelgroepgerichte verlichting van shop- & retailruimtes – nieuwe retailstudie van Zumtobel

  In een laboratoriumstudie van Zumtobel en de Gruppe Nymphenburg is men er voor het eerst in geslaagd om emotionele reacties van mensen op verschillende lichtscenario’s in een shop empirisch te registreren. Daarbij werden met behulp van een neuropsychologisch doelgroepenmodel de lichtpreferenties van zeven verschillende klantengroepen geanalyseerd. De bevindingen helpen bij de ontwikkeling van lichtconcepten voor de handel om de koopwaar optimaal te presenteren en het welbevinden van klanten en dus ook hun verblijfsduur te verhogen.

  Meer informatieMinder informatie

  Heel recente onderzoeken op het vlak van neurowetenschappen hebben reeds aangetoond dat koopbeslissingen aan het Point Of Sale (POS) voor meer dan 80% onbewust genomen worden en dus vooral afhankelijk zijn van emotionele invloeden. De optimale verlichting speelt in dit verband een belangrijke rol: de klant neemt de artikelen niet visueel waar maar voelt zich emotioneel aangesproken door een aantrekkelijk lichtscenario. De werking van licht in verkoopruimtes werd tot nog toe echter louter geëvalueerd aan de hand van verschillende bevragingsmethoden die het doorslaggevende onbewuste aspect buiten beschouwing laten. Daarom startte Zumtobel Research samen met de Gruppe Nymphenburg, een advies- en marktonderzoeksinstituut uit München, een laboratoriumstudie op om het emotionele effect van licht op klanten aan de hand van hun fysiologische reacties empirisch meetbaar te maken. “Licht heeft een zeer grote onbewuste invloed op de mens”, zo vertelt Dr. Hans-Georg Häusel van de Gruppe Nymphenburg. “Wie dus empirisch meetbare en ook belastbare gegevens wil verzamelen, moet het onbewuste opzoeken en daar meten waar de emotionele reacties van mensen ontstaan.”

  Het “limbische model”: typering volgens persoonlijkheden
  Voor de laboratoriumstudie maakten de onderzoekers gebruik van het door de Gruppe Nymphenburg ontwikkelde “limbische model’, dat de complexe emotionele persoonlijkheidsstructuren van de consumenten centraal stelt. De sociaal-demografische gegevens van de 48 deelnemers waren voor deze studie dus van ondergeschikt belang. In de plaats hiervan werden de proefpersonen aan de hand van een vragenlijst in zeven verschillende persoonlijkheidstypes, de zogenaamde “limbische types” ingedeeld. Dit zijn respectievelijk de “open mensen”, de “hedonisten”, de “avonturiers”, de “performers”, de “gedisciplineerde personen”, de “traditionalisten” en de “harmonisers”. Het doel van het onderzoeksproject was om te ontdekken hoe deze zeven groepen op verschillende lichtscenario’s aan het POS reageren. Hiervoor werd een nieuwe, door de Gruppe Nymphenburg ontwikkelde methode toegepast, de “Limbic Emotional Assessment” (LEA – limbische emotionele evaluatie). Daarmee kunnen zelfs de kleinste lichamelijke reacties gemeten worden.

  In de laboratoriumtest positioneerden de onderzoekers de mannelijke en vrouwelijke proefpersonen tussen 19 en 62 jaar in een onderzoekslaboratorium voor de 3D-simulatie van een shop waarin mode op verschillende manieren werd verlicht. De deelnemers bekeken één na één 20 verschillende lichtscenario’s met een verschillende basis- en accentverlichting en verschillende kleurtemperaturen, contrasten en lichthoeveelheden. Ondertussen werden hun onbewuste lichaamsreacties, onder andere hun hersen- en hartactiviteit, empirisch geregistreerd. Aan de hand van deze psychofysiologische waarden konden duidelijke besluiten worden getrokken over welke parameters van de lichtscenario’s bij bepaalde doelgroepen positieve of negatieve emoties, activering dan wel ontspanning genereerden. Daarbij kon men ook zien dat zelfs geringe wijzigingen tussen de verschillende lichtscenario’s verschillende reacties bij de proefpersonen teweegbrachten.  

  Over de resultaten
  De verkregen resultaten maken duidelijk dat elke individuele doelgroep optimaal kan worden aangesproken. Ook is gebleken dat geen enkel lichtscenario bij alle “limbische types” even positief overkomt. Toch waren er een aantal verlichtingsprofielen waarop meerdere types goed reageerden. Zo konden er drie grotere groepen worden geïdentificeerd die elk gelijkaardige eisen aan lichtoplossingen stellen. De eerste groep BALANCE (harmonisers, traditionalisten en open personen) reageerde bijzonder positief op een gematigde accentverlichting. De tweede groep STIMULANCE (hedonisten, avonturiers) toonde de beste reacties op lichtscènes met sterkere contrasten, opgewekt door accentverlichting en een mix van verschillende spots. Groep nummer drie DOMINANCE (performers, gedisciplineerde personen) reageert gevoelig op onevenwichtige lichtconcepten en wordt het best met evenwichtige en gematigde effecten benaderd. Een extreem contrastrijke, eng stralende verlichting daarentegen ging in deze groep gepaard met negatieve emoties.

  “Telkens weer moeten we constateren dat de betekenis van licht voor het POS bijzonder sterk onderschat wordt”, zo vat Dr. Hans-Georg Häusel samen. “In de plaats hiervan worden opvallende verpakkingen en winkelinrichtingen centraal gesteld. Toch krijgt de koopwaar pas door de enscenering met licht een emotionele betekenis. Maar ook wat de winkel zelf aan emotionele signalen uitstraalt, wordt voor een heel belangrijk deel door licht beïnvloed.”
  Want enkel wanneer klanten zich goed voelen in een shop en door de lichtstemming worden aangesproken, zijn ze ook gemotiveerd om er langer te blijven. Uiteindelijk betekent dit dat de klant meer tijd heeft om de producten en merken in een filiaal waar te nemen en te kopen. “Door neuromarketing te verbinden met onze lichtkennis, kunnen we erin slagen om al bij de lichtconfiguratie rekening te houden met wat de doelgroepen van onze klanten aanspreekt,” zegt Peter Kovacs van Zumtobel. “Op die manier kunnen we merk- en doelgroepspecifieke lichtscenario’s tot stand brengen die precies inspelen op de behoeften van de klant binnen het shop- en retaildomein.”

  Over de onderzoeksmethode:
  De onderzoeksmethode Limbic Emotional Assessment (LEA) werd ontwikkeld door de Gruppe Nymphenburg en steunt op methoden uit de neurowetenschappen en de psychofysiologie. Deze laatste discipline houdt zich bezig met de verbanden tussen wat er in de hersenen gebeurt en de daarmee gepaard gaande lichaamsreacties. Door de koppeling aan het limbische model, een in de praktijk veelvuldig beproefd model voor merk- en doelgroepennavigatie, is met LEA de differentiatie volgens bijzondere doelgroepen mogelijk. De wetenschappelijk erkende methode LEA combineert daarbij vijf verschillende parameters die ook de kleinste lichamelijke reacties registreren. Zo worden talrijke fysieke reacties van klanten gemeten, gaande van hersenactiviteit over huidgeleidbaarheid tot hartactiviteit, om gevolgtrekkingen over hun emotionele toestand te kunnen maken.

  Gruppe Nymphenburg
  Al meer dan 40 jaar begeleidt de Gruppe Nymphenburg als advies- en marktonderzoeksbureau toonaangevende internationale merkfabrikanten en handelsondernemingen, gaande van merkpositionering tot realisatie van het POS. Gefundeerde kennis over het gedrag van consumenten en shoppers vormt daarbij de basis van hun advieswerk. De Gruppe Nymphenburg behoort tot de globaal toonaangevende specialisten op het gebied van neuromarketing. Bovendien is de onderneming gespecialiseerd in psychologisch POS- en shopperonderzoek. »http://www.nymphenburg.de/

 • 02/2014
  Producten

  Gedifferentieerde verlichtingsoplossingen voor retail

  In een laboratoriumstudie van Zumtobel en de Gruppe Nymphenburg is men erin geslaagd om emotionele reacties van mensen op verschillende lichtscenario’s in een shop empirisch te registreren. De bevindingen helpen bij de ontwikkeling van lichtconcepten voor de handel om de koopwaar optimaal te presenteren en het welbevinden van klanten en dus ook hun verblijfsduur te verhogen. Op basis van de onderzoeksresultaten breidt Zumtobel haar productportefeuille uit met LED-lichtoplossingen voor diverse lichtscenario’s.
  Meer informatieMinder informatie
  Licht is in de handel een onontbeerlijk middel om merken en producten effectvol te presenteren. Naast een authentieke presentatie die het merk optimaal ensceneert, speelt voor shops en retail ook de energie-efficiëntie een doorslaggevende rol bij het realiseren van lichtconcepten. Het modulaire verlichtingssysteem Intro verenigt verschillende armatuurtypes op basis van de meest recente LED-technologie en biedt voor de handel op die manier een efficiënte en maximaal individualiseerbare verlichtingsoplossing voor de verschillende zones van een shop. Van etalage over rekken en nissen tot promotiestanden – Intro is voor elke zone inzetbaar.

  liteCarve® – eerste verticale floodlightspot, dankzij nieuwe reflectortechnologie
  De door Zumtobel ontwikkelde liteCarve® reflectortechnologie biedt maximale precisie bij de inrichting van shops. De voor een patent aangemelde reflector met instelbare vorm maakt een uiterst precieze, evenwichtige en rechthoekige lichtverdeling mogelijk, tot in de meest afgelegen randzones. Voor een individuele LED-puntlichtbron (CoB) bevestigd, leidt de reflector het licht 100% indirect en doelgericht af zodat verticale vlakken “geactiveerd” kunnen worden. Zo kunnen niet alleen displays gelijkmatig en efficiënt worden verlicht, maar bijvoorbeeld ook rekken, posters van groot formaat, nissen of bepaalde bijzondere delen van de wand. De systeemspot start zo een volledig nieuwe productcategorie op: de ‘Vertical Flood’ spot of verticale wandspot. Verder kan het systeem in functie van de verlichtingstaak met nog andere cardanische spots worden uitgerust. Zo kan de koopwaar in shops optimaal aan de klant worden gepresenteerd, waarbij de aandacht naar de te accentueren vlakken wordt gestuurd.
  De scheiding van lichtmodules en installatiekader biedt aan ingenieurs en architecten een grote speelruimte: de vele combinatiemogelijkheden aan het plafond onderstrepen de hoge flexibiliteit van Intro. Zumtobel biedt het systeem in 1-, 2- en 3-voudige modules en als lichtkanaal aan. Alle spotmodules kunnen volgens wens worden uitgerust met verschillende versies van de frontringen, die in wit, zwart, matzilver, chroom en koper worden aangeboden. Aan de individualisering zijn geen grenzen meer gesteld. Zo zijn de modules optioneel ook in alle RAL-kleuren verkrijgbaar. Door de modulaire opbouw en de mogelijkheid om verschillende spots te integreren, staat een ongekend flexibele verlichtingsoplossing ter beschikking die op maat van de efficiënte LED-technologie doelgericht individuele merken kan ensceneren. Daarmee kunnen voor de handel specifiek op de doelgroep afgestemde merkscenario’s worden gerealiseerd.

  TrueGamutRendering technologie (TGR) – nieuwe kwaliteit voor de verlichting van mode
  Wit licht speelt een belangrijke rol bij de authentieke presentatie in shops want precies bij de waarneming en beoordeling van shopartikelen is licht de belangrijkste component. Met de TGRfashion technologie realiseert Zumtobel een nieuwe dimensie van shopverlichting met vooral een ongeëvenaarde kwaliteit van witte en lichte kleurtinten. TGRfashion maakt een bijzonder zuivere voorstelling van witte kleurtinten mogelijk, verschillende materiaaleigenschappen worden door de spot gedifferentieerd geaccentueerd. Tegelijk worden met deze technologie ook kleuren levendig gepresenteerd. De technologie is nu een eerste keer geïntegreerd in de IYON spot met M formaat en biedt een armatuurlichtstroom van 2000 lm.  

  FACTOR: gereduceerde complexiteit, hoge lichtkwaliteit.
  Met Factor vult Zumtobel het aanbod voor shop en retail aan met een modulaire LED-spot. Factor combineert een gereduceerde complexiteit met een hoge lichtkwaliteit en is in twee designvarianten beschikbaar. De conische of cilindrische behuizing geeft de nodige speelruimte voor de praktische realisatie van verlichtingsoplossingen in handelszaken. De installatie gebeurt via een 3-faserail of Metrum, het eenvoudige lichtlijnsysteem van Zumtobel dat flexibiliteit verzekert: bij een herinrichting van de shop kunnen de Factor spots eenvoudig verplaatst worden. Factor is voor de gepaste enscenering van de verkochte artikelen in een warm witte (3000 K) of neutraal witte (4000 K) kleurtemperatuur verkrijgbaar.

  Zumtobel. Het licht.

 • 01/2014
  Lichtoplossingen

  Historische lichtpunten

  Het “Museo del Duomo” vertelt de geschiedenis van de beroemde Dom van Milaan met behulp van een lichtoplossing van Zumtobel. Arcos Xpert LED spots plaatsen gericht accenten, helpen de objecten om zich in hun natuurlijke schoonheid te presenteren en maken voor de bezoekers de expositie tot een authentieke reis doorheen de tijd.
  Meer informatieMinder informatie
  De Dom van Milaan is vanuit architecturaal oogpunt een van de belangrijkste kerken van Europa. Het Dom Museum in het Palazzo Reale vertelt de geschiedenis van de Dom – al van voor de eerstesteenlegging in 1386 tot nu. Met het oog op Expo 2015 en om de even uitgebreide als veelzijdige collectie bestaande uit waardevolle sculpturen, schilderijen, kerkramen en maquettes van de Dom op een toegankelijke manier te kunnen voorstellen, werd het museum gedurende enkele jaren gesloten en grondig gerenoveerd. Met de heropening in november 2013 heeft de expositie nu meer ruimte gekregen en presenteert ze zich in een nieuw licht.

  Bezoekers begeven zich over een oppervlakte van ongeveer 2.200 m², verspreid over 27 zalen met 13 themazones, op een boeiende reis doorheen de tijd. De lichtoplossing van Zumtobel maakt met haar discrete vormtaal en accurate flexibiliteit de weg vrij voor een authentieke beleving en het verblindingvrij ontdekken van de expositiestukken. Het kernstuk van de expositie vormen de maquettes van de Dom uit diverse materialen zoals gips, brons en hout, waaronder het grootste, begaanbare en tegelijk ook oudste model in hout op schaal 1/20. Met de geaccentueerde licht- en schaduwzones wordt het natuurlijke zonlicht nagebootst en wordt het historische model uit 1519 weer tot leven gewekt.

  Deze geslaagde enscenering steunt in de eerste plaats op de uiterst efficiënte Arcos Xpert LED spots. Met de direct aan de spot aanpasbare kleurtemperatuur en instelbare wisseloptieken houden ze rekening met de veelzijdigheid en verschillende materialen van de tentoongestelde stukken. Om recht te doen aan de plasticiteit van de sculpturen en harde schaduwen te vermijden, werd bijvoorbeeld gewerkt met softfocuslenzen en met geaccentueerd licht vanuit verschillende posities. Daarbovenop komen nog de uitstekende kleurweergave van Ra 94 en het UV- en IR-vrije LED-licht dat de expositiestukken beschermt. Bovendien blijven de armaturen zelf door hun puristisch design op de achtergrond en geven ze zo vrije baan aan de tentoongestelde objecten.

  Terwijl in de expositieruimtes vooral Arcos Xpert spots de enscenering van de expositiestukken op zich nemen, worden in de nevenlokalen de uiterst efficiënte LED-downlights Panos Infinity, het lichtlijnsysteem Tecton en de lichtlijn Linaria gebruikt.

  De organisatie Veneranda Fabbrica werd meer dan 600 jaar geleden opgericht met de opdracht om de bouw van de Dom van Milaan te bewaken. Vandaag wijdt ze zich vooral aan het behoud en de restauratie van de Dom. Een van haar goed beschermde juwelen is het archief in het gebouw tegenover de Dom in de Piazza Duomo 20. Hier zijn meer dan 500.000 tijdsgetuigenissen en documenten te zien die teruggaan tot in het jaar 1145.  Voor de lichtgevoelige documenten biedt de inbouwarmatuur Perluce een conserverend licht dat tegelijk ideale lichtverhoudingen creëert voor het werk van de medewerkers.

  Met dit samenspel van flexibiliteit en lichtkwaliteit, het veiligstellen van de conserveringsaspecten en de hoge energie-efficiëntie kon de lichtoplossing zowel bouwheer als architect overtuigen. In een intensieve configuratiefase en met behulp van meerdere proefopstellingen werd samen – met schitterend resultaat – een individueel verlichtingsconcept ontwikkeld.

  Over het Museo del Duomo:
  De Dom van Milaan is dé landmark van de stad en een van de belangrijkste gebouwen ter wereld. Sinds de start van de bouwwerken waakt de Veneranda Fabbrica over de Dom en zijn vele waardevolle tijdsgetuigenissen verzameld. Het nieuwe museum en het gerenoveerde archief zijn ware schatkamers die niet alleen een inkijk geven in meer dan zeshonderd jaar geschiedenis van de Dom maar de bezoekers in de eerste plaats ook meenemen op een boeiende tijdreis doorheen het verleden van Milaan. Om van elk bezoek een echte belevenis te maken, kozen de architecten en ontwerpers bij de inrichting vooral voor visuele en haptische elementen die de dimensies van de Dom en de fascinerende geschiedenis tot leven wekken.

  Zumtobel. Het licht.

Pers Newsfilter

 • Ondernemingen
 • Lichtoplossingen
 • Producten
 • Evenementen

RSS-Feed

Altijd up-to-date: Zumtobel biedt u de mogelijkheid om u gratis te abonneren en actuele persberichten via een RSS-Feed te ontvangen.

» RSS-Feed

Video's

Videomateriaal om te bekijken en in uw website te integreren vindt u op het
» Zumtobel Youtube kanaal
LAND
SOCIAL MEDIA