pers contact

Stefan Van Thillo
Marketing Manager Benelux

ZG Lighting Benelux
Rijksweg 47
IndustriezonePuurs 442
2870 Puurs

Phone:  +32/(0)3/860.93.93 [email protected]
Melanie Stegemann
Head of Brand Marketing Zumtobel

Tel.: +49 170 3385 222
[email protected]

persinformatie 2013

  • 11/2013
    Lichtoplossingen

    Handwerkcultuur in een nieuw licht

    Zumtobel verlicht het nieuwe centrum van de vereniging Werkraum Bregenzerwald
    Werkraum Bregenzerwald is een internationaal erkend competentiecentrum voor het nieuwe Oostenrijkse handwerk in Vorarlberg. Sinds juli heeft de vereniging haar zetel in Andels-buch in het ‘Werkraum-Huis’ dat werd ontworpen door sterarchitect Peter Zumthor. Voor dit hoogwaardige architectuurproject heeft de Oostenrijkse aanbieder van lichtoplossingen Zumtobel een individueel verlichtingsconcept gerealiseerd dat niet alleen zeer hoge eisen op het vlak van design en functionaliteit vervult maar aan bezoekers ook een unieke exposi-tie-ervaring garandeert.
    Meer informatieMinder informatie
    Met het Werkraum-Huis in Andelsbuch heeft de vereniging Werkraum Bregenzerwald een nieuwe thuis gevonden. Het visionaire gebouw dat werd opgericht naar het ontwerp van de gerenommeerde Zwitserse architect Peter Zumthor, valt op door een uitnodigend houten dak en een gevel in glas zodat het lijkt alsof het landschap er gewoon doorheen loopt. Het Werkraum-Huis vormt zo een soort van “etalage” voor de handwerkcultuur van het Bregenzerwald. 80 handwerkbedrijven uit het Bregenzerwald hebben zich in het Werkraum verenigd. Als draaischijf en ontmoetingsplaats voor bouwheren en architecten biedt het Werkraum-Huis ruimte voor tentoonstellingen, evenementen, een shop en een café. De multifunctionaliteit van het gebouw en zijn unieke architectuur stellen bijzondere eisen aan de verlichting. Bij de configuratie ervan werd dan ook veel belang gehecht aan een flexibele lichtoplossing die de architectuur van het huis ensceneert en daarbij ook nog eens met een hoge lichtkwaliteit weet te overtuigen. Bovendien creëert de lichtenscenering een aangename sfeer voor bezoekers en medewerkers.

    Met de Oostenrijkse lichtspecialist Zumtobel kozen bouwheer en architect voor een gerenommeerde partner met internationale ervaring en een hoge adviescompetentie. Voor de verschillende functionele ruimtes van het Werkraum-Huis ontwikkelde Zumtobel een lichtconcept op maat met talrijke projectspecifieke oplossingen. In het publieke deel van het huis, waarin de verschillende handwerkers van het Werkraum hun werken tentoonstellen, gebruikt Zumtobel uitsluitend de meest recente LED-technologie. De LED-variant overtuigt door de eenvoudige koppeling aan een lichtmanagementsysteem zodat de verlichting bij evenementen of exposities flexibel kan worden aangestuurd.

    “De juiste verlichting speelt een belangrijke rol om de pareltjes van onze handwerkcultuur gepast te presenteren en doelgericht in het juiste licht te plaatsen. Anderzijds is het ook het licht dat samen met de akoestiek de atmosferische kwaliteiten van een ruimte bepaalt. Hier in het Werkraum is dat de geslaagde combinatie van kunst- en daglicht”, aldus zaakvoerder Renate Breuss. Voor een perfecte ruimtelijke akoestiek werd in de open, bespeelbare hal van het gebouw een cassetteplafond in hout met dikke opvulkussens geïnstalleerd. Met een speciaal gemaakte ophanging installeerde Zumtobel hier ongeveer 160 LED-spots uit de Panos Infinity serie. De downlights munten uit door een homogene basisverlichting en een bijzonder goede lichtkwaliteit en zijn bovendien heel efficiënt. Nog eens bijna 90 extra kantelbare Vivo LED spots zorgen, ook via een speciale pendelophanging, voor een geaccentueerd licht en een uitstekende kleurweergave, vooral dan bij de enscenering van de verschillende expositiestukken. Vivo plaatst op die manier lichtaccenten, genereert contrasten en stelt de expositiestukken centraal om voor de bezoeker een opwindende kunstervaring te creëren.

    Voor een eenvoudige koppeling van de armaturen aan de voeding en de lichtsturing en voor de integratie van de veiligheidsverlichting wordt het doorlopende lichtlijnsysteem Tecton gebruikt. Het maakt dankzij de gereedschapsloze montage een snelle aanpassing van de lichtoplossing aan wisselende eisen mogelijk. Zumtobel zet haar flexibiliteit bij de realisatie van individuele eisen nog eens extra in de verf met een projectspecifieke oplossing voor het trappenhuis en het sanitaire blok. Daarvoor werden speciale downlights in het betonnen plafond ingewerkt. Deze creëren ideale lichtverhoudingen voor de oriëntatie en geleiding en onderstrepen tegelijk de architectuur van de ruimte. Voor noodgevallen installeerde Zumtobel in het gebouw de LED-armaturen Puresign en Resclite. In de kelderverdieping zorgen gependelde Tecton armaturen met fluorescentielampen en de robuuste Scuba dankzij hun homogene verlichting voor optimale oriëntatie.

    Zumtobel. Het licht.

  • 11/2013
    Lichtoplossingen

    ARCOS: spotserie voor een perfecte kunstbeleving

    Zumtobel breidt haar armatuurserie Arcos uit met de LED-spot Arcos xpert en de Arcos LED wandfloodlight. Met de spotserie Arcos heeft David Chipperfield een armatuurreeks ontwikkeld die staat voor een gereserveerd design en hoge lichtkwaliteit. Met deze aanvullingen biedt Zumtobel nu een omvangrijk aanbod voor de accentverlichting in galerieën en musea dat gebaseerd is op de innovatieve LED-technologie en dankzij het UV- en IR-vrije licht de hoogste eisen op het vlak van bescherming vervult.

    Meer informatieMinder informatie
    De spot realiseert dit alles met zijn innovatieve LED- en reflectortechnologie. Zo overtuigt Arcos xpert bij de accentuering door de hoge kleurweergave van Ra 94 en de heel geringe kleurtolerantie (MacAdams trap 2). Kunstwerken en expositiestukken worden authentiek geënsceneerd. De spot is naar keuze in een warm witte (3.000 K) of neutraal witte (4.000 K) kleurtemperatuur verkrijgbaar. Het beproefde en heldere design van de Arcos spot bleef behouden zodat galerieën en curatoren hun bestaande armatuurportfolio gewoon met de nieuwe LED-versie kunnen uitbreiden.

    Arcos xpert reageert flexibel op heel uiteenlopende verlichtingsopdrachten met vijf mogelijke wisseloptieken, vier verschillende lenzen en twee rastervarianten tegen directe verblinding. De puntprecieze lichtverdeling van de “superspotlight” reflector garandeert een perfecte accentuering van zelfs de kleinste details. Deze precieze verlichting wordt mogelijk gemaakt door een speciaal ontwikkelde en gepatenteerde, conische dubbele reflector uit polycarbonaat. De speciaal op de LED-module afgestemde combinatie van reflector en hoogwaardige optieken resulteert in een uitstekende, volledig op het expositieobject afgestemde lichtkwaliteit. De LED zelf blijft daarbij onzichtbaar.

    De spot is zowel aan de armatuur zelf als via DALI dimbaar. Dankzij de coolTouch functie kan de spot daarbij ook tijdens het gebruik met de blote hand bediend worden want aan de spotbehuizing zelf wordt geen warmte afgeleid. De levensduur van de LED wordt door de passieve koeling ook nog eens aanzienlijk verlengd.

    Lineaire wallwasher met LED-technologie
    Galerieën en musea kunnen in de toekomst met de Arcos LED wallwasher lichtoplossingen met 100% LED-lichtbronnen realiseren. De duidelijke vorm van de wallwasher voegt zich daarbij discreet in de architectuur in. In de standaardversie van 620 mm en in de korte versie van 320 mm lang zorgen de dimbare, lineaire wallwashers met behulp van de optische oplossing en de constante kleurtemperatuur van de verschillende LED’s voor een homogene verlichting van verticale vlakken. Daarbij kiest Zumtobel ook op het vlak van materialen voor de hoogste kwaliteit: de behuizing is uitgevoerd in geëxtrudeerd, de kopse zijden in drukgegoten aluminium.

    Zowel de Arcos LED wallwasher als de spot Arcos xpert zijn verkrijgbaar in de kleuren antraciet en wit. Met de ARCOS productserie staat nu een globale lichtoplossing voor musea en galerieën ter beschikking die kiest voor de efficiënte LED-technologie en een perfecte kunstenscenering mogelijk maakt.

    Zumtobel. Das Licht.

  • 11/2013
    Producten

    LIGHT FIELDS evolution: LED-armatuurserie voor hoogwaardige verlichtingsprojecten

    Voor moderne kantooromgevingen met zeer uiteenlopende verlichtingstaken stelt Zumtobel de LED-armatuurserie Light Fields evolution voor. Light Fields evolution verenigt een transparant design met technologische innovaties: het resultaat is een LED-armatuurserie bestaande uit inbouw-, pendel-, opbouw- en wandarmaturen maar ook staanlampen die met een eenvormig en slank design optimaal afgestemd is op de hedendaagse kantoorarchitectuur.

    Meer informatieMinder informatie

    Of het nu gaat om beeldschermwerken, het bedienen van een smart phone of van een tablet-PC of om vergaderingen en presentaties: de LED-armatuurserie overtuigt altijd en overal met een perfecte lichtkwaliteit, zonder te verblinden. Dit wordt mogelijk gemaakt door de gepatenteerde micropiramideoptiek (MPO+). De diffusorlaag van de optiek lost de LED-punten homogeen op en verzekert een optimale verblindingsbescherming. De luminantie wordt zelfs bij een hoge armatuurlichtstroom consequent gereduceerd waardoor ook bij scherpe uitstralingshoeken aangenaam verdeeld licht verzekerd blijft. U kan daarbij kiezen tussen twee kleurtemperaturen (3.000 en 4.000 Kelvin). Met een armatuurefficiëntiefactor tot 105 lm/W reduceert de armatuur de energiebehoefte van het gebouw en draagt ze bij tot meer duurzaamheid.
    Alle armaturen van de Light Fields evolution serie overtuigen met een uitstekende lichtkwaliteit en energie-efficiëntie. Met als doel het beste licht voor mensen in verschillende kantoorsituaties te creëren, worden voor de verschillende armatuurtypes innovatieve technologieën toegepast.
    Voor de inbouw-, opbouw- en wandarmatuur heeft Zumtobel de 3Dprotect-reflector ontwikkeld. De voor een patent aangemelde reflector is bescherming en optiek tegelijk. De driedimensionale structuur beschermt de LED-modules bij de inbouw en verhindert beschadiging bij de installatie door elektrostatische ontlading. De hoge reflectiegraad van de structuur zorgt tegelijk voor een verhoging van het armatuurrendement.

    Het slanke design met een hoogte van slechts 28 millimeter wordt mogelijk gemaakt door de integratie van lichtdioden in het kader van de pendelarmatuur. Voor een evenwichtige verhouding tussen indirect en direct licht koppelt de litePrint lichtgeleidertechnologie het LED-licht naar onderen toe uit. Het zorgvuldig berekende puntraster van de LitePrint lichtgeleider zorgt voor een homogene verlichting van het hele lichtuitgangsvlak. Tegelijk wordt in welbepaalde zones een exact gedefinieerd aandeel van het licht door uitsparingen in de armatuurbehuizing naar boven gestuurd zodat voor het indirecte aandeel geen bijkomende LED-modules nodig zijn.

    De staanlamp biedt een grote speelruimte bij de inrichting van moderne kantooromgevingen die continu veranderen. Verkrijgbaar met drie verschillende armatuurlichtstromen (8.000, 11.000 en 15.000 Lumen) en in een warm en neutraal witte kleurtemperatuur biedt Light Fields evolution als staanlamp talrijke toepassingsmogelijkheden. De swarmControl technologie, die hier wordt gebruikt, biedt een nieuwe dimensie van individuele lichtkwaliteit aan de werkplek en vervult daarbij twee functies: de corridorfunctie en de aanwezigheidsfunctie. De eerste biedt vooral veiligheid en oriëntatie; de armaturen worden met behulp van een geïntegreerde bewegingsmelder één na één hoger gedimd en geven zo de weg naar de werkplek aan. De aanwezigheidsfunctie verzekert dan weer ideale lichtverhoudingen met een gemiddelde verlichtingssterkte tot 500 Lux aan de werkplek, waarbij de gebruiker de lichthoeveelheid via een bedieningsveld aan de voet van de armatuur op elk moment aan zijn persoonlijke behoeften kan aanpassen. Via swarmControl communiceren de naburige armaturen met elkaar en genereren ze een lichtwolk die een aangename werkatmosfeer creëert. De verlichting wint nog aan efficiëntie met sensControl III. De aanwezigheidsmelder activeert de armatuur automatisch en schakelt deze bij het verlaten van de werkplek opnieuw uit. Een lichtsterktesensor meet de verlichtingssterkte aan het bureau en dimt de armatuur volgens de beschikbare hoeveelheid kunst- en daglicht hoger of lager. Zo kan in vergelijking met gewone schakelbare staanlampen tot 70 procent energie worden bespaard.

    Zumtobel. Het licht.

  • 11/2013
    Producten

    SINUS: Medische LED-verzorgingsunits van Zumtobel

    Met de modulaire verzorgingsunit Sinus stelt Zumtobel een LED-verzorgingssysteem voor dat verschillende functies voor zorgomgevingen in zich verenigt. Artsen en verplegend personeel hebben voor de behandeling en voor onderzoeken even ideale lichtomstandigheden nodig als patiënten voor hun genezing. Bovendien spelen duurzaamheid en energie-efficiëntie vooral voor exploitanten en investeerders een toenemend belangrijke rol. Het systeem kan daarbij flexibel voor toepassingen in één- tot driepatiëntenkamers worden aangepast en integreert aansluitingen voor communicatie en medische gassen.

    Meer informatieMinder informatie
    Hoogwaardig licht heeft absoluut effect in ziekenhuizen. Vooral in patiëntenkamers verhoogt natuurlijk licht het welzijn, wat op zijn beurt de genezing en de gezondheid van patiënten bevordert. Maar ook het personeel heeft voor onderzoek en verzorging ideale lichtverhoudingen nodig. Uitgerust met een innovatieve LED-technologie integreert SINUS zowel ruimtelicht (5.940 lm per bed), onderzoekslicht (6.770 lm), leeslicht (830 lm) als ook nachtlicht (50 lm) in een medische verzorgingsunit. De indirect stralende LED-ruimteverlichting zorgt voor een aangename atmosfeer in de patiëntenkamer. Deze kan optioneel naadloos over de hele lengte van de verzorgingsunit worden geïntegreerd. Het elektrisch verschuifbare LED-leeslicht binnen in de horizontale verzorgingsunit zorgt voor nog meer flexibiliteit bij de inrichting van de ruimte. Zo kan de verlichting met een druk op de knop aan het aantal bedden en hun opstelling in de patiëntenkamer worden aangepast. Dat biedt een unieke inrichtingsvrijheid die enorme besparingen mogelijk maakt! Naast de hoge functionaliteit overtuigt Sinus ook door de duidelijke vorm, het esthetisch mooie en slanke design en de hoogwaardige materialen.

    Componenten zoals contactdozen, schakelaars en telefoons, knoppen voor oproep van verpleegsters en datacontactdozen voor de communicatie zijn bij SINUS, net als de aansluitingen voor medische gassen, discreet geïntegreerd. Dit maakt van SINUS een functionele verzorgingsunit die door haar slanke design wezenlijk bijdraagt tot de positieve atmosfeer in patiëntenkamers. De hoge armatuurefficiëntie van 101 lm/W, de flexibiliteit van Sinus, de lange levensduur en de garantie van 5 jaar die Zumtobel voor haar producten verleent, dragen bij tot de snelle afschrijving.

    Flexibiliteit voor het welzijn van de patiënt
    Bij de ontwikkeling heeft designer Andrea Ciotti bovendien de lichtdioden voor het lees- en onderzoekslicht uitsluitend vooraan de verzorgingsunit geïntegreerd. Daardoor blijft de gehele lengte van de medische verzorgingsunit vrij beschikbaar om bijvoorbeeld een ophanging of opbergvak voor persoonlijke voorwerpen van de patiënt aan te brengen.

    Zumtobel. Het licht.

  • 11/2013
    Producten

    Overzicht van de Zumtobel productinnovaties najaar 2013

    Overzicht van de Zumtobel productinnovaties najaar 2013. 
    Meer informatieMinder informatie
    LIGHT FIELDS evolution LED-armatuurserie
    Dornbirn, november 2013 - Voor moderne kantooromgevingen met zeer uiteenlopende verlichtingstaken stelt Zumtobel de LED-armatuurserie Light Fields evolution voor. Light Fields evolution verenigt een stijlvol design met technologische innovaties: het resultaat is een LED-armatuurserie, bestaande uit inbouw-, pendel-, opbouw- en wandarmaturen maar ook staanlampen, die met een eenvormig en slank design optimaal afgestemd is op de hedendaagse kantoorarchitectuur.
    De gepatenteerde micropiramideoptiek (MPO+) garandeert perfecte lichtkwaliteit in diverse arbeidssituaties. Door de diffusorlaag van de optiek verdwijnen de zichtbare LED-punten, de accurate uitvoering van de micropiramiden zorgt daarbij voor perfecte lichtkwaliteit. Met als doel het beste licht aan de werkplek te realiseren, worden in de armatuurelementen innovatieve technologieën toegepast. De 3Dprotect reflector beschermt de LED-modules en verhindert op effectieve wijze beschadiging bij de installatie door elektrostatische ontlading. Voor een evenwichtige verhouding tussen indirect en direct licht koppelt de litePrint lichtgeleidertechnologie het LED-licht naar boven en naar onderen toe uit. De armatuur is verkrijgbaar in twee kleurtemperaturen (3.000 en 4.000 Kelvin). Met een armatuurefficiëntie tot 105 lm/W draagt de LED-armatuur ook nog eens bij tot meer duurzaamheid.

    ARCOS xpert LED-spot
    De LED-spot Arcos xpert overtuigt in musea en galerieën met een perfecte lichtkwaliteit en innovatieve reflectortechnologie. Door de hoge kleurweergave van Ra 94 en de geringe kleurtolerantie van de LED’s worden kunstwerken en expositiestukken authentiek geënsceneerd en krijgen bezoekers een perfecte kunstbeleving aangeboden. De spot is naar keuze in een warm witte (3.000 K) of neutraal witte (4.000 K) kleurtemperatuur verkrijgbaar. Vijf mogelijke wisseloptieken, vier verschillende lenzen en twee rastervarianten tegen directe verblinding bieden de nodige flexibiliteit. De puntprecieze lichtverdeling van de “superspotlight” reflector garandeert een perfecte accentuering van zelfs de kleinste details. Deze precieze verlichting wordt mogelijk gemaakt door een speciaal ontwikkelde en gepatenteerde, conische dubbele reflector uit polycarbonaat. Het beproefde en stijlvol design van de Arcos spot bleef behouden zodat galerieën en curatoren hun bestaande armatuurportfolio gewoon met de nieuwe LED-versie kunnen uitbreiden.

    ARCOS LED wallwasher
    Voor de verlichting van homogene vlakken biedt Zumtobel nu ook de Arcos wallwasher in een LED-versie aan. De duidelijke vormen van de wallwasher passen zich daarbij discreet in de architectuur in en zorgen voor een gelijkmatige verlichting van verticale vlakken. In de standaardversie van 620 mm en in de korte versie van 320 mm lang zorgt deze dimbare, lineaire wandfloodlight met behulp van de optische oplossing en de constante kleurtemperatuur van de lichtdioden voor een homogene verlichting. Daarbij kiest Zumtobel ook op het vlak van materialen voor de hoogste kwaliteit: de behuizing is uitgevoerd in geëxtrudeerd, de kopse zijden in drukgegoten aluminium.

    VIVO-LED spotserie
    Voor de accentverlichting in shops en kleine verkoopruimtes breidt Zumtobel de spotserie Vivo uit met de kleine spot Vivo XS en is de spot Vivo M nu ook in een LED-uitvoering verkrijgbaar. Daarmee vult Zumtobel haar aanbod van LED-spots voor de shopverlichting aan en biedt ze zowel voor kleine boetieks met een geringe plafondhoogte als voor etalages en shops met hoge plafonds een geschikte lichtoplossing om waren gericht te ensceneren.
    De geringe afmetingen van de spot Vivo XS zijn mogelijk gemaakt door de combinatie van compacte LED-modules en een innovatieve koeltechniek. Op zijn zoektocht naar een geschikte vorm kwam EOOS Design uit bij een turbine. Zo werd voor de spot Vivo ook de voor de koeling levensnoodzakelijke luchtgeleiding een belangrijk doel op zich.
    Vivo M, een van de meest succesvolle producten uit de VIVO spotserie, is voortaan ook in een LED-versie verkrijgbaar. Deze compacte en veelzijdig toepasbare spot overtuigt bij de installatie in shops of etalages met een uitstekende kleurweergave van meer dan Ra 90, verblindingvrij licht en een bijzonder gelijkmatige lichtverdeling.
    De IR- en UV-vrije LED-technologie maakt een bijzonder accurate verlichting van gevoelige objecten, zoals bijvoorbeeld levensmiddelen, mogelijk. Zo blijft fruit langer knapperig, vlees langer vers en textiel kleurvast.

    Vochtbestendige LED-armaturen
    In parkeergarages gelden voor de verlichting bijzondere voorwaarden. Naast het vereiste beschermingsniveau (IP 65) worden ook aan materiaalkeuze en kwaliteit hoge eisen gesteld. Al deze kwaliteiten vult Zumtobel bij de vochtbestendige armaturen Chiaro LED en Scuba LED aan met hogere armatuurlichtstromen.
    De vochtbestendige armatuur Chiaro II 840 levert met een aangesloten vermogen van 54 W een indrukwekkende 5.900 resp. 6.400 lm aan lichtstroom en is naar keuze in een neutraal witte of koud witte lichtkleur verkrijgbaar. Met een armatuurefficiëntie van 109 lm/W bij een kleurtemperatuur van 4.000 K resp. van 118 lm/W bij 6500 K realiseert Chiaro II een duidelijk energiebesparingspotentieel.
    Bij een aangesloten vermogen van 54 W biedt Scuba LED voortaan naar keuze een armatuurlichtstroom tot 5.800 lm (Scuba LED 840) resp. tot 6.300 lm (Scuba LED 765). Naargelang van de behoefte staan twee kleurtemperaturen ter beschikking: Bij permanent gebruik dienen de vochtbestendige armaturen met een armatuurefficiëntie tot 108 lm/W (Scuba LED 840) resp. tot 117 lm/W (Scuba LED 765) zich als een bijzonder efficiënte lichtoplossing aan.

    METRUM LED lichtlijnsysteem
    Met Metrum LED stelt Zumtobel nu ook de LED-variant van dit verlichtingssysteem voor. Metrum LED overtuigt door de eenvoudige configuratie en installatie. Omdat draagrail, armatuur en LED-optiek een vaste armatuurunit vormen, wordt het montagewerk duidelijk gereduceerd. Verkrijgbaar in twee verschillende lengtes (2 m en 3 m) en met een sterk gebundelde en breed stralende lichtverdeling kan Metrum LED verschillende verlichtingstaken aan. Daarbij biedt het lichtlijnsysteem bij een neutraal witte kleurtemperatuur van 4.000 K een hoge kleurweergave (Ra > 80).

    CIELOS LED monocolor modulair lichtsysteem
    Cielos gebruikt diffuus, tweedimensionaal licht als een variabel vormbaar inrichtingselement en creëert zo een indrukwekkend emotioneel effect. De LED-modules in de nieuwe Cielos LED monocolor zorgen daarbij voor een uitstekende lichtverdeling en constante kleurtemperatuur. Vooral ontvangstruimtes, recepties of vergaderlokalen krijgen voor medewerkers en bezoekers een positieve uitstraling. Verkrijgbaar in twee verschillende afmetingen (600 mm of 900 mm) biedt de vierkante armatuur voor verschillende toepassingen een optimale oplossing die bovendien overtuigt door haar hoge rendement.

    ECOOS LED pendel- en opbouwarmatuur
    Ecoos LED verenigt een hoogwaardig design met een hoge efficiëntie en visueel comfort: de innovatieve combinatie van micropiramideoptiek (MPO+) en geparelde diffusorafdekking maakt een unieke lichtverdeling over 360 graden mogelijk die in kantoren en leslokalen maximaal visueel comfort en een optimale verblindingsbescherming garandeert. Het tijdloze, hoogwaardige design van de armatuur ondersteunt daarbij perfect elke architectuur en elk lichtontwerp. ECOOS is in verschillende lengtes als LED-pendel- en -opbouwarmatuur verkrijgbaar en kan in haar nieuwste uitvoering bijzonder flexibel worden toegepast. De integratie via een TECTON draagrail zorgt voor nog meer inrichtingsvrijheid. De armatuur is beschikbaar in een warm witte en neutraal witte kleurtemperatuur. Met een armatuurefficiëntie van 74 lm/W levert de LED-versie ook een bijdrage tot meer duurzaamheid en efficiëntie in professionele omgevingen.

    LINCOR LED pendel- en opbouwarmatuur
    Met haar stijlvolle design trekt LINCOR op kantoor duidelijke lijnen. Door zich te concentreren op het technisch essentiële en met een doorsnede van slechts 6 x 6 cm onderstreept de architectuur architectonische ideeën en kan ze moeiteloos in verschillende omgevingen worden geïntegreerd. De microprisma’s van de luminantiereducerende optiek (LRO) reduceren de slagschaduwen op werkvlakken evenals storende weerspiegelingen op het beeldscherm. Voor kantoorruimtes met een geringe plafondhoogte biedt LINCOR als opbouwarmatuur een optimale oplossing. Met een armatuurefficiëntie van meer dan 89 lm/W zorgt Lincor bovendien voor een duurzame kantoorverlichting.

    SINUS medische verzorgingsunit met LED-technologie
    Met de flexibele verzorgingsunit Sinus stelt Zumtobel een systeem voor dat verschillende functies voor zorgomgevingen in zich verenigt. Artsen en verplegend personeel hebben voor de behandeling en voor onderzoeken even ideale lichtomstandigheden nodig als patiënten voor hun genezing. Bovendien spelen duurzaamheid en energie-efficiëntie vooral voor exploitanten en investeerders een toenemend belangrijke rol. Het systeem kan daarbij flexibel worden aangepast voor toepassingen in één- tot driepersoonskamers. Uitgerust met een innovatieve LED-technologie integreert Sinus zowel ruimtelicht (5.940 lm per bed), onderzoekslicht (6.770 lm), leeslicht (830 lm) als ook nachtlicht (50 lm) in een medische verzorgingsunit. De indirect stralende LED-ruimteverlichting zorgt voor een aangename atmosfeer in de patiëntenkamer. Deze kan optioneel naadloos over de hele lengte van de verzorgingsunit worden geïntegreerd. Het elektrisch verschuifbare LED-leeslicht binnen in de horizontale verzorgingsunit zorgt voor nog meer flexibiliteit bij de inrichting van de ruimte. Zo kan de verlichting met een druk op de knop aan het aantal bedden en hun opstelling in de patiëntenkamer worden aangepast. De hoge mate van flexibiliteit maakt van Sinus een medische verzorgingsunit die klaar is voor de eisen van vandaag en morgen.
    Componenten zoals contactdozen, schakelaars en telefoons, knoppen voor oproep van verpleegsters en datacontactdozen voor de communicatie zijn bij Sinus, net als de aansluitingen voor medische gassen, discreet geïntegreerd. Dit maakt van Sinus een functionele verzorgingsunit die door haar slanke design wezenlijk bijdraagt tot de positieve atmosfeer in patiëntenkamers. De hoge armatuurefficiëntie van 101 lm/W, de flexibiliteit van Sinus, de lange levensduur en de garantie van 5 jaar die Zumtobel voor haar producten verleent, dragen bij tot de snelle afschrijving.

    Medische verzorgingsunits en bedarmaturen met LED-technologie

    Voortaan zijn de medische verzorgingsunits VE-L, Pureline II en het geïntegreerde medische wandsysteem IMWS evenals de bedarmaturen Pureline II en Belia beschikbaar met LED-technologie. De geringe onderhoudskost en de lange levensduur van de LED-systemen overtuigen niet alleen om economische redenen, de oplossingen dragen ook positief bij tot de atmosfeer en verzekeren conform de norm EN 60598-2-25 een optimaal aan de situatie aangepaste verlichting – van onderzoeks- tot leeslicht.

    Configuratie van armatuurvarianten met myPRODUCT
    Voortaan biedt Zumtobel de mogelijkheid om armaturen op de Zumtobel website zelf volgens de eigen individuele eisen te configureren. Daarvoor moeten gebruikers gewoon de productserie op de website selecteren, naar de configurator overschakelen en uit een veelvoud van bijkomende opties de passende functies voor hun individuele projectvereisten selecteren. Meer dan 1.000.000 varianten vullen zo het aanbod van onze productcatalogus aan.

    Zumtobel. Het licht.


  • 08/2013
    Lichtoplossingen

    De wereld ontdekken met een lichtoplossing van Zumtobel

    Onderzoek meets kunst – sinds de heropening van het Wiskundig/Fysisch Salon in het Dresdner Zwinger zorgt een LED-lichtoplossing van Zumtobel voor passend licht bij de ontdekkingsreis doorheen de geschiedenis van het wetenschappelijk onderzoek. Tegelijk worden zeer hoge eisen op het vlak van conservering vervuld.
    Meer informatieMinder informatie
    Na een renovatie van zes jaar is het Wiskundig/Fysisch Salon in het Dresdner Zwinger sinds april 2013 opnieuw open voor het publiek. Het experimentenkabinet van de Keurvorst van Saksen, gebouwd in 1728, is vandaag het oudste museum in het Zwinger. Het nieuwe expositieconcept onderstreept de architectuur van het Zwinger en biedt meer ruimte voor de fascinerende collectie. Op een nagenoeg verdubbelde oppervlakte worden voortaan 400 van de ongeveer 2500 historisch-wetenschappelijke instrumenten getoond. Wereld- en hemelbollen, brandspiegels, telescopen, verrekijkers en uurwerken geven een idee over hoe de wereld vroeger werd ontdekt. Het oudste exemplaar is een Perzische hemelbol uit de 13de eeuw. Het gebruikte materiaal en de uiterst verfijnde afwerking maken van vele objecten absoluut indrukwekkende kunstwerken. Grote expositiestukken worden vrijstaand gepresenteerd terwijl vooral kleine en bijzonder gevoelige objecten door glazen vitrines worden beschermd. Bezoekers worden uitgenodigd om al kuierend te ontdekken.

    “De herinrichting van het Wiskundig/Fysisch Salon plaatst de meesterwerken van de collectie centraal. Zo kunnen bezoekers de esthetische pracht en technische virtuositeit van de voor het Saksische Hof gecreëerde objecten van heel nabij en tot in het kleinste detail bekijken. Multimediapresentaties en demonstraties van historische experimenten aan de hand van nagebouwde proefopstellingen maken bovendien de werking van de instrumenten, waarmee ter plekke in het Dresdner Zwinger actief aan onderzoek werd gedaan, aanschouwelijk”, zo verklaart Hartwig Fischer, Algemeen Directeur van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden, het nieuwe concept. De lichtoplossing vervult tegen deze achtergrond een belangrijke rol. Ze begeleidt de bezoekers doorheen de gaanderijen en paviljoenen, vergemakkelijkt de oriëntatie en zorgt tegelijk met een gerichte en veilige enscenering voor een authentieke beleving van de objecten.

    De LED-technologie biedt nieuwe mogelijkheden
    Een van de belangrijkste wijzigingen binnen het kader van het nieuwe concept was de beslissing om voor een 100 % LED-lichtoplossing te gaan. De minimalistische LED Supersystem spots integreren zich discreet binnen de barokke architectuur en laten deze volledig tot hun recht komen. Deze LED-armaturen overtuigen echter niet alleen met hun kleinere afmetingen en het geringe energieverbruik, maar vooral ook door hun uitstekende lichtkwaliteit. Omdat de nieuwe generatie LED-armaturen beduidend minder warmte uitstraalt en het licht nagenoeg vrij is van IR- en UV-straling, wordt het beschadigend potentieel tot een minimum beperkt. Een uitstekende kleurweergave van meer dan Ra 90 verzekert een natuurlijke waarneming van de expositiestukken, die op het vlak van materiaalgebruik en kleuren nauwelijks sterker van elkaar zouden kunnen verschillen; immers, terwijl zilver bijvoorbeeld het best werkt in een daglichtwitte lichtkleur, is voor gouden en bronzen tinten een warm witte lichtkleur ideaal.

    Ongeveer 1.100 LED-spots zetten de ca. 400 expositiestukken authentiek en veilig in scène. Dankzij hun rendement is een accentuerende verlichting, ook van op grotere afstand, mogelijk. Daarbij speelt het modulaire lichtsysteem zijn veelzijdigheid ten volle uit: naargelang van de verlichtingstaak wordt Supersystem in de hele expositieruimte en in de publieksruimtes in verschillende varianten, als plafondinbouw-, opbouw- of pendelarmatuur, gebruikt. Bovendien zijn de verschillende spots voor een gerichte accentverlichting naar binnen en buiten kantelbaar en in alle richtingen draaibaar.

    Een ander typerend element van de nieuwe lichtoplossing is het samenspel van dag- en kunstlicht. In de lichtere gaanderijen, die oorspronkelijk niet als museumruimtes bedoeld waren en slechts ten dele aan de conserveringseisen voldeden, moesten met een grote fijngevoeligheid klimaatregeling en zonwering worden geïntegreerd om de waardevolle en gevoelige objecten te beschermen. Dankzij de geïntegreerde DALI-unit is Supersystem compatibel met verschillende lichtmanagementsystemen en kunnen de spots in praktische sturingsgroepen in functie van de specifieke lichtsituatie en volgens de voor de betreffende objectconstellaties ideale lichtsterkte worden ingesteld. “De combinatie van kunst- en daglicht is specifiek afgestemd op de eisen van de interieurinrichting. De uiterst moderne LED-technologie laat toe om zelfs gevoelige objecten op een hedendaagse wijze te presenteren terwijl de oorspronkelijke uitstraling van de vertrekken gevrijwaard blijft”, zo luidt het oordeel van de tevreden ingenieurs Raoul Hesse en Carla Wilkins van het verantwoordelijke lichtstudiebureau Lichtvision over het prachtige resultaat.

    Zumtobel. Het Licht.

  • 07/2013
    Lichtoplossingen

    Schitterende kleuren voor een natuurlijke kunstbeleving

    Op 25 april 2013 werd in Ootmarsum het “Museum Ton Schulten” geopend. Deze Nederlandse kunstenaar is gekend voor zijn expressieve schilderijen met felle kleuren waarvan de virtuositeit en levendigheid met het juiste licht heel goed tot hun recht komen. Op basis van de uitstekende kleurweergave heeft de kunstenaar samen met Zumtobel voor deze LED-oplossing gekozen, bovendien beperkt deze het beschadigingspotentieel en wordt het energieverbruik met 50 procent verlaagd.


    Meer informatieMinder informatie

    Het onlangs geopende “Museum Ton Schulten” in Ootmarsum is veel meer dan een artistieke biografie van Ton Schulten, één van de meest succesvolle en bekendste hedendaagse Nederlandse schilders. In verscheidene ruimtes toont hij naast eigen werk ook kunstwerken van verschillende internationale kunstenaars. Daarbij hechtte hij veel belang aan een authentiek en conserverend verlichtingsconcept. Met Zumtobel vond hij een partner die zijn eisen op het vlak van kwaliteit en kleurweergave, flexibiliteit en conserveringsaspecten perfect kon verwezenlijken.

    Uitstekende kleurweergave
    De schilderijen van Ton Schulten tonen veelal landschappen die de natuur met haar hele kleurenspectrum laten schitteren. Voor de kunstliefhebber moet de indruk ontstaan dat hij temidden een dergelijk landschap staat en deze in het natuurlijke zonlicht beleeft. Vanuit dit perspectief worden aan de lichtoplossing bijzondere eisen gesteld want terwijl krachtige blauwe of groene kleuren het best werken in een daglichtwitte lichtkleur, is voor rode en gele tinten een warmwitte lichtkleur ideaal. Zo was voor Ton Schulten de kleurweergave en de helderheid van de kleuren een heel belangrijk criterium bij de keuze van de juiste lichtoplossing. “Ik ben heel tevreden met het resultaat want de schilderijen worden in een heel natuurlijk licht geënsceneerd en kunnen hun hele werking ontplooien”, aldus een tevreden Ton Schulten.
    Voor de oplossing werd een bijzondere uitvoering van het LED-spotsysteem Arcos met een kleurweergave van Ra > 95 bij 2.700 Kelvin gebruikt. In totaal werden 230 spots voor de enscenering van de kunstwerken aan Supersystem rails gemonteerd. Het dimniveau kan aan de spot zelf worden ingesteld zodat een individuele aanpassing aan het specifieke object mogelijk is. Bovendien bieden verschillende uitstralingshoeken en een ovaalfocuslens de noodzakelijke flexibiliteit om verschillende verlichtingstaken te vervullen.

    Veilige en efficiënte enscenering
    Het was echter niet alleen omwille van de uitstekende kleurweergave dat de LED-lichtoplossing zich tegenover een conventionele halogeenverlichting kon waarmaken, ook het vervullen van de conserveringsvereisten was daarbij heel belangrijk. “De nieuwe generatie LED-armaturen straalt duidelijk minder warmte uit naar de waardevolle expositiestukken en haar licht is nagenoeg vrij van IR- en UV-stralen, zo kunnen we ook voor gevoelige objecten een veilige verlichting garanderen”, vertelt Barry Harmes van Zumtobel, die het project van bij de start begeleidde.
    Dit wordt ook aangetoond door een studie van Zumtobel die samen met de vakgroep Lichttechniek van de TU Darmstadt werd uitgevoerd. Daarbij werd met behulp van vooraf gedefinieerde evaluatieparameters en aan de hand van een reëel kunstobject, met name de Picasso tekening “Harlekijn”, de kwaliteit van verschillende lichtbronnen getest. Bij een vergelijkbare kleurtemperatuur vertoont de LED-spot duidelijk minder beschadigingspotentieel. Tegelijk verhoogt hij de energie-efficiëntie omdat de opname van elektrische energie zowat 50 procent geringer is dan bij een halogeenspot. Daarbovenop komt nog de hoge levensduur van de LED’s waardoor de onderhoudskosten sterk kunnen worden gereduceerd.

    Zumtobel Research
    »Measurement of lighting of Pablo Picasso‘s “Harlekin” (1916) at the Lindau Town Museum

    Zumtobel. Het licht.

  • 07/2013
    Lichtoplossingen

    Highlight met blik op de hemel

    Lichtoplossing van Zumtobel voor spectaculair, nieuw beursgebouw
    De nieuwbouw voor de Messe Basel is een van de meest recente gebouwen van de hand van Herzog & de Meuron. De markante vormgeving fascineert beursbezoekers al bij een eerste aanblik. Een efficiënte verlichtingsoplossing van Zumtobel zet de interieurarchitectuur in het juiste licht.
    Meer informatieMinder informatie
    Het nieuwe hallencomplex van de MCH Messe Basel opende in april zijn deuren. De door het gerenommeerde architectuurbureau Herzog & de Meuron uit Basel ontworpen nieuwbouw maakt indruk, niet alleen met de boven elkaar geplaatste beurshallen maar ook met twee bijkomende architectonische elementen. Enerzijds met de uit kruiselings in elkaar overgaande aluminiumstrips opgebouwde gevel en anderzijds met de City Lounge, een overdekt plein in het midden van het gebouw met een imposante opening die toelaat om de blik naar de hemel te richten. Een in royaal veel glas omhuld gelijkvloers zorgt voor ruimtelijke transparantie en ontneemt het drie etages hoge hallencomplex zijn massieve indruk. De speciale architectonische troeven vereisten een lichtconcept op maat dat werd uitgewerkt door het befaamde Bartenbach LichtLabor. Voor de beurshallen en de foyers kozen de lichtontwerpers voor een lichtoplossing van Zumtobel die scoort met een hoge flexibiliteit en energie-efficiëntie. Zo ontwikkelde Zumtobel voor de verlichting van de foyers van de verschillende hallen een bijzondere, projectspecifieke armatuur die de architectuur van de betreffende ruimte effectvol onderstreept. De LED-lichtlijnen zijn in een plafondnis geïntegreerd zodat de indirecte verlichting de contouren van de ruimte volgt. Dit zorgt voor een aangename atmosfeer. De lichtlijnen zijn uitgerust met warm of koud witte LED’s. Bovendien worden voor dynamische kleurovergangen ook RGB-lichtlijnen geïnstalleerd. Met behulp van een lichtmanagementsysteem kunnen zo verschillende lichtstemmingen worden gecreëerd.

    Efficiënte halverlichting
    Voor de exposanten staat in het beurshallencomplex een oppervlakte van ongeveer 38.000 vierkante meter ter beschikking. Ook deze ruimtes werden door Zumtobel met een duurzame lichtoplossing uitgerust. Voor een optimale verlichting in de verkoop- en presentatiehallen en in het magazijn werd het flexibele lichtlijnsysteem Tecton met fluorescentielampen geïnstalleerd. Tecton is een doorlopend lichtlijnsysteem waarin draagrail, lichtbalk, lamp en reflector reeds geïntegreerd zijn. Dit maakt een eenvoudige montage mogelijk en reduceert ook de installatie- en onderhoudskosten. Alle functies zoals de elektrische voeding, de lichtsturing en de koppeling aan de noodverlichting kunnen dankzij een ingebouwd stroomgeleidingsprofiel naadloos in de draagrail worden geïntegreerd. De halverlichting wordt aan de roltrappen aangevuld met de LED-downlightserie Panos Infinity die uitmunt door een bijzonder hoge lichtkwaliteit en een uitstekende efficiëntie. Voor noodgevallen installeerde Zumtobel in de beurshallen ook de LED-armaturen Puresign en Resclite uitgerust met compacte fluorescentielampen. 

    Zumtobel. Het licht.

  • 06/2013
    Ondernemingen

    Opening van het nieuwe Zumtobel Lichtcentrum in Parijs

    “La Lumière d’Uzès” presenteert vanaf 18 juni 2013 nieuwe lichtervaringen
    Meer informatieMinder informatie
    Met de opening van het nieuwe Lichtcentrum in het centrum van Parijs krijgt onze wereldwijd verspreide familie van 20 Zumtobel Lichtcentra en drie Lichtforums er een nieuwe telg bij. Met een grote dosis fijngevoeligheid heeft het Architecture Team van Zumtobel in het historische gebouw in de Rue d’Uzès, gebouwd in 1867, een lichtervaringswereld gecreëerd. Het puristische Zumtobel design is daarbij onmiskenbaar aanwezig en versterkt nog het charisma van het gebouw zelf. Zo zijn we er op een oppervlakte van ca. 250 m² in geslaagd om een ruimte te creëren waarin het licht zijn veelzijdigheid en impact kan ontvouwen maar ook een sfeer creëert die tot verpozen uitnodigt. Zumtobel is nu niet alleen makkelijk en comfortabel te bereiken in hartje Parijs maar biedt aan haar partners en klanten ook een inspirerend ontmoetingspunt en ruimtes voor gezamenlijke vergaderingen, evenementen en exposities.

    De jongste generatie LED-armaturen toont haar kunnen
    Centraal in de presentatie staan producten op basis van een zeer moderne LED-technologie die energiebesparingspotentieel en lichtcomfort optimaal weten te verenigen. Bezoekers komen alles te weten over de nieuwste producten en kunnen ze in de verschillende toepassingen uittesten, ook individuele modelopstellingen voor specifieke projecten zijn hier mogelijk.
    Nog een bijzonderheid van de showroom: er wordt heel bewust gebruik gemaakt van het natuurlijke daglicht om een aangename atmosfeer in de ruimte te creëren. Bovendien maakt dit een directe vergelijking tussen de werking en de kwaliteit van kunst- en daglicht mogelijk. Een van de hoogtepunten van de nieuwe showroom is met name de demonstratie van de Tunable White technologie, die voor de eerste maal kunstlicht met de kwaliteit van daglicht mogelijk maakt. Een andere blikvanger is de installatie van een etalage en een kleine modelopstelling van een museum. Het hele gamma van mogelijkheden om producten en objecten met licht te ensceneren wordt hier op een authentieke en indrukwekkende wijze getoond.
    Maar “La Lumière d’Uzès’ heeft met een kleine “bouquinerie” ook oog voor de specifieke Parijse cultuur. Zoals in een typische Parijse boekhandel wordt hier een expositie van 20 bekroonde Zumtobel jaarverslagen getoond, allemaal unieke stukken die in samenwerking met gerenommeerde kunstenaars en designers zijn ontstaan.

    Een sterke locatie
    Sinds 1979 is de Oostenrijkse fabrikant van verlichtingsarmaturen Zumtobel met een eigen verkooporganisatie, Zumtobel Lumière, in Frankrijk vertegenwoordigd. “De nieuwe kantoren en het Lichtcentrum in de Rue d’Uzès, in hartje Parijs, zijn een belangrijke stap voor ons. Het onderstreept onze aanwezigheid op de Franse markt en brengt ons dichter bij onze klanten en partners", aldus een uiterst tevreden Bruno Touzery, Managing Director Zumtobel Frankrijk. De centrale ligging in combinatie met de stijlvolle inrichting en een ontspannen sfeer maken van het nieuwe Lichtcentrum een aantrekkelijke ontmoetingsplaats die ook door klanten en partners voor vergaderingen en evenementen kan worden gebruikt. 

    Zumtobel. Het licht.

  • 03/2013
    Lichtoplossingen

    Hedendaagse lichtkunst van Zumtobel in de Kunstkammer in Wenen

    De heropening van de Kunstkammer in Wenen is een van de belangrijkste cultuurprojecten van Oostenrijk. Met een bijzondere lichtoplossing kon Zumtobel een belangrijke bijdrage leveren tot een hedendaagse presentatie van deze unieke collectie.
    Meer informatieMinder informatie
    De Kunstkammer werd op 1 maart na een sluiting van 10 jaar opnieuw voor het publiek geopend met als vooropgesteld doel om de geschiedenis van de Habsburgse collectie en haar belangrijkste persoonlijkheden aan een geïnteresseerd publiek van vandaag voor te stellen. Zeer hoge eisen op het vlak van conservering, inhoudelijke didactische criteria maar ook emotionele factoren speelden bij de herinrichting van de Kunstkammer allemaal een even doorslaggevende rol. Daartegenover kunnen de 2.200 voorwerpen uit de collectie nauwelijks sterker van elkaar verschillen: tot de hoogtepunten behoren prachtige voorwerpen van goudsmeedkunst zoals de beroemde Saliera van Benvenuto Cellini, uitgelezen sculpturen zoals de Madonna van Krumau, meesterlijke bronzen beeldjes, zeer fijne objecten in ivoor maar ook waardevolle klokken, speeltuigen en wetenschappelijke instrumenten.

    Met een LED-lichtoplossing op maat is Zumtobel erin geslaagd om een zeer gedifferentieerde, beschermende en effectvolle verlichting van de verschillende tentoongestelde objecten te realiseren. “Het was er letterlijk om te doen om de objecten in het best mogelijke licht te presenteren. Het zijn allemaal originele stukken, elk met een heel bijzonder aura, en deze moest voor bezoekers voelbaar en beleefbaar worden gemaakt", aldus Sabine Haag, directrice van het Kunsthistorisch Museum. Het kernstuk van de lichtoplossing is de samen met de Deens-Ijslandse kunstenaar Olafur Eliasson ontwikkelde Zumtobel Masterpiece Starbrick. Met zijn sobere elegantie en multifunctionaliteit is de Starbrick de enige vertegenwoordiger van hedendaagse kunst en moderne technologie in de voor het eerst in 1891 opengestelde ruimtes van het museum. In totaal werden 51 Starbrick formaties van telkens vier Starbrick modules geïnstalleerd, waarbij voor de enscenering van de unieke en gevoelige kunstwerken een projectspecifieke uitvoering wordt ingezet. Geïntegreerde Supersystem spots zorgen voor bijkomend direct licht terwijl een Panos Infinity module het indirecte licht ondersteunt en een naar beneden stralend vlak van de Starbrick tegelijk dienst doet als veiligheidsverlichting. “In functie van de plafondhoogte hebben we het licht versterkt, de oorspronkelijke vorm van de Starbrick bleef echter behouden. In combinatie met de historische ruimtes ontstaat een heel individuele formatie van de Starbrick modules waardoor ze zelf ook gaan functioneren als een beeld, zoals sterren aan de hemel”, zo verduidelijkt Olafur Eliasson het ontwerp.

    Naast de LED Supersystem wandspots worden in de vitrines ook individuele Supersystem spots toegepast. Vooral in de vitrines, die elk een uiterst gevoelig, gesloten systeem vormen, worden de voordelen van de LED-technologie al snel duidelijk. Zo scoren de lichtdioden niet alleen met een hoge levensduur en energie-efficiëntie in combinatie met een geringe onderhoudskost, ze garanderen ook een effectvolle en tegelijk beschermende presentatie. Bovendien kunnen de lichtkleuren individueel op de kleur en het materiaal van de objecten worden afgestemd zodat ze hun magie volledig kunnen ontvouwen en ze voor bezoekers authentiek beleefbaar zijn.

    “Deze zo belangrijke en unieke collectie op een hedendaagse wijze ensceneren, was voor ons een heel bijzonder project. Samen met architecten, ingenieurs en met Olafur Eliasson zijn we erin geslaagd om een lichtoplossing te ontwikkelen die het nieuwe concept van de Kunstkammer ondersteunt, beantwoordt aan zeer hoge eisen op het vlak van conservering en op elk moment het best mogelijke licht voor maximaal kunstgenot biedt", zegt Reinhardt Wurzer, Director International Projects bij Zumtobel Lighting.

    Over Starbrick
    Uit de nauwe samenwerking met internationale architecten, ontwerpers en kunstenaars zijn intussen vier individuele lichtkunstwerken, de zogenaamde “Masterpieces”, ontstaan. De Starbrick is een veelzijdig inzetbare lichtmodule. Zijn geometrische basisvorm bestaat uit een kubus met op de zes grondvlakken telkens andere kubussen in een hoek van 45°. Deze kubussen kunnen als verbindingselementen dienst doen om meerdere modules met elkaar te combineren.
    Meer informatie over Starbrick vindt u op www.starbrick.info.

    Over Olafur Eliasson
    Olafur Eliasson werd in 1967 in Kopenhagen geboren, waar hij studeerde aan de Koninklijke Deense Kunstacademie. In 1995 richtte hij in Berlijn Studio Olafur Eliassion op, een laboratorium voor ruimtelijk onderzoek. Hier ontwikkelt en realiseert hij samen met een team van architecten, kunsthistorici en materiaal- en lichtexperts kunstzinnige werken zoals omvangrijke installaties, fotoseries en sculpturen.

    Projectinformatie

    Bouwheer
    Kunsthistorisch Museum Wenen
    Architectuur Büro HG Merz Architekten, Stuttgart
    Lichtstudie Die Lichtplaner, Torsten Braun, Limburg
    Lichtconcept Symetrys, Herbert Resch, Lustenau
    Elektro-ingenieur IB Süd Wien
    Lichtoplossing Zumtobel Masterpiece Starbrick (projectspecifieke uitvoering), bijzondere variant van de individuele Supersystem spots in de vitrines, Supersystem wandspots (kroonlijsten en kapitelen), veiligheidsverlichting Onlite LPS

    Zumtobel. Het licht.

  • 01/2013
    Producten

    Vier winnaars

    iF product design award 2013 voor Zumtobel kwartet
    Zumtobel heeft bij het iF International Forum Design andermaal haar designcompetentie bewezen. Niet minder dan vier Zumtobel producten van de Oostenrijkse fabrikant van verlichtingsarmaturen wonnen er de iF product design award voor hun uitstekend productdesign en efficiënte lichttechnologie. De spotserie Discus Evolution, de LED-spot Elevo, de LED-inbouwarmatuur Pan en de vluchtwegarmatuur Onlite Puresign 150 maakten met hun vormgeving en innovatiekracht indruk op de jury.
    Meer informatieMinder informatie
    DISCUS Evolution – LED-spotserie  
    De LED-spotserie Discus Evolution is het resultaat van een consequente verdere ontwikkeling en overtuigt door de optimale afstemming van lichtbron en optiek. De vlakke vormtaal van de spot is nu nog moderner en minimalistischer. Het filigrane en tegelijk robuuste design van de spot is van de hand van de internationaal gerenommeerde designstudio EOOS uit Wenen en werd geconcipieerd met het oog op een accentuerende en verkoopbevorderende productpresentatie. Daarbij maakt het innovatieve warmtebeheer met passieve koeling door straalvormige lamellen integraal deel uit van het designconcept. Discus Evolution is beschikbaar met een neutrale zwarte of witte behuizing. Hij kan zowel op stroomrails gemonteerd als rechtstreeks ingebouwd worden.

    ELEVO - LED-spot
    De nauwelijks 3,5 centimeter dikke LED-spot Elevo is op grotere hoogte nauwelijks waarneembaar.  Hij haalt gevelelementen, reliëfs en vooruitstekende delen even effectvol naar voor als hij vlakken homogeen langs achteren verlicht of hoge zuilen en portalen ensceneert. De vlakke en compacte vorm van de LED-spot Elevo maakt van hem een onopvallend, voor voorbijgangers onzichtbaar en toch effectvol bestanddeel van de gevel. Elevo is een design van de interne productontwikkelingsafdeling van Zumtobel Lighting GmbH.

    Pan – LED-inbouwarmatuur
    Centraal bij de productontwikkeling van de LED-inbouwarmatuur Pan stond de doelgerichte accentuering van vensters, balustrades en nissen. Pan integreert zich dankzij haar minieme afmetingen als inbouwarmatuur volledig in de gevelstructuur. Een speciaal daarvoor ontworpen antiverblindingsscherm elimineert elke vorm van ongewenste verblinding. Met een heel precieze lichtverdeling onderscheidt Pan zich duidelijk van volumineuze projectors die gevels over grote oppervlakken verlichten en overdag wat uit de toon vallen. De LED-inbouwarmatuur Pan werd door de interne productontwikkelingsafdeling van Zumtobel Lighting GmbH ontworpen.

    Onlite Puresign 150 – veiligheidsverlichting
    Ook in samenwerking met de gerenommeerde designstudio EOOS ontwikkelt Zumtobel vluchtwegarmaturen die overtuigen door een duidelijke functionaliteit en formele elegantie. Met een breedte van slechts 20 mm toont Puresign 150 zich zelfs in de dubbelzijdige uitvoering van haar meest slanke zijde. De ultramoderne LED- en lichttechniek verlicht het pictogram perfect en zeer gelijkmatig. Aan de onderkant bevinden zich twee draaibare Eri-spots voor een aan het gebouw aanpasbare veiligheidsverlichting. Voor de nieuwe generatie van Puresign werd het bestaande productprogramma met vier nieuwe montagevarianten uitgebreid: inbouw voor wand en plafond, opbouw met staaldraad en een variant met remote box.

    iF Design
    De iF awards behoren wereldwijd tot de belangrijkste designlabels. Ze worden door onafhankelijke jury’s, samengesteld uit internationaal gewaardeerde designers, ondernemers en professoren, volgens vast gedefinieerde criteria uitgereikt. Elk jaar worden in verschillende categorieën de beste designs van innovatieve ondernemingen bekroond. De iF award geldt als een indicator voor richtinggevende designontwikkelingen en productinnovaties. In totaal werden 3.011 producten van meer dan 1.920 deelnemers voor de gerenommeerde designprijs ingeschreven. Daarvan werden 981 bijdragen bekroond. Van alle winnaars uit de drie wedstrijdcategorieën zullen er tijdens de prijsuitreiking op 22 februari 2013 in de BMW Welt in München 75 een iF golden award voor bijzondere designprestaties in ontvangst mogen nemen.

    Zumtobel. Het licht.

Pers Newsfilter

  • Ondernemingen
  • Lichtoplossingen
  • Producten
  • Evenementen

RSS-Feed

Altijd up-to-date: Zumtobel biedt u de mogelijkheid om u gratis te abonneren en actuele persberichten via een RSS-Feed te ontvangen.

» RSS-Feed

Video's

Videomateriaal om te bekijken en in uw website te integreren vindt u op het
» Zumtobel Youtube kanaal
LAND
SOCIAL MEDIA