Optimisation
Maintenance
Modernisation
On-going operations
Bygherre: | Ferag AG, Förder- und Verarbeitungssysteme, Hinwil (CH) |
El-installation: | Ferag AG, Hinwil (CH) |
I Ferag AG:s verkstadshall tillverkas transport- och bearbetningssystem för trycksaksindustrin, de kopplas samman och testas. För några månader sedan användes här fortfarande en föråldrad belysning: Otillräckligt med ljus, ljuskällor som ofta gick sönder och komplicerat underhåll medförde upprepade störningar av arbetsprocessen och höga kostnader.
Det främsta argumentet för att förnya belysningen var önskemålet att få optimala ljusförhållanden. Anskaffnings- och underhållskostnaderna liksom energiförbrukningen med de gamla armaturerna gick heller inte att acceptera längre. Den nya lösningen går nu i linje med företagets princip att använda resurser skonsamt och att bidra till en hållbar utveckling.
Utgångspunkten för belysningsplaneringen var de olika arbetsområdena i hallen och önskemålet om integration av dagsljuset. I främre delen står CNC-maskiner med bildskärmar och på andra ställen monteras mekaniska anläggningsdelar. Med olika slags optik anpassas TECTON-ljusrampen till de olika synuppgifterna. Den skiftande dagsljusmängden utjämnas via belysningsstyrningen DIMLITE. Look Out-sensorer med fokus på glasväggen registrerar insläppet av naturligt ljus. Om den i förväg definierade ljusstyrkan inte uppnås med dagsljuset regleras armaturerna till den rätta nivån. På så sätt ökar ljuskomforten och energiförbrukningen minimeras: Moderniseringen av belysningen betalar sig på drygt två år.
Zumtobel. The Light.Bygherre: | Heinz P. Meier, Hotel Belvoir, Rüschlikon (CH) |
Arkitekt: | architektur & designbüro, Zürich (CH) |
Lysplanlægning: | Lichtkompetenz, Zürich (CH) |
Elektroplanlægning: | enerpeak salzmann ag, Dübendorf (CH) |
När byggherren har en teknisk bakgrund, inredningsdesignern gillar irritationsmoment och hotellvärden har lång erfarenhet – då skapas ett hotell som Belvoir. Ett hotell som följer den närliggande glaciärens form och förenar detta med en underbar utsikt över Zürichsjön.
Även belysningsstyrningen underkastades dessa prövningar. Under planeringsfasen antog byggherren och den blivande värden gång på gång olika roller: Än var det gästens, för att testa användarvänligheten, än var det innehavarens, som var intresserad av låga driftkostnader, energibesparingar och enkelt underhåll.
ZBOX är ett i sig slutet system som övertar styrningen för varje enskilt hotellrum och reagerar flexibelt på önskemål om förändringar. Med CIRCLE-multifunktionsknapparna blir det genast tydligt för gästen hur manövreringen fungerar. Det är bara att med en knapptryckning ställa in de förprogrammerade ljusstämningarna. De horisontella jalusierna styrs centralt via dagsljussensorn men går även att manövrera manuellt. När rummet inte används stängs jalusierna för att minska uppvärmningskostnaderna. I och med att nyckelkortet stoppas in öppnas jalusierna automatiskt och den välkomnande ljusstämningen aktiveras. För restaurangen programmerades olika stämningar för morgon, lunch och kväll vars ljusstyrka enkelt anpassas via en roterande rörelse på den iPod-liknande CIRIA-manöverpanelen. Belysningsstyrsystem, nödljussystem och nödljusarmaturer kommer från samma leverantör. Ju färre referenspunkter desto enklare och snabbare går det att ta ett system i drift.
Zumtobel. The Light.
Bygherre: | Nordsee Filial, Kassel (DE) |
Elektroplanlægning: | Elektro-Anlagen Hübner GmbH, Nieste (DE) |
För att ge mer lyft åt reklambudskapet "Nordsee. Alternativet." fick restaurangen i Kassel genomgå en fullständig renovering. När inomhusmiljön renoverades förnyades även belysningen.
Hela restaurangen anpassades till LED och gästerna kan nu även njuta av färgtemperaturer som följer förebilder i naturen. Idrifttagandet av belysningsstyrningen gjordes av Zumtobel Service som även förklarade det innovativa belysningskonceptet och manövreringen för de anställda.
På morgonen räcker det med att vrida på den centrala nyckelbrytaren för att starta belysningstekniken. Genast erhålls det rätta ljuset med hög belysningsstyrka för förberedande arbetsuppgifter. För gästerna börjar dagen istället med varma färgtemperaturer som påminner om morgonsolen. På lunchen lyser restaurangen i strålande dagsljusvitt sken. På kvällen låter belysningsstyrningen EMOTION solen åter gå ner i havet: Rödaktiga färgtoner välkomnar gästerna till att i lugn och ro njuta av kvällsmåltiden. De infällda LED-armaturerna och de LED-belysta valven sätter däremot alltid uppiggande accenter oberoende av dygnsrytmen. I produktionsområdena ändras inte färgtemperaturen utan istället ljusstyrkan på allmänbelysningen för att på så sätt anpassa ljusförhållandena till respektive uppgifter. Fördelarna med LED, bland annat låg värmeavgivning som gör att det krävs mindre kylning för livsmedel, förenas således genom LUXMATE EMOTION med inbjudande gästvänlighet. Naturligtvis erbjuder EMOTION även högsta användarkomfort. När restaurangen stängs på kvällen med nyckelströmbrytaren sveps lokalen in i en röd ton som går i stil med företagsdesignen.
Zumtobel. The Light.
Bygherre: | Hannoversche Lebensversicherung AG, Hannover (DE) |
Arkitekt: | Architekten BKSP Grabau Leiber Obermann & Partner, Hannover (DE) |
Lysplanlægning: | Lumen³, München (DE) |
Elektroplanlægning: | Taube + Goerz GmbH, Hannover (DE) |
Fotos: | Andrea Flak |
På huvudkontoret för Hannoversche Lebensversicherung AG är framtidens arbetsplats redan verklighet. Den mycket energieffektiva byggnaden med treglas och högisolerande fasadelement har ett lågt energibehov som täcks av jordvärme, värmepumpar och fjärrvärme.
Kunden önskade sig en högeffektiv kontorsbyggnad med maximal flexibilitet för att i framtiden vara rustad för det stora antal förändringar av rumsindelningen som väntas. Man ville ha ett företag som externt tar hand om belysningsstyrningen, anläggningsförvaltningen och således även står för underhållet.
Alla armaturer och jalusier i det tredelade byggnadskomplexet kontrolleras av det TCP/IP-baserade belysningsstyrsystemet LITENET. Alla inställningar och förändringar i systemet kan göras från en central plats. Därför integrerades systemet i en OPC-visualisering som täcker hela byggnaden. Separat adresserade DALI-armaturer gör det möjligt att reagera flexibelt på förändringar.
Det infallande dagsljuset mäts via en central dagsljussensor. Alltefter solstrålningen justeras lamelljalusierna till rätt position med ljusstyrningsfunktionen. Den regleringsnivå som krävs för en konstant ljusnivå beräknas och ställs in för varje separat armatur med minutintervall. Dessutom reducerar rörelsedetektorer armaturernas drifttimmar alltefter personalens närvaro. De anställda har dessutom möjlighet att anpassa ljusstämningen alltefter sina personliga preferenser via trådlösa kontakter – helt oberoende av ledningarna i byggnaden.
Zumtobel. The Light.