Hotel and Wellness

References

Lefay Resort & Spa, Lago di Garda / IT

Hotel and Wellness

References

JW Marriott Absheron, Baku / AZ

Hotel and Wellness

References

Hotel Budersand, Hörnum / DE

Hotel and Wellness

Mer information om Hotel and Wellness
+

Referenceprojekter

JW Marriott Absheron Baku
Baku, Azerbajdzjan
Bygherre: Marriott International Inc.
Arkitekt: ReardonSmith Architects, London (UK)
Elektroplanlægning: EC Harris
Fotos: JW Marriott Absheron Baku (AZ)
Hotellet JW Marriott Absheron Baku ligger centralt mellan de futuristiska kontorsbyggnaderna och den gamla staden. Här erbjuds gästerna högsta komfort som uppnås med hjälp av alla senaste standarder. Hit hör även belysningskonceptet i hotellrummen som armaturtillverkaren Zumtobel svarar för. Zumtobel fick uppdraget att utrusta alla 243 rummen och sviterna med det moderna belysningsstyrsystemet ZBOX.
Zumtobel levererar belysningsstyrsystemet ZBOX som all-inclusive-paket – bestående av fyra innovativa manöverpaneler, Circle Control Points, och en central styrenhet. Systemet är helt föradresserat – med anslutningsmöjligheter för reglering, närvarokontroll, låssystem och jalusistyrning.

Gästen behöver inte tänka på något
ZBOX erbjuder många olika fördelar som alla bidrar till en bekväm och avkopplande vistelse: Istället för ett oöverskådligt antal kontakter har de modernt inredda rummen i hotellet JW Marriott intuitiva manöverpaneler. Dessa så kallade Circle Control Points är ungefär lika stora som en vanlig strömbrytare och har alla grundläggande funktioner i en exklusiv manöverpanel. Gästen behöver bara trycka på en av symbolknapparna för att välja ett av de tre programmerade ljusscenarierna. Strax trollar ZBOX fram det optimala ljuset för att sminka sig, titta på TV, läsa eller ta ett bad. På så sätt går det enkelt och dynamiskt att ta fram olika ljusscenarier.

"Våra gäster njuter av den stora flexibiliteten och funktionaliteten i Zumtobels belysning och den intuitiva hanteringen. Den erbjuder dem en enastående komfort som automatiskt ger dem rätt ljus anpassat till deras behov", förklarar en nöjd Petra Maluck, International Project Management Marriott International Inc. De innovativa möjligheter som ZBOX har till integration i moderna byggnadsreglersystem bidrar till att säkerställa en energieffektiv och ekonomisk drift av hotellet. Genom användningen av ZBOX går det att spara upp till 25 procent energi – och samtidigt ge gästen ökad belysningskomfort.

Zumtobel. The Light.

share it


Lysløsning
 • ZBOX
Lefay Resort & Spa
Lago di Garda, Italien
Bygherre: Le Fay Resorts srl, Gargnano (IT)
Arkitekt: Dr. Arch. Hugo Demez, Brixen (IT)
Lysplanlægning: Studio Frasnelli, Bolzano (IT)
Elektroplanlægning: Studio Frasnelli, Bolzano (IT)
Fotos: Le Fay Resorts, Ugo Visciani
Energikälla

Lefay Resort & Spa är inte vilket femstjärnigt hotell som helst utan en unik kombination av lyx och hållbar utveckling. Att återvinna energi och använda den ekonomiskt är en målsättning som märks i varje detalj av den mångfasetterade byggnaden vid Gardasjön. För ”utveckling av arkitektoniska lösningar för innovativa och miljövänliga kurhotell” har hotellet erhållit miljöcertifikatet ISO 14001 och kvalitetscertifiering enligt ISO-standard 9001.

Innovativa idéer för energieffektivitet och förnybara resurser förverkligas i många olika tillämpningar. De enskilda byggnadskomplexen och fönsterytorna har till exempel orienterats så att det på vintern går att utnyttja maximalt med passiv solenergi tack vare effektiv isolering och isolerglas. Största delen av uppvärmningsenergin fås från en värmecentral för biomassa. System för termisk solenergi bidrar till uppvärmning av vatten för sanitärt bruk och för inomhuspoolen. Förutom solpaneler och en anläggning för återvinning av vatten ger belysningsstyrsystemet LITENET flexis ytterligare energibesparingspotential: Via en dagsljussensor beräknas exakt vilken ljusmängd som behövs i de allmänna utrymmena och på så sätt fås lämpligt ljus eller erforderlig skuggning.

Sparande och lyx går även hand i hand i sviterna. Enhetlig design, finaste italienska tyger, utsökt marmor och lokalt oliv- och valnötträ skapar en unik atmosfär. Hemligheten är den innovativa belysningsstyrningen ZBOX som ger känslan av att belysning och teknik anpassar sig till personliga önskemål. Via CIRCLE-manöverpanelen går det att tända och släcka eller steglöst reglera alla armaturer i rummet och på terrassen. Förprogrammerade stämningar och inställningar är enkla att ta fram med knapptryckning. Närvarosensorer styr ljuskällorna i toaletter och hallar, och när man lämnar sviten stängs alla armaturer och elektriska apparater automatiskt av.

Om det av någon anledning skulle bli ett avbrott i elförsörjningen till hotellet träder nödljussystemet ONLITE CPS in. Genom att det kontrolleras av belysningsstyrsystemen LITENET och ZBOX säkerställs att gästerna även i en nödsituation alltid kan orientera sig.

Zumtobel. The Light.

share it


Belysningslösning
  PostNord
  Helsingborg, Sverige
  Bygherre: Catena
  Lysteknik: Zumtobel Group
  Elektroplanlægning: Prenad
  El-installation: Prenad
  Fotos: Daniel Nilsson
  Totaløkonomien talte for Tecton

  Da ejendomsselskabet Catena besluttede at bygge en ny postterminal til PostNord i Tostarp i Helsingborg, var det Bravida Prenad, der fik til opgave at stå for el- og belysningsinstallationerne. Den nye terminal er på 18.300 m2 og har den svenske miljøcertificering Miljöbyggnad Silver. Catenas meget høje miljøambitioner var medvirkende til, at de havde behov for innovative løsninger - også til belysningen.
  Bygningen har to store haller med relativt høje lofter. I den ene hal skal der monteres en del avanceret maskinudstyr til sortering og øvrig håndtering af pakker, så kravene til en god almen belysning var meget høje. Den anden hal skal være lagerhal.
  – Det fremgik af informationsmaterialet, at kravet til middelbelysningen var på 300 lux, fortæller Marjan Hrovath, som er entreprenørchef hos Prenad i Göteborg og ansvarlig for valget af tekniske løsninger i projektets el-del. Der blev stillet krav til en avanceret styring af armaturerne via bevægelses- og dagslyssensorer, og foruden LED-armaturerne skulle der også installeres nødbelysning.
  Bygherren, Catena, havde hørt om Zumtobels systemløsning Tecton, som i dette projekt kunne være en fleksibel løsning for at integrere miljøeffektive LED-armaturer, sensorer og nødbelysning på en og samme strømskinne. Muligheden for at kunne styre det hele via Zumtobels Litecom-system og integrere det med postterminalens overordnede styringssystem var medvirkende til Catenas interesse for netop denne løsning.
  – Catena bad os om at se nærmere på Tecton, og hvad denne løsning ville komme til at betyde for installationsomkostningerne, husker Marjan Hrovath.
  – Både min og lommeregnerens første reaktion var, at det her så ud til at blive en dyr løsning. Men da vi havde analyseret Tecton-løsningen mere i dybden, fandt vi frem til, at der faktisk var penge at tjene ved denne mere fleksible installation. De højere omkostninger for udstyret blev udlignet af den arbejdstid, vi kunne spare, forklarer Marjan Hrovath.

  En samlet installation
  Det var blandt andet muligheden for at kunne placere de 61 nærværssensorer på Tecton-skinnen, som tiltalte Prenad. Det samme gjaldt terminalens 103 nødlysarmaturer. De blev anbragt på egnede steder langs Tecton-skinnerne.
  Som normalbelysning blev der installeret i alt 342 Tecton-armaturer. Hos Catena valgte man bredstrålende armaturer med en lysstrøm på hele 16.000 lumen og en effekt på 104 W. Farvetemperaturen er 4.000 kelvin. 130 af armaturerne er i en ekstra bredstrålende variant, som giver en noget lavere lysstrøm – 15.300 lumen.
  Tecton-armaturer findes også i flere andre varianter – bl.a. bredstrålende, smalstrålende, wall washers og armaturer til hyldebelysning i butikslokaler.
  Nødbelysningen i terminalen består af 103 rene nødlysarmaturer, Tecton Resclite Pro Tec-GP, som hver især har en lysstrøm på 305 lumen. I de tilfælde hvor der stilles krav om 30 lux fra nødbelysningen, forsynes armaturerne fra et centralt batteri, men via Tecton-skinnen.

  Kommunikerer med andre systemer
  De 61 nærværssensorer af modellen ED-PST TEC-GP er en passiv infrarød type og kan monteres i helt op til 16 meters højde. De er tilpasset til Litecom-styringen, men passer også til Zumtobels styringssystem Litenet. Både Litecom og Litenet kan kommunikere med overordnede systemer til bygningsautomatik via BACnet-protokollen. I PostNords nye terminal i Helsingborg er det et Siemens Desigo-system, som Tecton-skinnen er tilsluttet.
  Tecton-skinnen er selve grundpillen i den løsning, som Prenad har valgt til Catenas nye terminal. Det er den første løsning i verden til et belysningssystem med løbende skinner, som kan forlænges helt efter projektets behov, trækkes i lange rækker eller via hjørne- og T-forbindelser i den kombination, som kræves i det enkelte tilfælde.
  – Skinnerne har indbygget strømforsyning og styringssignaler med 11 forskellige poler. Det betyder, at du ikke alene kan strømforsyne og styre Tecton-armaturerne, men du kan også samtidig koble sensorer og nødbelysning på samme skinne – og stadig have forbindelser tilbage, så du kan anvende skinnen som en del af det generelle bygningsautomationssystems datatrafik, forklarer Bo Hall, som er Zumtobels kundeansvarlige for Bravida Prenad.

  Fleksibel installation
  Bo forklarer endvidere, at armaturerne kan monteres hvor som helst langs med Tecton-skinnen – fleksibiliteten er indbygget i konceptet, så der også kan foretages justeringer efterfølgende, hvis et lokale skal bruges til andet formål, eller belysningsbehovet varierer afhængigt af virksomhedens type.
  – Skinnen kan fastgøres direkte i loftet, ind mod væggen eller hænge i et kabel eller en kæde, tilføjer Bo Hall.
  Den nye postterminal skal tages i brug her i efteråret. Corona-pandemien har forsinket en hel del af maskinleverancerne, men selve bygningen står klar og blev besigtiget allerede i starten af august.
  – Arbejdet med Tecton-skinnerne og deres udstyr er i det store hele gået rigtig godt. Mine montører var i begyndelsen lidt tilbageholdende med at lære en ny installationsform, men det kom de meget hurtigt efter. Så forventningen om at det her skulle være en mere fleksibel installationsform end traditionel kabeltrækning er bestemt ikke blevet gjort til skamme, konstaterer Marjan Hrovath fra Bravida Prenad.

  Zumtobel. The Light.

  share it


 • TECTON
 • ZBOX
 • LUXMATE LITENET
 • ONLITE CENTRAL
Budersand Golf & Spa Hotel
Hörnum, Tyskland
Bygherre: Südern GmbH, Darmstadt (DE)
Arkitekt: dko Architekten, Patrik Dierks, Berlin (DE)
Lysplanlægning: Hamburg Design, Hamburg (DE)
Interior designer: Studio Jan Wichers, Hamburg (DE)
Ljusa ögonblick

I det nyöppnade 5-stjärniga Superior-Hotel Budersand Golf & Spa integreras ljus och natur i en beaktansvärd arkitektur. Likt en sandformation reser sig anläggningen med sina fyra hus som kännetecknas av olika byggnadshöjd, inskärningar och gårdar. Nästan alla färger, material och former återfinns i den omedelbara omgivningen och är hela tiden närvarande tack vare otaliga panoramafönster. På så sätt skapas en harmonisk förbindelse mellan byggnaden och naturen på sydspetsen av ön Sylt.

De fyra separata husen är förbundna med broar och rymmer 79 rum och sviter med spektakulär utsikt över havet, dynerna eller hamnen. Fasaden lättas upp med lameller av nordamerikaniskt rött cederträ som inte bara är estetiskt tilltalande utan också fungerar som solskydd och balkongräcken. Hotellrummens inredning är medvetet enkel: fristående badkar, flätade sängar, vävda gardiner, enkla trä- och lädermöbler, sensuella ekgolv – inredningsarkitektur utan krusiduller.

Det som gör ön så oförglömlig är ljuset, än mjukt skimrande, än klart skinande. Detta unika ljus utomhus ville belysningsplanerarna fånga även inomhus. Resultatet övertygar: I de allmänna områdena, restaurangen, biblioteket och SPA-avdelningen ger belysningsstyrsystemet LITENET en välgörande mjuk belysning. Ljussensorer beräknar alltefter dagsljuset den ljusmängd som behövs och styr de anslutna armaturerna.

I rummen och sviterna används den lätthanterliga ljusstyrningen ZBOX. På strategiska platser – på skrivbordet, bredvid sängen, vid handfaten – gör CIRCLE manöverpaneler det enkelt att välja perfekt belysning för aktuell tillämpning. Gästen behöver bara trycka på en av symbolknapparna för att välja en programmerad ljusstämning. Då trollar ZBOX fram det optimala ljuset för att sminka sig, titta på tv, läsa eller ta ett bad. Lyx är ju också att inte behöva bekymra sig för något, inte ens för ljuset.

Zumtobel. The Light.

share it


Belysningslösning
Tschuggen Grand Hotel
Arosa, Switzerland
Bygherre: Tschuggen Grand Hotel, Arosa (CH)
Arkitekt: Arbeitsgemeinschaft Studio Botta, Lugano (CH); Architektur- und Ingenieurbüro Fanzun AG, Chur (CH)
Lysplanlægning: Jürgen Häcker, Mehr Licht, St. Moritz (CH)
Elektroplanlægning: Bühler+Scherler AG, St. Gallen (CH)
Feel-good atmosphere on the agenda

The “Mountain Oasis” of the Tschuggen Grand Hotel sets standards in both the wellness and spa sector and in architecture. Its nine skylights create a striking landmark.
Even from a distance you can get an idea of just how unique the Tschuggen Mountain Oasis is. Only the skylights tower up 13 metres high among the tress. They are the incarnation of Mario Botta’s approach of “building without overbuilding”. So the four main storeys of the largest wellness and spa complex in Switzerland – 3 200 m2 of floor space – lie hidden in the mountain.

Dynamic incident daylight flooding in through the light sails enhances the cosy interior atmosphere, as does the artificial lighting. The primary aim here was to create pleasant brightness and at the same time highlight the interior design – without visible luminaires. Cove lighting along the butt joint between wall and ceiling ensures that artificial light sources remain invisible. The coves are backlit with the TECTON TETRIS continuous row lighting system fitted with T16 fluorescent lamps. Warmwhite light enhances the ceiling structure with its countless strips of wood, creating a feel-good atmosphere. These lamps have been fitted with coloured foils to transfigure the grey walls of the high ceiling rooms and corridors into a subtle blue, the varying incidence of daylight modifying the intensity of the colour tone. 300 lighting points of the Starflex fibreoptic system provide lighting accents.

In the rooms with higher ceilings, where cove lighting is not sufficient, additional twin-lamp PANOS downlights have been integrated unobtrusively into the ceiling. Spotlights with high voltage halide lamps and wide radiation angle have been set back underneath the inclined skylights, thus invisible in arrangement. At night the luminaires play a counterpart role to incident daylight by generating sided light, lending the natural stone wall a sculptural quality.

Zumtobel. The Light.

share it


Lighting solution:
  PostNord
  Helsingborg, Sverige
  Bygherre: Catena
  Lysteknik: Zumtobel Group
  Elektroplanlægning: Prenad
  El-installation: Prenad
  Fotos: Daniel Nilsson
  Totaløkonomien talte for Tecton

  Da ejendomsselskabet Catena besluttede at bygge en ny postterminal til PostNord i Tostarp i Helsingborg, var det Bravida Prenad, der fik til opgave at stå for el- og belysningsinstallationerne. Den nye terminal er på 18.300 m2 og har den svenske miljøcertificering Miljöbyggnad Silver. Catenas meget høje miljøambitioner var medvirkende til, at de havde behov for innovative løsninger - også til belysningen.
  Bygningen har to store haller med relativt høje lofter. I den ene hal skal der monteres en del avanceret maskinudstyr til sortering og øvrig håndtering af pakker, så kravene til en god almen belysning var meget høje. Den anden hal skal være lagerhal.
  – Det fremgik af informationsmaterialet, at kravet til middelbelysningen var på 300 lux, fortæller Marjan Hrovath, som er entreprenørchef hos Prenad i Göteborg og ansvarlig for valget af tekniske løsninger i projektets el-del. Der blev stillet krav til en avanceret styring af armaturerne via bevægelses- og dagslyssensorer, og foruden LED-armaturerne skulle der også installeres nødbelysning.
  Bygherren, Catena, havde hørt om Zumtobels systemløsning Tecton, som i dette projekt kunne være en fleksibel løsning for at integrere miljøeffektive LED-armaturer, sensorer og nødbelysning på en og samme strømskinne. Muligheden for at kunne styre det hele via Zumtobels Litecom-system og integrere det med postterminalens overordnede styringssystem var medvirkende til Catenas interesse for netop denne løsning.
  – Catena bad os om at se nærmere på Tecton, og hvad denne løsning ville komme til at betyde for installationsomkostningerne, husker Marjan Hrovath.
  – Både min og lommeregnerens første reaktion var, at det her så ud til at blive en dyr løsning. Men da vi havde analyseret Tecton-løsningen mere i dybden, fandt vi frem til, at der faktisk var penge at tjene ved denne mere fleksible installation. De højere omkostninger for udstyret blev udlignet af den arbejdstid, vi kunne spare, forklarer Marjan Hrovath.

  En samlet installation
  Det var blandt andet muligheden for at kunne placere de 61 nærværssensorer på Tecton-skinnen, som tiltalte Prenad. Det samme gjaldt terminalens 103 nødlysarmaturer. De blev anbragt på egnede steder langs Tecton-skinnerne.
  Som normalbelysning blev der installeret i alt 342 Tecton-armaturer. Hos Catena valgte man bredstrålende armaturer med en lysstrøm på hele 16.000 lumen og en effekt på 104 W. Farvetemperaturen er 4.000 kelvin. 130 af armaturerne er i en ekstra bredstrålende variant, som giver en noget lavere lysstrøm – 15.300 lumen.
  Tecton-armaturer findes også i flere andre varianter – bl.a. bredstrålende, smalstrålende, wall washers og armaturer til hyldebelysning i butikslokaler.
  Nødbelysningen i terminalen består af 103 rene nødlysarmaturer, Tecton Resclite Pro Tec-GP, som hver især har en lysstrøm på 305 lumen. I de tilfælde hvor der stilles krav om 30 lux fra nødbelysningen, forsynes armaturerne fra et centralt batteri, men via Tecton-skinnen.

  Kommunikerer med andre systemer
  De 61 nærværssensorer af modellen ED-PST TEC-GP er en passiv infrarød type og kan monteres i helt op til 16 meters højde. De er tilpasset til Litecom-styringen, men passer også til Zumtobels styringssystem Litenet. Både Litecom og Litenet kan kommunikere med overordnede systemer til bygningsautomatik via BACnet-protokollen. I PostNords nye terminal i Helsingborg er det et Siemens Desigo-system, som Tecton-skinnen er tilsluttet.
  Tecton-skinnen er selve grundpillen i den løsning, som Prenad har valgt til Catenas nye terminal. Det er den første løsning i verden til et belysningssystem med løbende skinner, som kan forlænges helt efter projektets behov, trækkes i lange rækker eller via hjørne- og T-forbindelser i den kombination, som kræves i det enkelte tilfælde.
  – Skinnerne har indbygget strømforsyning og styringssignaler med 11 forskellige poler. Det betyder, at du ikke alene kan strømforsyne og styre Tecton-armaturerne, men du kan også samtidig koble sensorer og nødbelysning på samme skinne – og stadig have forbindelser tilbage, så du kan anvende skinnen som en del af det generelle bygningsautomationssystems datatrafik, forklarer Bo Hall, som er Zumtobels kundeansvarlige for Bravida Prenad.

  Fleksibel installation
  Bo forklarer endvidere, at armaturerne kan monteres hvor som helst langs med Tecton-skinnen – fleksibiliteten er indbygget i konceptet, så der også kan foretages justeringer efterfølgende, hvis et lokale skal bruges til andet formål, eller belysningsbehovet varierer afhængigt af virksomhedens type.
  – Skinnen kan fastgøres direkte i loftet, ind mod væggen eller hænge i et kabel eller en kæde, tilføjer Bo Hall.
  Den nye postterminal skal tages i brug her i efteråret. Corona-pandemien har forsinket en hel del af maskinleverancerne, men selve bygningen står klar og blev besigtiget allerede i starten af august.
  – Arbejdet med Tecton-skinnerne og deres udstyr er i det store hele gået rigtig godt. Mine montører var i begyndelsen lidt tilbageholdende med at lære en ny installationsform, men det kom de meget hurtigt efter. Så forventningen om at det her skulle være en mere fleksibel installationsform end traditionel kabeltrækning er bestemt ikke blevet gjort til skamme, konstaterer Marjan Hrovath fra Bravida Prenad.

  Zumtobel. The Light.

  share it


 • PANOS
 • TECTON
Schramm's Restaurant
Au in der Hallertau, Tyskland
Bygherre: Manuela und Karsten Schramm, Schramm’s Restaurant, Au in der Hallertau (DE)
Arkitekt: Deppisch - Architects , Freising (DE)
Elektroplanlægning: planning office Silberbauer, Untermarchenbach (DE)
El-installation: Elektrotechnik Haimerl, Au in der Hallertau (DE)
Innenarchitekt: Eder Design & Planer, Brunn am Gebirge (AT)
Skapa upplevelsemiljöer med ljus

Restaurangen Schramm’s överraskar gästerna med ett helt nytt gastronomiskt koncept på tre våningar: en bar på bottenvåningen, en restaurant på första våningen och en lounge på översta våningen. Olika temakvällar med kulinariska överraskningar och en multimedial mix av ljus-, musik- och videoshow gör ett besök hos Schramm’s till en enastående upplevelse.

Baren är översiktligt och praktiskt utformad i varma trätoner. Det som gör rummet levande är framförallt det individuella belysningskonceptet. Det modulära och videokompatibla belysningssystemet CIELOS med LED-ljuskällor välkomnar gästen med ljusscenarier som till exempel en himmel med moln som drar förbi. Det levande ljus- och färgspelet från de 24 CIELOS LED-ljusplattorna mitt emot entrén skapar en atmosfär med hög trivsel och upplevelsefaktor. Till det samstämda helhetskonceptet i baren bidrar dessutom LED DECOLINE ljusramper. Dolda bakom en träpanelvägg ger de rummet diskret accentbelysning i röda, blå eller gröna nyanser.

Vägen till första våningen går via en ellipsformad trappa, och för att gästerna ska komma i stämning för restaurangen pryds väggarna av många illustrationer. Med 54 LED-spotlights kommer både konstverken och rummet helt till sin rätt. Det unika med dessa spotlights är att färgtemperaturen går att ställa in exakt i intervallet från 2 700 till 6 500 Kelvin och i hela RGB-färgområdet. Var och en av dessa armaturer går att styra separat via det digitala styrprogrammet DMX vilket möjliggör en mycket varierad ljuskomposition. För att få en flexibel och diskret belysning i restaurangen föll valet på den utanpåliggande armaturen CARDAN SPIRIT som smälter in harmoniskt i arkitekturen och ger en homogen takbild. Armaturramens transparenta framtoning får spotlighten att träda i bakgrunden och ger plats för de multimediala projektionerna på restaurangens väggar.

Zumtobel. The Light.

share it


Belysningslösning
Hotel Therme Meran
Meran, Italy
Bygherre: Meraner Kurbad AG, Meran (IT)
Arkitekt: Baumann Zillich Architekten, Berlin (DE); Matteo Thun & Partners, Milan (IT)
Elektroplanlægning: Studio Frasnelli (electrical design of hotel), Bozen (IT) CEIF Soc.Coop.a.r.l. (electrical design of thermal resort), Forli (IT)
Fotos: Thomas Filler, Hörbranz (AT)
Text: Jochen Paul, Munich (DE)
Light for Hospitality and Wellness

With this new plus hotel and thermal resort, Meran is celebrating a resplendent come-back on the map of European spas. Intelligent lighting solutions by Zumtobel are an integral part of the design concept
To revive Meran’s tradition as spa, Meraner Kurbad AG ran an international competition for a new spa complex in 2000, which was won by the young Berlin architects Rüdiger Baumann and Julia Zillich. They proposed a cubic bathhouse, and – bent in U-shape – a spa and congress hotel of the four-star-plus category, centrally located and grouped around a piazza.

Dynamic interplay of light as integral part of the architecture 
The construction documentation, detailed planning, and lighting concept for Meran’s new tourist highlight were produced by Matteo Thun & Partners. They feature clear lines, balanced proportions and concentration on few materials: steel, stone, glass, wood, leather and velvet. The lighting concept – with Zumtobel’s experts responsible for technical implementation – is based on integrating light into the structure as an architectural element. Supreme eye-catchers of the thermal resort are multi-coloured, slowly moving plexiglass rings that seem to hover freely in space. They absorb the light provided by balloon-shaped metal halide lamps – which are variable in lighting intensity – and project a complex interplay of colours onto the glass walls and the water surface.

In the hotel’s spa zone, XENO halogen spotlights backlight the wooden curtain wall of the corridor. The front wall of the treatment rooms has been configured as ACTIVE LIGHT WALL. The lighting management system LUXMATE Professional enables the massage team to call up, choreograph and store individual colour scenes according to application type, and vary them depending on daylight and/or season change.

In the restaurant, TECTON-TETRIS continuous-row lighting systems provide smooth, shadow-free light in the ceiling coves; the interior space is structured by large-volume suspended luminaires. Narrow-beam XENO spotlights make the earth-coloured, gauze-clad columns backlit from the ceiling look like dematerialised sculptures of light.

Section-based customised lighting solution
In collaboration with the hotel management, three lighting scenarios for daytime and evening restaurant and bar operations were developed and programmed; they can be called up depending on the time of day and the season, and can be varied if required.

To light the corridors, cloakrooms and foyers in front of the lifts, Matteo Thun & Partners and Zumtobel developed an innovative lighting system: with the ELL section. Since suspended ceilings were out of the question because of room height, and walls and ceilings were intended to be smooth and flat in effect, Zumtobel developed an extruded aluminium sheath. This ensures homogeneity of walls and ceiling even across corners and edges, and integrates the entire lighting technology. Thus it is completely independent of the ceiling’s infrastructure. ELL can be used as circumscribing batten luminaire, as framework, and in connection with translucent fabrics as curtain wall. Sections are available for inside- and outside-corner installation. ELL can be painted, anodised, or clad with textile or leather at will.

Modelled on daylight
For the Meran hotel and thermal resort project, a version painted in RAL 9016 white was chosen, with integrated ONLITE emergency lighting and an indicator light for each room door. The system designed by Matteo Thun and Lutz Büsing is networked with an external daylight sensor, integrated into the general lighting management system, and can be centrally controlled via DALI protocol. The solution implemented, LUXMATE Professional and ONLITLE Section Central, enables time-based control of the interior and balcony lighting, as well as individual scene concepts. The network ensures that every emergency lighting control circuit can be individually monitored, integrated into the graphical user interface of the lighting management system LUXMATE Professional.

During day operation – the highest illuminance level is around 9 p.m. –, the system manages on 50 percent of maximum light output; during night operation, on 30 percent. Thanks to ELL, this reduces not only electricity costs, but also those of maintenance and service: such power input reduction means that the service life of the luminaires is increased many times over. For environmentally aware operators, this is definitely a critical factor for success. It provides further proof of Zumtobel’s competence in developing customised lighting solutions meeting the requirements of each and every project. The concept of Humanergy Balance is pivotal here. Following the model of natural light changing constantly during the course of the day, lighting solutions by Zumtobel are no longer static.

Zumtobel. The Light.

share it


Lighting solution
  PostNord
  Helsingborg, Sverige
  Bygherre: Catena
  Lysteknik: Zumtobel Group
  Elektroplanlægning: Prenad
  El-installation: Prenad
  Fotos: Daniel Nilsson
  Totaløkonomien talte for Tecton

  Da ejendomsselskabet Catena besluttede at bygge en ny postterminal til PostNord i Tostarp i Helsingborg, var det Bravida Prenad, der fik til opgave at stå for el- og belysningsinstallationerne. Den nye terminal er på 18.300 m2 og har den svenske miljøcertificering Miljöbyggnad Silver. Catenas meget høje miljøambitioner var medvirkende til, at de havde behov for innovative løsninger - også til belysningen.
  Bygningen har to store haller med relativt høje lofter. I den ene hal skal der monteres en del avanceret maskinudstyr til sortering og øvrig håndtering af pakker, så kravene til en god almen belysning var meget høje. Den anden hal skal være lagerhal.
  – Det fremgik af informationsmaterialet, at kravet til middelbelysningen var på 300 lux, fortæller Marjan Hrovath, som er entreprenørchef hos Prenad i Göteborg og ansvarlig for valget af tekniske løsninger i projektets el-del. Der blev stillet krav til en avanceret styring af armaturerne via bevægelses- og dagslyssensorer, og foruden LED-armaturerne skulle der også installeres nødbelysning.
  Bygherren, Catena, havde hørt om Zumtobels systemløsning Tecton, som i dette projekt kunne være en fleksibel løsning for at integrere miljøeffektive LED-armaturer, sensorer og nødbelysning på en og samme strømskinne. Muligheden for at kunne styre det hele via Zumtobels Litecom-system og integrere det med postterminalens overordnede styringssystem var medvirkende til Catenas interesse for netop denne løsning.
  – Catena bad os om at se nærmere på Tecton, og hvad denne løsning ville komme til at betyde for installationsomkostningerne, husker Marjan Hrovath.
  – Både min og lommeregnerens første reaktion var, at det her så ud til at blive en dyr løsning. Men da vi havde analyseret Tecton-løsningen mere i dybden, fandt vi frem til, at der faktisk var penge at tjene ved denne mere fleksible installation. De højere omkostninger for udstyret blev udlignet af den arbejdstid, vi kunne spare, forklarer Marjan Hrovath.

  En samlet installation
  Det var blandt andet muligheden for at kunne placere de 61 nærværssensorer på Tecton-skinnen, som tiltalte Prenad. Det samme gjaldt terminalens 103 nødlysarmaturer. De blev anbragt på egnede steder langs Tecton-skinnerne.
  Som normalbelysning blev der installeret i alt 342 Tecton-armaturer. Hos Catena valgte man bredstrålende armaturer med en lysstrøm på hele 16.000 lumen og en effekt på 104 W. Farvetemperaturen er 4.000 kelvin. 130 af armaturerne er i en ekstra bredstrålende variant, som giver en noget lavere lysstrøm – 15.300 lumen.
  Tecton-armaturer findes også i flere andre varianter – bl.a. bredstrålende, smalstrålende, wall washers og armaturer til hyldebelysning i butikslokaler.
  Nødbelysningen i terminalen består af 103 rene nødlysarmaturer, Tecton Resclite Pro Tec-GP, som hver især har en lysstrøm på 305 lumen. I de tilfælde hvor der stilles krav om 30 lux fra nødbelysningen, forsynes armaturerne fra et centralt batteri, men via Tecton-skinnen.

  Kommunikerer med andre systemer
  De 61 nærværssensorer af modellen ED-PST TEC-GP er en passiv infrarød type og kan monteres i helt op til 16 meters højde. De er tilpasset til Litecom-styringen, men passer også til Zumtobels styringssystem Litenet. Både Litecom og Litenet kan kommunikere med overordnede systemer til bygningsautomatik via BACnet-protokollen. I PostNords nye terminal i Helsingborg er det et Siemens Desigo-system, som Tecton-skinnen er tilsluttet.
  Tecton-skinnen er selve grundpillen i den løsning, som Prenad har valgt til Catenas nye terminal. Det er den første løsning i verden til et belysningssystem med løbende skinner, som kan forlænges helt efter projektets behov, trækkes i lange rækker eller via hjørne- og T-forbindelser i den kombination, som kræves i det enkelte tilfælde.
  – Skinnerne har indbygget strømforsyning og styringssignaler med 11 forskellige poler. Det betyder, at du ikke alene kan strømforsyne og styre Tecton-armaturerne, men du kan også samtidig koble sensorer og nødbelysning på samme skinne – og stadig have forbindelser tilbage, så du kan anvende skinnen som en del af det generelle bygningsautomationssystems datatrafik, forklarer Bo Hall, som er Zumtobels kundeansvarlige for Bravida Prenad.

  Fleksibel installation
  Bo forklarer endvidere, at armaturerne kan monteres hvor som helst langs med Tecton-skinnen – fleksibiliteten er indbygget i konceptet, så der også kan foretages justeringer efterfølgende, hvis et lokale skal bruges til andet formål, eller belysningsbehovet varierer afhængigt af virksomhedens type.
  – Skinnen kan fastgøres direkte i loftet, ind mod væggen eller hænge i et kabel eller en kæde, tilføjer Bo Hall.
  Den nye postterminal skal tages i brug her i efteråret. Corona-pandemien har forsinket en hel del af maskinleverancerne, men selve bygningen står klar og blev besigtiget allerede i starten af august.
  – Arbejdet med Tecton-skinnerne og deres udstyr er i det store hele gået rigtig godt. Mine montører var i begyndelsen lidt tilbageholdende med at lære en ny installationsform, men det kom de meget hurtigt efter. Så forventningen om at det her skulle være en mere fleksibel installationsform end traditionel kabeltrækning er bestemt ikke blevet gjort til skamme, konstaterer Marjan Hrovath fra Bravida Prenad.

  Zumtobel. The Light.

  share it


 • XENO
 • PANOS
 • TECTON
 • RAIN
 • ONLITE CENTRAL
 • LUXMATE PROFESSIONAL
Grand Resort Bad Ragaz
Bad Ragaz, Schweiz
Bygherre: Grand Resort Bad Ragaz AG, Bad Ragaz (CH)
Arkitekt: Hilmer, Sattler & Albrecht GmbH, Munich (DE)
Lysplanlægning: Reflexion AG, Zürich (CH); Carbone Interior Design, Wolfhalden (CH)
Elektroplanlægning: R+B engineering ag, Sargans (CH)
El-installation: Alpic InTec Ost, Sargans (CH)
general planning: Burckhardt+Partner AG, Bern (CH)
Interior designer: Carbone Interior Design, Wolfhalden (CH)
Ljusresa

I Grand Resort Bad Ragaz i Schweiz kan gästerna njuta av avkoppling i toppklass. Med sina nya spa-sviter har det femstjärniga kurhotellet skapat en oas för sinnena, för kropp och själ. Mjuka material, harmoniska färger, glittrande kristaller och över allt ljuset – än starkt lysande, än mjukt skimrande, än färgglatt skinande – skapar en oförglömlig känsla av trivsel.

Ursprunget till Grand Resort var det hotellkomplex som öppnades 1869 och ligger inbäddat i en 500 000 kvadratmeter stor parkanläggning. Nybyggnaden utgörs av ett spa-torn på nio våningar som bildar ett såväl arkitektoniskt som luxuöst tillskott.

Vart och ett av de loftliknande ”torn”-rummen har stora fönster och balkonger som tar in den omgivande vida naturen direkt i hotellrummet. Helt i linje med hotellets motto att njuta och uppleva lyx skäms gästen bort med alla bekvämligheter som inredning i naturmaterial till sängar med reglerbar hårdhet. Det gäller även ljuset. Man lade stor vikt att kunna erbjuda en fokuserad och dynamisk belysning som står i samspel med skuggningar och kontraster. Därför installerades belysningsstyrsystemet ZBOX: När man kommer in är ljuset inbjudande, för tevetittande diskret, för att arbeta fokuserat, och på natten behagligt dämpat. Fyra CIRCLE manöverpaneler vid entrén, skrivbordet, sängen och i badrummet ger med en knapptryckning de ljusstämningar som önskas.

Namnet på den nya byggnaden är också ett koncept. I spa-sviterna har varje badrum har en egen anslutning till de varma källorna i Ragaz, duscharna förvandlas till ångbad om man så önskar, och nästan alla rum har en egen bastu. Dessutom finns också fristående whirlpool-badkar, och under äkta Swarovski-kristaller blir varje ”whirlpool-seans” en särskild njutning: De LED-downlights som är monterade över kristallerna trollar på begäran fram en röd-, grön-, gul- eller blåskimrande himmel. Snabbt, enkelt och med en enda Circle-manöverpanel går det att förvandla hela badrumsbelysningen, som består av Slotlight-ljuslinjer, Micros och Panos downlights, till en veritabel oas för välbefinnande.

Zumtobel. The Light.

share it


Belysningslösning
  PostNord
  Helsingborg, Sverige
  Bygherre: Catena
  Lysteknik: Zumtobel Group
  Elektroplanlægning: Prenad
  El-installation: Prenad
  Fotos: Daniel Nilsson
  Totaløkonomien talte for Tecton

  Da ejendomsselskabet Catena besluttede at bygge en ny postterminal til PostNord i Tostarp i Helsingborg, var det Bravida Prenad, der fik til opgave at stå for el- og belysningsinstallationerne. Den nye terminal er på 18.300 m2 og har den svenske miljøcertificering Miljöbyggnad Silver. Catenas meget høje miljøambitioner var medvirkende til, at de havde behov for innovative løsninger - også til belysningen.
  Bygningen har to store haller med relativt høje lofter. I den ene hal skal der monteres en del avanceret maskinudstyr til sortering og øvrig håndtering af pakker, så kravene til en god almen belysning var meget høje. Den anden hal skal være lagerhal.
  – Det fremgik af informationsmaterialet, at kravet til middelbelysningen var på 300 lux, fortæller Marjan Hrovath, som er entreprenørchef hos Prenad i Göteborg og ansvarlig for valget af tekniske løsninger i projektets el-del. Der blev stillet krav til en avanceret styring af armaturerne via bevægelses- og dagslyssensorer, og foruden LED-armaturerne skulle der også installeres nødbelysning.
  Bygherren, Catena, havde hørt om Zumtobels systemløsning Tecton, som i dette projekt kunne være en fleksibel løsning for at integrere miljøeffektive LED-armaturer, sensorer og nødbelysning på en og samme strømskinne. Muligheden for at kunne styre det hele via Zumtobels Litecom-system og integrere det med postterminalens overordnede styringssystem var medvirkende til Catenas interesse for netop denne løsning.
  – Catena bad os om at se nærmere på Tecton, og hvad denne løsning ville komme til at betyde for installationsomkostningerne, husker Marjan Hrovath.
  – Både min og lommeregnerens første reaktion var, at det her så ud til at blive en dyr løsning. Men da vi havde analyseret Tecton-løsningen mere i dybden, fandt vi frem til, at der faktisk var penge at tjene ved denne mere fleksible installation. De højere omkostninger for udstyret blev udlignet af den arbejdstid, vi kunne spare, forklarer Marjan Hrovath.

  En samlet installation
  Det var blandt andet muligheden for at kunne placere de 61 nærværssensorer på Tecton-skinnen, som tiltalte Prenad. Det samme gjaldt terminalens 103 nødlysarmaturer. De blev anbragt på egnede steder langs Tecton-skinnerne.
  Som normalbelysning blev der installeret i alt 342 Tecton-armaturer. Hos Catena valgte man bredstrålende armaturer med en lysstrøm på hele 16.000 lumen og en effekt på 104 W. Farvetemperaturen er 4.000 kelvin. 130 af armaturerne er i en ekstra bredstrålende variant, som giver en noget lavere lysstrøm – 15.300 lumen.
  Tecton-armaturer findes også i flere andre varianter – bl.a. bredstrålende, smalstrålende, wall washers og armaturer til hyldebelysning i butikslokaler.
  Nødbelysningen i terminalen består af 103 rene nødlysarmaturer, Tecton Resclite Pro Tec-GP, som hver især har en lysstrøm på 305 lumen. I de tilfælde hvor der stilles krav om 30 lux fra nødbelysningen, forsynes armaturerne fra et centralt batteri, men via Tecton-skinnen.

  Kommunikerer med andre systemer
  De 61 nærværssensorer af modellen ED-PST TEC-GP er en passiv infrarød type og kan monteres i helt op til 16 meters højde. De er tilpasset til Litecom-styringen, men passer også til Zumtobels styringssystem Litenet. Både Litecom og Litenet kan kommunikere med overordnede systemer til bygningsautomatik via BACnet-protokollen. I PostNords nye terminal i Helsingborg er det et Siemens Desigo-system, som Tecton-skinnen er tilsluttet.
  Tecton-skinnen er selve grundpillen i den løsning, som Prenad har valgt til Catenas nye terminal. Det er den første løsning i verden til et belysningssystem med løbende skinner, som kan forlænges helt efter projektets behov, trækkes i lange rækker eller via hjørne- og T-forbindelser i den kombination, som kræves i det enkelte tilfælde.
  – Skinnerne har indbygget strømforsyning og styringssignaler med 11 forskellige poler. Det betyder, at du ikke alene kan strømforsyne og styre Tecton-armaturerne, men du kan også samtidig koble sensorer og nødbelysning på samme skinne – og stadig have forbindelser tilbage, så du kan anvende skinnen som en del af det generelle bygningsautomationssystems datatrafik, forklarer Bo Hall, som er Zumtobels kundeansvarlige for Bravida Prenad.

  Fleksibel installation
  Bo forklarer endvidere, at armaturerne kan monteres hvor som helst langs med Tecton-skinnen – fleksibiliteten er indbygget i konceptet, så der også kan foretages justeringer efterfølgende, hvis et lokale skal bruges til andet formål, eller belysningsbehovet varierer afhængigt af virksomhedens type.
  – Skinnen kan fastgøres direkte i loftet, ind mod væggen eller hænge i et kabel eller en kæde, tilføjer Bo Hall.
  Den nye postterminal skal tages i brug her i efteråret. Corona-pandemien har forsinket en hel del af maskinleverancerne, men selve bygningen står klar og blev besigtiget allerede i starten af august.
  – Arbejdet med Tecton-skinnerne og deres udstyr er i det store hele gået rigtig godt. Mine montører var i begyndelsen lidt tilbageholdende med at lære en ny installationsform, men det kom de meget hurtigt efter. Så forventningen om at det her skulle være en mere fleksibel installationsform end traditionel kabeltrækning er bestemt ikke blevet gjort til skamme, konstaterer Marjan Hrovath fra Bravida Prenad.

  Zumtobel. The Light.

  share it


 • ZBOX
 • MELLOW LIGHT IV
 • LIGHT FIELDS
 • PANOS
 • TECTON
 • HELISSA
 • SLOTLIGHT II
 • MICROS
Sonne Lifestyle Resort Hotel
Mellau, Österrike
Bygherre: Hotel Sonne Mellau GmbH, Mellau (AT)
Arkitekt: Bernd Frick + Richard Winkel, Reuthe bei Bezau (AT)
Lysplanlægning: Ing.-Büro Meusburger, Bezau (AT)
El-installation: Elektro Willi, Andelsbuch (AT)
Fotos: Rafaella Proell, Jens Ellensohn
Ljus för njutning, upplevelser och rekreation

Arkitektoniskt är Hotel Sonne med fyra stjärnor plus en fröjd för ögat: Det nybyggda hotellet förenar arkitekturen i Vorarlberg med levnadskulturen i Bregenzerwald och internationellt kunnande. Den rektangulära, långsträckta byggnaden rymmer 38 generösa superiorrum och åtta penthousesviter – alla med balkong. Många ädla trätoner betonar hotellets samband med dess rötter i Bregenzerwald. Varma färgtoner som sand, rött och brunt dominerar interiören och sprider en harmonisk, behaglig atmosfär.

Att hållbar utveckling är centralt framgår i många detaljer. Därför ställdes också krav på ett effektivt belysningskoncept. Med diskret accentljus välkomnar downlightsystemet 2LIGHT Mini hotellgästerna i entré- och restaurangdelen liksom i konferensrummen. De väl avvägda andelarna riktat och diffust ljus ger rummen en behaglig och god belysning. På så sätt får gästen bästa möjliga ljuskvalitet med minimal energiförbrukning. Ett annat markant belysnings- och designelement bildar SLOTLIGHT-ljuslinjerna i entréhallen och i korridorerna. Det rena ljuset från de jämnt upplysta ljuslinjerna ger besökarna säker och tydlig vägledning till hotellrummen.

Men allra viktigast är kanske ljuset för stämningen och välbefinnandet i själva hotellrummen. Här måste belysningen kunna uppfylla de skiftande kraven under olika tider på dygnet. Här är enkla och intuitiva funktioner lika viktiga som emotionella ljusstämningar och resursskonande förbrukningsnivåer. Med tre förprogrammerade ljusstämningar erbjuder belysningsstyrsystemet ZBOX i sviterna alltid rätt ljus i reglerbart utförande – vilket ger en energibesparing på upp till 25 procent. CIRCLE manöverpanelerna välkomnar gäster att själva välja önskad ljus- och rumsstämning.

Zumtobel. The Light.

share it


Belysningslösning
Five-star Carlton Hotel
St. Moritz, Switzerland
Bygherre: Grand Hotel Tschuggen AG, Arosa (CH)
Arkitekt: Fanzun AG, Chur (CH)
Interior designer: Carlo Rampazzi, Ascona (IT)
The creme de la creme – in terms of safety, too

After extensive refurbishment, the Carlton St. Moritz presents itself as a boutique hotel with 60 luxury suites. As all suites face to the south, they provide not only a breathtaking view of Lake St. Moritz and the alpine panorama, but also demonstrate a high level of energy efficiency, as the rooms hardly need any heating.

The rooms have been fitted to offer guests all the amenities of a five-star establishment, including a contemporary lighting management system. Lighting scenes and brightness levels can be easily adjusted by means of intuitive use of the ZBOX lighting control system. Via several self-explanatory control points, guests can call up three pre-programmed lighting scenarios at the press of a button. With their markedly decreased brightness, the lighting scenes for the day differ considerably from those automatically activated via ZBOX Nightlogic. Via the LUXMATE bus, blinds control has been integrated as well.

In order to ensure their guests’ safety at the highest level even in emergency situations, the hotel management opted for a central ONLITE 720 emergency lighting system. Using this centrally controlled system, the complete emergency lighting can be straightforwardly monitored and maintained. Depending on the place of action, Zumtobel’s ARTSIGN, COMSIGN and PURESIGN luminaires show guests their way out of the hotel in an emergency.

Visible from the distance due to its exposed location on a hill, the hotel looks like a sparkling structure in the dark. Its façade is illuminated by PASO II recessed floor luminaires fitted with 20 W metal halide lamps, embracing the entrance with fascinating light.

Zumtobel. The Light.

share it


Lighting solution

Kommentar/ SPØRGSMÅL?

Tak!

LAND
SOCIAL MEDIA