VorteXX
Zaha Hadid

Symbiose van organische lijnen en dynamische lichtkleurmodulaties.

Zaha Hadid

Zaha Hadid

Zaha Hadid is een uit Irak afkomstige Britse architecte en architectuurprofessor die radicaal breekt met conventionele bouwvormen en het primaat van de rechte hoek in de architectuur afwijst. Kenmerkend voor haar architectuur zijn vloeiende vormen die de ruimte herstructureren.

VorteXX

Naar een gezamenlijk idee van architecte Zaha Hadid en Patrik Schumacher realiseerde Zumtobel in samenwerking met Sawaya § Moroni de lichtsculptuur VorteXX. Deze vormt een perfecte symbiose van organische lijnen en verrassend dynamische lichtkleurmodulaties. De indrukwekkende vormgeving vindt haar oorsprong in het visionaire idee van een oneindige lichtlijn. De charismatisch golvende contouren doen denken aan een dubbele helix en wekt bij waarnemers de indruk van een eeuwig vloeiende vorm – gewichtsloos, impulsief en stralend.

Design

VorteXX vormt een perfecte symbiose van organische lijnen, zinnelijk gekleurd en tegelijk schitterend wit licht. Op die manier straalt VorteXX harmonieuze lichtstemmingen naar zijn omgeving uit en heeft het een blijvende invloed op het emotioneel welbevinden van wie ernaar kijkt. Met het oog op een gelijkmatige lichtverdeling en optimale kleurmenging werd in zijn hoogglanzend gelakte oppervlak uit glasvezelversterkte polyester met uiterste nauwkeurigheid een translucide afdekking in acrylglas ingewerkt.

Techniek

Afmetingen (in mm): ca. 1515 resp. 2014 x 1460 x 1670
Afmetingen (in inch): ca. 60 resp. 79 x 79 x 57
Gewicht (in kg): ca. 50
Gewicht (in Britse pond): ca. 110
Lichtbron: LED
Sturing: DALI
Opgenomen vermogen: 450 W
Netspanning: 240 V
Materiaal: structuur in glasvezelversterkt polyester, lichtaansluitingen met translucide acrylglas
Kleur: zwart of wit, hoogglanzend gelakt

Referenties

Euroluce, Milaan, Italië, 2009
Designers' Saturday, Langenthal, Zwitserland, 2008
light+building, Frankfurt, Duitsland, 2008
Privéwoning, Duitsland, 2006
Hotel Silken Puerta América, Madrid, Spanje, 2005

CONTACT

Zumtobel Lighting GmbH
Schweizer Str. 30
A-6851 Dornbirn

[email protected]

U wil graag meer weten over deze buitengewone designerstukken of bent geïnteresseerd in hun aankoop? We helpen u graag persoonlijk verder. 

Herbert Resch
Head of Corporate Architecture & Corporate Design

M +43 664 80892 3400
[email protected]

LAND
SOCIAL MEDIA

PIL

Partner in lichtoplossingen

Meer succes door professionele en efficiënte lichtoplossingen: Zumtobel informeert, ondersteunt en kwalificeert zorgvuldig geselecteerde elektriciens bij hun omgang met licht.
Naar het PIL portaal

LCP

Lighting Competence Program

Het partnerprogramma van Zumtobel voor elektro-ingenieurs heeft tot doel om uw en onze competenties met elkaar te verbinden om zo het volledige potentieel op het vlak van licht te benutten en tegelijk het dagdagelijkse configuratiewerk te vergemakkelijken.
Naar het LCP portaal

LDP

Lighting Design Program

Dit partnerprogramma van Zumtobel werd ontwikkeld voor architecten die licht als een inrichtingselement gebruiken en hiervoor inspiratie, ondersteuning en informatie uit eerste hand willen krijgen.
Naar het LDP portaal
Meer over de programma's