GEZONDHEID en VERZORGING

GEZONDHEID en VERZORGING

Referenties

GEZONDHEID en VERZORGING

Studie

Verbeterde lichtkwaliteit voor dementerenden

In een leefgroep voor dementerende bewoners werd een stuurbare verlichting geïntegreerd die toeliet om verschillende lichtsterktes en -kleuren te realiseren en hun impact op het welzijn en de sociale activiteiten van de bewoners systematisch te onderzoeken.

GEZONDHEID en VERZORGING

Het beste licht voor de gezondheid

Mensen ondersteunen
De omgeving inrichten
Kosten reduceren

GEZONDHEID en VERZORGING

Meerwaarde 1: mensen ondersteunen

Ochtendimpuls
Overdag bij zonneschijn
Overdag bij bewolkte hemel
Instellen op nachtrust
Globale aanpak voor biologische werking van licht
  
  • De individuele bediening laat toe om persoonlijke preferenties in te stellen
  • Het verplegend personeel wordt bij de meest uiteenlopende arbeidstaken ondersteund
  • Licht helpt om angsten weg te nemen en bevordert de sociale interactie
  • De aanvulling van daglicht met kunstlicht via een daglichtafhankelijke sturing vormt een belangrijke metronoom in verzorgingsinstellingen en stabiliseert het circadiane ritme

GEZONDHEID en VERZORGING

Meerwaarde 2: de omgeving inrichten

De omgeving inrichten
 
  • Licht en architectuur als ruimtelijke expressie van het ideaalbeeld van ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen
  • Patiënten, zorgbehoevenden en werknemers identificeren zich sterker met de omgeving
  • Gericht verlichte ruimtelijke zones brengen mensen samen
    (St. Katharina studie)
  • Lichtscènes afgestemd op verschillende leef- en werktaken

GEZONDHEID en VERZORGING

Meerwaarde 3: kosten reduceren

Kosten reduceren
  
  • De armaturen zijn op het juiste ogenblik op de gepaste plaats en met de optimale lichthoeveelheid in werking
  • Een geoptimaliseerd lichtmanagement heeft een positieve invloed op de bedrijfskosten en spaart hulpbronnen uit
  • Werknemers worden bij hun arbeidstaken door passend licht ondersteund
  • Kostenefficiënte lichtconcepten hebben geen negatieve impact op de levenskwaliteit en het genezingsproces

GEZONDHEID en VERZORGING

Configuratievoorbeeld van wachtruimte

ONDARIA
Opalen lichtvlak
  • tunableWhite oplossing met variabele lichtkleuren en verlichtingssterktes naar het voorbeeld van het daglicht
  • Optimale aanvulling door kunstlicht in ruimtelijke zones die ver van het daglicht verwijderd liggen door middel van grote, diffuse lichtvlakken
  • De open ruimtelijke atmosfeer wordt ondersteund door bijkomende wandverlichting

GEZONDHEID en VERZORGING

Configuratievoorbeeld van onderzoeksruimte

LIGHT FIELDS evolution
  • Innovatieve verblindingsbescherming
  • Hoge gelijkmatigheid
  • Evenwichtige licht-/donkerverhouding
  • SUPERSYSTEM als bijkomende component ter ondersteuning van de ruimtelijke atmosfeer

GEZONDHEID en VERZORGING

Configuratievoorbeeld van operatieruimte

CLEAN supreme LED
Hygiënearmatuur voor de hoogste eisen
  • Tweedimensionale armaturen werken activerend en compenseren zo het gebrek aan daglicht
  • Het lichtconcept concentreert zich bewust op het operatieveld
  • CLEAN supreme is gecertificeerd volgens DIN EN ISO 14644-1 voor cleanroomklassen 3 tot 9

GEZONDHEID en VERZORGING

Configuratievoorbeeld van comfort-patiëntenkamer

IMWS
  • Modulair wandsysteem
  • Aanvoer van licht, stroom, medische gassen en moderne communicatie
  • Ondersteunt een huiselijke atmosfeer

GEZONDHEID en VERZORGING

Configuratievoorbeeld van standaard patiëntenkamer

SINUS LED
Modulaire LED-verzorgingsunit
  • Geoptimaliseerd voor de flexibele verlichting van patiëntenkamers
  • Technologisch verzorgingssysteem
  • Modern, sober design
  • Aanpasbaar aan verschillende
    gebruikslay-outs
  • tunableWhite functie mogelijk

GEZONDHEID en VERZORGING

Configuratievoorbeeld van gang

SLOTLIGHT
  • Perfect homogene lichtlijn
  • Comfortabele montage en flexibele inrichting
  • Past zich subtiel in elke architectonische omgeving in

GEZONDHEID en VERZORGING

U wil meer weten over GEZONDHEID en VERZORGING
+

Referenties

Privéziekenhuis Montefiore
Hove, Engeland
Bouwheer: Spire Health Care (UK)
Architect: Nightingale Associates (UK)
Lichttechniek: Hamson JPA (UK)
Foto’s: Redshift Photography
De ambitie van dit project in Hove was de transformatie van een oud Victoriaans gebouw tot privéziekenhuis.

Dit gebouw uit 1890, oorspronkelijk gebouwd als meubelopslagplaats voor het warenhuis Harrington, werd in de jaren 1930 uitgebreid en nog later, in de jaren 1970, omgebouwd tot kantoorruimte.

Met zijn verspringende vloerplaten (opgevuld met asbest), steile interne hoogteverschillen, vaste servicekernen en triest decor zou de renovatie beslist een hele klus worden maar tegelijk ook een fascinerende architecturale uitdaging.

Zumtobel had, in samenwerking met Hamson JPA en Nightingale Associates, de uitdagende taak om een uniek verlichtingsontwerp te creëren dat volledig zou aansluiten op de wens van de klant om de aanblik en de uitstraling van een gesofistikeerd modern hotel tot stand te brengen, eerder dan een ziekenhuis.

De verlichtingsarmaturen van Zumtobel lieten deze wens over heel het gebouw uitkomen. In de receptieruimte laten instelbare ARCOS armaturen toe om de lichtkleuren aan te passen aan de geëxposeerde werken van lokale kunstenaars.

In de patiëntenkamers sluit de discrete én uiterst functionele bedarmatuur BELIA perfect aan op de houten panelen.

In de kantoren geven de verblindingvrije, energie-efficiënte MILD LICHT IV armaturen een moderne uitstraling aan de administratieruimtes.

SLOTLIGHT II lichtlijnen en PANOS downlights passen zich met hun witte reflectoren op discrete en unieke wijze in de gangen van het ziekenhuis in.

Voor maximale functionaliteit zorgt dan weer het touchpanel van het Zumtobel lichtsturingssysteem EMOTION, dat gebruikers toelaat om stemmingen aan de vereiste taak en aan het uur van de dag aan te passen.

Zumtobel. Het Licht.

share it


Licht voor Gezondheid en Verzorging
Verzorgingstehuis
Maldegem, België
Bouwheer: stad Maldegem, Maldegem (BE)
Architect: AIKO Architecten & Ingenieur, Maldegem (BE)
Licht activeert

In het Belgische Maldegem werd op indrukkende wijze een plek gecreëerd waar oudere en zorgbehoevende mensen een aangenaam leven kunnen leiden en die vooral één ding te over heeft: veel licht.
De reden hiervoor: het geldt als wetenschappelijk bewezen dat het circadiane waak-/slaapritme door voldoende hoge lichthoeveelheden kan worden gestabiliseerd. Omdat oudere en vooral zorgbehoevende personen slechts weinig tijd in de open lucht doorbrengen, moet in het beste geval het licht naar hen toe worden gebracht.

Op de 10.000 m² grote campus ontstonden drie elkaar aanvullende en met elkaar verbonden deelprojecten. Het hart van de campus is een in licht badende nieuwbouw waarvan de beide vleugels verbonden zijn met een ruim bemeten restaurant. Dit is een plek voor communicatie tussen bewoners, medewerkers en gasten. Downlights zorgen hier voor een zeer gelijkmatig licht dat door spots wordt aangevuld en op elk moment kan worden aangepast. Zo zijn in deze hoge ruimte ook theater- of filmvoorstellingen mogelijk.

De beide, twee etages tellende gebouwen in de voor deze regio typische donkere baksteen vertrekken links en rechts van de cafetaria en zijn afgestemd op de bijzondere behoeften van de bewoners. In de appartementen van de linkervleugel leiden de bewoners een zelfstandig leven, waarbij ze echter op elk moment hulp en verzorging vanuit de naburige verzorgingsafdeling kunnen inroepen. Het gebouw rechts herbergt de 124 kamers voor zorgbehoevende mensen. Al in de inkomzone wordt ingezet op een uitnodigende en frisse atmosfeer en wordt elke connotatie met een ziekenhuis vermeden. Het rijkelijk aanwezige daglicht wordt volgens de behoefte aangevuld met ronde pendelarmaturen en indirect stralende wandarmaturen. De tot stappen aanzettende weggeleiding wordt onderstreept door SLOTLIGHT lichtlijnen, de ingangen naar de verschillende kamers worden geaccentueerd door kleine LED-downlights. De wandarmaturen nemen de kleur van de desbetreffende bewonersgroep over en vergemakkelijken op die manier de oriëntatie. De kamers en verblijfsruimtes zijn rondom een binnentuin gegroepeerd en hebben vensters tot op de grond zodat ook minder mobiele bewoners mee met de natuur leven. Gependelde direct/indirect stralende armaturen voegen naarmate het duister intreedt de nodige hoeveelheid kunstlicht toe en zorgen in het donker op hun ééntje voor een aangename atmosfeer.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing:
Universitätsklinik Hamburg Eppendorf
Hamburg, Duitsland
Bouwheer: Universitätsklinikum Hamburg-Eppendorf, Hamburg (DE)
Architect: Nickl & Partner Architekten, München (DE)
Lichtstudie: bert und Partner, Nürnberg (DE)
Generalunternehmer: Hochtief Construction AG, Essen (DE)
Licht für Körper und Seele

Revolutionär in der Krankenhausarchitektur ist der Entwurf des kürzlich eröffneten Uniklinikums in Hamburg-Eppendorf (UKE) der Münchner Architekten Prof. Hans Nickl und Prof. Christine Nickl-Weller. Das Gebäude beherbergt 16 Operationssäle samt Intensivstationen und über 700 Betten. Der Begriff „modern“ wird durch das neue UKE nun viel komplexer und im Sinne des beschriebenen Wandels definiert: Das UKE ist das modernste Klinikum Europas, weil bei der Konzeption des neuen Gebäudes oberste Priorität war, dass erstens das Personal kosteneffizient und zugleich qualitativ auf höchstem Niveau arbeiten kann. Und zweitens, weil man davon ausging, dass der Patient ein „mündiger Kunde“ ist und seine Genesung nicht nur Ergebnis guter medizinischer Versorgung, sondern auch Resultat einer Atmosphäre ist, in der sich der Patient aufgehoben, umsorgt und wohl fühlt.

Die effiziente Organisation des Klinikbetriebs läuft hinter den Kulissen ab – für den Patienten und Besucher des Hauses weitgehend unsichtbar. Dies unterstützt den Genesungsprozess ebenso wie der sehr behaglich gestaltete Bettentrakt. Die „Unterkunft“ des Patienten ähnelt im UKE eher einem Hotelzimmer als einer Zelle. Die Patientenzimmer sind in warmen Farben gestrichen und haben dunkle Parkettböden. Zu jedem Bett gehört eine eigene Multimediaeinheit, die dem Patienten erlaubt, unabhängig vom Bettnachbarn TV zu schauen, zu telefonieren oder im Internet zu surfen – selbstverständlich alles mit Kopfhörer. Das in Zusammenarbeit mit dem Architekturbüro und dem UKE entwickelte CONBOARD Medienversorgungspaneel mit Anschlüssen für Starkstrom, Gasversorgung und Kommunikationstechnik wurde in ein hochwertiges Schranksystem integriert.

Die innovative Lichtlenkungstechnologie der Bettenleuchte sorgt mit ihren getrennt schaltbaren Komponenten für Raum-, Lese- und LED-Orientierungslicht für eine zeitgemäße und ästhetische Lichtkultur in den Patientenzimmern. Durch diese Lösung wird die sonst übliche Sichtbarkeit von technischen Anschlüssen im direkten Patientenumfeld vermieden und damit der Verfremdungseffekt eines Krankenhausumfelds gemindert.

In diesem Duktus ist auch der Krankenhausboulevard im 2. OG zu verstehen. Mit seiner Patientenbibliothek, Cafeteria, Restaurant, Geschäften, Friseur, Internetangebot und einer Filiale der Hamburger Sparkasse garantiert er einen kurzweiligen Krankenhausaufenthalt. In diesen Bereichen stellten die Lichtplaner eine unkomplizierte Orientierung in den Vordergrund. Sie wählten eine in ihrer gradlinigen Formensprache zeitgemäße Leuchte, die die Räume angenehm erhellt und für ein homogenes Erscheinungsbild sorgt. Auch dies gehört zum Anforderungsprofil einer modernen Klinik. Das UKE ist eine der ersten Kliniken, die es schafft, dass der Patient beim Durchschreiten des Haupteingangs nicht das Gefühl der Abkehr von der Außenwelt erhält. Eine Klinik muss in der subjektiven Betrachtung des Patienten eine ähnlich unhomogene Struktur aufweisen, wie sie in unserem Alltag vorhanden ist, und als ein lebendiger Ort verstanden werden: Sie muss öffentliche und weniger öffentliche Bereiche anbieten, Tageszeiten müssen erkennbar bleiben und individuelle Bedürfnisse der Patienten, so weit möglich, berücksichtigt werden.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtlösung
Ziekenhuis Gmunden
Gmunden, Oostenrijk
Bouwheer: Gespag OÖ Gesundheits- und Spital AG, Linz (AT)
Architect: fasch&fuchs.ZT-gmbh, Wien (AT)
Elektrostudie: TB Wanger & Partner ZT GmbH, Linz (AT)
Elektro-installatie: ELIN GmbH & Co. KG, Linz (AT)
Behaaglijkheidsfactor Licht
Ziekenhuis Gmunden wordt gemoderniseerd

De tweede fase in de uitbreiding en sanering van het ziekenhuis in het Oostenrijkse Gmunden toont een nieuw health & care concept. De premisse: „zo optimaal mogelijke medische zorg in moderne inrichtingen“. Er is een conglomeraat uit reeds bestaande en nieuwe gebouwen ontstaan. De groene zones die zich voor de verpleegafdelingen bevinden, omgeven het ziekenhuis en staan garant voor een intieme sfeer en rust. Ook binnen in het ziekenhuis regeert een nieuwe tijdgeest: vanwege de intelligente lichtsturing bespaart het gesaneerde ziekenhuis Gmunden meer dan 60% energie. Hierbij worden max. 3.500 armaturen en 500 zonweringen via DALI daglichtafhankelijk gestuurd. De complexe techniek blijft voor de patiënten en de bezoekers geheel verborgen, alleen de werking van het licht is voor iedereen merkbaar: Fijne lichtlijnen en indirect licht gaan harmonieus samen met rustige kleuren. Door licht overspoelde gangen en openbare zones maken een vriendelijke en uitnodigende indruk. Ook de patiëntenkamers volgen de moderniseringsgedachte: door de architectonische combinatie van de afzonderlijke bedwandarmaturen Pureline en de verzorgingssystemen Conboard is een aangename basisverlichting en medische veiligheid mogelijk.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing:
Universiteitshospitaal Hamburg, Eppendorf
Hamburg, Duitsland
Bouwheer: Otto Wulff Bauunternehmung GmbH & Co.KG, Hamburg (DE)
Architect: Henke + Partner, Hamburg (DE)
Licht voor lichaam en geest

Kostenbesparing en kwaliteitsoffensief – deze economisch tegengestelde begrippen moeten de verantwoordelijken binnen de gezondheidssector met elkaar weten te verzoenen. De architectuur en interieurinrichting kunnen beide parameters in ruime mate verbeteren. De architectuur door een grondstoffenbesparend, energie-efficiënt en op de organisatieprocessen afgestemd gebouwontwerp, de binnenhuisarchitectuur door het creëren van veelzijdige ruimtes en een licht- en kleurinrichting die de genezing bevordert en inspeelt op individuele behoeften.

Het universiteitshospitaal in Hamburg-Eppendorf, kort UKE, pakt uit met een revolutionaire ziekenhuisarchitectuur. Het gebouw herbergt 16 operatiezalen plus intensivecarestations en meer dan 700 bedden. Alle verzorgingsinrichtingen en medische afdelingen zijn zo geordend dat de wegen kort zijn voor werknemers en patiënten. Zo kan het personeel kostenefficiënt en tegelijk kwalitatief op het hoogste niveau werken. Nog een bijzonderheid is gebaseerd op de theorie dat de genezing van patiënten niet alleen het resultaat is van een goede medische verzorging maar ook van een atmosfeer waarin de patiënt zich goed voelt. Daarom zijn de patiëntenkamers bijvoorbeeld in warme kleuren geverfd en hebben ze donkere parketvloeren. Bijna zoals in een hotelkamer heeft elk bed ook een eigen multimedia-unit. Het medisch verzorgingspaneel CONBOARD met aansluitingen voor sterkstroom, gas en communicatietechniek werd geïntegreerd in een hoogwaardig kastsysteem. De innovatieve lichtsturingstechnologie van de bedarmatuur creëert met haar apart schakelbare componenten voor kamer-, lees- en LED-oriëntatielicht een hedendaagse en esthetische lichtcultuur in de patiëntenkamers. Door deze oplossing werd de doorgaans gebruikelijke zichtbaarheid van technische aansluitingen in de directe omgeving van de patiënt vermeden en op die manier de vervreemdende werking van een ziekenhuisomgeving verzacht.

Binnen dit kader moeten we ook de ziekenhuisboulevard op de tweede verdieping zien. Met zijn patiëntenbibliotheek, cafetaria, restaurant, winkels, kapper, internetaanbod en een filiaal van de Hamburger Sparkasse wordt een onderhoudend ziekenhuisverblijf verzekerd. In deze ruimtes stelden de lichtontwerpers een makkelijke oriëntatie centraal. Met CLARIS kozen ze voor een moderne armatuur met een rechtlijnige vorm die de ruimtes aangenaam verlicht en voor een homogene uitstraling zorgt.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing:
Kliniekcomplex Offenbach
Offenbach, Duitsland
Bouwheer: stad Offenbach, Offenbach a.M. (DE)
Architect: woernerundpartner, Frankfurt (DE)
Lichtstudie: Brendel Ingenieure, Frankfurt (DE)
Elektro-installatie: Elektro Bauer, Leipzig (DE)
Krachtige rust

Een ideale infrastructuur voor procesgestuurde patiënttrajecten, hoogtechnologische medische apparatuur, een doordachte interieurinrichting, innovatieve kleur-, materiaal- en verlichtingsconcepten en een flexibele ruimte-indeling typeren de nieuwbouw van het kliniekcomplex in Offenbach. De kamvormige plattegrond biedt flexibiliteit voor veranderende arbeidsprocessen en korte trajecten en kan bovendien worden uitgebreid in functie van toekomstige behoeften. De belangrijkste functies van het licht: hoogwaardige, verblindingvrije armaturen ondersteunen de medewerkers in hun activiteiten. In de patiëntenkamers bevordert het licht de genezing. Intelligente verlichtingsoplossingen vergemakkelijken de oriëntatie voor bezoekers.

De voorgevel straalt reeds een levendige vriendelijkheid uit en licht op in krachtige rode tinten. Ook bij de inrichting van de publieke ruimtes kozen de architecten voor warme kleuren en veel licht als centrale elementen. In de twee etages hoge inkomhal ondersteunt een harmonieus lichtconcept met PANOS downlights en bijzondere uitvoeringen van de SLOTLIGHT inbouwarmatuur een snelle oriëntatie. Het warme rood van de vloer vormt een mooi contrast met de witte wand- en plafondelementen en geeft aan de grote ruimte een vriendelijke en zachte indruk. Een weggeleidingssysteem met aantrekkelijke kleuren en motieven helpt patiënten en bezoekers om snel de gewenste afdeling of het gewenste station te vinden. In de trappenhuizen bootsen LINARIA armaturen het verloop van de trap na en vormen ze een aantrekkelijke tegenhanger van de trapleuning.

De patiëntenkamers met 724 bedden verspreid over 13 verpleegstations zijn licht en vriendelijk. De medische verzorgingsunit CONBOARD is geïntegreerd in een hoogwaardig schrijnwerkmeubel. Het huiselijke kleur- en materiaalconcept met zand- en aardkleuren in de verpleegkamers voor volwassen patiënten wordt in de kinderafdeling afgelost door fellere kleuren.

Zumtobel. Het licht.

share it


Lichtoplossing:

Laat u inspireren

Zumtobel Newsletter
Geef uw e-mailadres in om eenmaal per maand inspirerende lichtoplossingen en alle wetenswaardigheden aangaande Zumtobel rechtstreeks in uw postvak aangeleverd te krijgen.

Nog vragen?

Bedankt voor uw bericht!

LAND
SOCIAL MEDIA

PIL

Partner in lichtoplossingen

Meer succes door professionele en efficiënte lichtoplossingen: Zumtobel informeert, ondersteunt en kwalificeert zorgvuldig geselecteerde elektriciens bij hun omgang met licht.
Naar het PIL portaal

LCP

Lighting Competence Program

Het partnerprogramma van Zumtobel voor elektro-ingenieurs heeft tot doel om uw en onze competenties met elkaar te verbinden om zo het volledige potentieel op het vlak van licht te benutten en tegelijk het dagdagelijkse configuratiewerk te vergemakkelijken.
Naar het LCP portaal

LDP

Lighting Design Program

Dit partnerprogramma van Zumtobel werd ontwikkeld voor architecten die licht als een inrichtingselement gebruiken en hiervoor inspiratie, ondersteuning en informatie uit eerste hand willen krijgen.
Naar het LDP portaal
Meer over de programma's