pers contact

Kiki McGowan
Head of Brand Communications

Zumtobel Lighting GmbH
Schweizer Strasse 30
6850 Dornbirn/Austria

Tel.: +43 (0) 5572 509-1303
kiki.mcgowan@zumtobelgroup.com
Andreas Reimann
Brand PR Manager

Zumtobel Lighting GmbH
Schweizer Strasse 30
6851 Dornbirn/Austria

Tel.: +43 (0) 5572 390-26522
andreas.reimann@zumtobelgroup.com
Jacques Brouhier
Marketing Manager Benelux

ZG Lighting Benelux
Rijksweg 47
IndustriezonePuurs 442
2870 Puurs

Phone:  +32/(0)3/860.93.93
jacques.brouhier@zumtobelgroup.com

Persinformatie 2017

 • 02/2017
  Lichtoplossingen

  Licht van Zumtobel zet “Bürchen Mystic” in scène

  Het nieuwe dorpsplein in Bürchen in het Zwitserse kanton Wallis wordt met een lichtoplossing van Zumtobel op mystieke wijze in scène gezet. Gedurende de ‘Biënnale Architettura 2014’ ontstond tijdens een uitwisseling van gedachten met architect Fernando Menis de idee van een radiale verlichting met lichtstralen die door het gebladerte dringen en Bürchen ‘s nachts een mystieke sfeer geven. Met het lichtinstrument SUPERSYSTEM outdoor is men erin geslaagd dit dorp in de Alpen met een prachtige vloeiende lichtkring te omhullen.
  Meer informatieMinder informatie
  De inspiratie voor deze lichtoplossing vond architect Fernando Menis gedurende de ‘Biënnale Architettura’ in Venetië in 2014 tijdens een eerste uitwisseling van ideeën met Zumtobel. De idee voor het lichtconcept voor „Bürchen Mystic“ werd in de ‘giardini’ geboren, toen de zonnestralen door het dichte bladerdak braken en de omgeving met zachte lichtkringen straalsgewijs verlichtten. Het dorpsplein van Bürchen, een gemeente van 700 inwoners, moest in het donker op een soortgelijke manier als een cirkel worden verlicht. De bedoeling was om de mystieke lichtstemmingen, geboren uit het spel van de zonnestralen en de omgeving ervan, met kunstlicht na te bootsen en daarbij ook het verloop van het daglicht door de seizoenen heen in aanmerking te nemen. Bovendien moest het lichtconcept met de voorbijgangers in interactie treden door hen met de zacht getekende lichtkringen over het plein te begeleiden.

  Zoals vele andere dorpen in de Alpen kampt Bürchen met een zwakke economie en trekken vele jonge inwoners weg. Om deze trend te keren, het wintertoerisme met een aantrekkelijk zomeraanbod aan te vullen en op langere termijn ook attractieve banen te creëren, schreef Bürchen in 2013 een architectuurwedstrijd uit. Menis won met zijn concept, dat naast de herinrichting van het dorpsplein ook de bouw van een hotel en andere faciliteiten ter bevordering van het lokale toerisme omvat, van heel wat gerenommeerde internationale concurrenten. Hij wist te overtuigen met een natuurlijke designtaal, diep verankerd in het imposante landschap van Bürchen, zijn geschiedenis en de alpine tradities. Tegelijk voldoet het concept ook aan alle eisen met betrekking tot economische, maatschappelijke en ecologische duurzaamheid.

  Om zijn ontwerp te realiseren, creëerde Zumtobel een projectspecifieke lichtoplossing die ondertussen in een verder ontwikkelde versie als standaardproduct verkrijgbaar is: SUPERSYSTEM outdoor. Deze outdoor led-armatuur werd ontworpen voor de multizonale enscenering van ruimtes, straten en vlakken. Elke armatuur is voorzien van meerdere led-lichtbuizen die met uiterste precisie en telkens met een passende optiek gerichte accenten plaatsen en tegelijk het visuele comfort en het welzijn van mensen verbeteren. In de avonduren worden het natuurlijke charisma en de mystieke uitstraling van het dorpsplein van Bürchen door de lichtoplossing van Zumtobel geaccentueerd om – in harmonie met de natuur – het juiste licht en een emotioneel aangename sfeer te creëren.

  Het is precies deze feelgood-atmosfeer die visual artist Andreas Waldschütz ook visueel heeft weten te vatten. In dramatische beelden is hij erin geslaagd om een unieke mystieke stemming over te brengen; het samenspel van het licht, de architectuur van het bergdorp in Wallis en de natuur van het Alpenlandschap op een terras hoog boven het Rhonedal, wordt daarbij in zijn onmiskenbare stijl op authentieke en tegelijk geheimzinnige wijze gevangen. Uit de samenwerking tussen Zumtobel en Fernando Menis ontstond met “Bürchen Mystic” niet alleen een toeristische aantrekkingspool die de economische afhankelijkheid van tweede woningen doorbreekt en nieuwe arbeidsplaatsen creëert, maar ook een ruimte die het leefgebied van de lokale bevolking op een aantrekkelijke wijze vormgeeft. De nieuwe dorpskern – voorheen gewoon een leeg plein – is nu een warme ontmoetingsplaats voor bewoners en bezoekers.

  In de strijd om de internationaal gewaardeerde “European Prize for Urban Public Space” wist het project “Bürchen Mystic” zich uit honderden inzendingen onder de beste 20 projecten te plaatsen – een bijzondere erkenning voor de prestaties op het gebied van architectuur en stadsinrichting. Bovendien behoorde het plein van Bürchen tijdens het gerenommeerde World Architectural Festival (WAF) in Berlijn tot de tien finalisten van het beste landschapsproject ter wereld. Het WAF is ‘s werelds grootste architectuurfestival. Tot slot moet in een tweede fase nog een ander belangrijk onderdeel van Fernando Menis' concept gerealiseerd worden: de bouw van een hotel dat hij “the inhabited forest” noemt, omdat het op een bos lijkt en dat volledig in het omringende landschap geïntegreerd moet worden.

  Zumtobel. Het Licht.

 • 01/2017
  Lichtoplossingen

  Functionaliteit en esthetiek gaan hand in hand

  Siegrun Appelt verlicht de tuin van het Liebieghaus in Frankfurt. De kunstenaar zorgt voor een goede balans tussen functionaliteit en esthetiek met de verlichting van het Liebieghaus en creëert zo voor bezoekers een ruimtelijke en zinnenprikkelende waarneming. Het lichtconcept werd gerealiseerd met de modulaire buitenarmatuur SUPERSYSTEM outdoor van Zumtobel.
  Meer informatieMinder informatie
  Het Liebieghaus herbergt een bijzonder waardevolle verzameling beeldhouwwerken in een van de mooiste tuinen van Frankfurt. En alhoewel de voormalige villa uit de ‘Gründerzeit’ al vanaf begin 20e eeuw als openbaar museum gebruikt wordt, heeft deze toch de charme van een particuliere residentie weten te behouden. De Oostenrijkse kunstenares Siegrun Appelt heeft voor de tuin nu een nieuw lichtconcept ontwikkeld. Het kunstlicht wordt mooi gedoseerd en heel precies aangestuurd en maakt deze bijzondere ruimte en de geschiedenis ervan ‘s avonds tot een bijzondere belevenis voor bezoekers. Voor de gerichte enscenering en energie-efficiënte verlichting van gevels, tuin en paden installeerde Siegrun Appelt de modulaire LED-buitenarmatuur SUPERSYSTEM outdoor van Zumtobel.

  Discrete ruimtelijke enscenering
  Het nieuwe lichtconcept dat is aangepast aan de locatie en het gebruik ervan, maakt met een weloverwogen mix van functionaliteit en esthetiek het driedimensionale en zinnenprikkelende karakter van de historische tuin tot een echte belevenis. “De ruimtelijke scenario’s met verlichte elementen en licht- en schaduwspelen veranderen mee met de eigen bewegingen binnen de ruimte. Afhankelijk van de plaats waarop je je bevindt en de gezichtshoek ontstaan er telkens weer nieuwe beeldmotieven in de nachtelijke landschaps-, architectuur- en cultuurruimte. Deze toevallige beeldformaties ontroeren me, omdat ze verhalen vertellen, zoals ook binnen het gebouw in de context van het museum verhalen worden verteld”, zo beschrijft Siegrun Appelt de impact van het medium licht op de waarneming van de omgeving.

  Het lichtconcept nodigt de bezoekers uit om individueel de confrontatie aan te gaan met de ruimte en met de raakvlakken tussen privé en openbaar. Wanneer je de tuin in wandelt, moeten je ogen eerst nog wennen aan de gereduceerde lichtsterktes, want het kunstlicht in de tuin is in vergelijking met de verlichting van de stedelijke ruimte eromheen veel zachter en discreter. Het gericht toegepaste licht biedt de mogelijkheid om in de tuin te wandelen, er dingen te ontdekken en er te verpozen terwijl tegelijk de blik naar architectonische bijzonderheden van het gebouw en in de tuin wordt gestuurd.

  Op een andere manier denken voor een duurzame omgang met licht
  Met “slow light”/“langzaam licht” heeft Siegrun Appelt een project opgezet dat gericht is op een bewuste en gevoelige omgang met licht. “Slow Light” maakt gebruik van innovatieve ontwikkelingen zoals de LED-technologie en sturingssystemen om het potentieel van de verlichting op het vlak van duurzaamheid en energie-efficiëntie te ontsluiten. Tegelijk worden deze mogelijkheden ook gebruikt om “nieuwe esthetische vormen te ontwikkelen want alleen door minder licht worden de bijzondere kwaliteiten van het immateriële, louter via het verlichte object waarneembare, medium zichtbaar”, aldus mevrouw Appelt.

  Modulaire technologieën zoals SUPERSYSTEM outdoor van Zumtobel creëren ook in de buitenruimte lichtoplossingen die deze uitdaging mogelijk maken. Voor de verlichting van de gevels van het Liebieghaus, de tuin en de paden werden in totaal 15 armaturen geïnstalleerd. SUPERSYSTEM outdoor kan naargelang de behoefte met een steeds verschillend aantal LED-lichtbuizen tot een verlichtingsarmatuur geconfigureerd worden. Voor het Liebieghaus zijn de armaturen uitgerust met drie draai- en kantelbare lichtbuizen; één armatuur telt zes gefixeerde buizen. Voor elke afzonderlijke lichtbuis kan een passende optiek met een sterk gebundelde of brede uitstralingshoek gekozen worden. Zo biedt SUPERSYSTEM outdoor maximale flexibiliteit en een absoluut precieze lichtsturing.

  Ook bij de installatie bewijst SUPERSYSTEM outdoor flexibel te zijn, door de montage deels aan de masten van bestaande lantaarns, in de grond of aan de wand. Dankzij de minimalistische vorm valt de armatuur zelf niet op en vervult deze zowel functionele als esthetische taken. De bestaande stadslantaarns – klassieke lichtbollen – konden zo behouden blijven en als zacht schemerend designelement functioneren. De lichtbron werd alleen door LED’s van 1 Watt vervangen. Met een kleurtemperatuur van 3000 K en een uitstekende verblindingsbescherming zorgt SUPERSYSTEM outdoor voor een aangenaam visueel comfort. Siegrun Appelt is er met de nieuwe lichtoplossing in geslaagd om de historische sfeer van het Liebieghaus ook in de avonduren zichtbaar te maken en een blijvende ervaring te creëren die alle zintuigen prikkelt.

  Zumtobel. Het licht.

Pers Newsfilter

 • Ondernemingen
 • Lichtoplossingen
 • Producten
 • Evenementen

RSS-Feed

Altijd up-to-date: Zumtobel biedt u de mogelijkheid om u gratis te abonneren en actuele persberichten via een RSS-Feed te ontvangen.

» RSS-Feed

Video's

Videomateriaal om te bekijken en in uw website te integreren vindt u op het
» Zumtobel Youtube kanaal
LAND
SOCIAL MEDIA

PIL

Partner in lichtoplossingen

Meer succes door professionele en efficiënte lichtoplossingen: Zumtobel informeert, ondersteunt en kwalificeert zorgvuldig geselecteerde elektriciens bij hun omgang met licht.
Naar het PIL portaal

LCP

Lighting Competence Program

Het partnerprogramma van Zumtobel voor elektro-ingenieurs heeft tot doel om uw en onze competenties met elkaar te verbinden om zo het volledige potentieel op het vlak van licht te benutten en tegelijk het dagdagelijkse configuratiewerk te vergemakkelijken.
Naar het LCP portaal

LDP

Lighting Design Program

Dit partnerprogramma van Zumtobel werd ontwikkeld voor architecten die licht als een inrichtingselement gebruiken en hiervoor inspiratie, ondersteuning en informatie uit eerste hand willen krijgen.
Naar het LDP portaal
Meer over de programma's