pers contact

Stefan Van Thillo
Marketing Manager Benelux

ZG Lighting Benelux
Rijksweg 47
IndustriezonePuurs 442
2870 Puurs

Phone:  +32/(0)3/860.93.93 [email protected]
Melanie Stegemann
Head of Brand Marketing Zumtobel

Tel.: +49 170 3385 222
[email protected]

Persinformatie 2016

 • 11/2016
  Producten

  PANOS infinity – meer dan architectuurverlichting alleen

  De armatuurreeks PANOS infinity presenteert zich als een doordacht modulair systeem voor alle mogelijke verlichtingstaken. De vier nieuwe varianten vormen een verdere uitbreiding voor perfect passende lichtoplossingen. De verscheidenheid aan uitvoeringen met bijzondere lichtverdelingen geven de creativiteit van elke ontwerper vleugels.
  Meer informatieMinder informatie
  De armatuurreeks PANOS infinity van Zumtobel presenteert zich als het perfecte instrument voor een naar de vorm universele architectuurverlichting. De vier in november 2016 voorgestelde varianten vormen een verdere uitbreiding voor perfect passende lichtoplossingen. De lichtverdeling van alle PANOS uitvoeringen past zich daarbij telkens aan de verschillende eisen in een gebouw aan – ook bij een zuiver functionele verlichting. Aan de gedifferentieerde eisen binnen de normale verlichting en de accentverlichting, zoals de homogene en hoogwaardige verlichting van horizontale of verticale vlakken, het plaatsen van accenten of het creëren van een aangename ruimtelijke sfeer, wordt door alle onderdelen van de PANOS-reeks volledig voldaan. Op die manier biedt Zumtobel een esthetisch hoogwaardig productprogramma dat compromisloos alle facetten van de gedifferentieerde verlichtingstaken bestrijkt en de creativiteit van elke ontwerper vleugels geeft.

  De ronde en vierkante uitvoeringen, met inbouwkader of zonder kader, met een diameter of zijlengte van 68 mm, 100 mm en nu ook 200 mm, staan garant voor inspirerende diversiteit. Het modulaire systeem van PANOS infinity biedt aan architecten, lichtontwerpers of elektrotechnici ideale voorwaarden om voor elke ruimte en elke taak de juiste lichtoplossing te creëren – en dit door het hele gebouw en voor de gebruikers. Of het nu om een lobby, ontvangstruimte of gang, om een kantoor, vergaderruimte of informele communicatiezone, of om shops of musea gaat: zowel de in vorm onopvallende downlights als de wallwashers kunnen harmonieus in de architectonische omgeving worden ingepast en zorgen tegelijk voor een nonconformistische verlichting met een hoge systeemefficiëntie en voor het beoogde lichteffect.

  Nauwkeurige lichtsturing met knowhow
  Dit alles wordt mogelijk gemaakt door hoogwaardige lens- en reflectortechnologieën. Deze vormen de basis van de jarenlange expertise en ervaring van Zumtobel in het ontwikkelen van armaturen. De lenssystemen munten uit door een beduidend nauwkeuriger lichtsturing en minder strooilicht, en genereren bovendien veel gemakkelijker verschillende en ook sterker gebundelde uitstralingshoeken. De reflector fungeert dan eerder als vormgevend element. De helderheid  wordt gereduceerd, de verblinding begrensd, het virtuele comfort verhoogd. De “pure” reflectortechnologie wordt zoals altijd toegepast in downlights met zeer grote diameters en hoge lichtstromen en voorkomt zo complexe oplossingen met meerdere lenssystemen. En de verschillende uniforme uitvoeringen zijn met hun nauwkeurige lichtsturing geschikt voor elke verlichtingstaak.

  Ten slotte nog enkele aanvullende pluspunten: de mogelijkheid om “warm dimming” licht te verkrijgen, de uitstekende kleurweergave-index van CRI > 90 en kleurtemperaturen van 2.700 K, 3.000 K en 4.000 K en ook 3.500 K voor de Amerikaanse markt. Daarmee bewijst het uitgebreide productprogramma van PANOS infinity zijn universele toepassingsmogelijkheden.

  Innovatieve vondsten met een taakspecifieke bekoring
  Met een diameter van 200 mm en zeer hoge lichtstromen tot 7.400 lm is de downlight PANOS infinity High Lumen voorbestemd voor gebruik in hoge ruimtes zoals atria, luchthavengebouwen of hotellobby’s. De lichtverdelingen spotlight en floodlight, met uitstralingshoeken van 13° resp. 30°, worden gedefinieerd met behulp van de reflectorgeometrie. De helder verlichte, “grote” inbouwarmaturen zijn een extra module voor een naar vorm doorlopende en aantrekkelijke architectuurverlichting.

  De downlights Accent Beam uit de PANOS infinity productreeks focussen op accentueringstaken. De ronde uitvoering heeft een diameter en de vierkante uitvoering een zijlengte van 100 mm. Het brede spectrum van lichtverdelingen – spotlight, floodlight en very wide floodlight met uitstralingshoeken van resp. 14°, 29° en 50° – zorgt dankzij de hoogwaardige lenstechnologie voor gerichte ensceneringen met een hoge lichtkwaliteit. Heel bijzonder is ook nog de uitvoering met zwarte reflector. Deze heeft lichttechnisch weinig of geen impact, verhoogt wel het visuele comfort voor de kijker die geen “licht” ziet, maar een gelijkmatig, rustig plafondbeeld ervaart.

  Voor gerichte accenten zorgt ook de “kleine” richtbare downlight PANOS infinity adjustable, met in de ronde uitvoering een diameter en in de vierkante versie een zijlengte van 68 mm. Met behulp van een speciaal ontworpen lenssysteem kan de lichtkegel zonder gereedschap tot 28° gekanteld en 355° gedraaid en zo heel nauwkeurig op het object gericht worden. U kunt daarbij kiezen tussen de lichtverdelingen spotlight met een uitstralingshoek van 15° en floodlight met een uitstralingshoek van 30°.

  De miniatuurkleine PANOS infinity wallwasher zorgt met een hoge lichtkwaliteit en een armatuurlichtstroom tot 825 lm perfect voor een homogene verlichting van verticale vlakken. Met een diameter of zijlengte van slechts 68 mm vormen deze armaturen, met of zonder inbouwkader, de ideale aanvulling op de grotere broers van de PANOS infinity productfamilie.

  Met de consequent ontworpen en opgebouwde PANOS infinity armatuurreeks van Zumtobel kan elke architect of ontwerper zijn creativiteit botvieren. Want het modulaire systeem met downlights, wallwashers en richtbare downlights, in een ontwerp van Chris Redfern van Sottsass Associati, heeft alle facetten van goed licht in zich. Samen met de eenvormige designtaal biedt het modulaire systeem van PANOS infinity een ongekende inrichtingsvrijheid. Het resultaat: fascinerende lichtoplossingen voor functionele, op systeemefficiëntie gefocuste verlichtingstaken én voor een hoogwaardige architectuurverlichting.

  Zumtobel. Het licht.

 • 11/2016
  Producten

  VAERO – Design-highlight voor moderne kantoorarchitectuur

  De nieuwe VAERO led-hanglamp VAERO past zich met zijn moderne en minimalistische design onopvallend aan bij de architectuur van moderne kantooromgevingen en overtuigt bovendien door zijn visuele comfort. Met behulp van een speciale technologie wordt het licht gelijkmatig verdeeld van het midden van de lamp naar de rand – en biedt zo een aangename lichtverdeling en harmonische ruimteatmosfeer.
  Meer informatieMinder informatie
  De nieuwe generatie medewerkers werkt digitaal en binnen een netwerk, soms zelfstandig, soms in een team en meestal onafhankelijk van tijd en plaats. Dit biedt nieuwe uitdagingen voor een moderne werkomgeving. Moderne werkomgevingen ondersteunen deze nieuwe manier van werken, bijvoorbeeld door verschillende werkruimtes voor verschillende behoeften – zoals bijvoorbeeld ruimtes waarin kan worden samengewerkt, ruimten voor teams, rustzones of individuele kantoren. Voor deze veelzijdige werkomgeving heeft Zumtobel de nieuwe VAERO led-hanglamp ontworpen, die met  zijn lichte, minimalistische en onopvallende ontwerp past in de meest uiteenlopende kantoorruimtes en nagenoeg iedere architectuur van de ruimte – ongeacht of het een klassieke werkomgeving of een creatieve communicatiezone betreft.

  Purisme in perfectie – het VAERO-design
  Het geheim achter de vormgeving van de VAERO is dat het zich concentreert op wat belangrijk is. Een transparant verlichtingsoppervlak alsmede heldere, rechte lijnen en het afzien van een converterbox aan het plafond zijn bepalend voor het minimalistische design. Dankzij een speciale lichttechniek en de bijzonder smalle en lage middenverbinding is de behuizing extreem slank. De vleugels worden gekenmerkt door een doorzichtige rand. Bovendien was het mogelijk de armatuur met behulp van een speciale laminering frameloos vorm te geven. Zo blijft de sierlijke lamp onopvallend op de achtergrond en voegt zich naadloos in de architectuur van de ruimte. Als de VAERO brandt, ziet hij eruit als een zeer dunne, bijna zwevende en gelijkmatig verlichte lens. In uitgeschakelde toestand is hij echter niet minder elegant, omdat de transparante lichtgeleidingsplaat bijna doorzichtig lijkt. VAERO is afgestemd op de minimalistische look van moderne werkruimtes en daarom bovendien in bijzondere kleurnuances beschikbaar. Daarbij is de middenverbinding in onbehandeld aluminium, bijvoorbeeld voor een kantooromgeving in betonnen architectuur, en ook in zwart of brons beschikbaar.

  Onzichtbare high-performance – de VAERO-techniek
  Alleen de onzichtbare kwaliteiten van de zeer moderne technologie maken het unieke design van de VAERO mogelijk. De hanglamp beschikt over een innovatieve side-lit-technologie.  Hierbij wordt de led-verlichting van de lichtbronnen in de transparante lichtgeleidingsplaat losgekoppeld en gelijkmatig verdeeld van het midden naar de rand. Daarbij verdwijnen afzonderlijke led-lichtpunten door middel van gedefinieerde structuren. Het resultaat is een homogene verlichting vanaf het verlichtingsoppervlak zonder streepvorming. De directe/indirecte verlichting en de brede indirecte, lichtverdeling creëren een evenwichtige verdeling van de helderheid en verminderen de contrasten – dit verbetert het visuele comfort, met name in ruime open kantoren. Dit effect wordt nog versterkt door een zeer goede bescherming tegen verblinding, wat bijzonder belangrijk bij het werken op beeldschermen. Deze verschillende componenten zorgen voor een aangename lichtsfeer in de ruimte en bevorderen zo het welzijn van de medewerkers. Led-modules van de nieuwste generatie garanderen bovendien een perfecte lichtkwaliteit en een zeer lange levensduur van de lamp. De nieuwe VAERO voldoet daarmee niet alleen aan de hoogste eisen van visueel comfort, maar ook aan de efficiëntie van een moderne kantoorverlichting.

  Een vooruitblik – VAERO met tunableWhite in 2017
  Tot de eisen van een moderne kantoorverlichting behoort ook de aanpassing van de verlichting aan de verschillende visuele taken en individuele behoeften. Daarom gaat Zumtobel bij de ontwikkeling van nieuwe lichtoplossingen uit van “Active Light”, waarna de verlichting wordt aangepast aan de voorkeuren van de gebruiker en de wisselende ruimtesituaties. De meeste mensen geven in het kantoor, volgens een Zumtobel-onderzoek, de voorkeur aan een individueel te regelen en kleurtemperatuurvariabele led-verlichting met een direct/indirectdeel. Op grond van deze bevindingen brengt Zumtobel naar verwachting reeds voorjaar 2017 een volgende VAERO-generatie met tunableWhite-technologie op de markt – als antwoord op de gebruikersbehoefte van adaptief, te personaliseren licht.

  Zumtobel. Het licht.

 • 11/2016
  Producten

  De nieuwe MILD LICHT

  Een icoon verlegt grenzen in de kantoorverlichting
  Het nieuwe MILD LICHT is veel meer dan zomaar een nieuwe LED-inbouw- en -opbouwarmatuur. Deze icoon binnen de kantoorverlichting, alweer de zesde generatie, verlegt grenzen wanneer het erom gaat de lichtkwaliteit aan te passen aan de behoeften van de gebruikers. De armatuur integreert een grondige kennis over licht en hoe licht op visueel, biologisch en emotioneel niveau op mensen inwerkt.
  Meer informatieMinder informatie
  Daarbij presenteert MILD LICHT zich via een boeiend nieuw design. Daniel Stromborg, Practice Area Leader bij Gensler, is erin geslaagd om de vormgeving verder te ontwikkelen zonder daarbij de band met meer dan 25 jaar armatuurgeschiedenis uit het oog te verliezen. Direct herkenbaar, maar toch slanker en eleganter, ondersteunt het design de state-of-the-art lichttechniek, die perfect is afgestemd op de voortdurend veranderende eisen op kantoor.

  MILD LICHT evolution en MILD LICHT infinity
  Niet alleen het design, ook de visie van MILD LICHT is onmiskenbaar: licht dat de kwaliteit van natuurlijk daglicht benadert. Om dit te realiseren werd MILD LICHT consequent verder ontwikkeld en is nu in twee uitvoeringen, MILD LICHT evolution en MILD LICHT infinity, verkrijgbaar. Beide versies geven een evenwichtige verlichting van werkvlakken, wanden en plafonds. Zo ontstaat een open, heldere ruimtelijke atmosfeer waarin verblinding en storende slagschaduwen geen kans krijgen.

  Beide versies zijn op verzoek ook met de tunableWhite-technologie van Zumtobel verkrijgbaar zodat lichtintensiteit en kleurtemperatuur tussen 3.000 K en 6.000 K traploos en onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangepast. MILD LICHT evolution en infinity creëren zo de ideale voorwaarden om het door Zumtobel ontwikkelde “Active Light” concept te realiseren en voor mensen de essentiële dynamiek van het daglicht na te bootsen. Volledig in de geest van het Human Centric Lighting-concept ondersteunt tunableWhite het natuurlijke bioritme en biedt het maximaal visueel comfort voor de verschillende arbeidstaken: op het juiste moment het juiste licht in de passende intensiteit en kleur. Op emotioneel niveau wordt bovendien een sfeer gecreëerd die de communicatie en creativiteit van de medewerkers stimuleert.    

  MILD LICHT infinity gaat nog een stap verder: in deze uitvoering kunnen de vleugels en het middenstuk zelfs onafhankelijk van elkaar worden aangestuurd. Tegen de achtergrond van een door Zumtobel uitgevoerde gebruikersstudie over de waargenomen lichtkwaliteit op kantoor die laat zien dat de door de norm voorgeschreven 500 lux op de werkplek door veel mensen als onvoldoende wordt ervaren, wordt nu een individuele en flexibele aanpassing van het licht aan verschillende behoeften en situaties gerealiseerd. De beide lichtvleugels creëren een aangename basisverlichting van 300 – 400 lux die aan de ruimte een uitnodigende stemming verleent. Wanneer ook de centrale direct-lichtcomponent van 400 lux wordt ingeschakeld, wordt het werkvlak doelgericht en optimaal van licht voorzien.

  En wanneer MILD LICHT infinity ook nog eens wordt gecombineerd met het lichtmanagementsysteem LITECOM en de contrastsensor ATIVO, kan de lichtatmosfeer niet alleen automatisch aan het beschikbare daglicht maar ook aan het aantal personen en hun specifieke locatie worden aangepast. ATIVO herkent het specifieke gebruik van de ruimte en selecteert automatisch de bijbehorende lichtstemming. Zo zijn meteen alle voorwaarden voor Activity Based Lighting vervuld.

  Verschillende optieken voor maximaal lichteffect
  Terwijl de lichtvleugels voor het charismatische zacht-diffuse licht van MILD LICHT zorgen, zijn er voor het middenstuk twee verschillende optieken beschikbaar. De Crystal-optiek is een herinterpretatie van de lensoptiek en garandeert een verblindingsvrije verlichting met lichtstromen tot 4800 lumen. Deze is perfect geschikt voor toepassingsdomeinen waarin meer dan 500 lux of grotere afstanden tussen de armaturen vereist zijn. De lensvormige optiek daarentegen werkt met prismarasters die voor een zachte en absoluut homogene uitstraling zorgen en met lichtstromen tot 3500 lumen een uitstekende verblindingsbescherming bieden. Met UGR < 19 voldoen beide optieken aan de geldende normen voor werkplekken met beeldschermen.

  Een effectvol chroomkleurig accent, dat voor ontwerper Daniel Stromborg een heel bijzondere betekenis heeft, biedt bovendien een opvallend contrast met de diffuse lichtvleugels. “Het was voor mij een grote eer om een ontwerp van James Irvine verder te mogen ontwikkelen, want ik ben een grote fan van zijn werk. Dit kleine opstapje wilde ik absoluut behouden, ook bij wijze van hommage aan James Irvine en zijn team. De combinatie van dit opstapje, dat ik ook de ‘Irvine Step’ noem, met de kristallijne primaire optiek creëert een heel subtiel detail dat in het kader van ons aangepaste designconcept echter ook een belangrijke taak vervult.”

  Decoratieve veelzijdigheid
  MILD LICHT is niet alleen beschikbaar voor plafondinbouw of -opbouw maar biedt daarnaast ook een uitgebreid productgamma met langwerpige en vierkante armaturen in verschillende uitvoeringen. De inbouwarmatuur is verkrijgbaar in de modulegroottes M600 en M625. In de versie voor plafondopbouw speelt de armatuur met kleuren nog individueler in op de vereisten van de architectuur. Terwijl het witte kopstuk van de armatuur zich onopvallend in plafonds in stucwerk invoegt, genereert de variant in zilver een vloeiende overgang tussen armatuur en sierbeton. Wanneer accenten gewenst zijn, bestaan er bijkomende uitvoeringen in brons, zwart en natuurlijk geanodiseerd aluminium. De verkrijgbare kleuren kunnen heel eenvoudig in de online productcatalogus onder myMILD LICHT bekeken en besteld worden.

  Globale uitrol
  MILD LICHT is de eerste Zumtobel armatuur die samen met de start van de verkoop in Europa meteen ook globaal uitgerold wordt. Doel: een eenvormig lichtconcept voor alle gebruikers, ongeacht of ze nu in Dubai of in China thuis zijn.

  Zumtobel. Het licht.

 • 11/2016
  Ondernemingen

  Zumtobel slaat met Active Light de brug naar de natuur.

  Dynamische lichtoplossingen voor een actieve levensstijl
  Connecting with nature – Active Light stelt de mens centraal door het natuurlijke licht en de dynamiek ervan tot voorbeeld te nemen. Active Light houdt rekening met de drie niveaus van de lichtwerking (visueel, emotioneel en biologisch) en past de vier dimensies van licht (intensiteit, richting, kleur en tijd) aan de aldoor veranderende menselijke behoeften aan. De essentiële band die mensen met licht hebben, biedt hen zo een natuurlijke ondersteuning in hun dagelijks leven en bij hun werkzaamheden.
  Meer informatieMinder informatie
  Licht is de onzichtbare metgezel van de mens. Via het licht neemt hij de wereld met eigen ogen waar en wordt zowel overdag als ’s nachts discreet de passende atmosfeer geschapen. Het licht is verantwoordelijk voor de synchronisatie van het slaap-/waakritme en beïnvloedt de sturing van alle biochemische processen in het lichaam. Het licht van de zon geeft op velerlei wijze vorm aan de realiteit van de mens en vormt de oorspronkelijke natuurlijke lichtbron waarmee hij op een elementair niveau verbonden is. De meeste mensen in de industrielanden brengen echter ongeveer 80 procent van de dag in gesloten ruimtes door, vaak zonder directe daglichtinval, en verliezen daardoor meer en meer het contact met de natuurlijke metronoom van de inwendige klok.

  Connecting with nature – natuurlijk licht is dynamisch
  In vergelijking met de meeste statische kunstlichtoplossingen vertoont het licht van de zon heel veel verschillende facetten. Active Light doet dit ook en varieert niet alleen in lichtintensiteit en -kleur maar ook in lichtrichting en tijd. Deze vier dimensies van licht passen zich dynamisch aan de behoeften van de mens aan zodat hij op visueel, emotioneel en biologisch niveau kan profiteren van een positieve lichtwerking. Bovendien integreert Active Light binnen de verschillende toepassingsdomeinen de kennis opgedaan door studies en onderzoek en ook de ervaringen uit de praktijk. Met deze holistische aanpak houdt Active Light vast aan de bijzondere band tussen mens en licht door op het juiste moment het juiste licht te bieden – 24 uur per dag, overdag en ‘s nachts.

  Dynamisch licht werkt
  Active Light biedt voor elk toepassingsdomein een blijvende meerwaarde. Het speelt in op de vele uiteenlopende eisen en met de dynamiek, die is afgestemd op individuele behoeften, arbeidstaken en preferenties, wordt het natuurlijke bioritme van de mens gestabiliseerd, wordt maximaal visueel comfort geboden en positieve emoties opgewekt.

  Licht creëren is inspiratie creëren – Op kantoor zorgt het juiste licht niet alleen voor visueel comfort.  Active Light brengt de dynamiek van het daglicht in het kantoor en ondersteunt zo het natuurlijke bioritme. Ook zorgt het ervoor dat de werknemers zich prettiger en tevredener voelen en bovendien wordt een atmosfeer gecreëerd die communicatie en creativiteit bevordert. Een dergelijke lichtoplossing kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd met de nieuwe MILD LICHT armatuurreeks. Met behulp van de tunableWhite-technologie en intelligente sturingssystemen als LITECOM past deze kleurtemperatuur en lichtintensiteit gedurende de dag aan. Bovendien zorgt deze oplossing voor meer licht dan de norm vereist, zodat gebruikers naargelang hun taak en individuele voorkeur bij licht tot 800 lux kunnen werken.

  Licht creëren is precisie creëren – In de industrie houdt Active Light rekening met de visuele, emotionele en biologische behoeften van de mens tijdens werkzaamheden overdag en ‘s nachts. Wanneer lichtsturingssystemen met innovatieve sensoren zoals de contrastsensor ATIVO worden aangevuld, wordt een activiteitsgerichte verlichting mogelijk. De nieuwe sensortechnologie geeft niet alleen de gemeten lichtwaarden of de aanwezigheid van mensen door, maar kan ook het aantal personen en hun specifieke locatie, frequentie en bewegingspatronen herkennen zodat afhankelijk van de situatie voor elke taak het juiste lichtscenario wordt geboden. Op die manier worden veiligheid, precisie en kwaliteit bevorderd.

  Licht creëren is emotie creëren – Active Light in combinatie met het Limbic® Lighting-systeem van Zumtobel zorgt ervoor dat in retailomgevingen merken en producten voor hun doelgroepen optimaal worden geënsceneerd. Dit levert emotionele ervaringen op die alle zintuigen van de klant aanspreken. Uiterst efficiënte downlights als PANOS Infinity maken gebruik van de tunableWhite-technologie en bieden bij elke willekeurige kleurtemperatuur een uitstekende kleurweergave van Ra 90. Dit zorgt voor maximale inrichtingsflexibiliteit waarbij het licht aan de kleur en het materiaal van de producten of de architectuur kan worden aangepast om voor de klant een authentieke waarneming en dus ook een betere beoordeling van de kwaliteit te bieden.

  Licht creëren is verbeelding creëren – Active Light richt zich op het gebied van kunst en cultuur op de bescherming van gevoelige kunstwerken en creëert tegelijk authentieke en inspirerende zintuiglijke ervaringen voor de kijker.  SUPERSYSTEM is het ideale lichtinstrument dat de veeleisende en sterk variërende verlichtingstaken in musea en galerieën kan vervullen. De filigrane spots zijn onopvallend, maar garanderen met een breed spectrum van accessoires en de juiste sturing maximaal kunstgenot.

  Licht creëren is interactie creëren – Active Light verhoogt de uitstraling en het karakter van openbare ruimtes, pleinen en straten, maakt deze aantrekkelijker voor de mens zodat de onderlinge interactie wordt versterkt. Voor outdoortoepassingen speelt Zumtobel met modulaire verlichtingsinstrumenten als SUPERSYSTEM outdoor in op de gedifferentieerde verlichtingstaken en de uiteenlopende behoeften van de mens in de nachtelijke leefruimte. In combinatie met de juiste sturing ontstaan meerdere lichtniveaus en gerichte driedimensionale effecten die het visuele comfort, de veiligheid en de levenskwaliteit in buitenruimtes maximaal versterken.

  Active Light biedt het juiste licht op het juiste moment. Om de dynamiek van natuurlijk licht zo veel mogelijk na te bootsen, maakt Active Light gebruik van armaturen van Zumtobel voorzien van de door Zumtobel ontwikkelde tunableWhite-technologie. tunableWhite maakt net als het zonlicht de traploze verandering van kleurtemperatuur en intensiteit mogelijk. Op kantoor en in de industrie ondersteunt tunableWhite zo het menselijke bioritme met eerder koud witte lichtstemmingen rond het middaguur en vroeg in de middag en met warmere lichtstemmingen met een lagere intensiteit aan het eind van de middag. In toepassingsdomeinen zoals kunst en cultuur of shop en retail is vooral de aanpassing van de kleurtemperatuur aan de tentoongestelde kunstwerken en producten belangrijk. Want deze komen naargelang hun specifieke kleur en materiaal pas met de juiste lichtkleur authentiek en optimaal tot hun recht.

  Naast armaturen met tunableWhite-technologie spelen ook intelligente sensoren en lichtmanagementsystemen als LITECOM een heel belangrijke rol voor Active Light.  Het systeem maakt immers gebruik van opgeslagen tijd- en kalenderrecords en integreert resp. complementeert het beschikbare daglicht zo, dat op het juiste moment het juiste lichtscenario wordt geleverd. Tegelijkertijd wordt zo ook de energiebalans geoptimaliseerd. Lichtoplossingen die gebruik maken van multizonale sensoren als ATIVO met het doel de mens nog meer centraal te stellen, gaan nog een stap verder. Voor het eerst is het mogelijk om op basis van het aantal personen en hun activiteiten en locaties in de ruimte proactief lichtstemmingen te bieden die aangepast zijn aan de specifieke situatie.

  Zumtobel. The Light.

 • 06/2016
  Lichtoplossingen

  Zumtobel speelt mee in het nieuwe DFB-museum

  Onder het motto “Wij zijn voetbal” heeft de Duitse voetbalbond (DFB) een museum ingericht dat zijn ambitie om een innovatieve, multimediale en inhoudelijk boeiende belevingswereld te creëren, meer dan waarmaakt. Zumtobel tekent ook present met een lichtoplossing die met het lichtmanagementsysteem LUXMATE LITENET als spelmaker aan alle scenografische en emotionele vereisten voldoet.
  Meer informatieMinder informatie
  Europa is momenteel in de ban van het EK Voetbal 2016 en het Duitse elftal is goed op weg om alweer een nieuw hoofdstuk in haar voetbalgeschiedenis te schrijven. Sinds oktober 2015 is het Duitse Voetbalmuseum in Dortmund de thuishaven van onvergetelijke momenten uit de Duitse voetbalgeschiedenis. De ca. 3.300 m² grote tentoonstelling begeestert met een modern concept dat met interactieve en multimediale inhoud aan bezoekers een hoge belevingskwaliteit schenkt. De zeer gevarieerde dramaturgie met een boeiende opeenvolging van ruimtes en een veelzijdig gebruik van materialen vraagt uiteraard ook om een passend lichtconcept dat enerzijds accenten plaatst, bijvoorbeeld om de glanzende trofeeën van de “Mannschaft” onder de aandacht te brengen, en anderzijds bezoekers op een gerichte wijze doorheen de ruimtes geleidt. Bovendien speelt het licht ook een belangrijke emotionele rol wanneer het erom gaat om bezoekers van verschillende generaties niet alleen te informeren en tot nadenken aan te zetten maar hen ook te verrassen, te ontroeren, te enthousiasmeren en, niet in het minst, te amuseren.

  Tegen deze achtergrond wist Zumtobel bouwheer, architect en ontwerper onder andere ook met haar competentie op het vlak van lichtsturing te overtuigen en het contract voor een groot deel van de interieurverlichting van het museum binnen te halen. De spelmaker van de lichtoplossing is het flexibele lichtmanagementsysteem LUXMATE LITENET, dat de onafhankelijke definiëring en aanpassing van de lichtsterkte en kleurtemperatuur van de verschillende armaturen en op die manier ook individueel passende lichtscenario’s voor de verschillende ruimtes mogelijk maakt. Bovendien is met het veiligheidsverlichtingssysteem ONLITE, dat in het hele gebouw geïnstalleerd is, ook de veiligheidsverlichting geïntegreerd. Voor de algemene verlichting zorgen de lichtlijnarmatuur TECTON, PANOS downlights en de cardanische armatuurmodules van Cardan E1. Hierbij gaat een efficiënte verlichting hand in hand met een hoge lichtkwaliteit en ideale kleurweergave. In trappenhuizen en doorgangszones plaatst de esthetische lichtlijn Sottile, een projectarmatuur op basis van de lichtlijn SLOTLIGHT infinity slim, subtiele accenten en zorgt ze voor een uitstekende ruimtelijke atmosfeer waarin bezoekers zich thuisvoelen.

  Zumtobel. Het licht.

 • 06/2016
  Lichtoplossingen

  Minimalistische lichtoplossing met maximaal effect

  Zumtobel zorgt met SUPERSYSTEM outdoor voor een effectvolle inrichting en gelijkmatige verlichting van de nieuwe “Sägerbrücke” in Dornbirn.
  Meer informatieMinder informatie
  De grondige renovatie van de ‘Dornbirner Stadtstraße’ van aan het Kronenkreuzung tot aan de Sägerstrasse en de nieuwbouw van de Sägerbrücke is een richtinggevend civieltechnisch project. De nieuwe brug slaagt er niet alleen in om verschillende behoeften en belangen met elkaar te verenigen, ze is tegelijk een architectonisch hoogstandje en maakt van kunst een integraal onderdeel van de publieke ruimte. De lichtoplossing voor de nieuwe Sägerbrücke werd ontwikkeld en gerealiseerd door Zumtobel in nauwe samenwerking met architect Hugo Dworzak, stadsplanner Stefan Burtscher en kunstenaar Hubert Lampert, die met de installatie “Do Helix” pal in het midden van de brug een bijzondere blikvanger creëerde.

  Zuiver functioneel dient de Sägerbrücke natuurlijk voor het overbruggen van de Dornbirner Ach maar ze vormt ook een sleutelpunt voor het personen- en vrachtwagenverkeer in de binnenstad en een druk bezochte draaischijf voor het openbaar vervoer. Zo moest ook ruimte gecreëerd worden voor een intelligente verkeersgeleiding, moest de verblijfskwaliteit bij het overstappen voor de ongeveer 1.600 stads- en streekbusgebruikers verhoogd en de veiligheid voor fietsers en voetgangers verbeterd worden. Met een breedte van 37,5 m en een lengte van 32,5 m is de brug breder dan lang zodat het verkeer centraal over vier rijbanen geleid kan worden, met telkens 7,5 meter brede voet- en fietspaden en wachtzones voor de streek- en stadsbussen aan de beide zijdes van de brug.

  De centrale uitdaging voor de lichtoplossing bestond erin om met slechts twee posities voor de montage van de armaturen, telkens aan het uiterste punt van de brug, een gelijkmatige verlichting over de hele oppervlakte en voor alle rijbanen te creëren die beantwoordt aan de normen voor wegverkeer, fietspaden en oversteekplaatsen voor voetgangers. Met twee 13 meter hoge masten, die bedoeld zijn voor de montage van de aan het project aangepaste LED-buitenarmatuur SUPERSYSTEM outdoor en zich met hun rechtlijnige, gereserveerde vorm moeiteloos in het architectonische totaalconcept inpassen, wist Zumtobel zowel de architect als de kunstenaar en de verantwoordelijken voor de stadsplanning te overtuigen.

  Een van de voordelen van de LED-technologie is de grotere inrichtingsvrijheid die door de kleinere uitvoeringen ontstaat. Zo zijn in de masten, met een doorsnede van slechts 300 mm x 300 mm, telkens 13 armaturen met elk 18 LED-lichtbuizen nagenoeg volledig geïntegreerd. Met de per 6 gegroepeerde LED-buizen en een gerichte uitrichting naar een bepaalde zone van de brug wordt een absoluut gelijkmatige verlichting van het hele oppervlak en maximaal visueel comfort zonder verblinding voor alle verkeersdeelnemers gerealiseerd.

  Met een neutraal witte kleurtemperatuur van 4000 K – volgens de wensen van de stadsadministratie – steekt de nieuwe Sägerbrücke bewust af van haar omgeving en onderstreept ze de als plein ingerichte opening naar de binnenstad toe. De exacte lichtverdeling in combinatie met een gering aangesloten vermogen van 43W per armatuur (560W per lichtmast) maken van SUPERSYSTEM outdoor een zeer energie-efficiënte oplossing die bovendien ook onnodige lichtvervuiling vermijdt. De lichtoplossing slaagt erin om met haar gereduceerd design een hoge visuele kwaliteit voor de mensen te creëren zonder daarbij op de voorgrond te willen treden. Zo kan de architectuur haar werking als “overbruggingseiland” maximaal ontvouwen en komt de sculptuur in het midden van de brug perfect tot zijn recht.

  Zumtobel. Het licht.

 • 05/2016
  Lichtoplossingen

  Licht als sleutelelement van een belangrijk museografisch project

  Het LUXMATE LITENET lichtmanagementsysteem zorgt in combinatie met IYON Tunable White spots voor een perfecte presentatie van de werken van Rodin in het hart van het gerenoveerde hotel Biron in Parijs.
  Meer informatieMinder informatie
  Na een grondige renovatie die drie jaar in beslag nam, werd het prachtige Hotel Biron, al sinds 1919 gastheer van het Rodin Museum in Parijs, op 12 november 2015 – precies op de 175ste verjaardag van de geboorte van de beroemde Franse beeldhouwer – heropend. De renovatie van het gebouw startte in 2012 en omvatte de volledige vernieuwing van de museumlay-out met een zorgvuldig ontworpen en geïntegreerd museumparcours. De toegankelijkheid werd aanzienlijk verbeterd en ook andere belangrijke punten zoals de bescherming van de kunstwerken en het gebouw en het behoud van het architecturale erfgoed werden aangepakt. Richard Duplat, hoofdarchitect voor historische monumenten, leidde de historische renovatie van het gebouw terwijl de aanpassingen aan de museografie en de opwaardering van de standaarden doorheen heel het museum door architect Dominique Brard van l'Atelier de l'Île uitgetekend en gerealiseerd werden.

  Het nieuwe Rodin Museum presenteert het werk van de beeldhouwer nu op een meer consistente wijze om aan een breed publiek een beter inzicht in de geschiedenis, het werk en de technieken van Auguste Rodin te kunnen verschaffen. “Het bijzondere van heldere, warme en bewegende omgevingen kunnen vatten en de persoonlijke confrontatie van de bezoeker met de beelden bevorderen, dat waren mijn prioriteiten,” aldus Catherine Chevillot, Directrice van het Rodin Museum. Het door Stéphanie Daniel ontwikkelde verlichtingsconcept focust heel sterk op de effectieve presentatie van de sculpturen. Aanvankelijk wilde de lichtontwerpster het kunstlicht confronteren met natuurlijk licht maar verschillende obstakels bemoeilijkten dit proces. De budgetten waren beperkt, de LED-prestaties voldeden nog niet aan de door de lichtontwerpster gestelde eisen en geen enkel lichtmanagementsysteem was in staat om de intensiteit en kleurtemperatuur van elke afzonderlijke unit aan het beschikbare daglicht aan te passen. De eerste tests toonden inderdaad dat het noodzakelijk was om elke armatuur individueel te programmeren om brons- en gipssculpturen op een specifieke wijze naar voor te kunnen halen.

  Zodra de keuze op de IYON LED spotlight was gevallen – dankzij de hoge CRI-score van 90 en de compacte vorm – werkte Stéphanie Daniel nauw samen met ingenieurs van Zumtobel om het ontwerp van het product aan te passen; zo werden de glazen diffusor en witte lamellen vervangen door materiaal met een honingraatstructuur. Het gepatenteerde reflector/lens-systeem maakt een nauwkeurige fotometrische verdeling mogelijk. Bovendien bieden de TALEXXengine SLE PREMIUM van Tridonic en de mix van rode en witte LED’s een spectrale verdeling van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Het Tunable White systeem met PI-LED-technologie laat toe om de kleurtemperatuur tussen 2600 K en 5300 K te variëren. Tenslotte werd het verlichtingsmanagementprogramma zo geconfigureerd dat voor elke spot verschillende scenario’s beschikbaar zijn, afhankelijk van het specifieke kunstwerk, het seizoen (zomer of winter) en het uur van de dag (namiddag of avond).

  De spots verschillen allemaal van intensiteit en ongeveer de helft verschilt op het vlak van kleurtemperatuur. Op deze manier kunnen we rekening houden met de verschillende variaties van natuurlijk licht en toch de contrasten op het werk respecteren. Voor elke armatuur werd een fotometrische curve geëxtrapoleerd en in het LITENET lichtmanagementsysteem, dat de hele installatie stuurt, opgenomen. Dankzij deze combinatie van zorgvuldig configuratiewerk en innovatieve technologie is het mogelijk om doorheen de dag en over de verschillende seizoenen heen de subtiele band tussen daglicht en kunstlicht op prachtige wijze vast te houden. “Het is een van de eerste keren dat een dergelijk lichtontwerp gerealiseerd is in een museum. De verlichting heeft een prominente plaats gekregen binnen het concept van het nieuwe Rodin Museum. Ze vormde een basiswaarde binnen het museografische project en is essentieel om de beelden op gepaste wijze te presenteren en met de volumes te spelen,” zo legt architect Dominique Brard van ‘Atelier de l'Île’ uit.

  Zumtobel. Het licht.

 • 05/2016
  Lichtoplossingen

  Zumtobel ensceneert nieuwe Issey Miyake store in Antwerpen

  Eén droom heeft Gustav Bruynseraede met zijn monolabelboetiek aan de Eiermarkt in het midden van het oude stadsgedeelte van Antwerpen alvast gerealiseerd: exclusief voor heel België worden hier sinds september 2015 de excentrieke collecties van het merk Issey Miyake verkocht. Daarbij bleek de inrichting van de shop een hele uitdaging: niet alleen de strenge voorwaarden van het modemerk maar ook bijzondere bouwkundige beperkingen moesten in overweging genomen worden. Voor de 300 m² grote locatie, ondergebracht in een als monument beschermd gebouw uit de 16de eeuw, was aardig wat improvisatietalent nodig. Ingrepen in het plafond moesten immers vermeden worden zodat de armaturen zoveel mogelijk aan de aansluitingen van de vorige installatie gemonteerd moesten worden. Zumtobel loste dit op met een individuele LED-verlichting die het exclusieve modemerk optimaal in scène zet en daarbij het energieverbruik aanzienlijk reduceert.
  Meer informatieMinder informatie
  Gustav Bruynseraede was altijd al gefascineerd door de technoïde stijl van  Issey Miyake. De Japanse modeontwerper en oprichter van het modemerk met hoofdzetel in Tokyo haalt zijn inspiratie uit kunst, architectuur en ontmoetingen met mensen. Hij wordt gezien als een visionair. Zoals niemand anders slaagt hij erin om traditie en avant-garde, purisme en kleur, natuur en cultuur, kunsthandwerk en hightech met elkaar te combineren. Ook al houdt hij zich niet meer bezig met de dagelijkse werking, Issey Miyake autoriseert nog altijd de nieuwe ontwerpen en het merkoptreden.
  Shopbeleving pur sang

  De Issey Miyake shop presenteert zich aan de buitenkant als een waar kleinood. De historische gevel vormt een prikkelend contrast met het rechtlijnige glasfront en de modern ingerichte doorgang naar het binnenplein. Binnen in de shop domineren purisme en transparantie. Dit effect wordt nog versterkt door de op maat vervaardigde meubels uit wit beton en gezandstraald glas. Het miniatuurkleine, modulaire LED-lichtsysteem MICROTOOLS richt heel bewust de focus op de hierop geplaatste objecten. Boeiende lichteffecten volgen een geraffineerde dramaturgie en sturen de aandacht naar de winkel, creëren een feelgoodatmosfeer en zorgen ervoor dat klanten langer in de winkel blijven rondlopen.

  De etalage is al een showroom op zich. Hier suggereert dynamisch licht met verschillende lichtsterktewaarden dat de typische Issey Miyake “mannequins” effectief bewegen. Elke pop wordt verlicht door een vlak in het plafond ingebouwde accentspot van het verlichtingssysteem INTRO, met spotlight- én floodlightkarakteristiek. Deze levendige enscenering trekt voorbijgangers aan en nodigt hen uit in de winkel, waar hetzelfde concept – maar dan iets minder theatraal – de mannequins op een “catwalk” in scène zet.

  De witte, kaderloze tweevoudige INTRO modules passen zich harmonieus in het plafond in, zorgen voor een gelijkmatige algemene verlichting en plaatsen de collecties, als in het theater, centraal. Daarbij verschilt de dramaturgie duidelijk van conventionele verlichtingsoplossingen. De shop is onderverdeeld in meerdere zones die – uitgerust met bewegingssensoren – interactief met een subtiele verhoging van het lichtsterkteniveau inspelen op elke nieuwe bezoeker. Zo begeleidt het licht de klanten met een zachte dynamiek van aan de ingang doorheen de wereld van Issey Miyake met zijn verschillende gedefinieerde zones. Op die manier krijgen klanten onbewust het gevoel dat ze welkom zijn, wat een positief effect heeft op de verblijfsduur én het shoppingplezier.

  De vier met ronde PANOS infinity downlights uitgeruste pashokjes nodigen uit om de designerstukken uit te proberen. Want bij het betreden ervan wordt de warme basisverlichting, geactiveerd door een bewegingssensor, met ongeveer 50 % extra lichtstroom duidelijk waarneembaar tot een feelgoodatmosfeer versterkt. Ook in de ruimte voor de spiegelwand wordt de klant omgeven door een zachte lichtstemming. De daar geïnstalleerde vierkante PANOS infinity downlights beschikken over de tunableWhite technologie zodat de verkoopster aan het Emotion touchpanel de lichtkleur en -sterkte aan de uitgekozen garderobe kan aanpassen of ook de werking van de outfit in een veranderde omgeving kan tonen. Daarbij worden de gebruikte materialen en kleuren natuurgetrouw weergegeven. Bovendien kunnen aan het touchpanel ook voorgeprogrammeerde scènes, bijvoorbeeld voor events, worden opgeroepen.

  Succesfactoren met de nodige variatie
  De winkelbeleving wordt steeds belangrijker om succes te hebben in de detailhandel en om de boodschap van een merk op indrukwekkende wijze uit te dragen. De Nederlandse wetenschapper en kunstingenieur Luuk van Laake, oprichter van de onderneming digiluce, vertaalde de oorspronkelijke visie van Gustav Bruynseraede voor het verlichtingsconcept in een conceptueel ontwerp door er in ruime mate interactieve elementen aan toe te voegen. Vervolgens werd het ontwerp door het Belgische Zumtobel team aangepast en gerealiseerd.

  Het belangrijkste bij dit alles blijft natuurlijk om de collecties met hun materialen en kleuren op expressieve wijze te presenteren. Daarvoor werd het INTRO verlichtingssysteem uitgerust met de TGRfashion technologie. De LED-spots munten uit door een uitzonderlijk goede kleurweergave van Ra > 95, waardoor klanten witte en lichte maar ook krachtige kleuren in een uitstekende kwaliteit en met een schitterende glans kunnen waarnemen. Ook de verschillende materiaaleigenschappen worden door de TGRfashion spot gedifferentieerd belicht. De meerwaarde hiervan werd verduidelijkt door de originele kledingstukken achtereenvolgens met de TGRfashion technologie en klassiek met een eenvormige kleurtemperatuur van 3000 K te verlichten – shopeigenaar Gistav Bruynseraede was meteen overtuigd.

  De LED-lichtoplossing van Zumtobel scoort ook op het vlak van energie-efficiëntie en door een geringere warmteoverdracht. Tegenover de oude verlichtingsinstallatie met laagspanningshalogeenlampen in de voormalige XSO store, waarin Gustav Bruynseraede verschillende designermerken aanbood, daalde het energieverbruik met ongeveer 70 %. Daarbij is zelfs nog geen rekening gehouden met het energiebesparingspotentieel door het dimmen en de nachtverlichting. Deze heeft buiten de openingsuren een lager lichtsterkteniveau maar behoudt wel de dynamiek om het authentieke beeld van de Issey Miyake shop te blijven weerspiegelen.

  De compositie opgebouwd uit de TGRfashion technologie, de dynamische LED-lichtoplossing en de uitstekende energie-efficiëntie past bij de hoge eisen van Issey Miyake en werd voor Gustav Bruynseraede een overtuigend argument om voluit voor de Zumtobel armatuursystemen INTRO, PANOS Infinity en MICROTOOLS te kiezen.

  Zumtobel. Het licht.

 • 04/2016
  Lichtoplossingen

  Bijzondere lichtoplossing geeft een boost aan de productportfolio

  Hoog boven de daken van Frankfurt schittert de kantoor, en conferentie-etage van de DVB-bank met een heldere, puristische kantoorarchitectuur met hoogwaardige details, die worden gedomineerd door glas en witte en grijze tinten. Belast met de ambitieuze renovatie van de 40e etage van het Cityhouse, hebben de Frankfurter architecten Theiss een omgeving voor vergaderingen en conferenties gecreëerd, die model staat voor de moderne werkomgeving. De ongewone hartmaat en de geringe inbouwdiepte vereisten onder andere een individuele lichtoplossing. De geavanceerde armatuur breidt nu de productfamilie “MIREL evolution” uit.
  Meer informatieMinder informatie
  Gelegen in het West End van Frankfurt, is het volgens het ontwerp van de architecten Johannes Krahn en Richard Heil gebouwde Cityhouse met een totale hoogte van 142 meter een van de eerste wolkenkrabbers in Frankfurt met een kolomvrije gevelstructuur. Al meer dan 40 jaar is de DZ-bank eigenaresse van het kantoorgebouw uit de jaren 1970. De hoogbouw op de “Platz der Republik” heeft inmiddels meerdere renovatiefasen ondergaan. Na in 2006 de gevel een lichter aanzien te hebben gegeven, wordt nu het interieur stap voor stap gerenoveerd. Sinds eind 2014 presenteert de kantoor- en conferentie-etage van de DVB-bank zich in een eigentijds ontwerp.

  Het contract voor het veeleisende planningsproject heeft “Architekten Theiss Planungsgesellschaft mbH”, gevestigd in Frankfurt, verworven, dat op het gebied van stedenbouw, hoogbouw en interieurarchitectuur in de afgelopen jaren in de regio een goede naam heeft opgebouwd. Eigenaar en architect ir. Alexander Theiss staat voor holistische concepten met een hoge flexibiliteit en een duurzaam ontwerp, waarbij licht een belangrijke rol speelt. Deze basisprincipes laten zich consequent zien in de gerenoveerde kantoor- conferentie-etage.

  De intensieve betrokkenheid bij zowel de bouwtechniek als het licht bleek daarbij een belangrijk thema. De lichtoplossing moest de hoogwaardig vormgegeven kantooromgeving met conferentieruimten, kantoren en een koffiebar een vriendelijke en open uitstraling geven en naadloos op het geheel aansluiten. Een uitdaging daarbij vormde naast de geringe inbouwdiepte de speciale hartmaat van 1,43 meter. Het creatieve ontwerp voor de verlichting, die ook aan de bouwvoorschriften moet voldoen, kon niet worden beantwoord met een standaardoplossing. Daarom ontwikkelde het projectteam van Zumtobel in nauwe samenwerking met “Architekten Theiss Planungsgesellschaft” in korte tijd een speciale armatuur, die afgeleid is van de inbouwversie van de MIREL evolution. De lage opbouwhoogte, het uitstekende rendement van het systeem en de hoge lichtkwaliteit overtuigden de architecten en de gebruikers. De LED-technologie van de MIREL evolution beantwoordt aan de vraag naar energie-efficiëntie, maar biedt ook de beste voorwaarden voor geavanceerde kantoor en conferentie-architectuur.

  De glazen gevel biedt niet alleen een fantastisch uitzicht tot ver over de stadsgrenzen van Frankfurt, maar laat ook veel daglicht naar binnen vallen. Samen met de wit- en grijstinten en de hoogwaardige materialen bieden de conferentie- en vergaderzalen een aangename sfeer. Het puristische ontwerp wordt door de vormtaal van de MIREL evolution evenals door de neutraalwitte lichtkleur benadrukt. In groepen gerangschikt en naadloos aansluitend op de kantoorarchitectuur geeft het de licht de ruimten een aangename ritmiek, biedt het oriëntatie en zorgt het tegelijkertijd voor een taakspecifieke verlichting bij kantoorwerkzaamheden aan het bureau, evenals bij vergaderingen, presentaties of lezingen.

  In de aangepaste vorm van de MIREL evolution kan door de afzonderlijke LED-modules inbouwverlichting van verschillende afmetingen worden gecreëerd. Het modulaire verlichtingssysteem opent tal van toepassingsmogelijkheden. Deze projectspecifieke armatuur met zijn elegante uitstraling staat samen met de nieuwe kantoorarchitectuur model voor de vormgevingsfilosofie van “Architekten Theiss Planungsgesellschaft” en beantwoordt aan de hoge eisen van DVB-bank.

  Geïnspireerd door de veelzijdigheid van de speciale MIREL-armatuur ontwikkelde “Architekten Theiss Planungsgesellschaft” samen met Zumtobel een downlight voor inbouw in plafonds van gips- en staalplaat. Dit spectrum is aangevuld met een kleine opbouwarmatuur, die geschikt is voor renovatieprojecten, waarbij door de bestaande plafondhoogte geen hangend plafond mogelijk is. Bij deze flexibele, veelzijdig toepasbare armaturenfamilie overtuigen design en functionaliteit. Deze projectspecifieke lichtoplossing bewijst de kracht van flexibiliteit en nauwe samenwerking tussen partners. Door de met drie armaturen uitgebreide productportfolio MIREL evolution kunnen nu baanbrekende lichtingsoplossingen met een consistente vormtaal en verschillende functionaliteit worden gerealiseerd.

  Zumtobel. Het licht.

 • 03/2016
  Producten

  SCONFINE Sfera LED voor een indrukwekkend lichteffect in de private en publieke ruimte

  Licht bepaalt de emotionele werking van een ruimte. Daarom hebben veel openbare ruimten zoals hotellobby's, restaurants of private leefruimten naast functioneel licht ook decoratieve verlichting nodig. De nieuwe LED-generatie van de bolvormige pendelarmatuur SCONFINE Sfera van Zumtobel presenteert zich als lichtend, bijna zwevend sieraad in de ruimte. Met stralende lichtkwaliteit en verschillende kleurtemperaturen kunnen met SCONFINE Sfera LED unieke lichtstemmingen worden gecreëerd en expressieve accenten worden aangebracht.
  Meer informatieMinder informatie
  De nieuwe LED-generatie van de decoratieve pendelarmatuur SCONFINE Sfera LED van Zumtobel combineren een uniek tijdloos design met de nieuwste LED-technologie en armatuurefficiëntie. De expressieve armatuur is geschikt voor zowel de private woonruimte als voor de toepassingsgebieden Presentatie & Verkoop of Hotel & Wellness.  Designer Matteo Thun creëerde met de bolvormige armatuur een geometrisch duidelijk gedefinieerde figuur, die flexibel gebruikt kan worden en een mooi effect heeft. De deels transparante, chroom- of bronskleurig spiegelende armatuur omhult de binnenste bol van opaalglas bewust slechts voor een deel. Dit versterkt de indruk van plasticiteit en ruimtelijke diepte. "Licht kan de grenzen van ruimten opheffen en een nieuw ruimtelijk effect geven" – zo luidt de aanpak van de designer. Het resultaat is een lichte en tot de essentie teruggebrachte productserie, waarvan de verschillende lichtsferen de architectuur van een ruimte onderstrepen en emoties overbrengen.

  De pendelarmatuur is verkrijgbaar met een diameter van 170 mm, 250 mm en 500 mm en zorgt als afzonderlijk sieraad net zo voor optische highlights als in ensembles. De verfijnde materialen creëren behalve het directe licht ook reflecties in de armatuur, die de lamp een zwevend karakter geven. De integratie van de nieuwste LED-technologie zorgt bovendien voor een nauwkeurige lichtverdeling en een verhoogde systeemefficiency. Met een kleurtemperatuur van 3000 K is SCONFINE ideaal voor gebruik in kantoorruimtes, recepties of hotellobby's. Een Kleurtemperatuur van 2700 K maakt SCONFINE bovendien tot een decoratieve lichtoplossing voor de private woonruimten of een restaurant – plaatsen, waar een warmwitte lichtkleur voor een aangename, gezellige sfeer zorgt. De hoge kleurweergave-index van Ra > 90 zorgt daarbij voor een briljante lichtkwaliteit.

  Door het spel met licht en schaduw ontvouwt SCONFINE Sfera LED niet alleen in prestigieuze openbare ruimten een opvallend effect, maar wordt ook in private ruimten een bijzondere aantrekkingskracht ontwikkeld.

  Zumtobel. Het licht.

 • 03/2016
  Producten

  NIGHTSIGHT creëert lichtervaringswerelden in het nachtelijke stadsbeeld

  Met het modulaire LED-buitenverlichtingssysteem NIGHTSIGHT biedt Zumtobel de mogelijkheid buitenruimten en architectuur met doordachte en aan de menselijke behoeften aan te passen lichtconcepten, op te waarderen. Lichtplanners en architecten kunnen met de uitgebreide portfolio een doorlopende lichtoplossing plannen, waarmee een volledig nieuwe vrijheid in vormgeving wordt geopend.
  Meer informatieMinder informatie
  Een moderne LED-buitenverlichting is tegenwoordig berekend op alle visuele niveaus van de stedelijke ruimte en beperkt zich niet slechts tot gestandaardiseerde verlichtingssterkten voor het verlichten van in het brandpunt staande elementen van het nachtelijke stadsbeeld. Veeleer gaat het erom, de behoeften van mensen in de nachtelijke leefruimte centraal te stellen. Het is daarom belangrijk stedelijke ruimten door sferische lichtcomponenten te upgraden tot centra van intermenselijke communicatie, visuele aantrekkingspunten te creëren en de driedimensionale waarneming te verbeteren. Daarnaast moeten architectonische bijzonderheden geaccentueerd en complexe ruimtelijke structuren geënsceneerd worden. Dit verhoogt de herkenningswaarde van een regio en zorgt voor een betrouwbare geleiding en oriëntatie, ook bij nacht. Zo worden veiligheid en het welzijn aanzienlijk verbeterd door lichtkwaliteit - altijd resource-vriendelijk en zonder lichtvervuiling.

  Het uitgangspunt voor een dergelijk lichtontwerp is altijd de natuurlijke nachtsituatie, de duisternis, vanwaaruit de lichtontwerpers laag voor laag de optimale lichtoplossing vormgeven - met slechts zoveel licht als nodig is. NIGHTSIGHT van Zumtobel als verlichtingsinstrument is erop berekend deze nieuwe uitdagingen aan te kunnen. Voor de ontwikkeling van de modulaire verlichtingstool heeft Zumtobel nauw met de designers van Ben van Berkel bij UNStudio samengewerkt. Het doel was om met behulp van een adaptief lichtsysteem een unieke lichtomgeving te creëren die de maatschappelijke waarde verhoogt, waarin rekening wordt gehouden met de menselijke activiteiten en behoeften in de verschillende fasen van de nacht en daarbij tegelijkertijd het evenwicht tussen kunstlicht en duisternis behoudt.

  Met NIGHTSIGHT is het de experts gelukt een universeel ontworpen modulaire productfamilie met unieke optiek voor de veelzijdige toepassingen van stedelijke verlichting te ontwerpen. De nieuwe toepassing omvat vier verschillende formaten in een heldere, doorlopende vormtaal met een uitgebreide portfolio aan optieken en installatiemogelijkheden. Om zowel verticale en horizontale vlakken homogeen te verlichten als gerichte accenten aan te brengen, brengt Zumtobel twee verschillende armatuurtypen op de markt: Geperfectioneerd voor de verlichting van gevels of het accentueren van architectonische details is de projectorarmatuur met "darkBeam"-optiek, waarbij de LED-lichtpunten met zijn projectielenzen in een speciale honingraatstructuur verzonken zijn gerangschikt, waarmee inkijk van opzij in de lichtbron evenals verblinding geminimaliseerd worden. De aandacht wordt naar de geënsceneerde objecten geleid en de lamp blijft daarbij bescheiden op de achtergrond.

  De Area-armatuur met "softGlow"“-optiek verbetert daarentegen vooral de verlichting van pleinen en trottoirs. Een gerichte sturing van het licht zorgt daarbij voor optimaal zicht, doordat het helderheidscontrast tussen de LED-lichtpunten en omgeving gereduceerd wordt. De extra verticale lichtcomponent biedt tot slot optische geleiding en maakt de aanpassing van de ogen aan het helderheidsniveau gemakkelijker bij het betreden van verlichte gebieden door de gevoeligheid voor verblinding te verminderen.

  Met NIGHT SIGHT biedt Zumtobel lichtontwerpers echter niet alleen een verlichtingsinstrument met indrukwekkende lichteffecten en een doorlopend design, het buitenverlichtingssysteem scoort ook op het gebied van eenvoudige installatie en gemakkelijk onderhoud. De montage is bijzonder eenvoudig dankzij Plug&Play-verbinding. De lichtkoppen van de afzonderlijke LED-modules kunnen onder vrijwel elke hoek worden geplaatst. Bovendien staan verschillende kleurtemperaturen ter beschikking: Uitvoeringen met 3000 K en 4000 K zetten zowel een historische oude stad als een moderne skyline in het juiste licht.

  Door het gerichte gebruik van licht en schaduw, van lichte en donkere zones en van verschillende lichtniveaus slaagt NIGHTSIGHT erin de waarneming van het nachtelijke stadsbeeld te verbeteren, architectonische bijzonderheden te accentueren, herkenningspunten te scheppen en ruimten te modelleren – steeds in harmonie met de omgeving. Op deze wijze wordt niet alleen het zicht verbeterd, maar ook de levenskwaliteit van een stedelijke buitenruimte, terwijl tegelijkertijd het energieverbruik van een lichtoplossing wordt gereduceerd.

  NIGHTSIGHT is vanaf het najaar van 2016 verkrijgbaar.

  Zumtobel. Het licht.

 • 03/2016
  Producten

  MELLOW LIGHT: revolutionaire verlichting van de werkplek

  De nieuwste generatie van de LED-armatuur MELLOW LIGHT zorgt voor een mijlpaal in de verlichting van moderne kantoren: Hij biedt een verlichting van de werkplek die aangepast is aan de menselijke behoeften en individueel instelbaar is en detecteert met behulp van sensoren de wisselende eisen aan de lichtverhoudingen in de ruimte. Voor de ontwikkeling van de lamp heeft Zumtobel nauw samengewerkt met het design- en architectenbureau Gensler.
  Meer informatieMinder informatie
  Werkgevers zijn er zich vandaag de dag steeds meer van bewust dat ze met de vormgeving van de werkplek een aanzienlijke invloed op de motivatie van hun werknemers hebben en daarmee ook op een langdurige samenwerking. Optimale verlichting speelt daarbij een grote rol, want licht heeft rechtstreeks invloed op het welzijn van de mens. Het uitgangspunt om de mens centraal te stellen – "Human Centric Lighting" genaamd, bepaalt daarom in steeds sterkere mate de ontwikkeling van nieuwe lichtoplossingen. Daarbij komen nieuwe onderzoeksresultaten zoals de bevindingen van het gebruikersonderzoek van Zumtobel en het Fraunhofer IAO, volgens welke veel medewerkers een hogere verlichtingssterkte nodig hebben en meer controle over de lichtverhoudingen op de werkplek wensen. Individualisering van de verlichting voor de behoeften van het individu is daarom een belangrijke basis voor geavanceerde oplossingen. Een andere uitdaging voor de moderne kantoorverlichting is de veranderende vorm van samenwerking: Er worden steeds vaker interdisciplinaire teams ingezet die, afhankelijk van het soort werk en het gebruik van de ruimte, wisselende lichtomstandigheden nodig hebben. Dat betekent dat een lichtoplossing een hoge mate aan flexibiliteit moet hebben en zich aan verschillende werkomstandigheden kan aanpassen. De wisselende behoeften en hoge eisen beantwoordt Zumtobel op het gebied van kantoorverlichting met active Light – licht, dat zich aan de verschillende omstandigheden aanpast.

  Met de nieuw ontworpen LED-armatuur MELLOW LIGHT is Zumtobel erin geslaagd deze eisen met technische precisie te vervullen en met een holistisch basisdesign te laten harmoniëren. MELLOW LIGHT is de zesde generatie van de armaturenfamilie "MILD LICHT" en markeert een nieuwe etappe op de weg naar perfecte kantoorverlichting. Voor de ontwikkeling van de lamp verwierf Zumtobel met het design- en architectenbureau Gensler een gerenommeerde partner met uitgebreide ervaring in productdesign. "Toen werd gevraagd het MELLOW LIGHT, een icoon in de wereld van de kantoorverlichting opnieuw te definiëren, kregen we niet alleen de opdracht om het volgende hoofdstuk in een lange geschiedenis van archetypische Zumtobel-ontwerpen te scheppen", zegt ontwerper Daniel Stromborg over het begin van de samenwerking, "maar hebbenwe ookgetracht de manier waarop we omgaan met werkplekverlichting te veranderen." Het resultaat is een innovatieve armaturengeneratie met verschillende optieken en installatiemogelijkheden zoals opbouw en inbouw in een heldere, minimalistische vormtaal, die de bestaande productfamilie perfect aanvult. De driedimensionale vorm, het iconische element van de eerdere armatuuren, is daarbij bewust gehandhaafd – in zijn geheel heeft de nieuwe MELLOW LIGHT echter een slanker en eleganter effect. Het design ondersteunt echter vooral een technologie die zich optimaal op de eisen van een werkplek instelt.  

  Aangezien de meeste mensen in kantoor de verplichte verlichtingssterkte van 500 lux als onvoldoende ervaren, is de nieuwe MELLOW LIGHT voor een doorsneewaarde van 800 lux ontworpen. De buitenste vleugels van de armatuur zijn verantwoordelijk voor het indirecte lichtaandeel en zorgen, afhankelijk van het beschikbare daglicht, voor een aangename basishelderheid van ongeveer 300 lux in de ruimte. Het middenveld van de armatuur regelt het directe licht met tot 500 lux op de werkplek. In de standaardvariant MELLOW LIGHT evolution is de lichtregeling beperkt tot één kanaal, terwijl in de uitvoering MELLOW LIGHT infinity de vleugel en het middenveld van de armatuur afzonderlijk kunnen worden geregeld. Dat gebeurt via de nieuwe sensor ATIVO, die afhankelijk van de bezetting, frequentie en verblijfplaats van de personen het juiste licht ter beschikking stelt. Een concreet voorbeeld daarvan: Tijdens een meeting verlaat een medewerker zijn plaats en verandert in de ruimte van positie, om een voordracht te houden. De sensor detecteert deze beweging en activeert automatisch het passende lichtscenario in de presentatiemodus.

  Bovendien kan de armatuur in combinatie met een lichtmanagementsysteem zoals LITECOM voor elke afzonderlijke werkplek naar voorkeur van de gebruiker en het benodigde zicht individueel worden ingesteld. Ook integratie in de noodverlichting is op deze manier mogelijk. De nieuwste uitbreiding van LITECOM infinity in de vorm van "Activity Based Lighting" zorgt voor een excellent lichtcomfort bij de verschillende activiteiten op elke kantoorwerkplek Het "Activity Based Lighting" stelt automa¬tisch de juiste lichtsfeer ter beschikking, zodat de gebruiker niet meer zelf hoeft in te grijpen, dus voor voordracht, bespreking of werken achter de PC niet meer dienovereenkomstig hoeft te dimmen.

  Een andere factor die binnen de context welzijn en licht een belangrijke rol speelt, is de kleurtemperatuur. Met behulp van de tunableWhite-technologie wijzigt MELLOW LIGHT de kleurtemperatuur in de loop van de dag en ondersteunt zo het menselijke bioritme. Voor stralende lichtkwaliteit staan bovendien twee verschillende optieken ter beschikking. De met lenzen gegenereerde advancedOptics maken contrastrijk licht en een zeer goede bescherming tegen verblinding mogelijk. De lenticulaire lens zorgt voor een homogeen beeld van het armatuur. Met MELLOW LIGHT breidt Zumtobel zijn portfolio echter niet alleen uit met een product met geperfectioneerde lichtwerking en een tijdloos design, de nieuwe armaturengeneratie scoort ook met zijn variabele toepassingsmogelijkheden. Als plafondmontage- of opbouwarmatuur in rechthoekige of vierkante uitvoering kan MELLOW LIGHT in vele werkomgevingen worden toegepast. Daartoe behoren naast office-omgevingen met vergaderruimten en afzonderlijke bureaus ook onderzoeksruimten en wachtkamers in de gezondheidszorg of klaslokalen en laboratoria in het onderwijs.

  MELLOW LIGHT is vanaf het najaar van 2016 verkrijgbaar.

  Zumtobel. Het licht.

Pers Newsfilter

 • Ondernemingen
 • Lichtoplossingen
 • Producten
 • Evenementen

RSS-Feed

Altijd up-to-date: Zumtobel biedt u de mogelijkheid om u gratis te abonneren en actuele persberichten via een RSS-Feed te ontvangen.

» RSS-Feed

Video's

Videomateriaal om te bekijken en in uw website te integreren vindt u op het
» Zumtobel Youtube kanaal
LAND
SOCIAL MEDIA