Laatste nieuws 2014

 • 11/2014
  Evenementen

  Zumtobel gaat in zee met het Amsterdam Light Festival

  Zumtobel steunt grote verlichtingsprojecten van het 3de Amsterdam Light Festival
  Deze winter zal het Amsterdam Light Festival vanaf 27 november 2014 de Nederlandse hoofdstad verlichten. De Water Colors cruise opent met kunstwerken van Jacques Rival, Angus Muir, Alla Minawi en andere kunstenaars. Bovendien zal vanaf 11 december een verzameling van 15 kunstwerken de "Illuminade" wandeling door het Plantagedistrict van de stad verlichten. In totaal zullen 40 installaties Amsterdam in een bijzonder spectaculair winterfestival onderdompelen. Zumtobel steunt het Amsterdam Light Festival als hoofdsponsor terwijl ze ook twee belangrijke kunstprojecten van het evenement mee helpt realiseren.
  Meer informatieMinder informatie
  De jury is samengesteld uit een panel van kunstexperts en -liefhebbers en heeft een heel divers aanbod van kunstwerken geselecteerd. De meeste werken werden speciaal gecreëerd voor het Amsterdam Light Festival en zijn nog nooit eerder tentoongesteld. De stad zal overspoeld worden door lichtsculpturen, -projecties en -installaties van hedendaagse lokale en internationale kunstenaars. De "Water Colors Cruise" brengt bezoekers langs kunstwerken opgesteld langs de Amstel en de beroemde stadsgrachten. De wandelroute "Illuminade" slingert doorheen het stadscentrum. Licht zal tijdens het festival een centrale rol spelen in heel de stad, ook musea en andere instellingen organiseren activiteiten rondom het thema licht en vergasten bezoekers op de meest recente innovaties uit de wereld van de lichtkunst.

  Het thema van het festival, 'A Bright City', daagt kunstenaars uit om een eerbetoon aan het moderne Amsterdam te creëren. De daaruit resulterende kunstwerken zullen een uniek beeld schetsen van het moderne stadsleven in de Nederlandse hoofdstad. De Oostenrijkse partner in lichtoplossingen Zumtobel fungeert daarbij als een sleutelfiguur voor de realisatie van de centrale kunstwerken van het Amsterdam Light Festival, enerzijds door advies te geven en anderzijds met speciaal voor het evenement ontwikkelde lichtoplossingen. Zumtobel sponsort niet alleen het hele festival maar helpt ook bij de realisatie van twee belangrijke installaties: INTREPID, The Paper Boat van Katja Galyuk/City+Light en Re(bi)cycle Dome van Vasili Popov.

  "Door in zee te gaan met het Amsterdam Light Festival, bevestigen we andermaal ons engagement voor licht en kunst," zegt Stefan von Terzi, Marketing Director bij Zumtobel. "We kijken ernaar uit om deel te nemen aan een van de grootste lichtfestivals van Europa en om daarbij zowel kunstenaars als ontwerpers met onze lichtoplossingen en onze ervaring te ondersteunen."

  Zumtobel opent LightLab in Amsterdam
  Op 16 januari 2015 zal Zumtobel in de stad Amsterdam officieel een gloednieuw creatief designcentrum openen. De opening gaat gepaard met de eerste expositie ooit van haar befaamde Masterpieces collectie met unieke lichtsculpturen van Zahad Hadid, Olafur Eliasson en Daniel Libeskind. De Masterpieces collectie zal tot midden maart 2015 in het alom gekende Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) opengesteld worden voor het publiek.

  Over het Amsterdam Light Festival
  Het Amsterdam Light Festival is hét winterlichtfestival voor iedereen, jong en oud. Het historische stadscentrum van Amsterdam vormt het sfeervolle decor van het licht- en waterfestival dat meer dan 50 winterdagen duurt. Het festival toont lichtsculpturen en -projecties van hedendaagse (internationale) kunstenaars in de publieke ruimte. Het Amsterdam Light Festival brengt licht in de donkerste periode van het jaar en trakteert het publiek met kleurrijke kunstwerken.

  Meer info: » http://www.amsterdamlightfestival.com/

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2014
  Producten

  LIGHT FIELDS evolution tunableWhite

  LIGHT FIELDS evolution met tunableWhite technologie is het antwoord van Zumtobel op de behoefte van gebruikers aan flexibel, persoonlijk instelbaar licht.
  Meer informatieMinder informatie
  Zo maakt de technologie een flexibele aanpassing aan de ruimtelijke situatie mogelijk waarbij wordt ingespeeld op de individuele noden van de gebruikers. Tegelijk houdt tunableWhite een aanpassing aan uur- en seizoensgebonden veranderingen in: naargelang de behoefte kan de lichtkleur tussen 3000 K en 6000 K aan de actuele situatie worden aangepast.

  » Hier leest u meer hierover

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2014
  Lichtoplossingen

  Veelvoudig onderscheiden Siemens hoofdzetel in Abu Dhabi

  De veelvoudig onderscheiden en met LEED Platina gecertificeerde hoofdzetel van Siemens voor het Nabije Oosten staat in Masdar City in Abu Dhabi.
  Meer informatieMinder informatie
  800 personen werken er in dit gebouw dat maar de helft van de energie van een vergelijkbaar, volgens conventionele bouwmethoden opgericht gebouw nodig heeft. Daglicht- en bewegingsmelders zorgen ervoor dat het kunstlicht het aanwezige daglicht in de kantoren slechts aanvult wanneer dit ook effectief nodig is.

  Bij de keuze van de productreeksen SLOTLIGHT II, MILD LICHT V en PANOS speelden de » milieu-informatiebladen (EPD), die de milieu-impact van een product transparant maken, en het » eco+ label, dat Zumtobel producten aanduidt die voor mens en milieu bijzonder voordelig zijn, een belangrijke rol.

  » Naar het project

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2014
  Producten

  LED-pendel- en -opbouwarmatuur SEQUENCE

  SEQUENCE is het antwoord op individuele verlichtingswensen. De LED-pendel- en -opbouwarmatuur bestaat uit identieke, achter elkaar geschakelde en in een vlakke aluminiumbehuizing ondergebrachte module-units. Samengebracht in drie logische groepen zijn de verschillende modules en het indirecte lichtaandeel individueel stuurbaar.
  Meer informatieMinder informatie
  SEQUENCE is naar keuze in een warm witte (3000 K) of neutraal witte (4000 K) kleurtemperatuur verkrijgbaar. De armatuur is in een lengte van 1200 mm met 8 of in een lengte van 2100 mm met 14 LED-modules uitgerust. Met een efficiëntie van 100 lm/W bij een armatuurlichtstroom tot 9000 lm maakt SEQUENCE economisch werken op kantoor mogelijk.

  » Meer info

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2014
  Ondernemingen

  Studie over waargenomen lichtkwaliteit op kantoor

  Het doel van de door Zumtobel in samenwerking met het Fraunhofer IAO opgestarte globale gebruikersstudie over de waargenomen lichtkwaliteit op kantoor was om uit te zoeken hoe gebruikers in werk- en kantoorsituaties hun actuele verlichtings- en visuele situatie waarnemen en beoordelen.
  Meer informatieMinder informatie
  Op basis van de resultaten zal het voor het eerst mogelijk zijn om de lichtkwaliteit op kantoor, los van de naleving van de relevante richtlijnen, vanuit het oogpunt van de gebruikers te definiëren. De eerste resultaten van de studie tonen de preferenties van kantoormedewerkers en de factoren die hun welzijn verhogen.

  » Naar de studie

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2014
  Ondernemingen

  Nobelprijs Fysica gaat naar LED-onderzoekers

  In Stockholm werden op 7 oktober 2014 de winnaars van de Nobelprijs Fysica bekendgemaakt. De winnaars, de drie Japanse wetenschappers Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura, gelden als de uitvinders van de blauwe lichtdioden. Klaus Vamberszky, Executive Vice President Group Technology, legt naar aanleiding van de uitreiking van de Nobelprijs Fysica het belang van de LED-technologie voor Zumtobel uit.
  Meer informatieMinder informatie
  “We zijn zeer verheugd over de beslissing van het Nobelprijscomité. Ze druk grote waardering uit voor het belang van de halfgeleiderfysica voor de verlichting. De blauwe LED heeft de LED-technologie tot ver buiten de aanvankelijke toepassing als statuslamp doen uitstijgen en zo pas echt relevant gemaakt voor de algemene verlichting. Alle LED-toepassingen die we vandaag binnen de verlichtingsindustrie zien, grijpen terug naar deze uitvinding.

  De LED is vandaag reeds in grote segmenten van de markt ingeburgerd. LED-producten vertegenwoordigen binnen de Zumtobel Group vandaag al 43% van de omzet en dit aandeel stijgt nog voortdurend. In laboratoria haalt de LED vandaag reeds efficiëntieniveaus van 200 Lumen per Watt - dit is zowat het dubbele van de efficiëntie van een conventionele fluorescentielamp. Het potentieel van de LED-verlichting is, vooral gelet op hun energie-efficiëntie, in heel wat toepassingsdomeinen nog lang niet opgebruikt. Ook op esthetisch vlak biedt de LED grote voordelen. Ze vormt "de wensdroom van elke architect": klein, naar vorm en gedaante toe willekeurig configureerbaar, duurzaam en robuust, dim- en stuurbaar; bovendien maakt ze ook nog eens heel uiteenlopende lichtstemmingen mogelijk", zo besluit Klaus Vamberszky, Executive Vice President Group Technology, naar aanleiding van de bekendmaking van de Nobelprijs Fysica van dit jaar.

  De officiële prijsuitreiking vindt zoals elk jaar plaats op 10 december. Zumtobel wenst de Nobelprijswinnaars van harte te feliciteren!

  Zumtobel. Het licht.

 • 09/2014
  Ondernemingen

  Studio Tamassociati wint Zumtobel Group Award 2014 in de categorie Buildings

  De internationale vakjury van de Zumtobel Group Award 2014 heeft projecten van Arup Duitsland, Studio Tamassociati Italië en Elemental Chile elk met een eerste prijs in hun categorie bekroond.
  Meer informatieMinder informatie
  Op 22 september 2014 maakte de voorzitter van de jury Winy Maas de winnende projecten bekend van deze vierde editie van de Zumtobel Group Awards, die ook deze keer werden beheerd door Architectuurforum Aedes uit Berlijn. De Zumtobel Group had destijds de Zumtobel Group Award in het leven geroepen ter bevordering van innovaties voor meer duurzaamheid en levenskwaliteit in de gebouwde omgeving en dit in de volgende drie categorieën: Applied Innovations, Buildings en Urban Developments & Initiatives. Uit de 356 ingediende projecten nomineerde de jury in totaal 15 projecten.

  "In alle drie de categorieën was het kiezen van de winnaar moeilijk omdat we konden kiezen uit een grote verscheidenheid van hoogwaardige projecten. Een belangrijk criterium voor de jury was dit jaar de factor innovatie, zowel in technologisch opzicht als in het licht van de configuratie- en participatieprocessen en de ecologische en sociale uitdagingen", aldus Winy Maas, de voorzitter van de jury.

  Zumtobel vertegenwoordigt de categorie Buildings
  De winnaars in de door Zumtobel ondersteunde categorie Buildings zijn de architecten van Studio Tamassociati uit Venetië, die uit 146 ingediende projecten werden geselecteerd. In deze categorie konden uitmuntende gebouwprojecten worden ingediend die in de voorbije twee jaar (30 november 2011 - 30 november 2013) werden voltooid.

  Kinderziekenhuis in Soedan bekroond
  In opdracht van de Italiaanse hulporganisatie "Emergency", die gratis medische behandeling biedt aan burgerslachtoffers van oorlogen, landmijnen en armoede, bouwden ze een kinderziekenhuis in Soedan. Het hospitaal, dat in de strategisch belangrijke stad Port Sudan ligt, is een van de weinige plaatsen waar kinderen kosteloze gezondheidszorg kunnen krijgen. In extreme omstandigheden – vooral gezien het hete woestijnklimaat en de instabiliteit van het land – was eenvoud in het design geboden. De architecten combineerden oude en nieuwe technologieën en ontwikkelden een systeem dat rekening houdt met belangrijke aspecten zoals koeling, luchtbehandeling, recyclage, de integratie van lokale materialen, landschapsdesign en energiebesparing. Om het afvalwater van het hospitaal te reinigen, werd een openbare tuin aangelegd. Dit park – de enige openbare groenvoorziening in de buurt – vormt een belangrijk onderdeel van het genezingsproces van de patiënten.

  Meer informatie over dit project en over de winnende projecten in de andere categorieën vindt u op » http://www.zumtobel-group-award.com.

  Zumtobel. Het licht.
 • 09/2014
  Lichtoplossingen

  L’Occitane en Provence in het Carrousel du Louvre in Parijs

  De klanten in de nieuwe boetiek van L’Occitane en Provence in het Carrousel du Louvre stappen binnen in een soort Provençaalse markt met traditionele houten meubelen, donkere parketvloer, kleine keramiekflesjes en gevlochten winkelmanden.
  Meer informatieMinder informatie
  De flexibele lichtoplossing, zowel geschikt voor een aangename basisverlichting als voor een puntprecieze accentverlichting, bestaat uit ongeveer 70 IYON LED-spots in een uniforme, warm witte kleurtemperatuur. Alle spots zijn op rails gemonteerd, zowel in de etalage als onder en op de galerie.

  Doorslaggevend bij de keuze voor deze lichtoplossing, met ook 16 LED-inbouwdownlights PANOS infinity, was naast de hoge kleurweergave (Ra 90) ook de prima energie-efficiëntie.

  » Lees meer over dit project

  Zumtobel. Het licht.

 • 09/2014
  Ondernemingen

  Welke voordelen kan Zumtobel Limbic® Lighting mij opleveren?

  Licht is een effectief marketinginstrument. Het kan doelgroepen activeren en merken van elkaar onderscheiden. De Limbic® Lighting studie biedt voor het eerst concrete aanwijzingen voor de ontwikkeling van een doelgroepgerichte lichtoplossing.
  Meer informatieMinder informatie
  Door het veranderen van intensiteit, contrast, kleur, kleurtemperatuur, richting en gelijkmatigheid speelt het licht in op actuele trends en emotionele behoeften. Een optimale lichtoplossing stimuleert de doelgroep. Wanneer mensen langer in de winkel blijven rondhangen, verhogen ook uw verkoopkansen. Eenmaal een geslaagd doelgroepgericht concept gerealiseerd is, kan het aan de hand van een aantal designrichtlijnen voor de lokale of globale uitrol van een merk gekopieerd worden.

  "Er is nog niemand die licht als een bepalende marketingfactor heeft onderkend en daarin zie ik een enorm potentieel", zegt Dr. Hans-Georg Häusel van de Gruppe Nymphenburg. Samen met Nicole Schweitzer geeft hij in zes video's meer uitleg over de Limbic® Lighting studie die Zumtobel samen met de Gruppe Nymphenburg heeft opgezet.

  De bevindingen van de studie helpen bij de ontwikkeling van lichtconcepten voor de handel om het door Häusel geopperde potentieel ten volle te benutten, de koopwaar optimaal te presenteren en het welbevinden van klanten en dus ook de duur van hun verblijf in de shop te verhogen.

  » Hier leest u wat experts van de Gruppe Nymphenburg over het thema Limbic® Lighting zeggen

  Zumtobel. Het licht.

 • 09/2014
  Lichtoplossingen

  Olafur Eliasson gebruikt CRAFT van Zumtobel voor zijn nieuwe expositie

  In zijn eerste solotentoonstelling heft de Deens-Ijslandse kunstenaar Olafur Eliasson de grens tussen natuur en door mensenhanden geschapen kunst op.
  Meer informatieMinder informatie
  Eliasson brengt met de expositie "Riverbed" het geweld van de natuur in de gebouwde ruimte binnen. Architectuur - in de vorm van het Louisiana Museum in Denemarken - wordt zo het schouwtoneel van natuurkrachten: in een gigantische rotsinstallatie trekt een rivierbedding doorheen de zuidelijke vleugel van het museum aan de Öresund.

  Eliasson heft zo de definitie van kunst, natuur, binnen en buiten op en haalt de elementen water, aarde en rots naar binnen. Voor de mens verdwijnt zo de veiligheid die de gebouwde ruimte hem biedt. Ook verdwijnt met "Riverbed" de grens tussen dag en nacht - het is er altijd dag.

  De artistieke enscenering van de natuur is op die manier dus niet onderhevig aan tijdsveranderingen. Om met deze illusie te spelen, grijpt Olafur Eliassion terug naar een lichtoplossing van Zumtobel.

  De » LED-halarmatuur CRAFT is - verborgen achter een vast canvas - als een raster boven de geweldige natuurenscenering geïnstalleerd. Diffuus, daghelder en schaduwvrij licht zorgt ervoor dat de tijdsdimensie van dag en nacht wordt opgeheven.

  » De expositie "Riverbed" is nog tot 4 januari 2015 in het Louisiana Museum te bezichtigen.

  Zumtobel. Het licht.

  Foto’s: Anders Sune Berg, Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk

 • 09/2014
  Producten

  Modulair LED-verlichtingssysteem INTRO

  Het modulaire verlichtingssysteem INTRO verenigt verschillende armatuurtypes op basis van de meest recente LED-technologie en biedt voor de handel op die manier een efficiënte en maximaal individualiseerbare verlichtingsoplossing voor de verschillende zones van een shop. Van etalage over rekken en nissen tot promotiestanden – INTRO is voor elke zone inzetbaar.
  Meer informatieMinder informatie
  Een belangrijk bestanddeel van het systeem is de innovatieve liteCarve® reflectortechnologie. De basis van deze innovatie is een reflector met instelbare, ovale vorm die - anders dan bij klassieke wallwashers - een gelijkmatige rechthoekige lichtverdeling aan de wand genereert. De systeemspot start zo een volledig nieuwe productcategorie op: de verticale wandspot.

  » Hier leest u meer over het modulaire verlichtingssysteem dat vanaf november beschikbaar is.

  Zumtobel. Het licht.

 • 08/2014
  Ondernemingen

  Centrum Černý Most wint European Shopping Centre Award

  Het winkelcentrum Centrum Černý Most in Praag heeft bij de gerenommeerde European Shopping Centre Awards de hoogste onderscheiding in de categorie "Renovatie en/of Uitbreiding" gewonnen.
  Meer informatieMinder informatie
  Al sinds 1975 reikt de International Council of Shopping Centres (ICSC) elk jaar de European Shopping Centre Awards uit om zo de beste nieuwe en gerenoveerde winkelcentra van Europa te onderscheiden.

  Dit jaar mocht het winkelcentrum Centrum Cerný Most in Praag de felbegeerde bekroning in de categorie "Renovatie en/of Uitbreiding" in ontvangst nemen. Centrum Černý Most was in 1997 het eerste winkelcentrum in Tsjechië en werd sindsdien uitgebreid en gemoderniseerd tot aan de nu bekroonde algemene renovatie die in maart 2013 werd voltooid. Op een oppervlakte van 82.000 m² biedt het winkelcentrum een ruim aanbod van sport- en vrijetijdsartikelen, kleding en gastronomie aan.

  De jury, onder het voorzitterschap van Jan Eijkemans (MAB Development), waardeerde niet alleen de aantrekkelijke mix van merken en de uitstekende service maar vooral ook het innovatieve design van het winkelcentrum en de lichtconfiguratie van NDY Light.

  Zumtobel was al van in een vroeg stadium bij het project betrokken en toonde op indrukwekkende wijze hoe ze de hoge eisen die door het architectuurkantoor Benoy aan de gevelverlichting werden gesteld, kon vervullen. De unieke, interactieve gevel trekt met wisselende animaties nieuwe bezoekers aan en zet met de LED-lichtlijn HILIO de contouren van het gebouw vakkundig in scène.

  In het hele winkelcentrum worden drie verschillende protocollen (DMX, 1-10V, DALI) voor het lichtmanagement gebruikt. Dankzij het LUXMATE lichtmanagementsysteem kunnen alle armaturen in het gehele winkelcentrum vanuit één centrale plek gestuurd worden. Ook kunnen met het systeem de lichtscenario's voor de interactieve gevel geconfigureerd worden.

  Binnen in het gebouw wordt de LED-downlight PANOS infinity gebruikt, dat maximale efficiëntie combineert met een optimale lichtkwaliteit. De vlucht- en veiligheidsverlichting ONLITE zorgt voor veiligheid in geval van nood.

  Zumtobel. Het licht.
 • 08/2014
  Producten

  SINUS flex - van een 2-persoonskamer naar een 3-persoonskamer

  n het dagdagelijkse ziekenhuisleven komt het vaak tot tijdelijke capaciteitsproblemen. Zo kan een verbouwing of een onverwacht hoog aantal nieuwe patiënten het noodzakelijk maken om een extra bed in een tweepersoonskamer op te stellen.
  Meer informatieMinder informatie
  SINUS flex, dat uitgerust is met flexibel stuurbare LED-modules voor de leesverlichting en een doorlopend LED-verlichtingselement voor de ruimteverlichting, past de verlichting probleemloos aan het nieuwe aantal bedden aan.

  » Lees hier meer over SINUS

  Zumtobel. Het licht.

 • 08/2014
  Producten

  LIGHT FIELDS evolution Tunable White

  LIGHT FIELDS evolution met Tunable White technologie is het antwoord op de behoefte van gebruikers aan flexibel, persoonlijk instelbaar licht. De Tunable White technologie maakt een flexibele aanpassing van de lichtkleur en de verlichtingssterkte aan individuele behoeften of aan uur- en seizoensgebonden veranderingen mogelijk.
  Meer informatieMinder informatie
  Biologisch werkzame lichtoplossingen compenseren het ontbrekende daglicht volgens deze en nog andere parameters. Gelet op de bewezen doeltreffendheid van frontaal van bovenuit gerichte, grootschalige luminanties is LIGHT FIELDS evolution dan ook voorbestemd voor een ondersteunende, biologische functie. De biologische klok wordt gestabiliseerd. Vooral bij diffuse vlakken in de gemeenschappelijke ruimtes van verzorgingsinstellingen werd een positieve invloed op het gewenste activeringsniveau en het welbevinden aangetoond (» St. Katharina studie).

  » Klik hier voor meer informatie over de armatuurreeks LIGHT FIELDS evolution. De Tunable White versie is vanaf het najaar van 2014 beschikbaar.

  Zumtobel. Het licht.

 • 08/2014
  Producten

  Hygiënearmatuur CLEAN supreme LED

  De hygiënearmatuur CLEAN supreme LED overtuigt niet alleen met een hoge kleurweergave tot Ra 90 maar ook door het geringe onderhoud en de daarmee verbonden lage onderhoudskosten.
  Meer informatieMinder informatie
  Zo staat meteen een efficiënte verlichtingsoplossing voor operatiezalen in een neutraal witte kleurtemperatuur en met twee mogelijke armatuurlichtstromen ter beschikking. De micropiramideoptiek (MPO) van CLEAN supreme LED zorgt daarbij voor een perfecte lichtkwaliteit zonder verblinding (UGR < 19).

  » Klik hier voor meer details over de hygiënearmatuur CLEAN supreme LED.

  Zumtobel. Het licht.

 • 08/2014
  Ondernemingen

  De grote gebruikersstudie van Zumtobel loopt door

  Meer dan 7000 mensen hebben al aan de studie over de lichtkwaliteit op kantoor deelgenomen.
  Meer informatieMinder informatie
  Op basis van de resultaten kan voor het eerst de lichtkwaliteit op kantoor gebruikersgericht - verder reikend dan het louter vervullen van de Richtlijnen - worden vastgelegd. Als kantoorgebruiker kan u uw bestaande werkruimte en de lichtkwaliteit beoordelen en uw optimale lichtstemming definiëren. Voor elke ingevulde vragenlijst geeft Zumtobel 3 € aan de organisatie Licht voor de Wereld.

  » Klik hier om aan de studie deel te nemen en een belangrijke bijdrage tot meer lichtkwaliteit op kantoor te leveren.

  Zumtobel. Het licht.

 • 07/2014
  Ondernemingen

  Holistische benadering voor verlichtingsoplossingen met biologisch effect in de gezondheidszorg en verzorgingstehuizen

  Dankzij technologische mijlpalen zoals de introductie van leds en nieuwe wetenschappelijke inzichten staan lichtdeskundigen in de 21ste eeuw voor volledig nieuwe uitdagingen. Het biologische effect van licht is een recent en toekomstgericht thema. Ten slotte spelen in de verzorgingssfeer ook de emotionele aspecten van het licht een zeer beslissende rol.
  Meer informatieMinder informatie
  Lichaam en geest zijn nauw verbonden met elkaar en moeten daarom als een geheel beschouwd worden, zoals artsen en verzorgingsdeskundigen weten. Een holistische benadering, die rekening houdt met het visuele, emotionele en biologische effect van licht op de mens, is de basis voor een verantwoorde omzetting van de DIN SPEC 67600 04-2013 norm “Biologisch werkzame verlichting – Planningadviezen”.

  De drie uitgangspunten:
  1) Kunstlicht moet een aanvulling zijn op het daglicht en de natuurlijke veranderingen in de loop
       van de dag nabootsen.

  2) Een belangrijke vereiste voor geslaagde lichtoplossingen is de keuzemogelijkheid om de
       lichtomstandigheden individueel te kunnen aanpassen. Alleen al door het feit dat licht
       een invloed heeft op lichaamsfuncties, zijn individuele gebruiksmogelijkheden een must.

  3) De emotionele en biologische effecten van licht worden op een uitgebalanceerde manier
       in de benadering van het design opgenomen. Enerzijds heeft de juiste hoeveelheid licht,
       bijvoorbeeld in een fel blauwachtige tint, op het juiste moment, een biologisch
       ondersteunend effect. Anderzijds kan een hoge Kelvinwaarde, al naargelang de
       persoonlijke voorkeur, weerssituatie of visuele/ruimtelijke opdrachten, als storend of
       onaantrekkelijk ervaren worden.

  Grondbeginselen
  De gangliëncellen in het netvlies die het fotopigment melanopsin bevatten, worden beschouwd als de interface voor de niet-visuele, biologische lichteffecten. Zij zijn onderaan het netvlies ruim verspreid en zijn bijzonder gevoelig in de spectrumzone rond 490 nm (blauwgroen). In de industrie is blauwachtig licht inmiddels uitgegroeid tot synoniem voor biologisch lichteffect. Het lijdt geen twijfel dat vele spectrale verdelingen van LED-licht tot geslaagde redeneringsbenaderingen leiden. Daarbij worden echter vaak andere beïnvloedende parameters over het hoofd gezien zoals bijvorrbeeld de verticale verlichtingssterkte op het oog of de helderheidniveaus met breed bereik, die onmiddellijk van bovenaf werkzaam zijn (andere parameters, zie tabel).

  Uittreksel van DIN SPEC 67600:2013-04

  Een meer intens biologisch lichteffect wordt geproduceerd door Een minder intens biologisch lichteffect wordt geproduceerd door
  Hogere stralingsintensiteit Lagere stralingsintensiteit
  Langere blootstellingsduur Kortere blootstellingsduur
  Meer blauwcomponenten Minder blauwcomponenten
  Minder blauwcomponenten Uiterst precies licht
  Dynamische lichtveranderingen Constant licht
  Lagere stralingsintensiteit voor de bekeken lichtdosis*  
  Ochtendlicht is het meest doeltreffend voor het synchroniseren van de inwendige klok. Licht in de namiddag heeft een eerder geringe invloed op de inwendige klok.
     
  * Personen die zich gedurende langere tijd aan de duisternis hebben aangepast voor ze aan licht worden blootgesteld, zijn gevoeliger voor licht en reageren heftiger.

  Lighting solutions for the elderlyLichtoplossingen voor oudere personen
  De kans om in een ziekenhuis te moeten verblijven of naar een verzorgingsinstelling te moeten verhuizen neemt toe naarmate men ouder wordt. Door lichamelijke beperkingen en de tijdsdruk waarmee het verzorgend personeel geconfronteerd wordt, is de tijd die in openlucht wordt doorgebracht beperkt. Dat kan fatale gevolgen hebben, aangezien de mens vooral op hogere leeftijd behoefte heeft aan een hogere dosis licht als gevolg van de veranderingen in het circadiane systeem. Lichtoplossingen met melanopisch effect hebben een gunstige invloed op de slaap en daardoor ook op het verstandelijke prestatievermogen en de emotionele gemoedstoestand.

  Leeftijdsgerelateerde vertroebeling van de ooglens heeft een negatief impact op de biologische effecten van het licht, aangezien er minder licht het netvlies kan bereiken. Vooral de spectrale component met aanzienlijk melanopisch effect in de blauwgroene zone wordt door de geelachtige vertroebeling van de lens aangetast, zodat de inwendige klok in toenemende mate uit evenwicht geraakt. Ook de afscheiding van hormonen, zoals bijvoorbeeld melatonine dat ’s nachts wordt geproduceerd, verloopt niet meer op dezelfde manier als bij jongere mensen.

  Dementie komt ook vaker voor op hogere leeftijd. De ziekte gaat gepaard met een hoog desynchroniseringsniveau en de ermee verbonden nachtelijke activiteitsfasen. Voor de meeste familieleden lijdt het eigen gebrek aan slaap er dan ook toe dat ze de thuiszorg opgeven en voor een opname in een verzorgingstehuis opteren. Meer verblijven in openlucht alsook een goede verlichting van de leefruimten kunnen een uitermate positief effect hebben en ertoe bijdragen dat de verzorgingsfase in de bekende woonomgeving lange tijd kan worden voortgezet.

  Ook bij oudere, zorgbehoevende mensen mag een holistische benadering niet uit het oog verloren worden. Het visuele systeem wordt ondersteund door hogere verlichtingsniveaus terwijl het gezichtsvermogen afneemt en ernstige oogziekten vaker voorkomen naarmate de leeftijd vordert. Een belangrijk emotioneel aspect bij dementiepatiënten is angst. Waanvoorstellingen, zoals bijvoorbeeld het idee achtervolgd te worden, komen minder vaak voor door het vermijden van reflecties en het vervagen van schaduwen.

  Application in hospitalsGebruik in ziekenhuizen
  De architecturale structuur van het ziekenhuis moet in de eerste plaats zodanig geconcipieerd zijn dat de personen die er verblijven het natuurlijke levensritme in de onbekende omgeving kunnen volgen. Grote ramen zijn van essentieel belang. Alleen daar waar er onvoldoende daglicht is, vervullen kunstlichtoplossingen een ondersteunende rol. In de patiëntenkamers speelt de SINUS voorzieningseenheid in op de behoeften van de patiënten en het personeel. Tunable White (aanpassing van de lichtkleur en -hoeveelheid) is de geschikte technologische tool voor het synchroniseren en voor biologische kortetermijneffecten die een invloed hebben op de activering- en/of rustprocessen. Het lichtmanagementsysteem koppelt de sturing van het kunstlicht aan de verandering van het daglicht en kan daarbij ook de zonsopgang simuleren. De patiënten worden op die manier zachtjes met licht gewekt. Dit aspect alleen al belooft een positieve impact op de slaap en een verbetering van de gemoedsstemming (trefwoord: Dawn Simulation).

  Om emotionele redenen moet intens blauwachtig licht zeer weloverwogen worden gebruikt aangezien de natuurlijke huidskleur onder dit spectrum verbleekt. Dat kan een probleem zijn, in het bijzonder voor zieke mensen en hun communicatiepartners.

  Verlichtingsoplossingen met biologisch effect ondersteunen het medische personeel tijdens hun werk, vooral ook ‘s nachts. De gezondheidsrisico’s, verbonden aan ploegenarbeid, zijn bekend. Er moet dus zeer omzichtig omgesprongen worden met het circadiane systeem van de mens met zijn complexe hormonale processen. Het prestatievermogen kan door onderdrukking van het “slaaphormoon” melatonine opgevoerd worden. Dit proces mag niet gereduceerd worden tot een starre, technologische richtlijn. Integendeel, optionele gebruiksmogelijkheden verlenen het personeel de vrijheid om zichzelf aan een doeltreffende lichtdosis bloot te stellen of de verlichting, indien nodig, volledig uit te schakelen – in de kamers van het verplegend personeel, de gangen en de voorbereidingskamers van het operatiekwartier. In deze omstandigheden slaapt het personeel van het Karolinska Hospital in Huddinge (SE) veel rustiger en voelen zij zich tijdens het werk alerter en actiever.

  Application in care facilitiesGebruik in verzorgingstehuizen
  De aspecten die met betrekking tot de verlichting in slaap-/leefruimten en/of badkamers in aanmerking moeten worden genomen, zijn identiek aan die van binnenverlichting. Voorbeeld: ’s avonds zouden de bewoners alleen blootgesteld mogen worden aan een summiere dosis roodachtig licht met gering melanopisch effect, zodat de melatonineproductie niet wordt verstoord. Overdag wordt het biologische effect in de eerste plaats gegenereerd door het natuurlijke licht dat via de ramen binnenvalt of via een verblijf in openlucht. Een gebrekkige voorziening van natuurlijk licht kan door bijkomende kunstlichtoplossingen in de kamer worden ondersteund. De Tunable White productreeksen van Zumtobel, zoals bijvoorbeeld ONDARIA of MILDES LICHT V, in combinatie met lichtmanagementsystemen, zijn hiervoor optimaal geschikt. Vooral in de loungezones, inclusief de gangen, was de impact op de levenskwaliteit van de bewoners van het verzorgingstehuis duidelijk aantoonbaar. Na de installatie van lichtoplossingen met biologisch effect nemen de bewoners vaker deel aan sociale activiteiten, is er meer communicatie, is de kwaliteit van de slaap beter en kunnen de doses geneesmiddelen worden verminderd. Dat draagt bij tot een verbetering van de levenskwaliteit (» studie St. Katharina, Wenen).

  Zumtobel. Het licht.

 • 07/2014
  Producten

  Modulair LED-lichtsysteem SUPERSYSTEM schittert met talrijke innovaties

  Met een aantal uitbreidingen en de consequente implementatie van de meest recente LED-technologie vervult de productserie SUPERSYSTEM complexe verlichtingstaken nu nog efficiënter:
  Meer informatieMinder informatie
  •    Nieuwe warm witte kleurtemperatuur van 2.700 K voor aangename lichtstemmingen
  •    Minidownlight in een nog slankere uitvoering verkrijgbaar
  •    Een bijkomend profieltype biedt meer ruimte voor leidingen en vereenvoudigt zo het aansturen
       van verschillende fasen
  •    Naadloze LED-lichtlijnen met directe en indirecte lichtuitstraling
       (beschikbaar vanaf oktober 2014)
  •    De smalle lichtlijn met uitgekiende lenstechnologie garandeert een uitstekende
        verblindingsbescherming (eveneens vanaf oktober)
  •    De nieuwe lineaire LED-wallwasher laat toe om verticale vlakken met behulp van een
       innovatieve reflector/lenscombinatie bijzonder gelijkmatig te verlichten
       (bestelbaar vanaf oktober).

  » Hier vindt u meer informatie over de modulaire verscheidenheid van de SUPERSYSTEM productserie.

  Zumtobel. Het licht.

 • 07/2014
  Producten

  Lineaire wallwasher: ARCOS LED wallwasher

  Voor de gelijkmatige verlichting van verticale vlakken in musea en galerieën biedt de ARCOS productserie nu ook de ARCOS LED wallwasher aan.
  Meer informatieMinder informatie
  In de standaardversie met een lengte van 620 mm en in de korte versie van 320 mm zorgt deze dimbare, lineaire wallwasher voor de homogene verlichting van vlakken.

  Een armatuurlichtstroom van 900 lm en 1.800 lm zorgt voor hoge verlichtingssterktes en vervult tegelijk strenge beschermingsvereisten in musea en galerieën.

  » Hier leest u meer over de lineaire wallwasher die in samenspel met de ARCOS LED-spots een complete lichtoplossing voor musea of galerieën aanbiedt.

  Zumtobel. Het licht.

 • 07/2014
  Producten

  Meesterlijke precisie en een duidelijk design: LED-spot ARCOS Xpert

  De LED-spot ARCOS Xpert vervult alle eisen die aan een moderne accentverlichting in musea en galerieën worden gesteld inclusief een goede bescherming van de kunstwerken.
  Meer informatieMinder informatie
  Door de hoge kleurweergave van Ra 94 en de constante kleurtemperatuur van de toegepaste LED-technologie worden de kunstwerken heel natuurlijk, veilig en consistent hoogwaardig weergegeven.

  Met vijf mogelijke wisseloptieken, vier verschillende lenzen en twee rastervarianten tegen directe verblinding kan de spot ARCOS Xpert ook heel diverse verlichtingsopdrachten aan. ARCOS Xpert scoort met zijn compacte uitvoering en grote flexibiliteit en biedt met een opgenomen vermogen van 22 W een enorm besparingspotentieel.

  » Lees meer over de meesterlijke precisie van de LED-spot ARCOS Xpert.

  Zumtobel. Het licht.

 • 07/2014
  Ondernemingen

  4 punten die samen voor een hoogwaardige museumverlichting zorgen

  De LED-technologie biedt talrijke voordelen voor musea en galerieën. We tonen u waarop u bij een lichtoplossing voor kunst en cultuur moet letten.
  Meer informatieMinder informatie
  1.)    Energiebesparing en lange levensduur
  Zumtobel scoort met een uiterst efficiënt LED-productprogramma dat vooral in combinatie met een lichtmanagementsysteem onmiddellijke energiebesparingen en een korte afschrijvingstijd verzekert en waarop ook nog eens een garantie van vijf jaar wordt gegeven.

  2.)    Flexibiliteit en veelzijdigheid vooral bij wisselende exposities
  Het omvangrijke productaanbod van Zumtobel maakt een complete en consistente lichtoplossing voor galerieën en musea mogelijk. Het modulaire design van onze lichtoplossingen en het omvangrijke aanbod van accessoires laten toe om de verlichting snel en eenvoudig aan gewijzigde omstandigheden aan te passen. Dimbare lichtoplossingen en lichtoplossingen met variabele kleurtemperaturen zetten geëxposeerde objecten met de passende verlichtingssterkte en kleurtemperatuur mooi in scène.

  3.)    Visuele kwaliteit: verlichting van de objecten
  Een hoge verblindingsbescherming, een uitstekende kleurweergave en kleurstabiliteit en de kwaliteit van de lichtverdeling zijn maar enkele van de vele troeven van de hoogwaardige lichtoplossingen van Zumtobel. Talrijke verlichtingsopties, van accentverlichting met spots over wallwashers tot vitrineverlichting, zorgen ervoor dat elk expositieobject optimaal geënsceneerd wordt.

  4.)    Conserverende verlichting
  LED-licht is vrij van ultraviolet- en infraroodstraling en beantwoordt daarmee aan de conserveringsvereisten zonder dat bijkomende filters gebruikt moeten worden. De uitbreiding van de lichtconfiguratie met een analyse van het beschadigingspotentieel laat bovendien toe om deze beschadiging tot een minimum te beperken en zo de expositiestukken optimaal te beschermen.

  Zumtobel. Het licht.

 • 05/2014
  Ondernemingen

  Internationale jury nomineert projecten voor de Zumtobel Group Award

  Uit 356 ingediende projecten nomineerde de internationale jury 15 projecten in de categorieën "Applied Innovations", "Buildings" en "Urban Development & Initiatives".
  Meer informatieMinder informatie
  De Zumtobel Group Award – Innovations for sustainability and humanity in the built environment – is een architectuurprijs voor meer levenskwaliteit en duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Met de prijs, die reeds voor de vierde maal wordt uitgereikt, is een bedrag van 150.000 euro verbonden.

  De prijs werd voor de eerste keer in drie in plaats van in twee categorieën uitgereikt. Daarbij werden de bestaande categorieën "Buildings“ en "Urban Developments & Initiatives“ uitgebreid met de nieuwe categorie "Applied Innovations“. Elke categorie wordt vertegenwoordigd door een merk van de Zumtobel groep.

  De genomineerden van de categorie Buildings
  In de categorie "Buildings" – vertegenwoordigd door het merk Zumtobel – konden uitmuntende gebouwprojecten worden ingediend die in de voorbije twee jaar (30 november 2011 – 30 november 2013) werden voltooid.  Het bekroonde project moet aan zeer hoge esthetische eisen voldoen en bovendien innovatieve oplossingen voor een geoptimaliseerd grondstoffengebruik, een optimale milieubescherming en de verbetering van de levensomstandigheden aanreiken.

  Uit 146 inzendingen nomineerde de jury bestaande uit Kunlé Adeyemi, Yung Ho Chang, Brian Cody, Winy Maas, Ulrich Schumacher, Kazuyo Sejima en Rainer Walz de volgende kantoren resp. projecten (in alfabetische volgorde):

  •    Lacaton & Vassal architectes, Parijs (FR), voor "House Transformation”, Saint-Nazaire / La Chesnaie (FR) – een renovatie- en transformatieproject binnen de sociale woningbouw

  •    RMA Architects, Mumbai (IN), voor "Corporate Office for Infrastructure Company” – een kantoorgebouw met dubbele voorgevel

  •    Rural Urban Framework, Hongkong (CN), voor "House for all Seasons”, Shija Village (CN) – een woonhuis in landelijk gebied in China

  •    Studio Tamassociati Architects, Venetië (IT), voor "Port Sudan Paediatric Centre” – een kinderziekenhuis

  •    Urban-Think Tank, Zürich (CH), voor "Vertical Gymnasium Santa Cruz Del Este”, Caracas (VE), een sport-  en cultureel centrum voor stadsvernieuwing.

  Alle informatie over de genoemde projecten, de prijs, de jury en de genomineerde projecten van de beide andere categorieën vindt u op » www.zumtobel-group-award.com


  Zumtobel. Het licht.

 • 05/2014
  Producten

  NOW! Licht dat zich vanzelf betaalt.

  Met NOW! kiest u voor een aantrekkelijk totaalpakket: De overstap naar een vooruitstrevende lichtoplossing met efficiënte LED-arma­turen en een intelligente lichtsturing kost geen enkele euro extra.
  Meer informatieMinder informatie
  U hoeft zich niet meer te bekommeren om het vervangen van armaturen of om de inbedrijfstelling of het onderhoud van de installatie. Integendeel: u kan zelfs een deel van de uitgespaarde elektriciteits­kosten gebruiken om uw doorlopende bedrijfskosten onmiddellijk te verlagen.

  » Klik hier en lees alles over NOW! op http://now.zumtobelgroup.com.

  Zumtobel. Het licht.

 • 04/2014
  Lichtoplossingen

  Zumtobel met twee projecten vertegenwoordigd op Luminale 2014

  Luminale is de Biënnale van de lichtcultuur en begeleidde nu al voor de zevende keer de internationale architectuurbeurs light+building die dit jaar van 30 maart tot 4 april 2014 in Frankfurt am Main werd georganiseerd. Dit jaar waren er twee bijdragen die met de ondersteuning van Zumtobel lichtervaringen creëerden.
  Meer informatieMinder informatie
  Cornea Ti – morphing light to space
  De lichtinstallatie Cornea Ti van de studenten Interieurarchitectuur van de Technische Hogeschool Mainz bevond zich op een containerboot in de buurt van de Untermainbrug. In een wereld vol gegevensversleuteling en codering stelde de installatie de schijn en werkelijkheid van een boodschap voor en werd een brug geslagen naar het huidige informatietijdperk.

  In de avondschemering zetten 1600 voor videoperformances geschikte CAPIX LED gevelarmaturen van Zumtobel de installatie in scène en creëerden ze bij de bezoeker een interactieve ruimtelijke ervaring. Daarvoor werden de LED-pixels in real-time individueel via een computer aangestuurd en als een op beweging in de ruimte reagerend systeem geactiveerd. Het interactieve licht begeleidde de bezoeker op zijn weg doorheen de wereld van de letteren, waardoor een individueel beleefbare ruimte werd gecreëerd. In samenwerking met muzikanten van de Hogeschool voor Muziek en Performance (HfMDK) van Frankfurt en het Ensemble Modern werd de installatie ook muzikaal opgeluisterd.

  Twinkle Twinkle
  Een tweede installatie waarvoor Zumtobel zich engageerde, was te zien op het plein voor de torens van de Deutsche Bank. De installatie Twinkle Twinkle, opgebouwd uit 576 glazen prismastaven, speelde door haar transparante en dynamische vormgeving met het daglicht, zijn omgeving en de toeschouwer. De prismastaven braken het daglicht en lieten een bont kleurenspectrum oplichten waarbij telkens weer bliksemachtige weerspiegelingen ontstonden die zich in alle richtingen verspreidden.

  Terwijl de sculptuur overdag nagenoeg onstoffelijk leek, deden in het duister 18 Elevo RGB DMX gevelarmaturen de vier meter hoge concentrische structuur prachtig oplichten. Door de bijzondere enscenering ontstond een dramatisch effect dat nog werd versterkt door de begeleidende geluidsopname. Twinkle Twinkle is een project van Glasbau-Hahn GmbH, NE-AR Nixdorff Etchegorry – Architecture Research, lichtundsoehne – lighting & visual design, O-S-D – office for structural design en studioheyhey – visual communication.

  Zumtobel. Het licht.

 • 04/2014
  Evenementen

  Dit was light+building 2014

  De videoterugblik toont u de beste momenten van light+building 2014.
  Meer informatieMinder informatie
  light+building 2014, ’s werelds grootste beurs voor licht en gebouwtechniek, vond van 30 maart tot 04 april plaats in Frankfurt. Voor Zumtobel stond tijdens de beurs één onderwerp centraal: hoe kunnen wij u en uw onderneming met onze toepassingsexpertise, onze lichtoplossingen en diensten helpen om uw doelstellingen te bereiken?

  Daarbij maakte de stand van Zumtobel indruk door de architectonische presentatie van het thema licht en ook met talrijke innovaties.

  De getoonde lichtoplossingen en producten vonden bij de talrijke bezoekers aan onze beursstand grote bijval.

  Hier kan u genieten van de videoterugblik op het beursoptreden van Zumtobel tijdens light+building 2014.

  Nog meer impressies en artikelen over het beursoptreden van Zumtobel vindt u ook gebundeld in onze lightlive-blog onder trefwoord #lb 14:
  » http://www.lightlive.com

  Zumtobel. Het licht.

 • 04/2014
  Ondernemingen

  De nieuwe webapp voor de configuratie van DIMLITE

  De DIMLIITE configurator is, naast de reeds bestaande iPad-app, nu ook als webapp beschikbaar en kan dus met alle voor internet geschikte toestellen gebruikt worden.
  Meer informatieMinder informatie
  DIMLITE vormt de ideale instap in de wereld van het intelligente lichtmanagement. De bijbehorende Zumtobel DIMLITE webapp is een gratis, eenvoudig te bedienen configuratieprogramma voor elektriciens en elektro-ingenieurs.

  Het DIMLITE systeem is een eenvoudige lichtsturing voor individuele ruimtes en werd ontwikkeld om de instap in het lichtmanagement met kernfuncties als dimmen, lichtstemmingen, aanwezigheidsmanagement en daglichtmanagement te vergemakkelijken.

  De gratis Zumtobel DIMLITE webapp levert snelle antwoorden op vragen als:
  •    Hoe vervul ik de verlichtingstechnische wensen van de gebruiker van de ruimte?
  •    Welk is het juiste sturingsapparaat?
  •    Hoe worden de individuele componenten aangesloten?

  Als resultaat levert de App een schakelschema met stuklijst als PDF. Om dit te bekomen, zijn slechts enkele stappen nodig:

  1. Selecteer het aantal  armaturen per groep en het stuursignaal (DALI of DSI).

  2. Leg vast of het een apparaat voor inbouw in schakelkast of voor plafondinbouw betreft (afhankelijk van het aantal armatuurgroepen).

  3. Moet daglichtafhankelijk lichtmanagement gebruikt worden?

  De app is verkrijgbaar in de talen Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands en Spaans. De webapp bevat bovendien een praktische handleiding met informatie over de werking en inbedrijfstelling van DIMLITE en voorbeelden van hoe en waarvoor DIMLITE kan worden gebruikt.

  U vindt de webapp op » http://www.zumtobel.com/dimlitewebapp
  » Test nu de DIMLIITE webapp

  » Informatie over de eveneens beschikbare DIMLIITE app voor iPad vindt u hier.

  Zumtobel. Het licht.
 • 03/2014
  Ondernemingen

  Designcompetentie maal drie

  De drie LED-producten van Zumtobel LINCOR, ARCOS wallwasher en ARCOS xpert ontvangen de felbegeerde "red dot award: product design 2014".
  Meer informatieMinder informatie
  Zumtobel mag maar liefst driemaal de “red dot award: product design 2014" in ontvangst nemen. De LED-pendelarmatuur LINCOR en twee vertegenwoordigers van de ARCOS productserie, de LED-spot ARCOS xpert en de lineaire ARCOS LED wallwasher, konden de internationale jury met hun uitstekende productdesign overtuigen. Deze innovatieve producten staan allemaal voor een succesvol design dat zich richt naar de behoeften van de gebruikers.

  LED-pendelarmatuur LINCOR
  De tijdgeest volgend, presenteert de armatuur zich minimalistisch en smal. Met een doorsnede van 6 x 6 cm vormt LINCOR de perfecte as binnen een kantoorruimte. Een design dat de architectonische ideeën onderstreept en zich daarbij moeiteloos in bijna alle omgevingen laat integreren.
  » http://www.zumtobel.com/lincor

  ARCOS xpert
  Met ARCOS heeft David Chipperfield een armatuurserie ontwikkeld waarvan de puristische en gereserveerde vorm zich concentreert op twee taken: de best mogelijke verlichting van kunstwerken in musea en expositieruimtes en een authentieke kunstbeleving. De LED-spot ARCOS xpert vervult alle eisen die aan een moderne accentverlichting in musea en galerieën worden gesteld inclusief een goede bescherming van de kunstwerken.

  Design: David Chipperfield
  » http://www.zumtobel.com/arcos

  ARCOS LED wallwasher
  De ARCOS LED wallwasher is voorbestemd voor de gelijkmatige verlichting van verticale vlakken in musea en galerieën. In de standaardversie van 620 mm en in de korte versie van 320 mm lang zorgt deze dimbare, lineaire wallwasher met behulp van de optische oplossing en de constante kleurtemperatuur van de verschillende LED’s voor de homogene verlichting van vlakken. Een armatuurlichtstroom van 900 lm en 1.800 lm zorgt voor hoge verlichtingssterktes en vervult tegelijk strenge beschermingsvereisten. In samenspel met de ARCOS LED spots biedt de lineaire wallwasher een complete lichtoplossing voor musea of galerieën.

  Design: David Chipperfield
  » http://www.zumtobel.com/arcos

  Dit jaar hadden zich 1.816 producenten, designers en architecten uit 54 landen met in totaal 4.815 producten ingeschreven. De uitreiking vindt op 07 juli 2014 plaats tijdens het red dot gala in het Essense Aalto theater met internationale gasten uit de wereld van design, economie, politiek en media.

  Zumtobel. Het licht.
 • 03/2014
  Ondernemingen

  Energie-etiket voortaan als PDF in de online productcatalogus beschikbaar

  Zumtobel neemt voortaan de aanduiding van de energie-efficiëntieklassen van de gebruikte lampen resp. LED-modules van een armatuur conform EU-Verordening 874/2012 in haar online productcatalogus op. Daarmee vergemakkelijkt Zumtobel de koopbeslissing omdat de energie-efficiëntieklasse en het gewogen energieverbruik van de lichtbron transparant worden gemaakt op een manier die verder gaat dan door de EU-Verordening wordt opgelegd.
  Meer informatieMinder informatie
  Sinds 1 september 2013 gelden de vereisten van de nieuwe EU-Verordening 874/2012 over de “Aanduiding van het energieverbruik van elektrische lampen en armaturen”. Lampfabrikanten en fabrikanten van armaturen die aan eindconsumenten worden verkocht, moeten dan informatie over de efficiëntie en het jaarlijkse energieverbruik van hun lampen resp. LED-modules publiceren. Ook armaturen met geïntegreerde LED-modules vallen onder de nieuwe Verordening.

  Nieuw is onder andere de gewijzigde klasse-indeling van het etiket en het “etiket voor armaturen", dat inlichtingen geeft over

  •    de compatibiliteit van de armatuur met lampen resp. informatie over ingebouwde LED-modules

  •    de schaal van mogelijke energie-efficiëntieklassen (EEC)

  •    informatie over de EEC van lampen (resp. LED-modules) die met de armatuur geleverd worden

  Belangrijk: het etiket voor armaturen geeft geen informatie over de efficiëntie van de armatuur zelf.

  U vindt het etiket voor armaturen voortaan als downloadbaar PDF-bestand in de online productcatalogus van Zumtobel, op productniveau, in de kolom aan de rechterrand.

  Zo vindt u bijvoorbeeld onder de volgende link in de kolom rechts het armatuuretiket voor LIGHT FIELDS evolution:
   » http://www.zumtobel.com/42181890

  » Klik hier voor meer informatie over EU-Verordening 874/2012.

  Zumtobel. Het licht.
 • 03/2014
  Lichtoplossingen

  LED-lichtoplossing voor Levi's in Brussel

  De uitstekende lichtkwaliteit en overtuigende energie-efficiëntie en het discrete, moderne design van de Zumtobel producten waren doorslaggevend voor de beslissing van Levi's om in Brussel voor een LED-lichtoplossing te kiezen.
  Meer informatieMinder informatie
  Hiervoor werden de LED-spot VIVO, de LED-downlight PANOS Infinity Q en het modulaire lichtsysteem SUPERSYSTEM geïnstalleerd. SCONFINE plaatst dan weer accenten boven de verkooptafel.

  » Klik hier voor meer foto’s en informatie over de lichtoplossingen.

  Zumtobel. Het licht.

 • 02/2014
  Ondernemingen

  Zumtobel Limbic® Lighting op EuroShop 2014

  In het kader van EuroShop 2014, dat van 16.02 tot 20.02 in Düsseldorf plaatsvond, presenteerde Zumtobel de resultaten van een nieuwe studie die de emotionele reacties van mensen op verschillende lichtscenario's in een shop empirisch aantoont. De bevindingen van deze studie van Zumtobel en de Gruppe Nymphenburg leiden tot de ontwikkeling van producten en lichtconcepten voor de handel die de koopwaar optimaal presenteren en het welbevinden van klanten verhogen.
  Meer informatieMinder informatie
  Welke lichtparameters binnen een commerciële context de grootste impact hebben en welke lichtscenario's een positieve invloed hebben op het emotionele welzijn van de mens werd nog nooit eerder onderzocht. De Limbic® Lighting studie toont duidelijke verschillen op het vlak van lichtpreferenties. Zo reageren de doelgroepen al verschillend op heel kleine, met het blote oog nauwelijks waarneembare veranderingen. Het is dan ook absoluut aan te raden om de lichtscenario's af te stemmen op de behoeften van de specifieke doelgroep.

  Op basis van de studie kon Zumtobel drie hoofdstemmingen met fundamentele verschillen voor de lichtconfiguratie en een zichtbaar differentiërende uitstraling definiëren. De verkregen resultaten maken duidelijk dat elke individuele doelgroep optimaal kan worden aangesproken.

  » Hier komt u meer te weten over het ontwerp en de resultaten van de studie

  Zumtobel. Het licht.

 • 02/2014
  Producten

  LED-halarmatuur CRAFT ontvangt onderscheiding "Design Plus powered by light+building"

  Deze onderscheiding wordt uitgereikt voor bijzondere prestaties inzake design, ecologie en technologie.
  Meer informatieMinder informatie
  De LED-halarmatuur CRAFT mocht de onderscheiding "Design Plus powered by light+building" ontvangen.

  Alle ingediende producten werden door een vakjury volgens de volgende criteria beoordeeld:
  •    Design: kwaliteit van vormgeving, materiaalkeuze, bedienbaarheid (universal design)
  •    Ecologie: energie-efficiëntie, duurzaamheid (gebruik van grondstoffen), levensduur
  •    Technologie: innovatie, werking, technische kwaliteit, integratievermogen

  CRAFT als verdiende winnaar
  Met een armatuurlichtstroom tot 28.000 Lumen levert CRAFT topprestaties voor de industriële verlichting: CRAFT biedt dankzij een innovatieve lenstechnologie een precieze lichtsturing voor de uitvoeringen met vierkante of sterk gebundelde lichtuitstraling. Zonder elkaar overlappende lichtvlakken wint elke verlichtingsoplossing duidelijk aan gelijkmatigheid en efficiëntie. Daardoor zijn er minder armaturen nodig en worden de investeringskosten significant verlaagd.

  Bovendien is de armatuur verkrijgbaar in de kleurtemperaturen neutraal wit (4.000 K/CRI 80/88 lm/W) of daglichtwit (6.500 K/CRI 70/100 lm/W). Dit maakt haar voor nagenoeg elke uitdaging geschikt – zowel voor magazijnen als voor productie- of fabriekshallen. Dankzij het geringe onderhoud en de standaard DALI-dimbare armaturen dalen ook de bedrijfskosten. Zo is de LED-halarmatuur perfect klaar voor lichtmanagementsystemen en is een maximale energie- en CO2-besparing gegarandeerd.

  » Hier vindt u meer informatie over CRAFT

  Over de concurrentie
  145 firma's hebben zich met 238 producten ingeschreven voor de door de Beurs van Frankfurt uitgeschreven en door de Raad voor Vormgeving georganiseerde wedstrijd "Design Plus powered by light+building". In totaal werden 36 producten onderscheiden.

  De wedstrijd "Design Plus powered by light+building" beoordeelt het innovatiegehalte en de toekomstgerichte productprestaties van de op de beurs aanwezige exposanten. De bekroonde producten worden op light+building voor de duur van de beurs van 30.03 - 04.04.2014 in hal 1.1, stand E51, voorgesteld. De Zumtobel beursstand vindt u in hal 2.0, stand B30+B31.

  Meer informatie over het beursoptreden van Zumtobel vindt u op
  » http://www.zumtobel.com/lightbuilding2014

  Zumtobel. Het licht.

 • 02/2014
  Ondernemingen

  Nieuwe fabriekshal van Zumtobel creëert bijkomende capaciteit voor LED-groei

  De nieuwe hal op de fabrieksterreinen van Zumtobel aan de hoofdzetel in Dornbirn is na een bouwtijd van anderhalf jaar opgeleverd. Er ging een investering van 20 miljoen euro mee gepaard.
  Meer informatieMinder informatie
  De nieuwbouw maakt een verdere groei binnen het segment van de LED-technologie en de optimalisatie van interne fabrieksprocessen mogelijk. De fabrieksuitbreiding omvat in totaal 10.000 m², onderverdeeld in 2.000 m² extra kantoor- en 8.000 m² extra productieruimte.

  Productie van LED-lenzen als kerncompetentie voor de toekomst
  Een van de kerncompetenties die we aan onze vestiging in Dornbirn verder uitbouwen, is de productie van LED-lenzen. Hiervoor werd ongeveer één miljoen euro geïnvesteerd in spuitgietmachines die in de lente in de nieuwe fabriekshal in bedrijf gesteld zullen worden. Doelstelling is om de technologische koppositie van Zumtobel inzake de productie van lenzen te versterken.

  Verder is ook de uitrusting van LED-printplaten, de zogenaamde SMD-uitrusting, in hal 7 ondergebracht. Ook de werkstations voor de montage van LED-armaturen zullen naar deze hal verhuizen. Momenteel bedraagt het aandeel van LED-producten in de fabriek in Dornbirn 31 procent, in het volgende boekjaar zal dit naar 40 procent stijgen.

  Efficiënte LED-verlichting
  De nieuwe fabriekshal wordt uitsluitend met LED-armaturen van Zumtobel verlicht. Zo wordt op het gelijkvloers de LED-halarmatuur CRAFT geïnstalleerd. In de kelderverdieping plaatst Zumtobel het lichtlijnsysteem TECTON LED. Al bij de configuratie van de hal werd veel belang gehecht aan een optimaal gebruik van natuurlijk daglicht. "Als lichtconcern is het voor ons een vanzelfsprekendheid om aan onze werkplaatsen voor een efficiënte en optimale verlichting te zorgen. Tegelijk is de fabriekshal met haar lichtoplossing een fantastische showroom voor klanten uit de hele wereld die in het kader van hun verdere opleiding onze vestiging bezoeken", zo besluit fabrieksdirecteur Herwig Butscher.

  Zumtobel. Het licht.
 • 02/2014
  Lichtoplossingen

  Video over ’s werelds eerste, niet ingekapselde hybride torenflat in houtskeletbouw

  De LifeCycle Tower ONE in Dornbirn is de eerste niet ingekapselde hybride torenflat ter wereld met houtskeletbouw.
  Meer informatieMinder informatie
  In de video komen bouwheer, architect en een expert van Zumtobel aan het woord en leggen ze uit hoe ze tot dit innovatieve gebouw gekomen zijn en welke rol de lichtoplossing hierbij speelt.

  » Naar het projectverslag en de video

  Zumtobel. Het licht.

 • 02/2014
  Producten

  TECTON LED voortaan wereldwijd inzetbaar

  TECTON werd in haar succesvolle geschiedenis van nu toch al meer dan een decennium reeds in meer dan 50 landen geïnstalleerd.
  Meer informatieMinder informatie
  Nu kreeg TECTON LED ook het Underwriters Laboratories (UL) en China Compulsory Certification (CCC) certificaat uitgereikt en kan het lichtlijnsysteem zodoende met onmiddellijke ingang ook in de VS en in China worden toegepast.  Zumtobel begeleidt klanten dus over de continenten heen en maakt het mogelijk om met het flexibele lichtlijnsysteem TECTON LED overal ter wereld lichtoplossingen te realiseren.

  » Lees hier meer over TECTON

  Zumtobel. Het licht.

 • 02/2014
  Producten

  Zumtobel Masterpieces: Light in its best form. Form in its best light.

  Kunstenaars, bouwkunstenaars en designers gebruiken licht als inrichtingsmiddel. Zumtobel helpt hen om hun visionaire ideeën te realiseren. Zo ontstaan in nauwe samenwerking met belangrijke protagonisten van onze tijd de Zumtobel Masterpieces.
  Meer informatieMinder informatie
  Enerzijds armatuur, anderzijds kunstwerk, zijn de Masterpieces een stuwende kracht voor innovaties bij Zumtobel. Voor deze reeks geven de besten het beste van zichzelf: Olafur Eliasson, Zaha Hadid, Daniel Libeskind, Hani Rashid – én Zumtobel.

  Hier komt u meer te weten over deze buitengewone designerstukken:
  » http://www.zumtobel.com/masterpieces

  Zumtobel. Het licht.

 • 02/2014
  Producten

  Gegevens voor uitvoering van veiligheidsschakelaars beschikbaar

  Voor een groot deel van haar producten stelt Zumtobel de gegevens voor de uitvoering van veiligheidsschakelaars ter beschikking.
  Meer informatieMinder informatie
  Deze vindt u online bij het product zelf onder configuratiegegevens en kunnen gedownload worden. Het document informeert u over het aantal armaturen per geselecteerde veiligheidsschakelaar. Bijkomend zijn ook alle gegevens over de respectieve veiligheidsschakelaars en hun inschakelstromen op een apart technisch gegevensblad beschikbaar.

  Sicherungsautomaten

  Zumtobel. Het licht.

 • 01/2014
  Producten

  Vijf LED-producten bekroond met iF design awards

  Designcompetentie van Zumtobel andermaal bevestigd
  De 49-koppige jury van experts van de iF product design awards 2014 bekroonde de LED-downlight DIAMO, de LED-armatuurserie LIGHT FIELDS evolution, de LED-pendelarmatuur LINCOR, de LED-spot ARCOS Xpert en de LED-halarmatuur CRAFT voor hun richtinggevend design.
  Meer informatieMinder informatie
  Intelligent design vervult voor Zumtobel evenzeer esthetische als functionele eisen. Het productontwerpteam van Zumtobel ontwikkelt autonoom en in nauwe samenwerking met gerenommeerde designers producten die zich onderscheiden door maximale functionaliteit en een gereserveerde vorm. De vijf nieuwe prijzen bevestigen eens te meer dit streven van Zumtobel.

  Niet minder dan vijf producten van Zumtobel konden de jury van de iF product design awards overtuigen en werden onderscheiden. Sinds 1961 mocht Zumtobel al 76 awards ontvangen; hiermee is ze de meest succesvolle Oostenrijkse onderneming ooit.

  LED-spot ARCOS Xpert
  Met ARCOS heeft David Chipperfield een armatuurserie ontwikkeld waarvan de puristische en gereserveerde vorm zich concentreert op twee taken: de perfecte verlichting van kunstwerken in musea en expositieruimtes én een authentieke kunstbeleving. De LED-spot ARCOS Xpert vervult alle eisen die aan een moderne accentverlichting in musea en galerieën worden gesteld inclusief een goede bescherming van de kunstwerken.
  Design: David Chipperfield
  » http://www.zumtobel.be/arcos

  LED-Downlight DIAMO
  DIAMO overtuigt niet alleen met uitstekende prestaties maar ook met een minimalistisch, stijlvol design. Ontwikkeld in samenwerking met Bartenbach GmbH presenteert DIAMO zich tijdloos elegant en garandeert hij een schitterende lichtkwaliteit.
  » http://www.zumtobel.be/diamo

  LED-halarmatuur CRAFT
  Door het gebruik van uitsluitend hoogwaardige materialen, in combinatie met speciale productieprocessen (drukgegoten aluminium) en met behulp van een gepatenteerd design dat een schoorsteeneffect voor een beter warmtebeheer genereert, is Zumtobel erin geslaagd om een LED-armatuur met een nooit geziene kwaliteit en houdbaarheid voor de industrie te ontwikkelen.
  Design: Arup/Stephen Philips
  » http://www.zumtobel.be/craft

  LED-inbouw-, opbouw- en pendelarmatuur, staanlamp en wandarmatuur LIGHT FIELDS evolution
  De integratie van lichtdioden in het kader van de nieuwe LIGHT FIELDS evolution maakt een revolutie in het design mogelijk. Met een hoogte van nog maar 28 mm pakt deze vlakke lichtmodule hoogwaardige verlichtingsprojecten in kantoren met bravoure aan.
  Design: Sottsass Associati
  » http://www.zumtobel.be/lightfields

  LED-pendelarmatuur LINCOR
  De tijdgeest volgend, presenteert de armatuur zich minimalistisch en smal. Met een doorsnede van 6 x 6 cm vormt LINCOR de perfecte as binnen een kantoorruimte. Een design dat de architectonische ideeën onderstreept en zich daarbij moeiteloos in bijna alle omgevingen laat integreren.
  » http://www.zumtobel.be/lincor

  In totaal reikten 2.046 deelnemers uit 55 landen 4.615 bijdragen voor de iF design awards in. De prijsuitreiking vindt plaats op 28 februari in de BMW Welt in München.

  Zumtobel. Het licht.

 • 01/2014
  Producten

  Efficiëntieverhogingen van Zumtobel producten in een oogopslag

  In de highlightsbrochure en op de Zumtobel website vindt u alle producten die in de voorbije maanden nog efficiënter werden, overzichtelijk samengebracht.
  Meer informatieMinder informatie
  Al meer dan 60 jaar stelt Zumtobel zich tot doel om het beste licht voor mens en milieu tot stand te brengen. De razendsnelle ontwikkeling van de LED-technologie leidt daarbij al vlug tot efficiëntere producten.

  Om ervoor te zorgen dat u altijd het overzicht kan bewaren over welke Zumtobel producten in de voorbije maanden efficiënter werden, zal u vanaf nu in de halfjaarlijks verschijnende highlightsbrochure een tabel kunnen terugvinden.

  Bovendien kan u op onze website onder de tab ‘Producten’ de continu ge-update lijst oproepen om altijd de meest actuele efficiëntieverhogingen te zien te krijgen.

  » Klik hier om naar de tabel met de meest recente efficiëntieverhogingen te gaan.

  Zumtobel. Het licht.

Filter

 • Ondernemingen
 • Lichtoplossingen
 • Producten
 • Evenementen

Webinar kalender

LIGHTS ON

Service voor de vakpers

Actuele persberichten over onze lichtoplossingen en producten alsook het persarchief met inbegrip van foto’s en logo’s vindt u onder de rubriek ‘Pers’.

» Persberichten

Contactgegevens

ZG Lighting Benelux
Rijksweg 47
Industriezone Puurs Nr. 442
B-2870 Puurs
Tel.: +32 (0)3 860 93 93
Fax: +32 (0)3 886 25 00
E-mail: [email protected]
» http://www.zumtobel.be
BTW BE 0420.335.345
RPR Mechelen

ZG Lighting Benelux
Rue de Luxembourg 177
8077 Bertrange
Tel: +352 26 44 03 50
Fax: +352 26 44 03 51
[email protected]
www.zumtobel.lu
R.C.S. Luxembourg B20013201448
Hoofdzetel:
Zumtobel Lighting GmbH
Schweizer Strasse 30
A-6850 Dornbirn
Telefon: +43 (5572) 390-0
E-Mail: [email protected]

Nog vragen?

Bedankt voor uw bericht!

LAND
SOCIAL MEDIA