Laatste nieuws 2014

 • 11/2014
  Evenementen

  Zumtobel gaat in zee met het Amsterdam Light Festival

  Zumtobel steunt grote verlichtingsprojecten van het 3de Amsterdam Light Festival
  Deze winter zal het Amsterdam Light Festival vanaf 27 november 2014 de Nederlandse hoofdstad verlichten. De Water Colors cruise opent met kunstwerken van Jacques Rival, Angus Muir, Alla Minawi en andere kunstenaars. Bovendien zal vanaf 11 december een verzameling van 15 kunstwerken de "Illuminade" wandeling door het Plantagedistrict van de stad verlichten. In totaal zullen 40 installaties Amsterdam in een bijzonder spectaculair winterfestival onderdompelen. Zumtobel steunt het Amsterdam Light Festival als hoofdsponsor terwijl ze ook twee belangrijke kunstprojecten van het evenement mee helpt realiseren.
  Meer informatieMinder informatie
  De jury is samengesteld uit een panel van kunstexperts en -liefhebbers en heeft een heel divers aanbod van kunstwerken geselecteerd. De meeste werken werden speciaal gecreëerd voor het Amsterdam Light Festival en zijn nog nooit eerder tentoongesteld. De stad zal overspoeld worden door lichtsculpturen, -projecties en -installaties van hedendaagse lokale en internationale kunstenaars. De "Water Colors Cruise" brengt bezoekers langs kunstwerken opgesteld langs de Amstel en de beroemde stadsgrachten. De wandelroute "Illuminade" slingert doorheen het stadscentrum. Licht zal tijdens het festival een centrale rol spelen in heel de stad, ook musea en andere instellingen organiseren activiteiten rondom het thema licht en vergasten bezoekers op de meest recente innovaties uit de wereld van de lichtkunst.

  Het thema van het festival, 'A Bright City', daagt kunstenaars uit om een eerbetoon aan het moderne Amsterdam te creëren. De daaruit resulterende kunstwerken zullen een uniek beeld schetsen van het moderne stadsleven in de Nederlandse hoofdstad. De Oostenrijkse partner in lichtoplossingen Zumtobel fungeert daarbij als een sleutelfiguur voor de realisatie van de centrale kunstwerken van het Amsterdam Light Festival, enerzijds door advies te geven en anderzijds met speciaal voor het evenement ontwikkelde lichtoplossingen. Zumtobel sponsort niet alleen het hele festival maar helpt ook bij de realisatie van twee belangrijke installaties: INTREPID, The Paper Boat van Katja Galyuk/City+Light en Re(bi)cycle Dome van Vasili Popov.

  "Door in zee te gaan met het Amsterdam Light Festival, bevestigen we andermaal ons engagement voor licht en kunst," zegt Stefan von Terzi, Marketing Director bij Zumtobel. "We kijken ernaar uit om deel te nemen aan een van de grootste lichtfestivals van Europa en om daarbij zowel kunstenaars als ontwerpers met onze lichtoplossingen en onze ervaring te ondersteunen."

  Zumtobel opent LightLab in Amsterdam
  Op 16 januari 2015 zal Zumtobel in de stad Amsterdam officieel een gloednieuw creatief designcentrum openen. De opening gaat gepaard met de eerste expositie ooit van haar befaamde Masterpieces collectie met unieke lichtsculpturen van Zahad Hadid, Olafur Eliasson en Daniel Libeskind. De Masterpieces collectie zal tot midden maart 2015 in het alom gekende Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM) opengesteld worden voor het publiek.

  Over het Amsterdam Light Festival
  Het Amsterdam Light Festival is hét winterlichtfestival voor iedereen, jong en oud. Het historische stadscentrum van Amsterdam vormt het sfeervolle decor van het licht- en waterfestival dat meer dan 50 winterdagen duurt. Het festival toont lichtsculpturen en -projecties van hedendaagse (internationale) kunstenaars in de publieke ruimte. Het Amsterdam Light Festival brengt licht in de donkerste periode van het jaar en trakteert het publiek met kleurrijke kunstwerken.

  Meer info: » http://www.amsterdamlightfestival.com/

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2014
  Lichtoplossingen

  Veelvoudig onderscheiden Siemens hoofdzetel in Abu Dhabi

  De veelvoudig onderscheiden en met LEED Platina gecertificeerde hoofdzetel van Siemens voor het Nabije Oosten staat in Masdar City in Abu Dhabi.
  Meer informatieMinder informatie
  800 personen werken er in dit gebouw dat maar de helft van de energie van een vergelijkbaar, volgens conventionele bouwmethoden opgericht gebouw nodig heeft. Daglicht- en bewegingsmelders zorgen ervoor dat het kunstlicht het aanwezige daglicht in de kantoren slechts aanvult wanneer dit ook effectief nodig is.

  Bij de keuze van de productreeksen SLOTLIGHT II, MILD LICHT V en PANOS speelden de » milieu-informatiebladen (EPD), die de milieu-impact van een product transparant maken, en het » eco+ label, dat Zumtobel producten aanduidt die voor mens en milieu bijzonder voordelig zijn, een belangrijke rol.

  » Naar het project

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2014
  Producten

  LIGHT FIELDS evolution tunableWhite

  LIGHT FIELDS evolution met tunableWhite technologie is het antwoord van Zumtobel op de behoefte van gebruikers aan flexibel, persoonlijk instelbaar licht.
  Meer informatieMinder informatie
  Zo maakt de technologie een flexibele aanpassing aan de ruimtelijke situatie mogelijk waarbij wordt ingespeeld op de individuele noden van de gebruikers. Tegelijk houdt tunableWhite een aanpassing aan uur- en seizoensgebonden veranderingen in: naargelang de behoefte kan de lichtkleur tussen 3000 K en 6000 K aan de actuele situatie worden aangepast.

  » Hier leest u meer hierover

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2014
  Producten

  LED-pendel- en -opbouwarmatuur SEQUENCE

  SEQUENCE is het antwoord op individuele verlichtingswensen. De LED-pendel- en -opbouwarmatuur bestaat uit identieke, achter elkaar geschakelde en in een vlakke aluminiumbehuizing ondergebrachte module-units. Samengebracht in drie logische groepen zijn de verschillende modules en het indirecte lichtaandeel individueel stuurbaar.
  Meer informatieMinder informatie
  SEQUENCE is naar keuze in een warm witte (3000 K) of neutraal witte (4000 K) kleurtemperatuur verkrijgbaar. De armatuur is in een lengte van 1200 mm met 8 of in een lengte van 2100 mm met 14 LED-modules uitgerust. Met een efficiëntie van 100 lm/W bij een armatuurlichtstroom tot 9000 lm maakt SEQUENCE economisch werken op kantoor mogelijk.

  » Meer info

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2014
  Ondernemingen

  Studie over waargenomen lichtkwaliteit op kantoor

  Het doel van de door Zumtobel in samenwerking met het Fraunhofer IAO opgestarte globale gebruikersstudie over de waargenomen lichtkwaliteit op kantoor was om uit te zoeken hoe gebruikers in werk- en kantoorsituaties hun actuele verlichtings- en visuele situatie waarnemen en beoordelen.
  Meer informatieMinder informatie
  Op basis van de resultaten zal het voor het eerst mogelijk zijn om de lichtkwaliteit op kantoor, los van de naleving van de relevante richtlijnen, vanuit het oogpunt van de gebruikers te definiëren. De eerste resultaten van de studie tonen de preferenties van kantoormedewerkers en de factoren die hun welzijn verhogen.

  » Naar de studie

  Zumtobel. Het licht.

 • 10/2014
  Ondernemingen

  Nobelprijs Fysica gaat naar LED-onderzoekers

  In Stockholm werden op 7 oktober 2014 de winnaars van de Nobelprijs Fysica bekendgemaakt. De winnaars, de drie Japanse wetenschappers Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura, gelden als de uitvinders van de blauwe lichtdioden. Klaus Vamberszky, Executive Vice President Group Technology, legt naar aanleiding van de uitreiking van de Nobelprijs Fysica het belang van de LED-technologie voor Zumtobel uit.
  Meer informatieMinder informatie
  “We zijn zeer verheugd over de beslissing van het Nobelprijscomité. Ze druk grote waardering uit voor het belang van de halfgeleiderfysica voor de verlichting. De blauwe LED heeft de LED-technologie tot ver buiten de aanvankelijke toepassing als statuslamp doen uitstijgen en zo pas echt relevant gemaakt voor de algemene verlichting. Alle LED-toepassingen die we vandaag binnen de verlichtingsindustrie zien, grijpen terug naar deze uitvinding.

  De LED is vandaag reeds in grote segmenten van de markt ingeburgerd. LED-producten vertegenwoordigen binnen de Zumtobel Group vandaag al 43% van de omzet en dit aandeel stijgt nog voortdurend. In laboratoria haalt de LED vandaag reeds efficiëntieniveaus van 200 Lumen per Watt - dit is zowat het dubbele van de efficiëntie van een conventionele fluorescentielamp. Het potentieel van de LED-verlichting is, vooral gelet op hun energie-efficiëntie, in heel wat toepassingsdomeinen nog lang niet opgebruikt. Ook op esthetisch vlak biedt de LED grote voordelen. Ze vormt "de wensdroom van elke architect": klein, naar vorm en gedaante toe willekeurig configureerbaar, duurzaam en robuust, dim- en stuurbaar; bovendien maakt ze ook nog eens heel uiteenlopende lichtstemmingen mogelijk", zo besluit Klaus Vamberszky, Executive Vice President Group Technology, naar aanleiding van de bekendmaking van de Nobelprijs Fysica van dit jaar.

  De officiële prijsuitreiking vindt zoals elk jaar plaats op 10 december. Zumtobel wenst de Nobelprijswinnaars van harte te feliciteren!

  Zumtobel. Het licht.

 • 09/2014
  Ondernemingen

  Studio Tamassociati wint Zumtobel Group Award 2014 in de categorie Buildings

  De internationale vakjury van de Zumtobel Group Award 2014 heeft projecten van Arup Duitsland, Studio Tamassociati Italië en Elemental Chile elk met een eerste prijs in hun categorie bekroond.
  Meer informatieMinder informatie
  Op 22 september 2014 maakte de voorzitter van de jury Winy Maas de winnende projecten bekend van deze vierde editie van de Zumtobel Group Awards, die ook deze keer werden beheerd door Architectuurforum Aedes uit Berlijn. De Zumtobel Group had destijds de Zumtobel Group Award in het leven geroepen ter bevordering van innovaties voor meer duurzaamheid en levenskwaliteit in de gebouwde omgeving en dit in de volgende drie categorieën: Applied Innovations, Buildings en Urban Developments & Initiatives. Uit de 356 ingediende projecten nomineerde de jury in totaal 15 projecten.

  "In alle drie de categorieën was het kiezen van de winnaar moeilijk omdat we konden kiezen uit een grote verscheidenheid van hoogwaardige projecten. Een belangrijk criterium voor de jury was dit jaar de factor innovatie, zowel in technologisch opzicht als in het licht van de configuratie- en participatieprocessen en de ecologische en sociale uitdagingen", aldus Winy Maas, de voorzitter van de jury.

  Zumtobel vertegenwoordigt de categorie Buildings
  De winnaars in de door Zumtobel ondersteunde categorie Buildings zijn de architecten van Studio Tamassociati uit Venetië, die uit 146 ingediende projecten werden geselecteerd. In deze categorie konden uitmuntende gebouwprojecten worden ingediend die in de voorbije twee jaar (30 november 2011 - 30 november 2013) werden voltooid.

  Kinderziekenhuis in Soedan bekroond
  In opdracht van de Italiaanse hulporganisatie "Emergency", die gratis medische behandeling biedt aan burgerslachtoffers van oorlogen, landmijnen en armoede, bouwden ze een kinderziekenhuis in Soedan. Het hospitaal, dat in de strategisch belangrijke stad Port Sudan ligt, is een van de weinige plaatsen waar kinderen kosteloze gezondheidszorg kunnen krijgen. In extreme omstandigheden – vooral gezien het hete woestijnklimaat en de instabiliteit van het land – was eenvoud in het design geboden. De architecten combineerden oude en nieuwe technologieën en ontwikkelden een systeem dat rekening houdt met belangrijke aspecten zoals koeling, luchtbehandeling, recyclage, de integratie van lokale materialen, landschapsdesign en energiebesparing. Om het afvalwater van het hospitaal te reinigen, werd een openbare tuin aangelegd. Dit park – de enige openbare groenvoorziening in de buurt – vormt een belangrijk onderdeel van het genezingsproces van de patiënten.

  Meer informatie over dit project en over de winnende projecten in de andere categorieën vindt u op » http://www.zumtobel-group-award.com.

  Zumtobel. Het licht.
 • 09/2014
  Lichtoplossingen

  L’Occitane en Provence in het Carrousel du Louvre in Parijs

  De klanten in de nieuwe boetiek van L’Occitane en Provence in het Carrousel du Louvre stappen binnen in een soort Provençaalse markt met traditionele houten meubelen, donkere parketvloer, kleine keramiekflesjes en gevlochten winkelmanden.
  Meer informatieMinder informatie
  De flexibele lichtoplossing, zowel geschikt voor een aangename basisverlichting als voor een puntprecieze accentverlichting, bestaat uit ongeveer 70 IYON LED-spots in een uniforme, warm witte kleurtemperatuur. Alle spots zijn op rails gemonteerd, zowel in de etalage als onder en op de galerie.

  Doorslaggevend bij de keuze voor deze lichtoplossing, met ook 16 LED-inbouwdownlights PANOS infinity, was naast de hoge kleurweergave (Ra 90) ook de prima energie-efficiëntie.

  » Lees meer over dit project

  Zumtobel. Het licht.

 • 09/2014
  Ondernemingen

  Welke voordelen kan Zumtobel Limbic® Lighting mij opleveren?

  Licht is een effectief marketinginstrument. Het kan doelgroepen activeren en merken van elkaar onderscheiden. De Limbic® Lighting studie biedt voor het eerst concrete aanwijzingen voor de ontwikkeling van een doelgroepgerichte lichtoplossing.
  Meer informatieMinder informatie
  Door het veranderen van intensiteit, contrast, kleur, kleurtemperatuur, richting en gelijkmatigheid speelt het licht in op actuele trends en emotionele behoeften. Een optimale lichtoplossing stimuleert de doelgroep. Wanneer mensen langer in de winkel blijven rondhangen, verhogen ook uw verkoopkansen. Eenmaal een geslaagd doelgroepgericht concept gerealiseerd is, kan het aan de hand van een aantal designrichtlijnen voor de lokale of globale uitrol van een merk gekopieerd worden.

  "Er is nog niemand die licht als een bepalende marketingfactor heeft onderkend en daarin zie ik een enorm potentieel", zegt Dr. Hans-Georg Häusel van de Gruppe Nymphenburg. Samen met Nicole Schweitzer geeft hij in zes video's meer uitleg over de Limbic® Lighting studie die Zumtobel samen met de Gruppe Nymphenburg heeft opgezet.

  De bevindingen van de studie hel